Hur slår man läger på ett berg? (med 8 enkla steg)

Jag har aldrig slagit läger på ett berg förut. Ändå planerar jag att göra det här när jag åker till Everests basläger en dag. När jag hela tiden tänker på den resan dyker en fråga upp i mitt sinne; hur slår man läger på ett berg? Jag har mycket erfarenhet av att campa i öppna ytor; dock är berg förmodligen mer komplicerade. För att svara på denna fråga letade jag igenom internet och samlade alla tips jag kunde hitta från olika experter och bloggare. Nu ska jag dela med mig av allt jag hittat.

Följ dessa steg för att framgångsrikt campa på ett berg:

 • Känn din campingplats och välj en med en plan yta, vattenkällor och ett stort campingområde.
 • Dela in din utrustning i kategorier och välj bara de mest kritiska delarna av utrustningen.
 • Kör ett träningsläger på din bakgård för att bekanta dig med utrustningen och atmosfären.
 • Se webbplatsen så snart du anländer och förstå dess topografi.
 • Organisera din vattenförsörjning.
 • Slå på din värmekälla (lägereld, spis) och börja laga din måltid.
 • Håll ett avstånd på 3 meter mellan ditt tält och lägerelden. Var också medveten om campingrestriktionerna.
 • Gör en lista över aktiviteter i förväg för att hålla dig sysselsatt.

1. Välj rätt campingplats

Med campingens ökande popularitet råder det ingen brist på campingplatser nuförtiden. För den genomsnittlige camparen kan detta dock vara ett förvirrande förslag snarare än ett naturligt val. Det första du ska göra är att välja en campingplats som passar dina specifika behov.

Jag kommer att dela med dig idag av några riktlinjer att tänka på när du väljer en campingplats (källa). När du väl har jämfört de olika campingplatserna på dessa få riktlinjer bör det vara mer tillgängligt än någonsin att välja rätt.

 • När du väljer camping, titta alltid på rutten du följer.
 • Du måste samla information om topografin runt campingen. Du måste veta om det är på en sluttning eller en platå. Även berg har öppna ytor; det måste du hålla dig till.
 • Fråga dig själv: finns det en vattenkälla i närheten? Du måste hitta svaret innan du väljer camping. Det hjälper dig att få tillgång till vatten för tvätt, dryck och personlig hygien. Vattenkällor bör också ha ett bra reningssystem, försök hitta det på nätet.
 • Kontrollera storleken på campingen. Det är ett viktigt steg eftersom du med största sannolikhet inte kommer att vara ensam på campingen. Därför är det bara att välja den campingplatsen om den är tillräckligt stor för att rymma flera läger. Annars riskerar du att bli besviken.

När du väl håller dig till dessa riktlinjer är det ganska enkelt att välja rätt campingplats. Efter att ha valt campingplats kan du gå vidare till nästa tips.

Proffstips

Om campingen är reglerad och förbokning är möjlig, se till att boka plats i förväg.

2. Packa väl

Rätt packning är avgörande för en lyckad campingresa. Med så många olika saker att packa är chansen stor att du glömmer det ena eller det andra.

Det är anledningen; en mycket bättre idé är att dela upp dem i olika domäner för att göra det enkelt att hantera din packlista. Kategorierna kan vara (källa):

 • Personliga hygienartiklar
 • Redskap
 • Gömställe
 • Mat och vattenförsörjning
 • Kläder
 • Första hjälpen och nödhjälpen
 • Verktyg

Var och en av dessa bör ha en bra checklista så att du inte glömmer någonting. När du förbereder varje lista bör du ta hänsyn till det förväntade vädret i bergen.

  En snabb säkerhetskontroll för din släpvagn

Att packa till ett fjällläger skiljer sig mycket från att packa till ett vanligt läger. Man måste vara väldigt selektiv när man packar. Det hindrar dig från att överpacka. Först när så är fallet blir det lätt att packa bara det väsentliga istället för att överpacka.

Om du inte känner dig bekväm med det här avsnittet rekommenderar jag starkt att läsa en artikel jag skrivit om vad man ska ta med sig för bergsklättring. Jag har delat in listan i tre grupper: 1, 2, 3 dagar och mer för att se till att du inte packar onödiga grejer.

3. Kör ett träningsläger

Du kanske tänker, varför tog jag med det här steget i min guide?

Svaret är att det kommer att eliminera alla sprickor i din campingplan (källa). Fördelarna med att hålla ett träningsläger är:

 • Det hjälper dig att kontrollera alla grejer.
 • Den varnar dig om utrustning som saknas.
 • Det förbereder dig för det riktiga äventyret.
 • Det gör dig medveten om de svårigheter du kan möta i lägret.
 • Den gör dig bekant med campinglivsstilen.

