Hur slår man upp ett tält i regnet? (6 enkla arbetstips)

Att slå upp ett tält i regnet kan vara svårt, speciellt om du är oerfaren. Förutom obehag under själva processen kan tältuppsättning under sådana förhållanden äventyra ventilationen och resultera i allvarlig kondens. Ändå skulle några knep göra ditt liv mycket enklare. Låt oss ta en titt på hemligheterna med att slå upp ett tält i regnet.

Överväg följande steg för att framgångsrikt slå upp ett tält i regnet:

  • Skydda området med en presenning med några trädstammar för att hålla arbetsområdet torrt.
  • Sätt ditt tält ovanpå din ryggsäck så att resten av utrustningen inte blir blöt.
  • Innan du kliver in, fyll dina vattenflaskor och slutför alla utomhusuppgifter.
  • Lämna dina fuktiga kläder utomhus för att förhindra kondens (även under presenningen).
  • Ventilera ditt tält för att förhindra kondens från utsidan.

Stegen för att slå upp ett tält i regnet är inte annorlunda än att slå upp ett tält i torra förhållanden. Du måste följa instruktionerna i manualen för att få det rätt. Ändå skulle dessa tips göra saker mycket bekvämare.

1. Skydda arbetsområdet med en presenning

Om du har en presenning, plocka upp den och lägg den över den. Detta är lätt att göra om din camping ligger bland träden eller nära någon form av klippformation.

Saker och ting blir mycket svårare när man inte har uppenbara källor till stöd för presenningen. Du bör ange det vikten av att välja rätt plats för din campingplats.

Som du kanske har gissat är syftet med att sätta upp presenningen skapa ett tak som kan ge tillfälligt andrum mot regnet medan du arbetar.

2. Organisera ditt paket klokt

Om din campingplats inte föredrar segling; med andra ord, det finns inga träd eller stenar som håller presenningen på plats, du kan fortfarande framgångsrikt slå upp ditt tält i regnet.

Det kräver förstås ytterligare skicklighet, men uppgiften är knappast omöjlig. Syftet är att säkerställa att insidan av tältet förblir torrt.

Om du har förberett dig i god tid för dåligt väder, då ditt tält ska vara packat på toppen, där du kan hämta det först utan att utsätta resten av din utrustning för regnet.

Saker och ting blir faktiskt mer hanterbara när ditt tält separeras från din väska. Följ bara tillverkarens instruktioner. Även med regn förblir uppsättningen av ett tält oförändrad.

Detta gäller särskilt för enkelväggstält, dubbelväggstält (som kan sättas upp som enheter) och utomhustält. Insidan av sådana tält förblir torr även om du konfigurerar dem.

Tält som sätts upp inuti utgör först en utmaning. Men även här, när du väl har format ramverket, var noga med att förbereda flygduken innan duken är helt upprätt.

3. Utnyttja regnet

När du är klar med att slå upp ditt tält, bekämpa lusten att springa in. Avsluta istället alla sysslor som måste göras på utsidan först. På så sätt har du ingen anledning att springa ut igen när du väl kommit in och torkat av. Detsamma gäller för att fylla dina vattenbehållare.

4. Hantera dina blöta kläder ordentligt

Om din vattentäta utrustning är blöt kan du lämna den vid tältingången. Du måste också klä av dig här, vid entrén, och ta av dig alla dina blöta kläder innan du springer in.

Att göra detta på verandan i ditt tält är obekvämt. Men du måste jobba snabbt och snabbt. Om du kommer ihåg att sätta upp underlaget kan du sitta här medan du tar av dig skorna.

Håll fötterna ute i verandan medan du gör detta. Vissa människor kommer att sitta på underlakan med sina blöta plagg när de klär av sig, men det avråds starkt.

5. Värm dig snabbt

Med alla dina blöta kläder av, hitta något varmt att ta på dig. Om du kommer ihåg att ta med en matta uppmanas du att sitta på den för att slå kylan. Du kan också ta en stund att sortera föremålen i din ryggsäck. Allt som blev blött ska flyttas till verandan.

