Hur rätar man ut en böjd tältstång? Arbetstips

Böjda campingtältstänger är ett av de vanligaste problemen man stöter på när man campar. Själv har jag bara behövt ta itu med problemet en gång, även om det hade sin inverkan och utan tvekan äventyrat mitt självförtroende för att bygga en hållbar campingplats. Innan jag började med den här artikeln hade jag några idéer för en lösning i åtanke; men de räckte verkligen inte till. Efter att ha undersökt det ämnet lite djupare lärde jag mig några intressanta sätt att räta ut en böjd tältstång – låt mig dela allt med dig.

Du kan räta ut en böjd tältstång med hjälp av en rörrätare, en gummiklubba eller Mighty Mite Bender. Om du vill hålla fast vid billigare lösningar kan du lika gärna prova sandfyllningstekniken, som gör att du kan böja stolpen utan att bryta den.

Om ingen av dessa fungerade föreslår jag att du skaffar en ny – även om det finns flera saker att tänka på först – jag ska förklara dem senare i den här artikeln.

Rörriktare

Den första metoden jag kommer att diskutera är förmodligen den mest effektiva, även om den är lite dyr och kommer inte att vara kostnadseffektiv för en enda användning.

Rörriktare har funnits på marknaden länge och ärligt talat gör de ett bra jobb med böjda tältstänger.

Jag använde den här en gång när jag besökte släktingar, och de råkade ha den. Om du har några hantlangare fråga dem om de har det, kanske du blir förvånad.

Det är också ett användbart verktyg för rörmokare – var inte blyg och fråga den du känner. Om du är fast besluten och vill köpa en, kom ihåg att de kostar runt 100 dollar.

Men om du regelbundet har att göra med böjda stolpar eller rör, tveka inte att ta en till ditt garage.

Sandfyllningsmetoden

Jag har aldrig använt den tekniken förut; men jag är så tacksam över att ha stött på det i min lilla research – principen bakom det är lysande.

Om du böjer ihåliga rör (som tältstänger) är chansen stor att de ger sig och går sönder. Det beror på att du försvagar bindningarna mellan partiklarna när du sätter hårt tryck på dem.

Jo, sandfyllningsmetoden löser problemet.

  • Häll sand i stolpen tills den är helt full – kompromissa inte med det – den ska vara komplett.
  • Sätt tejp ovanpå så att sanden stannar på plats och inte glider ut.
  • Böj din stolpe i motsatt riktning av böjen – du kan använda något som en disk, till exempel en stor sten.

Tanken är att de små sandpartiklarna stödjer stolpen så att den inte kollapsar och bryter av av sig själv, vilket gör att du nästan kan böja tillbaka den till sin ursprungliga form.

Prova en gummiklubba

Har du sett dessa gamla filmer där hantverkare använde en brinnande metall och en hammare för att ändra formen på metall? Tja, det finns en logik i det, för om du värmer stången blir den mer elastisk och mindre benägen att gå sönder.

Ändå kan det vara svårt att bränna det vid höga temperaturer, och om det hanteras fel kan det förstöra stolpen helt. Ändå, om du känner att du vet vad du gör och inte har något att förlora, föreslår jag att du provar.

  CFMoto Side-by-Sides: Är de bra kvalitet?

För att värma stolpen kan du använda en butangasbrännare eller kanske till och med brännaren i ditt kök. Placera sedan stolpen över en platt plattform och slå den med en gummiklubba tills den börjar ändras tillbaka till sin ursprungliga form.

Den tekniken är ganska primitiv, även om den också kan hjälpa om du vill använda material som du förmodligen har hemma.

Tänk dock på att det är ganska farligt – se till att ha ugnsvantar på och att det inte finns små barn i närheten.

Den mäktiga kvalsterböjaren

Jag säger till en början – om du inte har en hemma (eller känner någon som har en) så finns det ingen anledning att köpa den mäktiga kvalsterbockaren.

Det beror på att det inte alls är kostnadseffektivt för en enda användning då det är betydligt dyrt. Men om du råkar äga en, är det klokt att använda den.

