Hur smakar hälleflundra? Premium Ocean Eats

Hälleflundra är en av de mest eftertraktade typerna av fisk i all skaldjur, men vad gör den så populär? Du kan peka på flera faktorer, men den viktigaste är smaken.

Så hur smakar en hälleflundra? Hälleflundra har en mild smak som liknar den söta smaken av krabba eller mussla. Jämfört med andra fiskar är hälleflundra mest lik mild vit fisk som flundra och tilapia. Hälleflundra är ett utmärkt val för människor som vanligtvis inte äter fisk, och den absorberar kryddor exceptionellt bra.

Hälleflundra är en stapelvara för fisk året runt i de delar av världen där du kan få den, men vad gör den här fisken till en sådan flerårig favorit? Läs vidare för att ta reda på mer om hälleflundra och varför den anses vara en så välsmakande fisk.

Smakar hälleflundra fiskigt?

En av de främsta anledningarna till att hälleflundra är en populär fisk är att den inte har vad folk anser vara en ”fiskig” smak – istället, hälleflundra är känd för att ha kött som smakar mild och söt.

Eftersom en fiskig smak och lukt är det som vanligtvis avskräcker människor från fisk och skaldjur från en ung ålder, är hälleflundra en fantastisk skaldjur att prova för människor som kanske tror att de hatar att äta skaldjur.

Vad är det som gör att fisk smakar fiskigt? Den kemikalie som är ansvarig för denna mindre än färska lukt är trimetylaminoxiden kemikalie som bryts ner till derivat av ammoniak när en fisk förmultnar.

Vit fisk (till skillnad från röd fisk) är också lägre i aminer, som är naturliga kemikalier som gör att köttet luktar vilt.

Det betyder att nyfångad hälleflundra eller hälleflundra som är snabbfryst ska lukta nästan ingenting, medan fisk som har suttit ute i en fiskhandlares stall eller kyl är mycket mer benägen att dofta.

Se även  Olika typer av rör för vattenförsörjning (med för- och nackdelar)

Den fiskiga doften är en som den mänskliga hjärnan naturligt förknippar med nedbrytning, vilket vissa människor kan tycka är extremt obehagligt. Det är därför de flesta sorters skaldjur är en kärlek-eller-hata-affär, och hälleflundra är unik i sin förmåga att omvända människor som annars inte tål fisk.

Här är några av de saker som kan få fisk att smaka fiskigt:

 • Ålder: Ju äldre en fiskbit är, desto mer sannolikt är det att det luktar fiskig ammoniak. Det gäller särskilt nyfångad fisk som inte rensas och fryses omedelbart.
 • Felhantering: Tillagad fisk som ställs i kyl med rå fisk kan få en fiskig doft.
 • Diet: Fisk som äter marin vegetation som alger kan ha en lerig eller ”grön” smak, liksom fiskar som rensar botten efter kadaver och skräp. Hälleflundra har en diet som nästan helt består av kräftdjur och skaldjur, vilket ger dem ett sött kött.
 • Brist på ordentlig krydda: Vissa typer av fisk har en naturligt vilt eller salt smak (även om hälleflundra inte är en av dem). Att inte krydda eller krydda fisken på rätt sätt kan också leda till mer övervägande viltsmaker.

De flesta fiskar är goda om de hanteras och tillagas på rätt sätt, men hälleflundra är bland de mest förlåtande typerna. Så länge dess färska hälleflundra har en av de minst fiskiga smakerna du kan få i en marin fisk.

Är hälleflundra bra att äta?