6. Undvik kondens när tältet har satts upp

Vid det här laget skulle du inte klandras för att bli varm och bekväm. Glöm dock inte att inkludera kondens. Nu när regnet har samlats upp är kondensen på kalla ytor din nästa största utmaning.

  Panorera efter guld – en spännande aktivitet för stugan

Men du kan lösa det genom ventilation. Leta efter ventilationsöppningar och dörrar med täckduk som du kan öppna utan att utsätta insidan av ditt tält för vatten.

Håll dessutom din torra utrustning och din sovsäck borta från väggarna. Ventilation hjälper inte alltid, och du vill inte vakna nästa dag och upptäcka att varje klädesplagg du tagit med dig nu är fuktig.

Hur väljer man en plats för att slå upp ett tält i regnet?

När man sätter upp ett läger vid dåligt väder är platsen viktig. Tänk på följande faktorer:

  • Hemsidan måste höjas. De bästa vattentäta tälten hjälper dig inte om din lokal översvämmas. De flesta förstår vikten av att undvika dalar, botten av kullar och alla platser där vatten tenderar samla efter en regnskur.
  • Undvik platser nära vattendrag som floder och sjöar. Dessa kan spilla över och förvärra en dålig situation. Vissa människor saknar erfarenhet av att identifiera platser som är utsatta för översvämning. Av den anledningen, om du kan avvika långt från vattendrag och sedan hitta mark som ligger högre upp, eventuellt även i en svag uppåtlutning, borde du klara dig.
  • Se till att din plan ligger på väldränerad jord. Du vill inte stressa igenom de närmaste timmarna eller ens dagarna av din campingresa som en galning.

Vilken typ av tält ska man använda när man campar i regnet?

Det bästa sättet att sova genom ett skyfall i naturen är att investera i ett vattentätt tält. Människor utan campingerfarenhet tenderar naturligtvis att anta att alla tält är byggda för att skydda mot regn. Men det kunde inte vara längre från sanningen.

Fel tält kommer att tränga in lika snabbt som alla andra tyger. Vissa kommer till och med att svämma över om de inte har ordentlig vattentätning.

Det är sant att många av de tält du hittar på marknaden idag har vad som kallas en badkarstil som skapar en vattentät struktur när de väl har satts upp. Men även dessa kunde falla sönder under tyngden av en kraftig storm.

Om ditt mål är att hålla dig tillräckligt torr, oavsett hur kraftig regnet är, bör du investera i ett dubbelväggigt tält.

Dessa produkter har ett extra lager av skydd som tål långvariga duschar; de förhindrar till och med kondens.

Vissa experter uppmuntrar nya campare prioritera tält med vestibuler eftersom människor är mindre benägna att följa lera och vatten inuti. Interiören förblir absolut ren och torr. Dessutom får du en säker plats skyddad från regn för att förvara blöta tillhörigheter.

Vad ska du göra om ditt tält inte är vattentätt?

Det idealiska scenariot skulle vara att slå läger i ett åskväder och veta att ditt tält är vattentätt. I sådana fall är ditt enda mål att sakkunnigt resa tältet.

När du väl har kasserat dina blöta kläder och gått in i tältet kan du trösta dig med det skydd som din tältkonstruktion ger mot regnet.

Men vad gör du om ditt tält inte har den tätskikt som behövs för att hålla regnet borta från inredningen? Det här är inte en fråga om beredskap. Vissa människor har helt enkelt inte pengar att investera i ett lämpligt vattentätt tält.

Men då kan man ändå campa under regnperioden. Du behöver bara köpa ett regnskydd. Du måste hitta en camping omgiven av träd. På så sätt gör du en nocklinje ovanför tältet och kastar sedan presenningen över det. Se till att presenningen är säkrad i alla fyra hörnen.

Om du kan konfigurera din presenning korrekt, kommer den att hålla tältet under torrt, även i ett kraftigt skyfall, oavsett tältets vattentäthet. Glöm inte att lägga en presenning under tältet. Tarpen ovan kommer inte att hindra vatten från att mätta jorden.

Kan du laga mat i regnet?