Till skillnad från rörriktaren kräver Mite Bender att du använder lite kraft för att böja kröken i motsatt riktning.

Dess primära syfte är att köra rör som redan är raka, även om flera forumkommentarer har nämnt att det skulle kunna fungera tvärtom.

Jag skulle inte utveckla för mycket om den produkten eftersom jag inte tror att det skulle vara ditt sätt om du inte äger den (även om jag ska ge dig en utmärkt video här som visar hur du använder den på rätt sätt).

Glöm det

Ofta oroar vi oss för att en böjning i vår tältstång skulle få ner vårt tält mitt under campingäventyret. Av personlig erfarenhet kan jag utan tvekan säga att skyddsrum kan hålla sig imponerande även med böjda stolpar.

Huruvida ditt tält kommer att hänga eller inte beror på hur dålig svängen är och hur väderförhållandena kommer att vara.

Om böjningen inte påverkar stigningen, vilket betyder att längden på stången inte har förändrats mycket och tältet inte är i en skarp vinkel, kommer du att klara dig.

Det skulle dock inte vara fallet om det påverkar formen på tältet och du måste hantera hårda vindar. Även om du kan använda rep och några knutar för att förstärka tältstrukturen.

Jag ägnade till och med en hel artikel åt din beskrivning 15 effektiva campingknutar det skulle göra stor skillnad om du går ut och planerar att bygga en campingplats.

Köp en ny

Rubriken på denna artikel handlar om att räta ut en böjd tältstång, så att ge råd om att köpa en ny stång vore fusk. Ändå tror jag att den här lösningen är den bästa vägen att gå om varpen i ditt spö är allvarlig.

Senare kommer jag att förklara för dig varför att böja tillbaka den till sin ursprungliga form kan försvaga strukturen, så du kommer att förstå varför jag föredrar det här alternativet.

När du är redo att köpa en ny finns det några principer att följa så att du får den bit du vill ha.

  • Se först till att den nya tältstången är av samma märke som ditt befintliga tält – det skulle säkerställa att det nya har samma längd och diameter som det gamla.
  • För det andra måste du gå igenom pitching-instruktionerna och se till att de är korrekta och fria från fel (du kan jämföra dem med dem på webben).
  Pennsylvania Jet Ski Laws: A Simple Cheat Sheet med alla detaljer

I så fall föreslår jag att du tar en bild av den tillsammans med den böjda stolpen och skickar den online till tillverkarens reklamationscenter.

Genom att göra detta finns det en god chans att du får en ny samtidigt som du äger den böjda stickan som kan fungera som ett alternativ i framtiden.

Blir den svagare om man böjer stolpen?

Kommer du ihåg när jag sa att jag hellre köper en ny tältstång än att böja tillbaka den? Tja, det beror på att att svänga metall gör den svagare på grund av metall trötthet bearbeta.

När du försöker fixa kurvan medan metallen är fast, vad som händer är att du sträcker de yttre skikten samtidigt som du komprimerar de inre.

Detta bryter bindningarna mellan metallpartiklarna och man får ett svagare rör med små sprickor i.

Det är dock inte fallet om du värmer metallen och omformar den med en hammare. När du ökar temperaturen bryter du avsiktligt dessa bindningar så att de kan reformeras på ett enhetligt sätt – samtidigt som metallens styrka bevaras.

Vad får tältstänger att böjas?

Låt oss säga att du har hanterat det böjda inlägget och nu gör allt du kan för att undvika det problemet i framtiden. Tillåt mig att presentera tre scenarier där det hände mig – kanske kan du lära dig av min dåliga erfarenhet.

Förvaras i ryggsäcken

När jag går på vandring eller camping är det en ständig tveksamhet: ska jag hänga mitt tält utanför eller kanske lägga det i ryggsäcken?

Nåväl, jag föreslår att du åtminstone fixar stolparna utåt eftersom de lätt kan böjas när de placeras i, speciellt längst ner.

