Hur ofta ska jag kontrollera mitt bete?

fiske från land

När jag precis började fiska med min fru och mina barn var en av de saker jag kämpade med hur länge jag skulle lämna mitt bete i vattnet för att locka fisken. Jag visste inte hur ofta jag skulle kontrollera det eller flytta runt det om jag inte fick några bett.

Det fanns tillfällen då jag suttit där länge och tålmodigt väntat på att fisken skulle komma förbi och hitta min krok, och inte sett någon handling. Jag skulle äntligen rulla in för att upptäcka att det hade kommit några lömska fiskar tidigare och stulit mitt bete utan att jag märkte att jag hade försökt fånga en fisk hela tiden med en tom krok!

Oavsett om du använder levande bete upphängt i en flottör, laxägg, marshmallows eller degbete, finns det alltid en oro för att ditt bete har minskat eller tagits utan att du märkt det. Det är nödvändigt att kontrollera ofta och fylla på ditt bete vid behov, men du vill inte dra det du erbjuder ur vattnet från din potentiella fångst utan att någonsin ge fisken en chans att hitta den och ta den. Du kan inte fånga fisk med en torr krok – håll linan blöt!

Så hur länge låter du den sitta där innan du ska rulla in och kolla?

Tja, det beror på ?
Många sportfiskare anser att betet bör förvaras på ett ställe så att fisken så småningom kan hitta det genom syn och lukt. Om du rullar in för tidigt kanske du inte ger fisken den tid de behöver för att hitta det du erbjuder. Du kan också avskräcka dem från att undersöka något som tar för mycket ansträngning att ta tag i. Att ta bort det som annars kunde ha varit en enkel måltid.
Jag har upptäckt att om fisken biter kommer du att vilja kolla oftare efter missade krokar. Ibland får du träffar medan betet faller. Om så är fallet vill du kontrollera efter varje missad strejk för att se om ditt stenbrott kom undan med ditt bete.
Om din timing däremot inte stämmer och fisket är långsamt blir det nödvändigt att ge fisken några minuter till för att hitta det de letar efter.

  Hur man hittar en bra fiskeplats på stranden

Även om det inte finns några hårda och snabba regler – Kort sagt, om du inte har fått ett bett på 10 eller 15 minuter, vill du förmodligen göra en liten kontroll. Ibland räcker det med att bara lyfta spöet för att utlösa ett slag för alla fiskar som har hängt runt och inspekterat ditt bete.

Vissa rekommenderar att du flyttar betet en fot eller två per minut, och arbetar långsamt tillbaka det eftersom fiskar ofta kryssar runt en sjö eller damm på ett visst djup. Att flytta betet lite i taget och sedan vänta kan hjälpa dig att ta reda på var fisken är.

Tänk om jag väntade och kollade 3 eller 4 gånger och varje gång jag kollade att mitt bete fortfarande var bra?

När bestämmer du dig för att byta metod? Om du rullar in för att kontrollera ditt bete på grund av ingen aktivitet och ditt bete fortfarande är bra, prova att kasta några meter bort från där du var. Efter två eller tre kontroller och ingen aktivitet är det förmodligen dags att försöka byta upp det lite med olika djup, byta bete eller flytta till en annan plats.
Försök att förkorta din ledare 6 tum eller så ett par gånger. Om du däremot märker att du hela tiden fastnar lite ogräs på kroken, försök att förlänga din ledare till ett par fot.

Prova en annan färg/smak av bete – ibland är de helt enkelt inte intresserade av lila och kommer att välja chartreuse istället. Det är här fiske som ett lag kan komma till nytta. En partner kan prova den gröna degen medan den andra provar apelsinen. Det visar sig att min fru nästan ALLTID väljer den bättre färgen och fiskar ut mig 3 till 1!

  Hur man riggar och fiskar en öringmagnet (sjöar, bäckar och floder)

Vad händer om mitt bete är borta varje gång jag kollar?

Om kroken är tom varje gång du kontrollerar, kan problemet vara att betet inte sitter fast ordentligt i första hand och faller av på gipset eller strax efter. En metod jag föredrar när jag använder degbete för att förhindra att den faller av kroken är att ta en nypa och klämma ihop den runt kroken och klämma upp den förbi krokens öga upp på snöret lite – vilket skapar en regndroppe form i motsats till bara den rekommenderade bollen. Ge den sedan ett dopp i sjön i några sekunder för att hjälpa den att stelna lite innan du kastar. Dessutom är det mindre sannolikt att färskt bete faller sönder och faller sönder.
Det är också troligt att fisken är riktigt lömsk och tar den utan att du märker det. Se till att hålla händerna på rullen – med ett finger vidrör linjen. Ta bort eventuellt slack och lyft spöet så fort du känner ett nafs eller fästing.

Håll noga koll på linan när betet sjunker för att se om det rör sig, ibland får du ett bett på vägen ner och du ser linan röra sig lite åt sidan eller till och med mot dig. Återigen, precis när du ser rörelsen, rulla in slacket och lyft spöet för att sätta kroken.

Att lära sig att få en känsla för hur ofta man ska kontrollera sin linje kan ta lite tid och är faktiskt mer en utvecklad konst än en vetenskap. Det är viktigt att ha tålamod med dig själv lika mycket som med fisken när du utvecklar dina färdigheter och tycker om att vara utomhus.

  Detta är den bästa flätade fiskelinan för en snurrande rulle