Hur ökar jag R-värdet på mitt liggunderlag?

Att öka R-värdet på ett liggunderlag är lättare sagt än gjort. Du kan inte bara vira en filt runt dynan och hoppas på det bästa. Det kan hjälpa vissa, men du kommer förmodligen inte att märka det. Så, kan jag öka R-värdet på mitt liggunderlag?

Du kan inte öka R-värdet på ett liggunderlag, men du kan lägga till extra isolering för att öka R-värdet. Att kombinera 2 liggunderlag är det bästa sättet att öka R-värdet utan att spendera en förmögenhet. Jag rekommenderar att kombinera en skummadrass och ett uppblåsbart eller självuppblåsbart liggunderlag.

Fortsätt läsa för att lära dig hur du ökar R-värdet på ditt liggunderlag. Du behöver inte spendera mycket pengar för att dubbla R-värdet på din pad.

Kan jag öka R-värdet på mitt liggunderlag?

Att öka R-värdet på dina liggunderlag är inte så lätt som det låter. Du kan inte bara lägga på några extra lager och du är klar. Du har faktiskt tre enkla alternativ. Köp ett liggunderlag med högre R-värde, använd en andra kudde för att dubbla upp eller hitta ett alternativt sätt att öka isoleringen.

  • Köp en dyna med högt R-värde: Att köpa en ny dyna med ett högt R-värde är det enda alternativet om du är viktbegränsad. Spara lite pengar genom att hålla dig till en 5,5-6 R värdeväg. Det är den söta platsen där du kan spara pengar och ändå slå läger i 0°F+ väder.
  • Stapla liggunderlag: Detta är det överlägset bästa alternativet för 4-säsongscamping. Kombinera en skummadrass med en uppblåsbar eller självuppblåsbar kudde för ett kombinerat 5-6 R-värde. De Foam Thermarest Ridgerest Pad är ett lätt och prisvärt alternativ.
  • Naturlig fyllning: Använd naturliga isoleringsskikt för att skilja din kropp från marken.
  • Justera lager: En tjockare sovsäck och extra lager i sängen hjälper till att förbättra isoleringen. Det hjälper inte mycket, men det kommer att finnas en viss fördel.
  • De sover: Att sova på sidan minskar kontaktytan mellan din kropp och den kalla marken.

Vilket liggunderlag R-värde behöver jag?

Det är svårt att ge ett rakt svar när man rekommenderar R-värden. Det beror verkligen på vilken typ av år och vilka temperaturer du campar i. Följande diagram bör peka dig i rätt riktning.

  Hur stark är paracord? Paracord viktgränser och viktklasser förklaras
Väder Varm het Cool (vår/höst) kall vinter) Extremt kallt
Förväntad natttemperatur Mer än 50°F 32°-50°F 20°-32°F 0°-20°F
R-värdesområde Mindre än 2 R-värde 2-4 R-värde 4-5,5 R-värde 5,5+ R-värde

Jag brukar sikta på 2-3 R-värde för 3 säsonger. Vid varmt väder bär du lite extra vikt, men du kan komma undan med samma liggunderlag från vår-höst. De flesta mellanklassskum, uppblåsbara och självuppblåsande liggunderlag ligger i intervallet 2-3.

Skumkuddar toppar vanligtvis vid 2 och billiga uppblåsbara dynor ligger i intervallet 2-3,5 beroende på deras vikt. Mina Therm-a-Rest Basecamp (6 R-Value) självuppblåsande kudde är ungefär så billigt som du kan få för kall väderkuddar. Enda nackdelen är att den är lite tung jämfört med varma väderkuddar.

Jag rekommenderar 2 billiga liggunderlag om du vill spara lite pengar och vikt på sommaren. På sommaren använder du en lättviktsbinda och på vintern 2 bindor. I nästa avsnitt kommer jag att diskutera några alternativ.

R-värden ökar inte linjärt

Tänk på att R-värdet mäter isolering och inte strålningsvärme. Du kan aldrig tillföra extra värme genom att öka isoleringen. Så du jobbar mot 0 och kommer aldrig dit (perfekt isolering är omöjligt).

När R-värdet stiger möter du minskande avkastning. Du får lite mindre än 50% fall om du går upp 2 värden. Titta på bilden ovan och du kommer att se ett uppenbart problem. Det är inte mycket nytta när du väl kommer över 6-8 R-värdet. Extremt kall bergig terräng är den enda gången du bör gå över 8 R-värdet.

Kan ett R-värde på liggunderlag vara för högt?

Det finns bara två anledningar till varför du kan ångra att du köpte ett liggunderlag med högt R-värde. Kuddar med ett högt R-värde är mycket dyra och extra isolering ger extra vikt till din packning. Att stiga från R6 till R7 ger över 1 pund isolering med minimal isoleringsfördel. Det blir ännu värre när man går upp därifrån.

