Hur skyddar man ved från snö?

Det är något primärt med att använda en öppen spis eller vedspis för att värma upp ditt hem. Det är extremt praktiskt och kan spara mycket pengar, men du behöver veta hur man hugger, klyver, staplar, lagrar och hanterar ved. Att lagra din ved på sommaren är enkelt, men att hålla din ved torr på vintern är en annan historia. Hur skyddar man ved från snö?

Att skydda ditt trä från snö handlar om att hålla det torrt. Ved bör täckas för att minska fukt, påskynda kryddningsprocessen och göra det lättare att bränna. Jag rekommenderar att du får ditt virke från marken och bygger ett litet träskjul för att skydda det från fukt.

Det spelar ingen roll hur mycket ved du har till hands. Din ved kommer att vara värdelös utan ordentlig förvaring. Dåligt lagrat virke är blött, svårt att elda och ruttnar snabbt. Läs vidare för att upptäcka några enkla sätt att skydda din ved från vintersnön.

Skydda ved från snö på vintern

Ingenting är mysigare än en varm sprakande brasa på vintern. Det är något tröstande med hur en varm eldstad eller vedspis värmer ditt hem, men du måste veta hur du hanterar och förvarar din ved så att den är redo för vinterbruk.

Dålig vedförvaring leder till fruktansvärda bränder. Dåligt lagrad ved leder till fuktig, blöt och ruttet ved. Trä som utsätts för väder och vind håller inte mer än 2-3 år innan det ruttnar bort. Du kan elda blött ruttet ved, men det kommer att leda till en rökig pyrande eld som inte avger mycket värme.

Köp ett kommersiellt vedställ och lock

Jag rekommenderar starkt att få veden från marken genom att stapla den på pallar eller köpa/bygga vedställ och lock. Hur man köper en billig uppsättning hyllfästen på Amazon (mina favoriter), några 2×4:or och ett billigt vedskydd kommer att hålla ditt trä skyddat hela vintern. Det tar mindre än 5 minuter att bygga ett 8ft rack med hjälp av fästena som visas på bilden nedan.

  Kan man elda mögligt ved?

Du behöver inte lägga mycket pengar på ett vedskydd. De REDCAMP vedskydd är förvånansvärt billigt och rekommenderas starkt. Dessutom kommer den att passa alla 8ft eller 4ft kommersiella vedställ. Det är den perfekta storleken för det typiska hushållet som inte går igenom ett ton trä.

Bygg en vedhylla

Du måste förmodligen bygga ditt eget ställ om du går igenom massor av timmer. Stället på bilden ovan skulle kosta cirka 200-300 med nuvarande vedpriser. Ditt pris beror på vilket virke du väljer för sidohyllorna.

Mitt vedskjuls ram är konstruerad av ett urval av 4×4, 2×6 brädor och billiga tryckbehandlade staketstolpar ($1,50 styck) längs sidorna och botten. Jag sparade massor av pengar genom att använda staketstolpar istället för traditionellt tryckimpregnerat virke. Kom ihåg att du inte bygger Taj Mahal här.

Jag satte faktiskt upp 6 av dessa små skjul nu när jag började gå igenom 5-6 träsnören per vinter. Kapa, ​​klyva, stapla din ved på vintern/våren och den är redo att eldas på vintern. Jag köper billigt ved för 5 dollar per lastbil på sommaren, men det brinner alldeles för snabbt för att använda i min vedspis.

Kan ved bli snöig?

Ja, snö kan komma på din ved, men det saktar ner kryddningsprocessen och gör veden svårare att bränna. Du vill inte slösa bort månader av kryddor genom att utsätta ditt trä för väder och vind. Veden ska fortfarande brinna, men det kommer att ryka och vara irriterande.

Jag började använda en propanbrännare för att tända alla mina eldar. Det är mycket säkrare än att använda bensin och kan antända vilket trä som helst på några minuter. Jag använder en billig ficklampa för $30 som jag köpte från Harbor Freight, men jag har tittat på Flame King Propane Torch som kommer med en tändare (behöver ingen tändare). Min används på vedspisen i källaren, men du kanske vill ha en mindre Benzomatisk stil ficklampa för vardagsrummet.

