Hur ofta kan du använda ett Sawyer-vattenfilter?

Sawyer gör några löjliga påståenden om livslängden på deras vattenfilter. Med ett filter på 0,1 absolut mikron är det tillräckligt litet för att filtrera bakterier/protozoer, men tillräckligt öppet för att förhindra igensättning. Mini- och Squeeze-filtren har en kapacitet på upp till 100 000 liter, men hur länge håller de egentligen? Hur ofta kan du använda ett Sawyer vattenfilter?

Sawyer filter bör hålla 3-5 år och användas hundratals gånger (tusentals liter). Det är mer sannolikt att du av misstag skadar filtret än att filtret slits. Regelbunden bakspolning och rengöring förlänger livslängden genom att förhindra igensättning och döda tillväxten av mögel och bakterier. Sawyers virusfilter är klassat för bara 400 20 oz flaskor vatten, så du kommer att springa igenom det på nolltid.

Sawyer tillverkar ett av de mest mångsidiga och hållbara filtren på marknaden. Du kommer förmodligen inte att nå de angivna 100 000 literna, men du bör kunna förlänga livslängden på ditt vattenfilter avsevärt. Fortsätt läsa för att ta reda på hur jag förlänger livslängden på mina filter.

Sawyer vattenfilterlivslängd: Hur länge håller ett Sawyer vattenfilter?

Företag gör upprörande påståenden när det kommer till vattenfilter. De flesta Sawyers vattenfilter har en kapacitet på upp till 100 000 liter, men du kommer aldrig i närheten av det. Dessa bedömningar är med relativt rent vatten i en kontrollerad labbmiljö. Dessutom går de långt förbi den punkt där de flesta skulle anse att filtret är oanvändbart igensatt.

Du måste ta itu med smuts, lera, alger och gud vet vad mer i den typiska backcountry-miljön. Förvänta dig inte samma typ av prestanda när allt skräp kommer in i ditt filter. Filtret kommer långsamt att sila upp och du kommer att behöva hantera mögeltillväxt.

Bakteriellt kontra viralt filterlivslängd

Bakteriefilter som t.ex Sawyer Mini Och Nypa håller mycket längre än virusfilter. Sawyers Välj S3-filter är det enda bärbara filtret jag känner till som kan filtrera virus. Den är endast lämplig för att filtrera 62 liter vatten. Det är ingenting jämfört med det genomsnittliga 100 000 liters bakteriefiltret.

  Vad är Mil Spec Paracord?

Varför har virusfilter en kort livslängd? Det beror på att bakterieceller är nästan 100 gånger större än den typiska virala cellen. Så du behöver små hål för att effektivt filtrera bort virus. Dessa små hål täpps till snabbt och filtren anses vara oanvändbara. Därför använder man oftast ett bakteriellt förfilter för att fånga upp stora skräp innan förfiltret och de flesta kommuner använder sig av kemiska reningsmetoder.

Hur kan jag förlänga livslängden på mitt Sawyer-filter? Se upp för träskor och mögeltillväxt

Du bör skölja och rengöra filtret regelbundet. Vanligtvis kan du tvinga vatten genom filtret med den medföljande kolven och du borde klara dig. Jag föredrar att använda Sawyer rengöringskoppling så jag kan koppla den till en vattenflaska. Det påskyndar rengöringsprocessen eftersom du snabbt kan tvinga fram mycket vatten.

Du kommer att behöva gå igenom en djupare rengöringscykel om du börjar märka mögeltillväxt. Var uppmärksam på smaken och lukten av ditt filter. Om det börjar anta en otäck jordig lukt/smak har du med största sannolikhet mögelväxt. Att äta mögel kan orsaka allvarliga hälsoproblem, så se till att filtret inte kommer förbi den noll återvändo.

Du kan döda mögel med en lösning av blekmedel och vatten. Jag brukar titta på en matsked blekmedel blandat med ett glas vatten och sedan gå igenom backspolningsprocessen. Detta bör förmodligen göras i början av varje campingsäsong och efter långtidsförvaring.

