Hur ser mögel ut på en madrass?

Vi kan alla vara överens om att mögel är en mardröm, oavsett om du är husägare eller hyresgäst. Det är inte bara äckligt, utan mögel kan också orsaka alla möjliga hälsoproblem för dig och din familj. Och medan vi är vana vid att höra om mögel i badrummet, köket eller vinden, kan det också växa inuti ditt sovrum, närmare bestämt din madrass. Faktum är att det finns en chans att din madrass håller på att utveckla mögel precis som vi talar, men du har inte märkt det ännu.

Men för att bli av med mögel och förhindra att det kommer tillbaka måste du förstå dess orsaker och symtom. Så låt oss ta en titt och ta reda på hur mögel på en madrass ser ut och hur du kan hantera det.

Vad är mögel?

Generellt sett är mögel en typ av svamp som finns i de flesta hem och som växer i fuktiga miljöer. Men när det kommer till madrasser, mögel är mycket vanligare än mögel. Ändå hänvisar folk fortfarande till det som mögel eftersom de inte förstår skillnaden mellan de två.

För att uttrycka sig enkelt, mögel tenderar att växa djupt in i ytorna, vilket gör det svårare att hitta och ta bort. Däremot har mögel en platt tillväxt, vilket innebär att den stannar kvar på ytan av din madrass, så det är lättare att upptäcka och ta bort. Dessutom, mögel kan lätt identifieras på grund av dess utseende, eftersom det ser ut som utspridda svarta prickar. Å andra sidan har mögel ett luddigt utseende som liknar det du ser på gammal mat.

Vad orsakar mögel på madrasser?

Vanligtvis behöver mögel en mörk och blöt miljö där den kan växa utan att störas. Som ett resultat är undersidan av din madrass perfekt för mögel och mögel, eftersom det skyddar dem från solljus och överför kroppsfuktighet under natten när du svettas. Det gör att mögel växer snabbt och tar över varje tum av din madrass, inuti och utanför.

Se även  Hur man hanterar en dålig lukt i ett hus som kommer och går

Symtom på att din madrass har mögel

Eftersom både mögel och mögel är mikroskopiska organismer, det kan vara svårt att upptäcka dem tidigt. Faktum är att du kanske inte ens märker något utöver det vanliga innan mögel börjar växa synligt för ögat. Lyckligtvis finns det några tecken som kan hjälpa dig att hitta mögel så snart som möjligt.

Utseende

Som tidigare nämnt har mögel och mögel ett unikt utseende som gör att du kan hitta dem ganska enkelt. Mer specifikt, om du hittar någon små svarta fläckar på undersidan av din madrass, har du med största sannolikhet att göra med mögel. Och om den lämnas okontrollerad kommer den att spridas och så småningom täcka hela madrassen. Inte bara det utan det kommer också att frigöra sporer som kommer att orsaka hälsoproblem.

När det kommer till mögelangrepp kanske du märker det ett suddigt lager som täcker stora delar av din madrass. Den har vanligtvis en svart eller vit färg och är djupt odlad i madrassen. Som ett resultat kan du inte bara torka bort det som mögel, utan istället kan du behöva slänga madrassen.

Lukt

Sporerna som genereras av mögel och mögel har en specifik, stark och ihållande lukt som, konstigt nog, förknippas inte med mögel. Faktum är att de flesta tror att mögel luktar härskt, precis som ruttet mat. Dock, sporerna på din madrass har en fuktig och unken luktliknande vått trä eller gammalt vatten.

Så om du börjar känna lukten av något sådant måste du söka och hitta mögelsporerna. Kom ihåg att kontrollera varje skrymsle och vrår i ditt sovrum, särskilt baksidan av din madrass och säng. Med lite tur kanske du kan hitta angreppet innan det sprider sig för djupt inuti din madrass.

Hälsoproblem

Kontinuerlig exponering för sporer kan utlösa allvarliga hälsoproblem, främst för personer som redan lider av allergier. Mögel på en madrass är särskilt farlig eftersom de flesta människor spenderar avsevärd tid på sin säng, vilket ökar exponeringstiden.

