När jag först började tälta trodde jag att det var en omöjlig uppgift att slå upp ett tält i snön. Förhållandena verkade för hårda och jag försökte så gott jag kunde för att undvika att campa på det här sättet. Ändå har jag lärt mig att det finns några tekniker som framgångsrikt kommer att slå upp ett tält i snön.
Så här sätter du upp ett tält i snön:
- Välj rätt plats; ge tillräcklig exponering för solljus utan träd. Se också till att marken är stabil för att förhindra att den sjunker.
- Förbered campingplatsen genom att ta bort överskottssnö.
- Se till att ditt tält är stabilt genom att använda rätt snöstavar.
- Börja jobba tidigt medan det är mycket dagsljus.
- Se till att ditt läger är utrustat med vindskydd (undvik stenblock).
- Säkerställ korrekt övervakning och underhåll för att förhindra snöbildning.
1. Välj rätt plats
Processen att sätta upp ett tält i snön, precis som vanlig mark, kräver att du väljer den perfekta platsen. Det räcker inte för dig att hitta en enkel plats att vila ditt tält på.
Du måste också överväga säkerheten på den platsen. Till exempel måste du håll dig borta från ett lavinområde för att undvika att begravas under snön. Generellt ett område med en lutning på mer än 20 grader utgör en viss lavinrisk och bör undvikas för din egen säkerhet.
Försiktighetsåtgärder på marken
Dessutom måste man med hjälp av en yxa försöka ta reda på vad som ligger precis under snön. Det kan till exempel finnas hål under snön, och det sista du vill är att marken ska sjunka in efter att du har satt upp ditt tält, vilket ger dig mer arbete på händerna.
Sådan snö kan faktiskt kollapsa medan du sover, och det kan bli livsfarligt om det är ett djupt tomrum. I allmänhet bör du tälta över fast mark om du kan hjälpa det.
Träd
Det är också en bra idé att se till att ditt tält inte står under trädgrenar. Områden med tung snö kan ofta uppleva trasiga grenar när snö byggs upp på träden.
Kraftiga fallande grenar kan naturligtvis orsaka en hel del skador på ditt tält, och till och med skada dig när du är inne. Så sätt upp ditt tält i ett område fritt från sådana faror.
Förutom trädgrenar bör du också undvika grenar med tung snö, speciellt när det är blött. Sådan snö kan poppa och om den faller på ditt tält kan det bli katastrofalt.
Om du inte har något annat val än att tälta i sådana områden, föreslår jag att du lägger en presenning över ditt tält för skydd – här är en artikel som jag har skrivit om det ämnet. Du kan också dra nytta av några av campingknutarna jag har beskrivit Denna artikel.
Exponering för solljus
En annan sak att tänka på är solljuset. Eftersom du campar i snön kan solljus vara en lyx. Sätt upp ditt tält på ett sådant sätt att du enkelt kan njuta av solen hela dagen.
Solljuset kan också hålla tältet varmare, vilket gör det till en mysigare plats för dig att vara när du ska sova igen på natten.
Du skulle dra ännu mer nytta av solen om du campar i ett mörkt tält. Jag skrev till och med en djupgående artikel som beskriver allt effektiva sätt att mörka ditt tältom du redan har en smart.
Jag rekommenderar starkt att läsa den – du kan också ha nytta av informationen om du tältet tenderar att bli för varmt under sommartid. Du kan också hitta en handfull tekniker i en annan artikel jag skrev om hur du värmer upp ditt tält snabbt och säkert.
2. Förbered din plats
När du har hittat rätt plats i snön för att slå upp ditt tält, är nästa steg att förbereda platsen så att ditt tält kan stå på ett plant och stadigt underlag. Vissa ytor har ett tunt lager av snö, medan andra kan hålla flera fot snö.
Gräv igenom snön
Det bästa alternativet är att gräva igenom snön med en spade där du vill ha ditt tält och lägga snön på sidorna. Det är klart att man inte kan skjuta många meter snö för att nå fast mark.
I så fall kan du packa snön för att skapa en stabilare och jämnare yta. Lyckligtvis behöver du inga specialverktyg för detta.
