Hur smakar Creme Brulee? Den klassiska parisiska rätten

Om du är sugen på att smaka på en typiskt fransk dessert, leta inte längre än den klassiska rätten Creme Brulee. Denna dessert är känd för att vara rik och dekadent. Men för de som inte är bekanta med denna krämiga efterrätt, hur smakar creme brulee?

Creme Brulees smak kombinerar de komplexa smakerna av lätt och luftig vaniljkräm med nötigheten från ett karamelliserat sockerskikt. Vaniljsåsen smakar av rik grädde balanserad med de aromatiska och blommiga tonerna från vaniljstången medan det karamelliserade sockret ger textur.

Creme Brulee har ett rykte i exklusiva restauranger. Dess extravagans i smak, såväl som presentation, är en stor hit för att avsluta en måltid. Fortsätt läsa så går vi in ​​på denna flerdimensionella dessert mer i detalj.

Hur smakar Creme Brulee?

Klassisk creme brulee finns där med Escargot när det kommer till klassiska franska rätter, men hur smakar creme brulee?

Creme Brulee definieras av sin lätta och luftiga vaniljsås. Detta innebär att även om det fortfarande är trevligt och rikt, tillåter luften som har bildats i vaniljsåsen från tillagningen en mer delikat profil. Jämfört med att säga den extrema rikedomen hos en tysk chokladkaka är Creme Brulee mycket mer återhållsam.

Medan efterrätten innehåller ingen frukt. Den har dock de blommiga egenskaperna som vanilj, som skär igenom gräddsmaken ungefär som frukt skulle göra. Jämfört med att säga en citronsorbet skulle dock Creme Brulee vara mycket rikare och dekadent.

Vad är så unikt med textur och temperatur?

En av de mer unika egenskaperna hos Creme Brulee är de kontrasterande texturerna och temperaturerna. Medan vaniljsåsen är färdigkokt måste den kylas innan servering.

När det är dags att avsluta en creme brulee är en butanfackla ofta det bästa verktyget. Lågan är avsedd att karamellisera ett stänk av vitt socker på toppen av den kalla vaniljsåsen men inte att koka själva vaniljsåsen.

Se även  Hur man lossar en tät bult utan verktyg

Om det görs i tid, Creme Brulee kommer att ha en trevlig rostig varm topp med ett kallt vaniljsås-lager mot botten.

Detta karamellskikt ger också en välkommen strukturell skillnad från vaniljsåsen. Den hårda crunchen av sockret och den delikata krämigheten i vaniljsåsen, när den tas som en perfekt tugga, är en unik balansgång av kallt, krämigt, varmt och krispigt som retar smaklökarna.

Hur serveras Creme Brulee traditionellt?

Om du beställde den här klassikern på en restaurang, skulle den vanligtvis komma till dig på ett mycket teatraliskt sätt.

För den mest traditionella av Creme Brulees måste du avsluta rätten vid bordet. Detta innebär att ha en ficklampa redo att karamellisera sockret mitt framför dina ögon.

Denna del är avgörande eftersom den gör det möjligt att uppleva kontrasten mellan temperaturer. Teatern kommer igenom när du äntligen knäcker det varma karamelliserade sockret med botten av din sked och avslöjar den kalla, krämiga vaniljsåsen i mitten.

Vanligtvis serveras Creme Brulee i små runda keramiska rätter som kallas ramekins. Dessa rätter tjänar dubbelt som både matlagnings- och serveringskärl.

Det är också viktigt att servera desserten med en fin tungmetallsked. Detta säkerställer en ordentlig spricka av sockret när det är dags att gräva i sig.

Hur smakar det översta lagret av Creme Brulee?

Karamellisering är faktiskt en kemisk process. När sockermolekylerna förs in i tillräckligt hög värme börjar de oxidera. Denna oxidation lägger till en unik brun nyans till toppen, såväl som den nötaktiga smaken som balanserar med vaniljen i vaniljsåsen.

När det är gjort på rätt sätt tillför den lilla rödingen från blåslampan ytterligare ett unikt element. Tdet brända sockret ger en välbehövlig lite bitter komponent för att kontrastera den dekadenta sötman hos vaniljsås och karamell.

