Hur ofta ska jag rotera mina Rollerblade-hjul?

Jag bestämde mig nyligen för att testa inlines, och när jag var efter de första dagarna av skridskoåkning märkte jag att jag redan hade slitit ut skatehjulen. Jag upptäckte att jag redan behövde rotera mina hjul på kort tid. Är detta sant för alla?

Du bör rotera dina hjul när de visar tecken på att hjulet smalnar av, vilket kan inträffa på så lite som 6 timmars skridskoåkning. Hur ofta du måste byta ut dina skridskor beror på din nivå av pronation eller supination, din skridskostil, samt dina hjul och vilken yta du åker på.

Jag trodde att jag var dömd att behöva rotera hjulen var 5-10:e timmes skridskoåkning, men jag lärde mig efter att ha roterat mina hjul att endast min höger skridsko var i desperat behov av rotation, vilket betyder att min skridskoform var skulden för mitt överdrivna slitage. Det finns mer än så! Låt oss hoppa in.

Observera, om du vill lära dig hur du roterar dina rullbladshjul, se till och kolla in min omfattande guide här.

När ska jag rotera mina inline-skate-hjul?

Det finns inget fast schema för när du ska rotera dina hjul, snarare bör du rotera dina hjul när hjulen börjar smalna av.

Här är ett exempel på måttlig avsmalning på min högra skridsko:

Titta på hur mycket slitage på höger skridskos rivkant

Det var här mina hjul låg efter 9 dagars skridskoåkning i cirka 30-45 minuter om dagen för en skridsko. För referens, här är min vänstra skridsko:

Lägg märke till att slitaget på rivkanten på min vänstra skridsko är mycket mer subtilt än på höger skridsko

Som du kan se är mängden avsmalning mycket lägre på vänster sida – så jag kan dra slutsatsen att det har att göra med min skridskoform som orsakar detta.

Vid det här laget kan du definitivt få lite liv ur denna skridsko för flera timmars skridskoåkning, men det är ungefär den här tiden då du ska rotera dina hjul.

  Kan du åka skidor bakom en pontonbåt?

Så, kort sagt när dina hjul börjar smalna av, är det dags att rotera skridskon.

Om du ser kraftig avsmalning efter en kort tid är det troligen din skridskoform som är problemet.

När börjar hjulen att smalna av?

Om du har en stark pronationsvana, (din fotled lutar i riktning mot din andra fot) eller om du åker skridskor på grov asfalt, du kommer att se hjulet avsmalnande inom så lite som 5 timmar efter skridskoåkningeller ännu mindre tid.

Om du har tuffa hjul och inga dåliga bladvanor kan du klara dig mycket, mycket längre – vissa säger att deras hjul håller i mer än ett år av vanlig skridskoåkning innan dina hjul börjar avta.

Om du har på dig skridskorna men inte så illa kan du kanske klara dig med att rotera hjulen en gång i månaden om du åker 5 timmar i veckan eller så.

Varför rotera dina Rollerblade-hjul?

Att rotera dina rullbladshjul gör att dina hjul håller längre eftersom du sliter ut hela hjulet jämnare. Om du inte roterar dina rullbladshjul kommer ytan som du åker skridskor på att krympa till en linje, vilket kommer att minska din hastighet och minska din dragkraft.

Ta en titt på detta hjul som är måttligt slitet. Om jag inte roterade hjulet skulle avsmalningen bli ännu mer uttalad, och istället för att rulla på ett hjul skulle det vara som att jag rullade på kanten av en skål. Detta kan påverka din svängning, hastighet och dragkraft.

Förutom nackdelarna med att förlora hastighet och dragkraft, är rullbladshjul inte billiga – du kan enkelt spendera $20-60 på en ny uppsättning med 8 hjul. Om du roterar dina rullbladshjul efter behov kommer dina hjul att hålla mycket längre.

  Ska jag ta bort mina RV-batterier för vintern? (+ Tips för underhåll och förvaring)

Hur roterar du dina inline-skatehjul

Jag har ett mycket mer djuplodande inlägg med steg för steg instruktioner här, men för en klassisk hjulrotation byter du dina skatehjul med hjulen två ovanför eller under diagonalt. Bilden kommer att ge mycket mer mening, nedan.

Dina skridskor borde ha kommit med ett par insexnycklar som du kan använda för att ta bort hjulen.

Observera, för 5-hjuliga skridskor är processen annorlunda, detta gäller endast 4-hjuliga in-line skridskor:

Klassiskt hjulrotationsmönster. Två ner eller upp och tvärs

Slutligen, när du byter hjul måste du se till att den slitna kanten är vänd bort från motsatt skridsko.

Det är grunderna, men se till och kolla in hela handledningen här.

När är det dags att byta ut dina Rollerblade-hjul?

Inlines skatehjul bör bytas ut när du inte kan stå på skridskorna utan att böja knäna inåt, eller när du börjar tappa greppet när du svänger eller stannar, eller när det är svårt att röra sig och du jobbar mycket hårdare för att åka skridskor.

Ett annat kontrolltecken är om bara några av dina hjul snurrar medan du åker skridskor. Detta innebär att en del av hjulen är hårt slitna och att hela din skridsko inte kommer i kontakt med marken – detta innebär mindre dragkraft och mindre yta att trycka av när du accelererar. Du har en högre chans att krascha samt en tuffare tid att komma i rullning.

Om du är noga med att rotera dina hjul ofta och justera din skridskohållning så att du inte lägger för mycket kraft på ena sidan av dina skridskor, förhoppningsvis, du behöver inte köpa nya hjul regelbundet.

  Är strumpor nödvändiga med löparskor?

Du kan alltid prova en rotation först för att se om det kan ge dina inlineshjul lite extra liv.

Vilken typ av hjul håller längre?

En del av anledningen till att mina Rollerblade-hjul slits så snabbt är det Jag har hjul som är för mjuka.

Om du är som jag kanske du inte visste att inline-skatehjul finns i olika hårdheter. Mjukare skridskor är bättre för rullskridskobanor eller för extremt släta ytor eftersom de har bättre grepp.

Hårdare hjul är bättre för utomhusbruk om du åker skridskor på betong, asfalt och allt däremellan.

Hårdheten på ett hjul mäts av dess durometervärde (mer info på inlineskates.com).

Mina skridskor kom med allmänna rekreationshjul med en hårdhet på 78A. Vanligtvis kan du se detta på hjulets sidovägg. Om du åker mycket skridskor utomhus kanske du vill skaffa något på 80-talet.

Varför slits mina inlines-hjul ut så snabbt?

Det finns några anledningar – om du är som jag kanske du drar överdrivet mycket på rivkanten (insidan). För mig, i synnerhet, händer detta bara på ena sidan.

Var uppmärksam på vinkeln på dina fötter. Om dina knän är böjda inåt finns det en stor chans att du sliter ut din innerkant för mycket.

Så här är de sammanfattade skälen:

  • Din form skapar för mycket drag eller slitage på ena kanten av skridskon snarare än jämnt fördelat.
  • Du roterar inte dina hjul tillräckligt ofta (se till att rotera när du ser att dina hjul smalnar av)
  • Dina hjul är för mjuka. Om du åker skridskor utomhus, prova en hårdhetsnivå på 80-talet.