Med dina skor eller stövlar kan du trampa i marken tills den blir jämn. Du bör dock vänta ungefär en halvtimme innan du börjar sätta upp ditt tält.
Efter att ha packat snön, se till att du även jämnar till ytan så att du kan njuta av mer komfort när du äntligen börjar använda tältet.
Rensa området
Dessutom bör du röja en yta som är större än ditt tält så att du även har plats att röra dig på och göra andra aktiviteter, som att laga mat.
Medan du håller på kan du också rensa vägarna du kommer att använda till områden du går till regelbundet, till exempel toaletten. Detta kan tyckas vara mycket extra ansträngning, men arbetet är värt det.
På så sätt slipper du ha snöskor på dig hela tiden och du slipper snubbla över lös snö när du flyttar tältet.
Håll dig till kompakt snö
Du bör inte lägga ditt skydd på vanlig snö, eftersom det kan leda till flera problem. Till exempel när du börjar använda tältet börjar snön falla ner och skyddet får en ojämn yta.
Dessutom kan din kropp smälta snön när du sover, och då fryser den igen. Detta kommer att resultera i att ditt tält har många stötar och ger dig en mindre än idealisk campingupplevelse.
Å andra sidan smälter sammanpressad snö inte så snabbt. Dessutom ger denna yta dig en mycket bekvämare plats att sova och leva på.
3. Se till att tältet sitter fast ordentligt
Om du har ett tält som behöver säkras har du en liten utmaning att slå upp ditt tält i snön. Ett fristående tält erbjuder en mindre krävande campingupplevelse.
Men om det blåser för hårt kan detta också lätt blåsas bort. Men med en duk som behöver insatser är problemet att de inte håller lika stadigt i snön som de gör på vanlig mark.
Använd snöbiffar
Men detta problem kan lösas med hjälp av snöpinnar. Dessa pinnar kan placeras horisontellt i snön och sedan täckas med snö, vilket ger ett stadigt stöd för ditt tält.
Dessa speciella stolpar kan också ställas vertikalt i snön. De håller ganska hårt när isen har stelnat igen och man brukar behöva en isyxa.
Du kan också använda dessa stavar när du är klar med snöcamping. Om du till exempel campar i öknen kan du använda den för att slå upp ett tält i sanden – här är ett detaljerad guide att jag skrev hur man gör det.
Några fler knep
Det är dock inget måste att man skaffar snöpinnar; Du kan också använda pinnar, pinnar eller till och med en del av din utrustning som kan begravas i snön och ge en plats att binda ner ditt tält eftersom de fryser ner och stödjer ditt tält säkert.
Du kan också förankra din snö vid fasta stenar, träd och till och med prova ”dödmansankaret”, i vilket fall du binder tältlinorna till en uppsättning pålar och begraver dem sedan i snön en fot nedanför. Så fort snön fryser över dem ger dessa pinnar ett mycket solidt stöd.
4. Börja tidigt
Du vet säkert att det inte är en lätt uppgift att sätta upp ett tält, särskilt för en nybörjare. Proffsen kan ha kompetensen att slå upp tältet på nolltid.
Men även för experter är det mycket krävande att slå upp ett tält i snön. Som vi såg ovan kan du behöva skotta snö för att rensa området där tältet ska slås upp. Även om du inte behöver skotta snön, packa ihop den ordentligt så att du kan sova bekvämt.
När du slår upp ett tält med pinnar måste du dessutom vänta cirka 30 minuter för att pinnarna ska sitta stadigt i snön. Att slå upp ett tält i snön kan med andra ord vara en tidskrävande och arbetskrävande aktivitet.
Så vänta inte till kvällen när det är dags att koppla av för att slå upp ditt tält. Arbetet kan bli övermäktigt och du kan behöva arbeta längre än du förväntat dig, vilket kan leda till att du inte sätter upp ditt tält ordentligt.
Detta kan vara farligt eftersom en kraftig vindpust kan förstöra ett dåligt uppsatt tält. Dessutom måste du välja en utmärkt plats att slå upp ditt tält på, och om den processen är påskyndad kan du lätt göra farliga misstag som kan kosta dig en god natts sömn och till och med utsätta dig för risker.
