Hur packar man en sovsäck i en ryggsäck? (med bilder)

Med nästan alla utomhusaktiviteter är det viktigt att veta hur man packar en sovsäck i en ryggsäck. Ofta gjorde jag detta fel och tyget fastnade mellan dragkedjorna. I andra fall blev min sovsäck fuktig och det var en mardröm att sova i den nästa natt. Det är därför jag bestämde mig för att ge dig de perfekta sätten att packa den och bära väskan under en längre tid.

Du lägger en sovsäck i en ryggsäck genom att använda huvudfacket; knyt fast den med ryggsäckens inbyggda remmar eller använd din sovsäcks kompressionssäck. Du kan också lägga den i en separat ficka i botten ifall din ryggsäck har en. Slutligen kan du placera den ovanpå din utrustning medan du använder locket för kompression.

1. Placera den i huvudfacket

Det mest självklara sättet att packa en sovsäck är att lägga den i huvudfacket i din ryggsäck. Du kan välja den här metoden om du har en ryggsäck med färre fack. Även om du använder huvudfacket finns det ett antal alternativ du kan använda när det kommer till att packa en sovsäck. Jag kommer att gå in på detaljerna om dessa alternativ nedan.

Rulla upp den

Den första metoden är ganska enkel. Du kan rulla ihop sovsäcken och använda de inbyggda remmarna i ryggsäcken för att hålla den på plats. Dessa remmar är vanligtvis placerade längst ner i huvudfacket.

Annars bör de vara på sidorna av den inre delen. Hur som helst, jag rekommenderar starkt att du använder dem. På så sätt blåses inte din väska upp och den tar mycket plats.

Använda kompressionspåsen

Följer din sovsäck med kompressionssäcken? I så fall blir det ännu enklare för dig att använda huvudfacket för förvaring. Rulla bara in den och placera påsen på botten (källa).

Om du gör det kan du använda din ryggsäcks inbyggda remmar för en mängd olika ändamål. Du kan till exempel använda den för att fästa dina kläder och lägga sovsäcken ovanpå.

Själva kompressionssäcken håller storleken på sovsäcken liten även på vandringen när saker naturligt rör sig i din packning.

Det här är de två metoderna du kan välja när du planerar att lägga sovsäcken i huvudfacket. Det finns dock några tips du kan följa när du gör det. Dessa inkluderar:

 • Du bör planera din packlista så att det finns tillräckligt med plats för sovsäcken. Se till att du också har extra utrymme för saker att köpa under ditt äventyr.
 • Om du lägger den på botten måste du ta hänsyn till vikten som kommer att läggas på sovsäcken. Lägg inte vatten eller tunga ämnen på den; annars kan fyllningen skadas.
 • Du kanske vill överväga att placera den på sidan av huvudfacket för att säkerställa att den inte överbelastas.

Om du följer dessa tre tips när du använder huvudfacket för att bära sovsäcken kommer du inte att missa någonting.

2. Använd det separata facket

Har din ryggsäck ett separat fack för sovsäckar? Tja, många paket har detta i botten (källa).

När du inte använder det här facket kan du ta bort mellanväggen och kombinera den med huvudfacket. Dessa fack är dock det bästa alternativet när det kommer till att bära en sovsäck.

  Favoritsnöaktiviteter som är perfekta för stugan

Allt du behöver göra är att rulla ihop din sovsäck och lägga den i detta fack. När du väl gjort det blir det lätt för dig att bära sovsäcken utan att störa innehållet på andra sidan.

Även om detta är ganska enkelt, finns det några allmänna riktlinjer att följa. Dessa inkluderar:

 • Du måste se till att det separata facket är väderbeständigt.
 • Om du har en kompressionspåse är det bäst att använda den. På så sätt är din väska dubbelskyddad ifall själva ryggsäcken inte är vattentät.
 • Det är alltid bättre att hålla blixtlåset till detta fack stängt för att skydda sovsäcken från väderleken utanför.

Dessa tre enkla tips ser till att det fungerar bäst att bära sovsäcken i ett separat fack.

3. Utnyttja locket

De flesta ryggsäckar som finns tillgängliga idag har en toppladdad design. Stängningsmekanismen på dessa ryggsäckar är sådan att du måste stoppa in allt i huvudfacket och dra åt snören runt locket för att säkra det.