Denna fråga är viktig eftersom vissa stormar kan vara i timmar och till och med dagar. Så du har inte alltid lyxen att vänta på att det ska sluta regna så att du kan göra upp en lägereld.

Kan man laga mat på en camping under storm? Svaret är ett överraskande ”ja”. Du bör dock aldrig laga mat inomhus, oavsett storleken på ditt tält.

  Reparationssatser för flytrör för rören (vilket man ska köpa!)

Detta är inte bara sådana verkliga faror, utan risken för kolmonoxidförgiftning är ganska hög beroende på ditt val av bränsle. Här är vad du behöver veta om matlagning i regnet:

Förberedelser

Du måste ordna dina måltider i förväg. Packa dem separat i vattentäta påsar. Tanken är att undvika att öppna flera påsar för att få de olika matvarorna du kan behöva. Håll all mat som behövs för varje måltid tillsammans.

Överväg att använda en spis

Du kan till och med göra det i regnet använd en propan campingkök. Självklart hjälper det om du har lite vattentät utrustning. Beroende på din budget och dina behov kan du överväga att köpa en av de olika bränsle- och gaskaminerna på marknaden.

De bästa modellerna har en vindruta. Men du kan också improvisera en vägg för att skydda din crush från vinden. Vissa människor föredrar att undvika vikten en värmare lägger till deras bagage. Men du förbereder dig bättre på det värsta, oavsett obehag.

Ha din tändare till hands

Det talar för sig självt. Ha alltid en tändare med dig. Ja, det finns vattentäta tändstickor på marknaden. Men du måste fortfarande ha en tändare till hands. Det kommer att förenkla saker. Och de är så lätta att bära.

Presenningar vs paraplyer

Presenningar löser de flesta matlagningsproblem som uppstår till följd av regnet. Men om du tycker att presenningar är knepiga, skaffa ett vandringsparaply. Dessa föremål kommer att hålla regnet borta medan du lagar mat.

Presenningar är fortfarande det bättre alternativet eftersom de ger mer utrymme att röra sig. Men om du behöver improvisera räcker det med ett paraply.

Matlagning i tältets vestibul

De flesta människor förstår farorna med att laga mat i ett tält, även om de tror att vestibulen är det mest acceptabla alternativet.

Tyvärr, trots all värme och komfort de ger, utgör vestibuler fortfarande en risk för kolmonoxidförgiftning. Använd endast entrématlagning om du inte har något annat val.

Kan du sova i ditt tält när det regnar?

Att sova i naturen kan vara en utmaning, speciellt när du är borta från hemmet för första gången. Det kan vara lite läskigt i naturen och att somna medan det regnar kan vara svårt.

Av min erfarenhet är det inte lätt att ignorera ljudet av ösregnet utanför. Vissa av er kan vara utmattade efter resan och somna direkt.

Ändå, om du förväntar dig hårt väder, föreslår jag att du tar med ett par öronproppar för att hålla det tyst. Om du väljer att hänga en presenning över ditt tält för skydd, se till att du placerar den i en pyramidform.

På så sätt kommer vattendropparna som träffar duken att glida direkt och göra mindre ljud. Om det är första gången du är ute i naturen, försök att sjunga några låtar för dig själv för att koppla av. Den första natten kommer förmodligen att vara skrämmande, även om du vänjer dig med tiden.

Hur ska du packa om ditt tält efter att det regnar?

Så du slog upp ditt tält i regnet och lyckades tillslut somna. Nu när solen äntligen har kommit fram är det dags att packa ihop och bege sig hemåt.

Innan du gör detta, se till att tältet är helt torrt. Du bör veta att mögel och mögel tenderar att växa över duken under fuktiga förhållanden.

Det finns några knep som gör att du kan ta bort formen från tyget, även om det bästa sättet är att undvika det. Låt den stå utomhus i några timmar innan du lägger tillbaka den i ryggsäcken.

Se också till att du inte stoppar den aggressivt. När tyget inte kan andas är avgasningsprocessen i fara och du likaså kan få ett klibbigt tält med en skadad vattentäthet.