Det spelar ingen roll hur högt temperaturen stiger. Lägger du till extra isolering blir du inte varm på natten. Det kommer verkligen att lyfta dig från marken och öka komforten.

Stapla dina liggunderlag ovanpå varandra

Personligen tror jag att stapla liggunderlag är det bästa alternativet för 99% av människor. Det tillför lite tyngd till din ryggsäck, men du kan använda samma utrustning året runt. Hur kopplar jag ihop flera liggunderlag?

  Är det säkert att förvara ved inomhus?

Ditt mål är att köpa 2 liggunderlag med R-värden som summerar till ett kombinerat 5-6 R-värde. Börja med en billig skummadrass och lägg till en lätt uppblåsbar eller självuppblåsbar kudde. En gummibåt är ditt lättaste alternativ, men du kan uppnå högre R-värden med självuppblåsning.

Börja med att köpa ett billigt liggunderlag med slutna celler. Skumkudden ska ha ett R-värde nära 2 och väga 1 pund eller mindre. Therm-a-Rest Ridgerest skumkudde (2 R-Value) är ett lätt och prisvärt alternativ som är perfekt för de flesta. Fäst skumdynan i botten av din ryggsäck och använd den på botten av ditt sovsystem för att skydda den uppblåsbara dynan.

Jag skulle hellre använda en självuppblåsbar kudde än uppblåsbar, men jag är inte orolig för att bära några extra uns. Den 3,2 R-värde Thermarest trail scout pad är ett prisvärt alternativ och passar perfekt med en skumpad. Du får ett genomsnittligt R-värde på 5 vilket placerar dig inom temperaturområdet 0°-20°F. REI har några andra alternativ som ligger i intervallet $50-75. Spendera mer om du vill gå ner i vikt eller slå läger under 0°F.

Anpassa ditt lagersystem

Kom ihåg att ditt liggunderlag gör det mesta för att skydda dig från den kalla marken, men det finns alltid utrymme att förbättra ditt lagersystem. En varmare sovsäck och extra sovkläder hjälper mer än du tror. Isoleringen kommer att packa ihop lite, men du kommer fortfarande att lägga till extra lager mellan din kropp och marken.

Det finns egentligen ingen anledning att gå igenom allt som finns att veta om lager. Se till att du är redo för kalla temperaturer och kom ihåg att det alltid är bäst att bära extra lager. Jag brukar planera 15-20 grader kallare än förväntat. Du kan alltid ta bort lager om vädret blir för kallt.

På vintern sover jag helst i merinoullsunderlag. Merinoull ger utmärkt isolering, transporterar bort fukt från din kropp och har antibakteriella egenskaper. Du kan bära samma utrustning i 2-3 dagar i rad innan det börjar bli skraj.

  Kan jag stapla ved mot mitt hus?

Icebreaker är lätt mitt favoritmärke av merinoull baslager, men det kan vara dyrt. Du kan oftast hitta merinoull av bra kvalitet hos Goodwill om du vill spara lite pengar. Kolla bara efter sprickor och en snabb lukt för att se till att det inte är funky. Merinoull kan ha antibakteriella egenskaper, men om den lämnas otvättad efter några dagar kan den verkligen börja lukta.

Använd naturliga material för att öka isoleringen

Ibland måste man vara kreativ för att hålla sig varm i kallt väder. Det innebär att arbeta med naturliga material för att skapa en barriär mellan din kropp och marken. Varje bit av isolering hjälper.

Börja med att tänka på hur andra djur gör sängkläder på vintern. De bygger en upphöjd bädd av gräs, löv, grenar, döda växter (ormbunkar) och allt annat de kan hitta. Stapla snö runt dina sidor för att minska vindkyla. Se till att du har en vattentät barriär mellan dig och allt vått.

Bygg en upphöjd bädd cirka 6″ från marken och fyll den med löv och pensel. Hårda saker går på botten och mjuka löv går på toppen. Koncentrera dig på området under ryggen eftersom det har den största ytan.

Försök att sova på din sida

Detta är ett av de alternativ som endast bör användas som en sista utväg. Försök att sova på din sida för att förhindra att ytan vidrör golvet. Det kommer säkert att hjälpa vissa, men mer isolering är vägen att gå.

Kommer en mylarfilt under min dyna att hjälpa?

Mylar nödfiltar fungerar genom att reflektera utstrålad kroppsvärme som normalt skulle spridas ut i miljön. Så de håller dig varm främst genom att behålla värmen som du redan genererar. Kommer en nödfilt under min liggunderlag att hjälpa mig hålla mig varm?

En mylarfilt kan hjälpa lite, men det räcker inte för att märka det. Det skulle inte finnas någon kroppsvärme att fånga in, så det skulle vara lika effektivt som att sova på en plastbit. Det skulle fungera som en ångspärr, men det finns bättre alternativ som gör mycket mindre ljud. Är du riktigt iskall är det bättre att lägga nödfilten på din sovsäck.