Hur ser en fästinghuvud ut?

Det finns inget sätt att helt undvika fästingar som vandrar genom naturen. Allt som krävs är en kort promenad genom högt gräs innan en fästing fäster och börjar gräva sig in i huden. Fästingar är inte farliga om du tar bort dem snabbt, men du måste veta vad du gör för att få ut hela kroppen. Du vill inte av misstag lämna en fästing bakom sig och inte inse det. Så hur ser en fästinghuvud ut?

Fästingar är små parasitära spindeldjur med en vass hullingliknande mun som kallas Hypostom som knäpper på huden. Dess lilla huvud och mun bryts av i huden om du inte drar ut fästingen ordentligt. Du kan identifiera ett kvarvarande fästinghuvud i huden genom att leta efter en liten svart eller brun prick i mitten av bettområdet.

Att ta bort en fästingkropp är en ganska enkel process, men du kan enkelt skära av fästingens huvud och lämna den hullingförsedda munnen under huden om du inte är försiktig. I resten av det här inlägget kommer jag att förklara i detalj hur en fästinghuvud ser ut i din hud, gå igenom de olika delarna av en fästinghuvud, lära dig hur du tar bort en fästing på rätt sätt och hur du går vidare med det. huvudet drar. av om du av misstag lämnar den bakom dig.

Hur ser en fästinghuvud ut?

Delar Av Ett Rithuvud

Fästingar sträcker sig från 1/16 tum i sin omogna ålder till cirka 1/8 tum som vuxen. Vissa arter är något större och blir uppslukade efter en blodmåltid, men även en fullstor fästing är liten. Deras huvuden är bara en liten bråkdel av en fästings totala kroppsstorlek och utgör inte mer än 5-10 procent av deras kropp.

En fästings små huvuden kan lätt bryta av under borttagning av fästingar och sitta kvar i huden. För att göra saken värre är deras mun (kallad hypostem) formad som taggtråd som fastnar i huden när du drar dig tillbaka. Titta på fotot av en mikroskopisk fästing ovan och föreställ dig att du drar i de hullingar som har klämts in i din hud.

Hyposteme-spetsarna sträcker sig när fästingarna försöker äta och dras bara tillbaka efter att de har avslutat en blodmåltid. Att försöka dra ut en fästings mun är som att dra en krok ur en fisk. Den tar tag i huden och det enda sättet att få ut den är att slita igenom huden.

Det krävs inte mycket för att bryta av en fästings huvud och mun och lämna den inbäddad i huden. Även ett perfekt utfört fästingdrag kan lämna delar av fästingens huvud och mun kvar. En fästinghuvud kommer så småningom att arbeta sig ut av sig självt, men det kan leda till infektion om du inte är försiktig.

Hur ser ett fästinghuvud ut i huden?

Du bör lätt kunna se om någon del av fästingen fortfarande finns i huden. En fästinghuvud är löjligt litet, men det kommer att finnas en liten svart eller brun fläck (beroende på art) i mitten av bettområdet. Titta på bilden ovan och lägg märke till den lilla svarta pricken i mitten av det inflammerade området.

Det är huvudet på en fästing som du ska försöka ta bort. Jag ska ge dig detaljerade anvisningar nedan, men sterilisera såret och den vassa pinceten med tvättsprit och försök dra ut huvudet. Du kan använda en nål eller vass kniv om det inte verkar fungera.

Försök att inte gräva tills du blöder eller skadar den omgivande huden. Det kan vara mer skadligt än att lämna huvudet där det är och låta det arbeta sig ut naturligt. Fästingar bär på många bakterier och du vill inte av misstag föra in dem i din kropp genom att pierca din hud.

Det är okej om du inte kan få ut huvudet! Tvätta området med tvål och vatten, tvättsprit, applicera Neosporin och täck bettet med ett plåster. Det bör förhoppningsvis förhindra infektion tills huvudet arbetar sig ut naturligt.

  Kan björnar lukta genom doftpåsar?

Är ett fästinghuvud i huden farligt?

Det finns alltid en chans att en fästing bryts av om du drar ut den och fastnar i huden. Att följa anvisningarna för borttagning av spetsar (förklaras nedan) med en vass pincett eller ett verktyg för att ta bort fästingar minskar risken, men det kan fortfarande hända.

De säljer faktiskt en speciell pincett för att ta bort fästingarna för att bända bort kroppen och dra ut eventuellt kvarvarande huvud och munstycken. Jag hanterar många fästingar som jobbar utomhus varje dag och campar/backpacker på helgerna så jag köpte en uppsättning av dessa TickEase pincett (bilden ovan). Du använder prybar-sidan till höger för att enkelt dra ut fästingen ur basen och den vassa pincetten för att dra ut eventuellt kvarvarande huvud och munstycken. Det är löjligt lätt att använda och nästan idiotsäkert!

Ett verktyg för att ta bort fästingar minskar avsevärt chanserna att lämna ett fästinghuvud bakom sig, men det kan fortfarande hända med djupt begravda fästingar. Så vad gör du när en fästings huvud och näbb bryter av i huden? Är det farligt att ha ett fästinghuvud begravt i huden?