Helst bör du börja sätta upp ditt tält tidigt på dagen, helst på morgonen innan du ger dig ut på andra äventyr, så att allt är som vanligt igen när du kommer tillbaka på kvällen.
5. Överväg vindskydd
Vinden kan bli ganska hård i områden med mycket snö. Överväg därför områden som ger någon form av vindskydd.
Men samtidigt måste du vara försiktig så att du inte dukar under trädgrenar samtidigt som du söker skydd för vinden. I allmänhet erbjuder steniga berg ett ganska bra skydd mot vinden.
Men du kan också ta saken i egna händer och bygga en ’nu’-vägg flera meter hög runt tältet så att det kan ge någon form av vindskydd. Ett annat viktigt tips är att lite snö samlas runt kanterna av din duk så att ingen snö kommer under täckduken.
Boulders kanske inte är rätt väg att gå
Men även om du försöker slå upp ditt tält från hårda vindar, försök att undvika områden där vindblåst snö samlas.
Till exempel kan stenblock ge skydd mot vinden, men de kan också behöva hantera ansamling av snö som blåser.
Snön kan hopa sig och börja falla. Därför, om ditt tält ligger precis under sådan snö kan det ta mycket skada och du kan också skada dig i processen.
6. Säkerställ korrekt uppföljning och underhåll
När du väl har satt upp ditt tält är det inte alltid dags att koppla av och njuta av äventyr; du kanske måste ta hand om andra saker när tiden går.
Till exempel tenderar snö att byggas upp på tältet med tiden och du bör ta bort denna snö för din egen säkerhet och för ditt tälts integritet.
I allmänhet bör all snö som ansamlas ovanpå ditt tält tas bort så snart som möjligt. Ibland måste man till och med gå ut på natten för att röja snön.
Sådan snö kan långsamt byggas upp och fånga dig i ditt tillfälliga hem. Tyngden kan också göra att tältet ger sig, även om det är ganska starkt. Du brukar veta att du har det här problemet när det börjar bli väldigt tyst när snöpackningen ovanpå ditt tält ökar.
Hur djup ska snön vara för att slå upp ett tält?
Som sagt, det är avgörande att välja rätt plats och se till att snön inte är för djup eller för tunn. Enligt min erfarenhet bör snön inte vara djupare än längden på stavarna du använder, vilket är cirka 12 tum.
Om snön är tunnare måste du förlita dig på förankring i marken nedanför. I det här scenariot bör du hoppas på en solid som varken är för styv eller för mjuk.
Att leta efter ett sådant område kan vara tröttsamt om du slår upp ditt tält i snön, så du bör hålla dig till rätt snötjocklek.
Kan jag sätta upp tältet i en snöstorm?
Att sätta upp ditt tält i snöiga områden kan vara ännu mer utmanande om du upplever en snöstorm. Huvudproblemet i just det scenariot är de hårda vindarna. Ändå kan jobbet fortfarande göras om du hanterar det klokt.
Se först till att skydda dig med en presenning så att snön inte väller över dig. Jag skrev en omfattande artikel om det hur man sätter upp ett tält i regnetoch affären är mycket som snöstormar.
Tänk också på att åskväder kan förekomma under sådana förhållanden. Se till att stanna kvar i ditt tält och ta med dig allt nödvändiga försiktighetsåtgärder när det händer.
Slutsatser
Att sätta upp ett tält i snön är möjligt, även om det är avgörande att du använder det klokt. Dina primära överväganden måste vara punktplockade och underhållna.
Tänk på att ditt område ska ha tillräckligt med dagsljus för att hålla dig varm och att snön är stel och inte för djup.
Se också till att göra underhåll och torka bort snön som har samlats på duken. Underlåtenhet att göra det kan äventyra ventilationen och öka kondensbildningen inuti.
Jag hoppas att min artikel har kastat lite ljus över hur man slår upp ett tält i snön. Om du har några frågor, låt mig veta allt om det genom att lämna en kommentar nedan!