Det finns massor av sätt att improvisera detta, så jag tror inte att det kommer att vara ett alltför stort problem. Ändå bör du också se till att packa dem hårt så att de inte ramlar av under vandring.

För stark vind

Det andra scenariot som hände mig var när jag tältade på öppna fält och visste att det var på väg mot hårda vindar.

Låt oss bara säga att böjda stolpar inte var det enda problemet jag hade den natten, även om det hade en betydande inverkan de följande dagarna. Om du stöter på hårda vindar och hårt väder, se till att du är i lä.

Mitt favoritsätt att skydda mitt tält är att hänga en presenning över mitt tält – jag rekommenderar varmt mitt artikel på det ägnade jag en halv dag åt att sammanställa alla anledningar till varför det kan vara en bra idé.

Att välja en dålig förvaringsplats hemma

Första gången jag slog upp mitt tält ställde jag det i garaget under tunga verktyg. Det var ett fruktansvärt misstag, eftersom stolparna tappade sin form och duken blev fuktig och utvecklade mögel.

  Vad du ska göra när din torrfluga börjar sjunka

När du förvarar ditt tält, se till att det inte finns några tunga föremål ovanpå och att du ställer det på ett torrt ställe, till exempel en rumsgarderob eller vind. Om ditt tält råkar ha utvecklat mögel, läs min artikel om det 15 olika sätt att bli av med det.

Hur reparerar man en trasig tältstång?

Låt oss säga att du följde ett av mina förslag för att räta ut en böjd tältstång, trots att du av misstag bröt den. Tja, du bör inte ge upp så lätt eftersom det finns flera tekniker för att fixa det.

Min favorit, som också rekommenderas av REI, är att använda ett reparationsöverdrag som vanligtvis följer med ditt tält. Om inte kan du lika gärna köpa en ny från närmaste butik – den kan också komma väl till pass i framtiden om du har fastnat med en trasig stolpe.

Ett annat sätt att göra detta är att använda en av tältpinnar – du har ofta reservpinnar i ditt kit (även om denna metod är mindre stabil).

Instruktioner:

  • Räta ut båda trasiga delarna så mycket som möjligt så att de ligger på samma linje
  • Mata in det trasiga området i hylsan
  • Linda in båda sidorna av locket med mycket tejp

Hur reparerar jag en tältstångshylsa?

De flesta moderna tält har inte en lång stång, utan är gjorda av flera ärmar som matar varandra genom ett elastiskt snöre.

Jag förklarade ovan hur man reparerar kroppen av en trasig stolpe, även om det ofta är så att hylsan går sönder i sin ände.

Om det har hänt dig vet du förmodligen att du inte kan använda resten av inlägget förrän du fixar det – det blir värdelöst.

Enligt min erfarenhet är det bästa sättet att fixa det bara att skära av den trasiga kanten med en rörskärare. Om du gör det rätt och tar bort stolpen distalt till det tjockare övergångsområdet, kommer den nya sidan att matas in i manteln istället för den trasiga.

Slutsatser

En böjd tältstång är ett irriterande problem som ofta hindrar oss från att bygga en stabil kapell. Det finns sätt att räta ut stolpen, men kom ihåg att det inte skulle bli samma sak när du är klar, främst på grund av fenomenet metalltrötthet.

Det finns också vissa fall där du fortfarande kan använda stången som den är, särskilt när den inte har förkortats avsevärt och ditt skydd inte har en vidvinkel.

Oavsett om du har bestämt dig för att fixa det eller köpa en ny måste du veta vad du ska undvika så att problemet inte uppstår igen.

Förvara till exempel inte pinnarna i ryggsäcken; din utrustning skulle utöva tryck och troligen skada dem. Om du råkar bryta sönder den kan du prova att använda ett skydd eller en extra penna för att återfå dess robusta struktur.

Jag hoppas att min artikel besvarade dina frågor och pekade dig i rätt riktning. Om du har några tvivel eller nya idéer, låt mig veta allt om det genom att lämna en kommentar nedan!