Allt detta säkerställer att du är redo för lägret innan du kommer dit.

Du kanske tänker, var ska träningslägret vara?

Tja, du behöver inte gå långt alls; du kan organisera det på din bakgård. Om du åker ensam på camping kan du vara den enda som deltar.

Annars, om du tar med din familj eller en partner, måste du också ha med dem på träningslägret.

Träningslägret är designat för att göra upplevelsen roligare och enklare. Det kan ta några timmar att överlämna sig till det, men det kommer att spara dig ansträngning och tid i själva lägret. Därför är det ett steg som inte får missas.

4. Utforska den faktiska platsen vid ankomst

Varje camping är annorlunda. Du kanske har gått igenom informationen om campingen online innan du bokar eller valde den, men det är viktigt att du också spanar lite.

Utforskningen gör dig medveten om det tillgängliga utrymmet och resurserna runt campingen. Det finns många anledningar till varför du bör köra en, till exempel:

 • Det hjälper dig att hitta den bästa platsen att slå upp ett tält.
 • Det hjälper dig att bättre förstå campingplatsens topografi.
 • Det hjälper dig att lära dig om de områden som är utanför gränserna.
 • Undersökningen kommer också att informera dig om resurserna där ute.

Det är inte så lätt att ändra placeringen av ditt tält när du väl har satt upp det. Istället för att skynda på det rekommenderas därför att du gör en spaning först och sedan sätter upp tältet.

Om du är orolig för ansträngningen så borde du inte göra det. Av min erfarenhet bör det inte ta dig mer än 20 minuter att undersöka hela webbplatsen.

5. Starta installationen direkt

Efter utforskningen, utan att slösa tid, är det viktigt att påbörja installationen. Den innehåller flera uppgifter såsom följande.

Sätt upp tältet

Det första du behöver göra är att ta hand om boendekraven. Självklart tog du med dig ett tält. Du måste ställa in det först och främst. Det är alltid en bra idé att placera den på en plan yta.

Istället för att improvisera om tältets installationsmetod är det en bättre idé att följa guiden som följer med. Det säkerställer att du kan sätta upp tältet på nolltid.

Jag rekommenderar också att du tittar på en onlinevideo (på YouTube eller tillverkarens officiella webbplats) så att du kan se hur du ställer in den på rätt sätt.

  Bästa vandringskängor för en dålig rygg

Ta hand om vattenbehovet

Om du har vattenförpackningar för den första dagen, oroa dig inte för detta steg. Om du är beroende av en närliggande vattenkälla är det dags att köpa det vattnet.

Du kan använda ett filtreringssystem eller reningstabletter för att göra det drickbart. Ändå är det en av de första uppgifterna du måste utföra efter att du har satt upp tältet.

Om du förlitar dig på värme för att rena vatten rekommenderar jag starkt att läsa en artikel jag skrev om hur länge ska vattnet koka för att döda bakterier. Jag tillbringade över 8 timmar på att förklara vad som skulle vara det korrekta sättet att göra detta, samtidigt som jag litade på vetenskapliga källor.

Campingen är inte beboelig förrän du har genomfört båda stegen. Dessa två uppgifter gör att du kan fortsätta laga maten.

6. Kom igång med matlagning

När du väl har vatten att laga mat och dricka är det viktigt att tillgodose matbehoven. Det är avgörande att ställa in värmekällan för att laga maten.

Ställ in värmekällan

Det bästa sättet att laga mat på campingen är att använda en spis. Den är lätt att tända och du behöver inte samla ved och göra upp eld. Du måste fästa bränsletanken med ryggsäcksvärmaren och du är igång.

Jag föreslår också att du läser en artikel jag skrev om hur man använder en propan campingkök. Utöver de nödvändiga stegen har jag även inkluderat vad man ska göra när gasen tar slut.

Förbereda måltiderna

Hade du med dig färdigmat? Planerar du att laga mat från grunden?

Jag föredrar alltid att ta med färdigrätter. Det är förpackningar som bara behöver värmas upp. Därför är de mycket bekväma att använda.

Beroende på vilken tid på dygnet du kommer till campingen kan du behöva börja laga mat direkt.

När du väl har ställt in ryggsäckskaminen blir tiden det tar att laga betydligt mindre. Det kommer att likna att laga mat hemma. Den första måltiden är den mest tidskrävande. Ändå, när du väl tar hand om det, är resten av måltiderna bara rutin.

Om du är beroende av en brasa rekommenderar jag att läsa en tidigare artikel av mig hur man gör en lägereld för matlagning. I den beskrev jag hur man bygger upp en eld för kort, medellång och lång sikt matlagning.