Många väskor har en överflödig mekanism för att stänga toppen också. Det betyder att när du väl drar åt och stänger locket är innehållet helt säkert.

Visste du att du kan säkra sovsäcken mellan toppen och resten av ryggsäckens innehåll? Sättet att göra detta är ganska enkelt.

Du måste följa stegen nedan för att uppnå detta:

 • Ladda ryggsäcken som vanligt.
 • Placera den ihoprullade sovsäcken ovanpå facket.
 • Använd snören för att fästa locket. Dra även nytta av den redundanta fästmekanismen för att säkerställa att sovsäcken förblir stabil.

Även om formen på locket kan ändras lite på toppen, hjälper det att hålla sovsäcken på toppen. Det gör också att du skapar extra utrymme för sovsäcken. Som ett resultat görs inga eftergifter för utrymmet i ryggsäcken.

Du måste följa några instruktioner när du använder locket för att vara säker. Instruktionerna är:

 • Jag rekommenderar starkt att använda sovsäckens kompressionssug här. Eftersom väskan ligger nära uteplatsen är den extra känslig för regndroppar och snö. Påsen skulle förhindra att fyllningen blir fuktig, vilket skulle påverka värmeisoleringen avsevärt.
 • Du bör rulla ihop sovsäcken så liten som möjligt innan du lägger den precis under locket. Det är viktigt för om du inte gör det kommer väskan att sätta press på blixtlåsen och din ryggsäck kan spricka upp.
 • Du måste se till att sovsäcken och huvudfacket är täckta med en bit tyg. Det kan vara nylon för att förhindra att fukt kommer in.

Så om du letar efter en annan metod som hjälper dig att spara utrymme i ryggsäcken och bära sovsäcken samtidigt, kan det hjälpa att använda locket.

För att säkerställa att väskan inte tar mycket plats rekommenderar jag starkt att du läser en artikel som jag skrivit om hur man rullar ihop en sovsäck. Jag har bifogat några bilder för att du ska få en bättre visuell förståelse.

Kan jag packa sovsäcken utanför ryggsäcken?

Ja, det går att packa utanför. Jag pratade om det tidigare i en artikel jag skrev om hur man fäster en sovsäck på en ryggsäck. Om du vill spara utrymme rekommenderar jag starkt att läsa den. Jag samlade alla möjliga tekniker för att göra det så att det skulle fungera med alla typer av vandringsryggsäckar.

  En snabb säkerhetskontroll för din släpvagn

Knyt den till botten av den yttre ramen

Har du en ryggsäck med utvändig ram? Om så är fallet, visste du att du kan använda den här yttre ramen för att bära din sovsäck?

Jag har personligen använt den tekniken på nästan alla mina promenader tidigare. Fördelarna med att knyta sovsäcken till den yttre ramen är:

 • Det frigör utrymme i din ryggsäck.
 • Det är möjligt att ta med sig stora sovsäckar med små ryggsäckar.
 • Det hindrar inte din rörelse trots att den är på insidan.

De flesta ryggsäckar med extern ram har fästpunkter på botten. Även om du går igenom väskans manual hittar du inte den exakta användningen av öglor eller bindningspunkter. Jag säger inte att de bara är till för att knyta ihop sovsäcken, men de kan användas till det också.

Många ryggsäckar kommer med remmar, vilket gör det ganska enkelt att hänga sovsäcken. Du kan även fästa, så att sovsäcken stannar på plats.

Några tips att följa när du använder den här metoden är:

 • Du måste använda remmarna i ryggsäcken tillsammans med fästpunkterna. Först när du använder båda dessa kan du bära sovsäcken obalanserat.
 • Innan du ger dig ut på din expedition är det viktigt att se till att sovsäcken är säker.
 • Du måste lägga sovsäcken i kompressionssäcken och sedan använda knytpunkterna och remmarna på ryggsäcken för att bära den.

Så istället för att ta plats i ryggsäcken kan din sovsäck nu ligga på utsidan. Med dessa få tips kan du enkelt säkra sovsäcken och samtidigt se till att den inte svänger fram och tillbaka och gör ont i ryggen.

Använd sidoöglorna

Har du lagt märke till öglorna runt din ryggsäck?

Vanligtvis är de för isyxor eller vandringsstavar. De är dock väldigt mångsidiga. Du kan också använda dem för att bära din sovsäck.