Se även  Hur man polerar en diskbänk i rostfritt stål: 8 effektiva lösningar

Lyckligtvis kan du använda symtomen på mögelexponering för att ta reda på om du har ett angrepp. Så, vara uppmärksam på allergiliknande symtom, såsom kliande ögon, huvudvärk, utmattning och trängsel. Du kommer vanligtvis att märka dessa symtom strax efter att du vaknar eller när du lägger dig på din madrass. Lyckligtvis, du kommer att må bättre när du lämnar det angripna områdetvilket betyder att dessa symtom är tillfälliga.

Vad ska man göra om din madrass utvecklar mögel?

Att bli av med mögel och mögel bör vara din första prioritet, särskilt om du har barn eller husdjur. Och medan mögel lätt kan avlägsnas med några skrubbar, mögel är svårare att hantera. Men även de mest envisa mögelangreppen kan hanteras med någon av följande metoder.

Rengöringssprit

Rengöringssprit har alltid varit ett bra sätt att hantera mögel som växt på tyg. Först måste du dammsuga båda sidor av madrassen för att ta bort sporer och smuts. Förbered sedan en lösning genom att blanda lika delar varmt vatten och tvättsprit.

Fortsätt genom att doppa en ren trasa i lösningen och använda den för att skrubba mögelfläcken i ett cirkulärt mönster. Efteråt, använd en ren trasa doppad i varmt vatten för att skölja området. Upprepa proceduren tills du inte kan märka några tecken på mögel längre. Och slutligen, placera madrassen i solen, så att den kan torka ut och ta bort eventuell dålig lukt.

Väteperoxid

I likhet med tvättsprit, Väteperoxid är ett effektivt verktyg du kan använda för att bekämpa mögel. Men innan du kan börja, kolla in madrassernas etikett, eftersom väteperoxid är ett blekmedel och kan skada din madrass. Men om inte tillverkaren specifikt förbjuder användningen av väteperoxid eller blekmedel, kan du säkert prova denna metod.

Börja med att dammsuga madrassen för att få bort eventuell smuts eller damm. Fortsätt genom att göra en en-del väteperoxid och tre-del varmvattenlösning. Använda en nylonborste doppad i lösningen för att skrubba bort formen, och sedan, ställ ut madrassen i solljuset. När det är torrt, upprepa proceduren för att eliminera eventuella överblivna bakterier och sporer. Sedan voilà, din madrass ska vara helt mögelfri.

Se även  Vad händer om du av misstag äter bajs från möss? Potentiella faror

Kommersiella madrassrengöringsmedel

Om ingen av ovanstående metoder fungerar kan du prova en kommersiell madrassrengöring. Men först, se till att den är speciellt utformad för klädsel eller madrasser. Och kom ihåg att alltid följa instruktionerna och testa produkten på en liten del av din madrass.

Hur förhindrar man att mögel kommer tillbaka?

I slutet av dagen är det meningslöst att bli av med mögel om du inte kan förhindra att det kommer tillbaka. Men eftersom det är omöjligt att ta bort mögelsporer helt från ditt hus, måste du skapa en miljö som gör det svårt för mögel att växa. Så här kan du göra det:

  • Justera luftfuktigheten i rummet: Om ditt sovrum är fuktigt kan du använda en avfuktare för att minska luftfuktigheten och fukten.
  • Placera inte madrassen direkt på golvet: Golvytan begränsar luftcirkulationen, vilket främjar mögeltillväxt. Det är därför du behöver använda en sängram eller plywoodlakan och minimera kontakten mellan golvet och din madrass.
  • Dammsug och rengör madrassen regelbundet: Att dammsuga madrassen är ett bra sätt att ta bort mögelsporer innan de kan fästa på ytan. Det tillåter också luft att cirkulera och förhindrar fukt.
  • Använd ett madrassskydd: Vattentäta skydd kan förhindra att fukt når insidan av din madrass och skydda den från mögelangrepp.

Slutgiltiga tankar

Sammantaget vill vi alla hålla våra hem säkra och mögelfria. Tyvärr kommer mögel ibland att ta över de platser som vi älskar mest, inklusive vårt sovrum. Men med lite ansträngning och omsorg kan du bli av med det på några timmar. Och genom att följa några enkla steg kan du förhindra ytterligare angrepp och skydda både ditt hem och din familj.

Lämna en kommentar