Att ha ett fästinghuvud begravt i huden är inte så illa. Det ökar inte din risk att drabbas av fästingburna sjukdomar som borrelia, men du vill ändå försöka ta bort varje bit av fästingen. Det kommer inte att fortsätta att överföra sjukdomar till ditt blodomlopp via saliv, men ett fästinghuvud bär på många bakterier.

Du har att göra med patogener från varje djur som det matats med under hela sitt liv, så du ska definitivt inte försöka få ut allt. Att lämna kvar bitar av en fästing i huden kan leda till en allvarlig infektion.

Jag kommer att beröra kort hur man tar bort ett fästinghuvud nedan, men du kanske vill kolla in mitt inlägg som går in i detalj om hur man tar bort ett fästinghuvud som fastnat i huden. Det är som att dra ut en splitter och allt som krävs är en vass pincett och eventuellt en nål för att lossa munnen.

Hur man tar bort en fästing utan att lämna huvudet

pincett dra ut en fästing

Att ta bort en fästing är en ganska enkel process. Allt du behöver är en vass spetsig pincett eller en fästingborttagare. jag använder TickEase Tick Remover Pincett med dubbla spetsar. Bänd bara upp fästingen med fästingborttagningsverktyget och använd den vassa pincetten i andra änden för att ta bort eventuella överblivna bitar från fästinghuvudet.

Verktyg för att ta bort fästingar gör det enkelt att ta bort fästingar, men en pincett med vass spets fungerar. Jag antar att du inte har någon fästingborttagare, så här tar du bort en fästing med en pincett.

  1. Rengör din pincett: Sterilisera din pincett genom att doppa dem i alkohol eller torka av dem med spritservetter.
  2. Ta tag i bocken: Använd din pincett för att ta tag i fästingens huvud. Kom så nära din hud som möjligt.
  3. Dra upp med konstant tryck: Dra upp fästingens huvud/kropp med ett stadigt, jämnt tryck. Vrid inte pincetten eller rycka i fästingen eftersom det kan göra att huvud- och mundelarna bryts av i huden. Om huvudet går av bör du försöka ta bort det med en pincett eller följa någon av borttagningsmetoderna nedan. Om du inte kan ta bort munnen lätt är det bäst att lämna den ifred och låta huden läka.
  4. Rengör området: Efter att du tagit bort fästingen, rengör området noggrant med tvål och vatten. Följ upp det genom att torka av området med alkohol eller en spritservett. Upprepa processen varje dag tills svullnaden och tecknen på inflammation avtar. Om ett utslag utvecklas eller du märker tecken på infektion, kontakta en läkare.
  5. Spara bocken: Krossa aldrig en fästing med fingrarna. Placera fästingen i alkohol för att döda den omedelbart (fästingar kan överleva i vatten). Förvara fästingen i en lufttät behållare som en medicinflaska eller slå in den i tejp. CDC rekommenderar att du håller fästingar i 30 dagar så att de kan testas om du stöter på några komplikationer.
  Hur länge håller SteriPEN-laddningen?

Chansen är stor att du tar bort hela fästingen inklusive huvudet om du följer dessa anvisningar. Tyvärr bryts ibland ett fästinghuvud av i huden, även med en perfekt ritteknik. I nästa avsnitt kommer jag att förklara hur man tar bort en karaktärs huvud och mun, men du kan kolla in mitt detaljerade inlägg om hur man tar bort en karaktärs huvud här.

Ta bort ett rithuvud

Ticks beaks gräver verkligen djupt in i din hud, så att ta bort dem kan vara en allvarlig smärta. Jag rekommenderar att behandla fästinghuvudet som om du försökte ta bort en splitter. Du måste gräva in i huvudet med en nål, kniv eller annat vasst föremål för att lossa greppet och sedan dra ut huvudet med en pincett.

Att dra ut ett inbäddat rithuvud är lättare sagt än gjort. Du måste verkligen gräva i det för att arbeta på den omgivande huden för att lossa fästet. Då kanske du kan dra ut munnen, men jag ger den en 50/50 chans att fungera.

Många rekommenderar Bug Bite Thing sugverktyg för att ta bort rithuvuden. ”Bug Bite Thing” använder sug för att dra fästingens huvud och dra ut den ur huden. Det kommer att lossa det begravda huvudet och sedan kan du använda en pincett för att förhoppningsvis ta tag i alla bitar som fortfarande finns i huden.

Du kan också klippa ut rithuvudet med hjälp av steriliserad nagelbandssax, men det är smärtsamt och kan potentiellt leda till infektion. Om du inte kan få ut ritningshuvudet med konventionella metoder, är det bättre att bara lämna in det. Huvudet ska sakta arbeta sig ut ur huden inom 2 veckor och du kan ta tag i det med en pincett.

Håll utkik efter tecken på borrelia

Fästingar bär på en mängd olika fästingburna sjukdomar, men borrelia är den absolut vanligaste. Att fånga och ta bort en fästing tidigt minskar risken avsevärt att få något, men du bör alltid se upp för tecken på infektion.