Detta är enklast med hjälp av kompressionsremmarna på din sovsäck. Du måste dra dessa kompressionsband genom öglorna. När du väl har gjort detta blir det enkelt för dig att säkra din sovsäck.

Om du planerar att använda öglorna för att packa en sovsäck är tipsen att följa:

 • Du bör använda öglorna på båda sidor om det finns.
 • Du måste se till att sovsäcken är helt säker innan du fortsätter.
 • Du måste vara försiktig när du går förbi grenar och buskar för att inte skada din sovsäck.

Med dessa tre tips kan du enkelt bära sovsäcken med hjälp av öglorna på utsidan.

Knyt den på toppen

Den sista metoden jag nu ska lyfta fram gör det enkelt för dig att bära din sovsäck. Det ser också till att sovsäcken inte blockerar den eller blir smutsig när du lägger ner ryggsäcken. Jag pratar om att knyta sovsäcken ovanpå.

Du kan helt enkelt knyta den med remmar längst upp på väskan. Det finns främst två fördelar med att göra detta:

 • Sovsäcken kommer inte att hindra tyngdpunkten.
 • Ryggsäcken kommer inte att överbelasta din rygg.
  Är Side-by-Sides Street lagligt i Ohio?

Därför är det alltid en bra idé att överväga denna metod innan du påbörjar din vandring. Ändå måste du säkra den på flera punkter för att se till att den inte ramlar omkull.

Med så många olika sätt att packa en sovsäck kommer du aldrig att sakna alternativ. Dessa metoder gör det också enkelt för dig att bära sovsäcken oavsett vilken ryggsäck du har.

Vad är det säkraste sättet att bära en sovsäck?

Med så många olika metoder skulle du naturligtvis undra över det säkraste sättet att bära en sovsäck.

Svaret är att det är en slips. Slipsen är mellan två metoder som är:

 • Transportera sovsäcken i ett separat bottenfack
 • Bär sovsäcken i huvudfacket

Logiken bakom är att din sovsäck ligger mest skyddad i din ryggsäck, mot botten. Under locket eller hängd utanför utsätts väskan för regndroppar och fukt.

Om båda inte är möjliga kan du använda någon annan metod som jag beskrev ovan. Se ändå till att följa tipsen för just den metoden.

Kan jag packa sovsäcken utan att använda en kompressionspåse?

Även om många av dessa metoder kan fungera utan kompressionspåsen, ger det extra skydd för sovsäcken. Speciellt där man vill fästa sovsäcken på utsidan är en kompressionspåse ett måste. Det erbjuder flera fördelar som:

 • Håll sovsäcken borta från väder och vind.
 • Komprimera sovsäcken.
 • Detta gör sovsäcken lätt att bära.
 • Minskar slitaget på sovsäcken.

Så om du använder någon av metoderna som kräver att du bär sovsäcken i inredningen kan du skippa kompressionssäcken. Men om du har en så är det en bra idé att använda den.

Hur skyddar jag min sovsäck i ryggsäcken?

Oavsett vilken bärmetod du använder finns det några allmänna tips att följa när du bär sovsäcken. Med dessa tips skyddar du sovsäcken.

 • Du måste ta med sovsäcken i komprimerat tillstånd. Underlåtenhet att göra det kan leda till att tyget fastnar mellan blixtlåsen och går sönder.
 • Även om du inte använder kompressionspåsen är det en bra idé att täcka den med annat material. Prova att lägga dina kläder på lager från sidorna för att ge dämpning.
 • Du måste ta hänsyn till trycket som kommer att läggas ovanpå sovsäcken inuti. Förvara om möjligt tung utrustning under sovsäcken.
 • Om du tar med fuktiga skor eller stövlar inuti, se till att du försluter dem tätt i en separat plastpåse. Smuts eller fukt kan påverka sovsäckens isolerande egenskaper.

Om du följer dessa fyra tips kan du vara säker på att din sovsäck är skyddad under vandringen.

Slutsatser

Så om du undrar över de möjliga metoderna för att packa en sovsäck i en ryggsäck, är det dessa du bör överväga. Fördelen med min guide ovan är att när du väl gått igenom metoderna hittar du även en som fungerar för din ryggsäck.

Metoden du väljer kan variera från person till person. Därför är det en bra idé att titta på din ryggsäck och sedan ta ett beslut om vilken metod du tänker använda.