Som sagt, det är värt att ta sig tid att bygga ett vedställ eller köpa ett ställ/lock. Slösa inte bort allt ditt hårda arbete med att kapa, klyva och stapla ved genom att låta det ruttna.

  Kan man elda nyhuggen ved?

Behöver du täcka ved på vintern?

På vintern bör du definitivt täcka din ved. Det behöver inte vara ett snyggt vedstaket. Ta bara upp veden från marken och lägg något ovanpå. Allt du behöver är en gammal bit av aluminium eller skrotplywood för att hålla löven/snön borta.

Snö kommer att dränka din trä, men våta löv är den verkliga fienden. Kom ihåg att snön smälter så att den så småningom torkar, men löv kommer att lägga sig på ditt trä och få det att ruttna inifrån och ut. Åtminstone bör du slå bort löven från din hög efter hösten.

Kan jag använda en presenning?

Du kan använda en presenning för att täcka ditt trä, men lämna åtminstone en av sidorna öppen. Luftflöde påskyndar kryddningsprocessen och är avgörande för att förhindra mögel, mögel och röta. Det spelar ingen roll om ändarna på dina stockar blir blöta, eftersom inte så mycket trä syns. Du försöker behålla uppbyggnaden på den översta raden som sakta tär på stapeln.

Titta på hur träet är täckt på bilden ovan. De täckte bara topparna och lämnade båda sidor öppna för att ordentligt ventilera vedhögen. Den enda nackdelen är att dessa seglen är väldigt dyra. Jag skulle köpa en billig 6×8 presenning och kasta den över toppen och lämna de flesta sidorna exponerade. Det blir inte perfekt, men du behöver inte spendera en mindre förmögenhet.

Kan man elda ved täckt av snö?

Att bränna trä täckt av snö kommer att vara en allvarlig smärta. Du kommer att behöva massor av tändning och några torra bitar från lägre i högen. Jag brukar använda en propanfackla (köp denna), men de flesta har ingen. Det är i grunden en mini eldkastare, så den tänder vad som helst.

Du behöver en rejäl bädd av tända, papper och några tändare för att tända vått ved och det kanske inte ens fungerar. Du försöker bygga en solid bas med tändning för att värma upp den våta veden långsamt nog för att tända den. Det kommer att ryka, glöda, spraka/pop, men bör antändas så småningom om du har tålamod.

  Vilken storlek liggunderlag behöver jag? Längd och bredd liggunderlag förklaras

Torkar ved på vintern?

Din ved kommer förmodligen inte att torka mycket på vintern. Soliga dagar kan det torka lite med sidorna exponerade, men du behöver den varma sommarsolen för att fullborda kryddningsprocessen. Som mest kommer du att smälta snölagret ovanpå och det kan torka upp efter en eller två veckors fint väder. Täck ditt trä så att du inte är beroende av solen.

Att välja rätt ställplats

Ved förvaras vanligtvis utomhus, men fel plats kan göra den mottaglig för fukt från smältande snö. Mycket vatten leder så småningom till ruttet trä. Jag har sett en hel hög med ved ruttna på mindre än ett år när den inte var täckt. Det är ett extremfall, men du bör definitivt täcka träet.

Lyft ditt virke från marken och stapla det en kort promenad från ditt hus. Du vill inte släpa ved över hela gården, men att stapla ved bredvid huset kan tillåta insekter, möss och ormar att komma in. De flesta rekommenderar att stapla ved minst 10 fot från ditt hem, men det kan vara överdrivet. Så länge skogen reser sig från marken på en sträcka behöver du inte oroa dig för de flesta skadedjur.

Ge träet tid att torka och krydda

Du måste ge ditt virke minst 4-6 månaders sommarsol för att torka och smaksätta det. Om du hugger, klyver och staplar din ved på våren ska den vara färdig att brännas på vintern. Helst skulle du vilja ge ved ett år att säsonga, men det är lättare sagt än gjort.

Att täcka träet och ta bort det från elementen påskyndar kryddningsprocessen avsevärt. Träet ska stå på en solig plats och ha exponerade sidor för ordentlig ventilation. Den är klar så fort den börjar bli gul, grå eller mörkbrunt.