7. Ignorera inte säkerheten

De flesta av campingplatserna har varit i bruk i flera år tillsammans. Därför utgör de som sådana inga större säkerhetsrisker.

Ändå brukar jag följa en säkerhetschecklista, som säkerställer att campingresan är säker inte bara för mig utan även för mina medresenärer. Jag kommer att dela en enkel lista nedan för att få en säker campingupplevelse.

 • Kontrollera om det finns några faror runt campingen. Dessa kan vara klippor, diken och andra sådana formationer.
 • Håll ett avstånd på 3 meter eller mer mellan kokplatsen och tältplatsen. Campingplatser har ofta blåsigt, så att ha åtminstone så mycket utrymme är ett måste. Ju större avstånd mellan campingen och matlagningsplatsen, desto bättre.
 • Varje camping har sina egna regler. Du måste gå igenom dessa regler för att se till att du inte bryter mot dem. Du bör också informera dina följeslagare om dessa regler. På så sätt kan alla campa säkert.
 • Det är ett måste att hålla sig borta från de begränsade områdena. Så du bör gå igenom broschyren eller manualen för att känna till sådana webbplatser och undvika dem.
  Ska jag springa före eller efter ett träningspass?

Den enkla 4-stegs checklistan säkerställer att din campingresa är helt säker. Det fina med denna checklista är att dessa är enkla och lätta att följa steg som kan göra hela din resa säkrare.

8. Glöm inte aktiviteterna

Hur roligt är det att campa utan aktiviteter?

Jag gillar att planera aktiviteter. Det säkerställer att om du behöver ta med utrustning till lägret kan du göra det med lätthet. Några av aktiviteterna du kan ägna dig åt är:

 • Gåtor
 • Charades
 • Tittar på stjärnor
 • Berätta en historia
 • Kajakpaddling
 • Klätterträd
 • Yoga
 • Människojakt
 • Brädspel
 • Spelar kort
 • Bygg ett skydd

Det här är bara några av de aktiviteter du kan planera på din campingresa. Många av dem kräver att du bär minimalt med förnödenheter. Så det är nödvändigt att planera dessa aktiviteter.

När du väl gör detta blir det lätt att se till att din campingresa är rolig. Om du campar solo kan du också läsa en artikel av mig 15 spännande aktiviteter att göra när du campar ensam.

Vad ska man undvika när man campar på ett berg?

Det finns några saker du absolut bör undvika när du campar i bergen. Dessa kan vara:

 • Välj ett tält som är för tungt och inte för litet.
 • Packa på måfå för camping.
 • Impulsivt val för campingen.
 • Skjut upp byggandet av ett skyddsrum.
 • Dricka från orenade vattenkällor.
 • Överpackning inför resan.
 • Vandrar i begränsade områden.
 • Brott mot campingregler.

Genom att undvika dessa få saker blir det enkelt för dig att ha en avkopplande och rolig campingresa.

Hur kan jag göra mitt tält varmare när jag campar i bergen?

Kylan ökar när du klättrar; det finns inget sätt att undvika det. Det finns dock några enkla steg du kan följa för att göra ditt tält varmare. Dessa inkluderar:

 • Isolera ditt tält genom att lägga till ett extra lager matta och en presenning.
 • Du kan använda engångsvärmepaketet inuti tältet.
 • Du kan minska ventilationen lite genom att stänga ett av fönstren.

Det här är tre nödvändiga steg för att värma ditt tält. Ändå föreslår jag att du läser en annan artikel av mig som diskuterar sju knep värm upp ett tält snabbt och säkert.

Hur gör man en sovsäck lämplig för fjällcamping?

Vill du värma upp din sovsäck har jag några enkla förslag. Temperaturerna i bergen kan sjunka under 0C. Därför kan sådana lösningar komma till nytta. Dessa inkluderar:

 • Du kan använda ett extra liggunderlag eller en bärbar filt.
 • Lägg till ett lager isolering mellan sovsäcken och marken.
 • Du kan använda en separat sovsäcksfoder för att lägga till ytterligare ett lager.
 • Du kan stapla dig ännu mer.

Dessa fyra steg gör det enkelt för dig att värma upp din sovsäck och isolera dig från det hårda vädret utanför.

Slutsatser

Ska du upp i bergen för första gången för att campa? Letar du efter tips för att campa på en kulle?

Nåväl, min guide ovan kommer säkert att göra din resa enklare. Camping är en trevlig och rolig upplevelse. Men för att njuta av det finns det några steg du måste ta.

Istället för att campa på slätten eller platån kan du bege dig upp i bergen. Den orörda skönheten i bergen tillsammans med den direkta upplevelsen av naturen i ett läger kan utan tvekan göra din resa oförglömlig.