Hälleflundra är en utmärkt fisk att äta av många anledningar, och det är utan tvekan den godaste typen av fisk på marknaden. Här är några av fördelarna med att äta hälleflundra:

 • Bra alternativ till hajen: Eftersom hälleflundrans konsistens liknar en haj, ger hälleflundra ett mycket mer miljövänligt alternativ. Hajfiske är skadligt för marina ekosystem, och hajkött är vanligtvis rikt på kvicksilver, vilket gör det till en hot mot mänsklig konsumtion.
 • Absorberar lätt smakerna av kryddor och marinader: Även om den har fast kött, gör hälleflundrans milda smak att den är perfekt för att fungera som bakgrund för mer djärva, självsäkra kryddor och smaksättningar. Detta gör det till ett bra substitut i recept där kyckling och tofu kan spela en liknande roll.
 • Mycket näringsrikt: Förutom att hälleflundran är en bra proteinkälla med låg fetthalt, innehåller den också höga halter av viktiga vitaminer och mineraler såsom kalium, selen och vitamin D. Hälleflundra är ett utmärkt kalorifattigt substitut för andra former av protein som nötkött och fläsk.
Se även  Hur varm kan en propantank bli innan den exploderar?

Bortsett från smak, det finns mycket att älska med hälleflundra som stjärnan i alla skaldjursrätter.

Varför är hälleflundra så dyrt?

Tillsammans med hälleflundrans popularitet kommer en hög prislapp. Hälleflundra är en av de dyraste fiskarna du kommer att se i en livsmedelsbutik eller restaurang. Så varför är hälleflundra så dyrt? Här är ett par anledningar:

 • Hanteringsmetoder: Det finns förvaltningsmetoder som att begränsa de typer av fiske som utförs och att föreskriva fiskekvoter. Detta hjälper till att hålla populationen av hälleflundra stabil, men det ökar också kostnaden för fisken.
 • Tillgång och efterfrågan: Hälleflundrans pris påverkas också av dess popularitet. Eftersom så många olika typer av kök använder hälleflundra som ett alternativ för skaldjur, kan hälleflundrafiskare ta ut ett överpris för det.

Det kan vara dyrare än vissa andra typer av fisk, men om du har råd är hälleflundra en riktigt läcker fisk och det är verkligen värt ett försök om du inte har haft det.

Hälleflundra vs. andra typer av fisk

I jämförelse med andra sorters fisk, hälleflundra smakar mest som andra vitköttiga, icke-oljiga fiskar som flundra och tilapia.

Hälleflundra har inte den leriga eller ”gröna” smaken som fiskarter som äter alger eller växtlighet, och eftersom hälleflundra inte åker på havsbotten utan istället jagar på den, antar de inte heller den leriga smaken av substratet. .

Vissa fiskar, som makrill, kan få en mycket fet, vilt smak på grund av de typer av små fet fisk som utgör deras primära byteskälla, såsom ansjovis, menhaden och sardiner.

Eftersom hälleflundra nästan uteslutande äter krabbor, musslor och bläckfisk, den har en smak som mer efterliknar söta skaldjur än många andra sorters fisk.

Se även  Kan trådbundna säkerhetskameror hackas?

Mat som passar bra med hälleflundra

Många livsmedel passar bra med hälleflundra, till exempel:

 • Kokta gröna (som spenat eller mangold)
 • Potatisar
 • Sparris
 • Citrus
 • Paprika
 • Ananas eller tropiska frukter
 • Ris
 • Örter (som pesto)

Om du vill prova att laga hälleflundra själv, Här är några recept som säkerligen kommer att imponera på även de mest kräsna ätande:

Hälleflundra är så mångsidig att du säkert kommer att hitta ett recept du gillar. För fler idéer och inspiration för att tillaga hälleflundra, prova Smakspotting och Foodgawker.

Slutsats

Hälleflundra är bland de godaste fiskarna du kan äta, och vissa skulle hävda att det är DEN fisken som smakar bäst. Jag har gått igenom en hel del problem med att fånga en själv ute i Alaskas djupa hav, och oavsett om du köper den själv eller fångar den är det utan tvekan en söt och läcker vit fisk.

Om du är nervös för att prova hälleflundra, eller om du inte riktigt gillar fisk i allmänhet på grund av den fiskiga smaken, så rekommenderar jag STARKT att du provar hälleflundra. Det kanske bara förvandlar dig till en fiskälskare.

Lämna en kommentar