Hur rullar man ihop en sovsäck? (6 enkla steg)

Så många gånger jag var tvungen att rulla ihop min sovsäck, jag kan inte ens räkna. Det fanns till och med tillfällen då jag var tvungen att göra det några gånger om dagen. Ändå var jag inte helt säker på vad det rätta sättet att göra det skulle vara. Ska jag fylla den? Ska jag rulla ihop det hårt eller löst? Vilket skulle vara bättre på lång sikt? Det var då jag började forska. Efter att ha läst på nätet i några timmar är jag nu säker på hela processen. Låt oss dyka in och ta reda på hur man ordentligt rullar ihop en sovsäck.

1. Förbered materialen

De två viktigaste sakerna du behöver för att rulla ihop en sovsäck är:

Remmarna

Om din sovsäck inte kommer med kompressionssäcken, skulle den definitivt ha remmar för att hålla sig på plats när den väl är ihoprullad. Remmarna kan vara avtagbara eller fixerade. När de kommer ut ur påsen, se till att de är utspridda och i rätt läge.

Om de är avtagbara bör du förvara dem på sidan av sovsäcken.

Om sovsäcken kommer med en kompressionspåse, placera den bredvid sovsäcken. Samtidigt måste du se till att remmarna också sitter i rätt läge.

Ett tungt föremål

Du kan hålla ett tungt föremål som en stege eller en sten bredvid dig. Om du inte har tillgång till den kan du senare använda dina egna fötter för att hålla sovsäcken i rätt läge tills du stänger remmarna eller lägg den i kompressionspåsen (källa).

Så när du har samlat ihop dessa tre material är du redo att rulla ihop sovsäcken.

2. Platta till påsen till rätt form

Det här steget kan tyckas självklart, men om du hoppar över detta avgörande steg kommer du inte att kunna rulla ihop din sovsäck ordentligt. Med att få den i rätt form menar jag att platta till den innan du rullar ihop den. Du måste minska tjockleken så mycket som möjligt så att du kan rulla ihop den kompakt.

Utjämningsproceduren tar hand om 2 olika saker, nämligen:

Eliminera luften

Med tiden kan luftbubblor bildas i påsens isolering. Under användning kan dessa påsar hålla dig varm, men när du rullar ihop sovsäcken kan de hindra hela processen. Genom att platta till sovsäcken kan du därför ta bort dessa luftbubblor.

Sprid ut isoleringen jämnt

Om det finns en bunt isoleringsmaterial, sprids den jämnt ut om påsen plattas till. Det ser till att tjockleken på sovsäcken är densamma över hela längden och bredden. Som ett resultat kommer det inte att vara ett problem att rulla upp till en liten storlek.

Som du kan se är steget att platta till sovsäcken ganska viktigt. Först när du kan platta till den kan du gå vidare till nästa tips.

3. Gör ett enda veck

Innan du ens kommer ihåg att rulla ihop väskan är det viktigt att vika den på mitten. Du viker den på längden. Eftersom du redan har plattat till den kommer sovsäckens tjocklek inte att öka mycket när du väl har vikt den.

  Hur farligt är det att åka ATV? Med säkerhetsstatistik

När du har vikt det är det återigen en bra idé att försöka platta till det. Det tar bort eventuell kvarvarande luft eller avlagringar från isoleringen. Om du gör detta är det bättre att börja längst ner och arbeta dig uppåt. Genom att göra detta säkerställer du att du sedan enkelt kan rulla ihop den.

Proffstips

Innan du börjar rulla ihop väskan är det en bra idé att matcha väskans två sidor för att se till att den viker sig exakt på mitten. Det ser till att du enkelt kan rulla ihop den. De matchande sidorna på påsen ser till att diametern på rullen är densamma överallt.

4. Rulla ihop den

Nu börjar själva rullningsprocessen. Du måste rulla med båda händerna och även se till att börja i botten. En annan sak att göra är att knäböja sovsäcken när du rullar den.

