Hur mycket vikt kan gipsskivor hålla med en nagel?

Det enklaste sättet att få lite liv och karaktär i ditt rum är att hänga upp bilder, klockor eller andra dekorationer. Det är dock inte så enkelt som att välja en plats och placera din favoritmålning där. Du måste se till att din vägg klarar det.

Det är särskilt sant om du planerar att använda spik i ihåliga gipsskivor. Du vill inte ha att göra med en jätte hål i väggenalltså här är vad du bör veta innan du börjar inreda.

Vad är gipsskivor?

Om ditt hem byggdes efter 1950-talet är chansen stor innerväggarna är gjorda av gipsskivor. Men vad är egentligen gips, och varför är det ett så populärt val? Och hur är det jämfört med traditionella gipsväggar som använts i tusentals år?

När det kommer till dess sammansättning, gipsskivor skiljer sig inte så mycket från vanlig gips. Huvudingrediensen i båda är gips, som blandas med vatten och stelnar när det torkar. Dessa två material appliceras dock på helt olika sätt.

Innan du applicerar gips måste du fästa ribban på väggramen. Lath är en slags grund för gipset — det ger den något att hålla fast vid. Sen du blanda gipsmassan med vatten och applicera den våt på ribban. Vanligtvis behöver du tre lager gips för att avsluta jobbet – och var och en måste torka innan du sätter på en ny.

Gipsskivor är mycket lättare att använda — den kommer i form av brädor som skärs för att passa väggens form. Sedan är allt du behöver göra att säkra dem vid inramningen av huset. Efter det sätter du hörnpärlor i hörnen, tejpar över skarvarna med papper eller glasfibernät och lägger till lite fogmassa för att säkra den. Och det är det — nu är det klart för målning.

Se även  Kan du spraymåla keramik?

Gipsväggar tog världen med storm just för att det är så enkelt att installera. Ändå, om du behöver mer hjälp med det, här är ett steg-för-steg video tutorial.

Gips för och nackdelar

Fördelar

  • Kortare installationstid och mindre arbete
  • Kostnadseffektiv
  • Brandsäker
  • Lätt att klippa och fixa – när det finns ett hål skär du helt enkelt en bit gipsskiva av lämplig storlek och lappar ihop den
  • Du kan hänga upp vad som helst med lätthet

Nackdelar

  • Inte vattentät – var försiktig med att installera den i badrum och källare
  • Benägen för mögelangrepp
  • Lätt skadad

Är det säkert att hänga föremål på gips?

Som vi har nämnt är det ganska enkelt att hänga tavlor, tavlor, lampor eller något annat på gipsskivor. Å andra sidan, det här materialet är ganska sprött och inte alls lika bra på att hålla vikten som gips, trä eller tegel. Faktum är att om du inte är försiktig med vad du hänger kan du snabbt sluta med skadade gipsskivor och trasiga tavelramar.

Använda naglar i gips

Vanligtvis, för att hänga bilder och liknande föremål, kommer du att använda tunna spikar som du slår in i väggen i 45 graders vinkel uppåt för ytterligare stöd. Men även den starkaste av dessa naglar kan inte hålla mer än några pund om du lägger dem i ihåliga gipsskivor. I bästa fall, du kan förvänta dig att hänga föremål som väger mellan fem och tio pund, men även de håller inte länge.

Så istället för att slå in tunna spikar i gipsskivor, läven för väggreglar och häng din inredning där. Väggreglar är vertikala träbitar som står 16 till 25 tum från varandra bakom gipsskivor. De är en del av inramningen och ger stöd åt väggarna. Till skillnad från gipsskivor är väggreglar inte ihåliga, så de kan bära mer vikt – upp till 20 pund.

Se även  Går pappershanddukar ut? Och hur man håller dem fräscha

För att hitta väggreglar kan du använda en dubbsökningsanordning som snabbt och exakt upptäcker träbalkar. Men om du inte har en, oroa dig inte – du kan lika snabbt hitta dem genom att knacka på väggen. Lyssna på ljuden som dina stötar gör – de kommer att låta ihåliga på gipsskivan, men solida när du väl träffar dubben.

Så vad kan man hänga på en spik som slås in i en väggregel? Tja, saker som små eller medelstora tavelramar, nattlampor eller en liten planthållare kommer hålla i sig fint. Men häng inte något större eller tyngre än så – du kommer att utsätta din vägg för risker.

Alternativ till naglar

Om du planerar att hänga något tyngre än 20 pund, kanske spikarna inte räcker. I så fall är det bäst att välja ett starkare alternativ — och här är några du kan tänka på:

Skruvar

Skruvar är mycket starkare än spikar – när du kör in dem i en dubb, kommer de kan hålla upp till 100 pund. Det är perfekt för att hänga upp hyllor och skåp, så länge innehållet inte är för tungt. Det är bäst att välja #4 skruvar eller större och kör dem ungefär en tum in i väggregeln.

Gips ankare

Om du inte kan köra in en skruv i en dubb, men ändå vill hänga tunga föremål, gipsankare är din bästa insats. Dessa ankare används tillsammans med skruvarna — först kör du in dem i väggen och sätter sedan i skruven. De stärker skruvens grepp om gipsskivan, vilket ger den ytterligare hållkraft. Beroende på vilken typ av ankare du använder, de kan hålla mellan 5 och 75 pund!

Se även  Hur man tar bort silikon från plattor: steg-för-steg

Växla bultar

Starkast av alla alternativ, metall vippbultar burk hålla upp till 100 pund på gipsskivor. De är också en utmärkt val om du vill hänga något i taket — men bara om den inte väger mer än 15 pund. Naturligtvis beror det på gravitationskraften, som minskar hållkraften.

Sammanfattningsvis

Gipsskivor kan vara spröda, men den kan hålla alla möjliga saker om du kommer på hur du hänger dem ordentligt. Kom ihåg att dra fördel av väggreglar när du kan – på så sätt, även ett enkelt verktyg som en spik kan hålla tunga föremål. Om det inte räcker kan du dock alltid köpa extra utrustning!

Lämna en kommentar