Borrelia lämnar ett utslag från bullseye (bilden ovan) i 80 % av fallen, så det är det viktigaste att se upp med. Bullseye-utslag är det vanligaste, men alla utslag är en anledning till oro. Du bör också se efter allmänna tecken på infektion som feber, rodnad, svullnad, illamående, huvudvärk, frossa och muskel-/ledsmärtor.

De flesta fästingbett orsakar inga problem, men kontakta din läkare omedelbart om du tror att du kan bära på borrelia eller någon annan typ av infektion. Får du det tidigt minskar du risken för komplikationer avsevärt. Läkaren kommer att skriva ut antibiotika och du kommer tillbaka till det normala på nolltid.

Vilka sjukdomar bär fästingar?

Tvärtemot vad många tror drar inte hoppa, flyga eller falla på dig från ovan. De är bara små parasitspindlar som inte kan spinna ett nät. Fästingar rör sig med ungefär samma hastighet som en myra, så de kan inte ens hitta och jaga värdar.

Fästingar hittar sin värd genom att klättra cirka 18-24 tum från marken (vanligtvis i högt gräs) och stå med utsträckta ben och vänta på att det första djuret inom armsräckhåll ska passera. De känner verkligen värme och kommer att ta tag i allt varmt. Det djuret kan vara en människa, men det är vanligtvis en hjort, opposum, tvättbjörn, hund, ekorre, fåglar och ibland till och med ödlor.

  Vad kan jag göra med gammalt Coleman-bränsle?

De livnär sig på allt som har blod! Så det finns inget sätt att med säkerhet säga vilken typ av sjukdom en fästing kan bära på. borrelia är den absolut vanligaste, men det beror helt på var du hämtade dem och vilka djur de har matat med tidigare.

Fästingar tar upp sjukdomen som deras värd bär på. Vem vet vilken sjukdom possums, tvättbjörnar, råttor etc. bär på. Fästingar är till och med kända för att överföra böldpesten.

Hur lång tid tar det för en fästing att överföra sjukdomar?

Att regelbundet kontrollera dig själv efter fästingar under en campingresa minskar dina chanser avsevärt att drabbas av en fästingburen sjukdom. Att hitta en fästing inom 36-48 timmar är avgörande.

Det spelar ingen roll om fästingarna redan har satt sig i huden. De överför inte någon sjukdom förrän de börjar äta på ditt blod. En fästing börjar vanligtvis äta omkring 36 timmar och går långsamt över den fästingburna sjukdomen tills den är klar med att äta omkring 48 timmar.

Om du drar ut en fästing för det är det nästan ingen chans att drabbas av borrelia och andra patogener. Det spelar ingen roll om du lämnar någon del av kroppen i den. Sjukdomen passerar endast genom saliven under matningsprocessen. Du bör dra ut en bock så snabbt som möjligt, även om du inte har en pincett för att göra jobbet ordentligt.

Naturligtvis ta en pincett om du kan komma till den på några timmar, men att bända ut en fästing med en kniv på fältet är bättre än att lämna den där. lider av borrelia.

Att rengöra bettet med tvål och vatten, tvättsprit, Neosporin och ett plåster bör hålla infektionen borta tills du kommer hem. Om du märker några tecken på infektion vid denna tidpunkt, bör du se din läkare för antibiotika. Man vet aldrig vilka bakterier en fästing bär på. De kunde ha krupit genom tvättbjörnsavföring innan de klamrade sig fast vid din hud. Det är alltid bättre att vidta extra försiktighetsåtgärder och vidta aktiva åtgärder för att förhindra infektion.

Att bära långbyxor och långärmade skjortor hjälper till att förhindra fästingsjukdom

Fästingar gillar att hålla sig lågt till marken där de flesta djur är, så de brukar ta tag i dina ben när du går förbi. Därför är det så viktigt att bära långa strumpor och långbyxor när man går i ovårdad skog med högt gräs.

De kan inte gräva igenom byxor, så det minskar chansen att bli fästingbiten. Fästingar kryper långsamt genom din kropp och letar efter exponerad hud, men de kanske inte hittar exponerad hud på en kort promenad. När du kommer hem, klä av dig, ta en dusch och kontrollera din kropp för fästingar.

En varm dusch dödar inte fästingarna, men den tvättar bort alla fästingar som inte sitter helt fast. Dessutom är det lättare att upptäcka fästingar på din bara hud. Fästingar kan äta var som helst, men var särskilt uppmärksam på dina anklar, midja, nacke, armar och var som helst som visar hud mellan dina kläder. De brukar gräva ner sig i den första öppna fläcken av hud de hittar, så se upp var dina kläder nuddar huden.

Var försiktig med dina kläder när du tar in dem efter att ha gått genom skogen. Du vill inte av misstag ta in fästingar som kan leda till ett angrepp. Fästingar torkar vanligtvis ut på en eller två dagar inomhus eftersom de behöver mycket fukt, men du vill inte att de ska komma på andra familjemedlemmar och djur.