När jag använder det knepet jobbar jag ganska hårt för att eventuella luftbubblor eller ojämnheter i fyllningen nu ska jämnas ut. Genom att göra detta säkerställer du att du kan rulla den till sin mest komprimerade form.

Att rulla upp den säkerställer också att all luft som fastnar i sovsäcken lätt skjuts ut från huvuddelen av förpackningen. Som ett resultat är det ganska lätt att rulla ihop till en kompakt form och det tar inte mycket tid.

När du är klar med rullningen kommer den övre delen av rullen att börja vecklas ut. Om du inte är tillräckligt försiktig kan den riva upp hela sovsäcken. I ett sådant fall kommer alla dina ansträngningar att vara förgäves.

För att undvika det brukar jag lägga benen på rullen och lägga min vikt på sovsäcken för att se till att den inte vecklas ut. Ett annat alternativ är att använda ett tungt föremål som en sten eller ett stort steg för att hålla det på plats.

Om du inte fick föremålet som beskrivits i steget innan kan du placera dina knän på rullen. Detta säkerställer att rullens diameter inte ökar. Även om du lägger knäna på den kommer den inte att vecklas ut.

Trodde du att processen är över efter rullning? Nej, det är det inte. Jag kommer också att beröra några steg som hjälper dig att säkra den också.

5. Använd remmarna när du sitter på dem

Så om du följt processen korrekt, bör du vara på toppen av påsen, med knäna som utövar trycket.

Nästa process du behöver utföra beror på tillgängliga förbrukningsmaterial. Om du använder externa kompressionsremmar är det nu dags att knyta fast sovsäcken.

Å andra sidan, om du använder de inbyggda kardborrebanden, stäng dem nu. Hur som helst är det ett steg där du använder däcken till din fördel.

Du måste justera längden på bandet så att rullen inte har utrymme att expandera.

När du har slutfört detta steg blir det lättare för dig att ta bort dina knän eller det tunga föremålet som placerats på sovsäcken. Det förhindrar också att väskan viker ut sig själv. Därför är det viktigt att utföra detta steg så exakt som möjligt.

  Vad är en Baitcasting Rod?

6. Använd kompressionspåsen till din fördel

De flesta sovsäckar kommer nuförtiden med sina kompressionssäckar. Dessa kompressionspåsar är skräddarsydda för den sovsäck du köper. Därför är det inga problem att lägga denna rulle i kompressionspåsen.

Detta säkerställer att sovsäcken inte expanderar även om bältet öppnas av misstag eller om bältet är löst.

I många fall kommer kompressionspåsarna med öglor. Det betyder att om du vill förvara sovsäcken genom att hänga upp den är detta också lätt att uppnå när du väl lagt den i kompressionssäcken.

Faktum är att dessa slingor tjänar många andra syften. De kan till exempel hjälpa dig att fästa en liner på din sovsäck eller till och med knyta den till din ryggsäck. För att förstå exakt hur man gör detta rekommenderar jag starkt att läsa artikeln jag skrev om syftet med sovsäcksöglor.

När du har säkrat rullen med remmarna är det dags att lägga sovsäcken i kompressionssäcken.

Det fina med kompressionsväskor är att de oftast kommer med sina kompressionsremmar också. När du har lagt sovsäcken i kompressionssäcken kan du använda dessa externa kompressionsband för att komprimera sovsäcken ytterligare. Det betyder att det inte finns någon chans att rullen vecklas ut på insidan.

Dessutom kan kompressionssäcksremmarna hjälpa dig att knyta din sovsäck till andra föremål. På den noten kanske du gillar artikeln jag skrev om hur man fäster en sovsäck på en ryggsäck användbar. Jag har listat alla möjliga tekniker där genom att överväga alla olika typer av paket.

Den redundanta fästmekanismen ser till att all möda du lagt ner på att rulla ihop sovsäcken inte har varit förgäves.

Trodde att rulla ihop sovsäcken var en enstegsprocedur?