Se även  Flyter legos? Upptäck svaret med ett episkt experiment

Vaniljsås är traditionellt någon typ av tung mejeriprodukt, som grädde, som har förtjockats med äggulor.

Detta görs genom att långsamt värma upp blandningen så att äggen kan koka in i grädden utan att äggen kuras. Om den görs på rätt sätt kommer vaniljsås att koka ägget fullständigt och kunna användas på många olika sätt.

Vad betyder Creme Brulee?

Creme Brulee översätts till bränd grädde på franska. Vettigt, eller hur? När du undersöker det knapriga översta lagret av socker ser du kanterna på äggskalsvita vaniljsås sticka ut. Vid en tillfällig blick ser det lite ut som en rätt som glömdes bort i ugnen. Men låt dig inte luras, det är en fröjd.

Creme Brulees smak är väl ansedd runt om i världen. Medan rätten är mest känd för sin franska variation, finns det flera olika länder som ger sin egen ta. Catalan Crema, till exempel, kommer från Spanien och använder citrusskal som sin huvudsakliga smaksättning istället för vanilj.

Nu, eftersom Creme Brulee i grunden är en fancy vaniljsås, är det bra att även ägna en stund åt att prata om vad vaniljsås är.

Vad är Custard?

Varje maträtt som använder äggulas förtjockande egenskaper för att stelna mejeriet är en vaniljsås. Du är säkert bekant med de många typerna av vaniljsås eftersom den används ganska regelbundet i många typer av kök.

Den krämiga fyllningen i din Boston cream donut: Custard Anglaise. Vad gör dessa premiumglassar så rika; de använder en vaniljsåsbas istället för mjölk för att lägga till dekadensen. Även äggbaserade rätter som en Frittata är tekniskt sett vaniljsås.

Skönheten med vaniljsås är allt i den kemiska omvandlingen som sker när äggulorna värms upp i grädden. Den förtjockande kraften hos äggulorna börjar när värmen börjar omorganisera proteinerna i blandningen till en sammetslen krämig kombination.

Se även  Mattkniv vs. Utility Knife: Vad skiljer dem åt?

Om det görs på rätt sätt, vanligtvis med en indirekt värmemetod som en dubbelkokare/bain-marie, blir resultatet en sammetslen blandning som är lätt söt och mycket rik. Detta gör att äggen långsamt kan tempereras till värmen och hindrar dem från att stelna.

Hur smakar vaniljsås?

Vaniljsås kan ges en mängd olika smaker beroende på ingredienserna. En vanlig smak som används i desserter som Creme Brulee och fryst vaniljsås är vanilj.

Vaniljsåsen i creme brulee är vanligtvis smaksatt med vanilj, och för att stå emot den frodiga och rika vaniljsåsen behöver rätten använda vanilj av hög kvalitet för bästa resultat.

Denna typ av överlägsen vanilj kommer färsk från frukten av vaniljorkidéer. Även om dessa baljor är komplexa smakbomber, är huvudkomponenten som utgör vaniljs distinkta smak en förening som kallas vanillin.

Medan naturliga vaniljbönor och extrakt anses för sin kvalitet, har moderna matforskare kommit på ett sätt att syntetisera Vanillin kommersiellt. Denna imiterade vanilj är vanligtvis tillverkad av en petroleumbiprodukt och är billigare men ger inte samma komplexa toner som naturlig vanilj.

När denna förening kommer från riktiga bönor ger den vaniljsåsen en nötig, lätt blommig, sofistikerad profil. Mejeriet och ägget tillför en rik, krämig komponent som bär smaken av vaniljen utan att övermanna dess delikata smak.

Sammanfattningsvis

Tja, jag hoppas att det svarar på allt du kan tänkas vilja veta om creme brulee inklusive hur smakar creme brulee.

Det är en dekadent parisisk dessert som kombinerar den söta mjuka smaken av vaniljkräm med nötknäcket av det karmeliserade sockret.

Vi har tagit upp så mycket om creme brulee att nu vill jag äta lite. Om du känner dig som jag, vad väntar du på då? Gå och hämta lite!!

Lämna en kommentar