Spola tillbaka efter varje användning

  1. Backspolning med filtrerat vatten: Börja med att backspola filtret med destillerat vatten. ange din Sawyer rengöringskolv med rent vatten och tvinga den i motsatt riktning (mot den aktuella pilen). Stäng kolven och tvinga det rena vattnet genom de filtrerade fibrerna. Upprepa processen flera gånger tills vattnet kommer ut rent och lätt. Nyckeln till en framgångsrik backwash är att vara stark. En bra backspolning bör kunna återställa mer än 98 % av filtrets ursprungliga flödeshastighet.
  2. Gör en blekmedelslösning: Du måste göra en blekmedelslösning om du märker mögeltillväxt i ditt filter. Jag brukar fylla en kaffekopp till 2/3 med vatten och lägga till en skvätt blekmedel. Allt du behöver är som en matsked blekmedel. Blanda lösningen.
  3. Backspolning med blekmedel: Följ backspolningssteget ovan med blekmedelslösningen. Jag brukar köra blekmedlet genom filtret och direkt tillbaka i min kaffemugg. Fortsätt att gå igenom det 3-4 gånger och ge filtret några minuter för att absorbera blekmedlet.
  4. Skölj igen med vatten (vänta 10-15 minuter): Efter att ha väntat cirka 10-15 minuter vill du upprepa backspolningsprocessen. Du vill vara särskilt uppmärksam på vattenfärgen och trycket. Du är bra att gå när vattnet är klart och det är lätt att suga igenom vätskor. Se till att du har kört mycket vatten genom filtret innan du försöker dricka ur det.
  5. Upprepa om det behövs: Fortsätt att upprepa processen och du bör så småningom ha ett rent filter. Se videohandledningen nedan för mer information.
  6. Blötlägg den i filtervatten: Om en vanlig backspolning inte får ditt filter att flyta igen, rekommenderar jag att du blötlägger ditt filter i varmt vatten. Låt inte vattnet bli för varmt (140 grader Fahrenheit). Sätt den på elden och låt den stå i 2 timmar. Om det inte fungerar, blötlägg filtret i vinäger i 30 minuter och tvinga sedan igenom rent vatten. Detta bör bryta upp eventuell inåtväxande smuts/mögel så att du kan upprepa rengöringsprocessen.
  Hur ökar jag R-värdet på mitt liggunderlag?

Gamla vs. nya Sawyer-filter

Sawyer-filter har ett relativt lågt flöde direkt ur förpackningen. Så du har att göra med ett allvarligt långsamt flöde när det börjar täppa till. Det blir faktiskt svårt att dra vatten genom filtret. Efter en månads backpacking blev mitt filter så svårt att dra att jag inte ens kunde ta en drink utan att stanna. Lyckligtvis kan du vanligtvis återvinna 98 % (testat resultat) av din initiala flödeshastighet efter backspolning och rengöring.

Långtidsförvaring

Det finns verkligen inget sätt att torka ut ditt filter helt innan du förvarar det under en längre tid. Räkna med lite mögeltillväxt eftersom det bör ta 3-4 veckor för filtret att torka helt. Jag rekommenderar att du backspolar filtret med en blandning av blekmedel och vatten före och efter förvaring. Det borde döda de flesta bakterier och mögelsporer, vilket gör en miljö mindre lämplig för mögeltillväxt.

Sawyer Mini-filter går aldrig ut, så du kan lämna det i långtidsförvaring i flera år och det kommer fortfarande att fungera bra. Se till att rengöra filtret innan du förvarar det. Du vill inte hamna i en smutsig, mögeltäckt röra. Utför följande steg innan du förvarar ett Sawyer-filter.

  • Spola tillbaka filtret med rent vatten
  • Använd en lösning av blekmedel och vatten för att sterilisera filtret och döda mögel- och bakterietillväxt.
  • Låt filtret torka i flera veckor innan det förvaras. Det kan ta 3-4 veckor för filtret att torka helt.
  • Lukta på filtret efter mögel och testa det innan du använder det i fält. Jag backspolar alltid mina filter med blekmedel och vatten innan jag använder dem, men jag är mycket känslig för mögel.
  Måste tältets fotspår vara mindre än tältet?