Tja, som ni ser är det precis tvärtom. Ändå kan den omfattande proceduren som jag har lyft fram ovan göras på några minuter. Fördelen är att du inte behöver oroa dig för att sovsäcken råkar rulla ut sig själv. När du väl har rullat ihop den tillräckligt mycket för dessa få minuter kan du vara säker på att den kommer att hålla sig i sin kompakta form.

Vad ska man undvika när man rullar ihop sovsäcken?

Det finns några vanliga misstag människor ofta gör när det kommer till att rulla ihop sovsäcken. Om du försöker spara ungefär en minut är chansen stor att du går miste om några steg som jag har markerat nedan. I ett sådant fall stöter du på ett antal problem som minskar fördelarna med att rulla ihop och förvara sovsäcken.

Får inte ut luften tillräckligt

Om du har gått igenom min rullningsprocedur ovan kommer du att inse att jag sög luft i tre olika steg. Den första är när du lägger den på golvet; den andra är när jag viker den på längden, och den tredje är genom knådning när jag rullar ihop sovsäcken.

Om du inte följer ovanstående procedur korrekt kommer du definitivt att missa ett av dessa steg för luftutsug. I så fall kan du inte rulla ihop sovsäcken till en storlek som är tillräckligt liten för kompressionssäcken. Därför är det väsentligt att gå igenom luftutsugningens alla tre steg så att du inte får problemet att sovsäcksrullen har en större diameter än kompressionspåsen.

  Vad är en "Tips Up" i isfiske? (Ett enkelt svar med bilder)

Börjar på toppen

Medan de flesta inte medvetet väljer att börja på toppen, men de gör det fel. Detta kan hindra hela processen. Du kan inte längre rulla ihop sovsäcken efter en viss punkt (källa).

Anledningen till att jag rullar den från botten är för att ge ett utlopp för luften. Om du börjar på toppen finns det inget utlopp för luften i botten. Du kan öppna den nedre dragkedjan för att släppa ut luften, men det är definitivt en lösning.

Istället är det korrekta sättet att rulla ihop det. Om du gör detta säkerställer du att du inte stöter på några problem.

Det här är två grundläggande saker att undvika när du rullar ihop en sovsäck.

Är det okej att komprimera min sovsäck?

Kort sagt, ja, att komprimera sovsäcken är helt okej.

Kompressionspåsen är speciellt utformad för att förvara sovsäcken på ett litet utrymme. Det är inga problem att komprimera sovsäcken när du vill förvara den. Det är också det perfekta sättet att ta med sig den.

Tänk dock på att om du planerar att förvara den under en längre tid är det en bra idé att vika ut och öppna den helt då och då. Det hjälper dig att undvika skador på tyget och isoleringen. Efter ett tag kan du enkelt rulla ihop den igen och lägga den i kompressionspåsen.

Men om du planerar att använda den minst 2 till 3 gånger varannan vecka behöver du inte öppna den.

Hur länge kan en sovsäck komprimeras?

Helst ska du inte hålla sovsäcken hoptryckt i mer än två veckor. Jag öppnar den en gång varannan vecka ifall jag inte har använt den. Efter några timmar brukar jag rulla upp den igen och lägga den i kompressionspåsen.

Dessutom är det viktigt att inte hålla sovsäcken för hoptryckt för länge; detta kan skada loftegenskaperna (källa). Det är ännu viktigare när vi har att göra med en dunsovsäck (källa). Därför råder jag dig att ta ut den ur kompressionspåsen då och då och ha den löst ihoprullad.

Genom att följa denna procedur har jag kunnat använda mina nuvarande sovsäckar i mer än sju år utan problem.

Slutsatser

Det effektiva sättet att rulla ihop en sovsäck är att ta bort alla luftfickor och strikt följa kompressionsstegen.

För att göra detta kan du helt enkelt följa min guide ovan. Jag har artikulerat varje litet steg i detalj. Om du har slutfört ovanstående steg är att rulla ihop sovsäcken en piece of cake.

För frågor; du kan gå igenom de vanliga frågorna som besvaras i den sista delen av artikeln; för att rensa dina tvivel. Med rätt rullteknik kan du använda sovsäckar tillsammans i flera år och du behöver inte byta ut dem.