Om du har en svamp eller torr handduk, kör den över duken, både inuti och utanpå.

Hur ska jag hänga upp presenningen för regnskydd?

En presenning skulle säkert skydda ditt arbetsområde medan du slår upp ditt tält i regnet. Ändå är det viktigt att du gör rätt så att du undviker några vanliga problem.

  Felsökning av en husbils luftkonditionering: Metoder att prova idag

Se först till att du hänger presenningen högt. Om din sköld är för låg kommer du att äventyra tältets ventilation och kondens bildas snabbare inuti. För det föreslår jag att du hänger den minst 5 fot ovanför ditt tält.

Gräv också, om möjligt, en provisorisk tunnel under kanterna på presenningen. För att göra detta kan du använda klackarna på dina stövlar genom att trycka och dra ner fötterna i marken.

På detta sätt skulle vattnet som glider av ditt segel samlas i tunneln och förmodligen inte blöta din utrustning. Jag föreslår också att du hänger en stor presenning för att säkerställa att ditt tält och arbetsområde är helt täckta.

Se till att du är bekant med de rätta banden som håller ditt segel spänt. Om du inte är det, rekommenderar jag starkt att du läser min artikel om det 15 viktiga campingknutar används över hela världen.

Några fler idéer för regnskydd

Jag har redan nämnt tarptekniken, som är ganska vanlig och förmodligen kommer att få jobbet gjort. Ändå är det inte alla som äger den eller känner till de knutar som krävs för att hänga den. Här är några fler idéer för campingskydd som skyddar dig från regnet:

Trädtoppar

Även om du inte använder träd för att hänga din presenning, kan du dra nytta av deras toppar för att täcka dig från hällregnet.

Se till att du väljer en plats nära nog att du är helt avskärmad. Det finns en nackdel med det här tricket: du skulle uppleva de fallande vattendropparna även ett tag efter att det slutat regna.

Det beror på att vattnet tenderar att samlas mellan bladen och grenarna och gradvis rinna ner. Ändå skulle det vara mindre allvarligt än de direkta dropparna som faller från himlen.

En koja

Detta skulle förmodligen ta tältets plats; dock vore det nog klokt att åka i stuga om regnet är för hårt. Många campingplatser erbjuder stugor för en liten avgift – beroende på hur många nätter du är villig att använda dem.

Var noga med att kontakta campingens kundtjänst i förväg för att beställa en stuga. Om du passerar städer på din promenad kanske du till och med hittar ett bekvämt hotell för dagen.

En kulle

Om du har att göra med hårda vindar medan det regnar, är chansen stor att camping bredvid en kulle är till din fördel. Om du till exempel sätter upp ditt tält på den östra sidan är du skyddad mot blåsande regndroppar av vinden från väst.

Nackdelen med detta är att vatten samlas på botten när det väl glider nerför backen och kan svämma över ditt tält. Det skulle förmodligen vara mindre idealiskt om det innehöll några fasta stenar snarare än fuktig jord.

En bro

Camping under en bro faller i kategorin att använda betydande byggnader och strukturer för att skydda dig från regnet. Det kan till exempel också vara ett tak på en camping.

Ändå är broar ganska konventionella när man campar i områden nära floder eller sjöar. Du kan dra nytta av det, även om du bör vara medveten om att vattnet nedanför har sina egna nackdelar.

När vattnet avdunstar på natten bildas det naturligt kondens på din duk och äventyrar ventilationen. Ändå kan regndroppar ge samma resultat, och så igen kan det vara rimligt att använda en bro som skydd.

Slutsatser

Att slå upp ett tält i regnet kan vara svårt, även om det finns få knep för att göra det lite lättare. Ovanstående rekommendationer är bland de mest använda och bör hålla din utrustning torr samtidigt som du förhindrar kondens inuti tältet.

Efter att tältet har satts upp är det bara att lägga sig ner och chilla – försök somna och känn dig inte skrämd. Det avkopplande ljudet av ösregn kan till och med fungera till din fördel.

Jag hoppas att min artikel var till hjälp för dig. Om du har några frågor, låt mig veta allt om det och lämna en kommentar nedan!