Hur mycket vikt kan en skruv hålla?

Om du precis håller på att renovera, är du förmodligen inte så orolig för vilka typer av metallfästen du använder. Spikar eller skruvar – det är samma sak för dig. Men som ni kan föreställa er, skruvar är det starkaste alternativet för att säkra särskilt tunga föremål. Med det i åtanke, låt oss prata om hur mycket vikt en skruv kan hålla.

Som alltid beror frågan på flera faktorer. Om du bara letar efter något att hänga dina tavelramar av, denna skruv kan hantera 100 pounds av vikt. Men vill du ha ett mer djupgående svar får vi börja med att prata om vad skruvar är.

En skruvs anatomi

Om du gillar att göra hemförbättringsprojekt har du förmodligen stött på många olika typer av metallfästen. Å ena sidan har du naglar – som har ett huvud, ett slätt skaft och en vass spets. Omvänt, skruvar och bultar har båda gängade axlar och huvuden som kan passa olika typer av enheter.

Huvudet

Den vanligaste typen av skruvhuvud som du ser kommer att ha en korsformad Phillips köra. Men den typen av drift är bara en liten förbättring av dem slitsade som passar en flathead skruvmejsel. Båda är ungefär lika benägna att få din skruvmejsel eller borr att glida av och skada ytan du arbetar på.

Naturligtvis, om det är något du är orolig för, kanske du vill gå för fyrkant Robinson skruvar eller stjärnformad Torx skruvar istället. Dessa typer av enheter är i allmänhet mer säker medan du borrar. Ännu bättre, de kommer vanligtvis med en borr som passar skruvarna.

Utöver allt detta kan skruvarna du hittar på marknaden ha olika huvudformer. Det kan de till exempel vara platt eller rundad överst. Skruvar kan också vara fasad mot axeln, så att du kan försänka dem i ytan du arbetar på. Men de där sakerna i allmänhet påverka inte skruvens viktkapacitet.

Skaftet

Nu, om du tittar på skruven från sidan, ser du formen på axeln. De flesta skruvar har en slätt skaft precis under huvudet innan gängad del av skaftet börjar. Mot spetsen av skruven, den axeln smalnar av till en punktså att du kan borra skruven direkt i ytan du arbetar på.

Se även  Hur man hänger saker på tegelväggar utan att borra

De skillnaden mellan skruvar och bultar är att bultar inte har en vass spets. När allt kommer omkring, skulle du vanligtvis säkra den typen av fästelement på andra sidan av ytan de går igenom med en motsvarande mutter.

Det är de grundläggande sakerna du bör veta om skruvar, men dessa är inte riktigt de avgörande faktorerna för att svara på frågan vi började med idag. Med det i åtanke, låt oss prata om vad som gör vissa skruvar starkare än andra.

Faktorer som påverkar viktkapaciteten hos en skruv

Det finns flera saker som kan påverka hur mycket vikt du kan placera på en enda skruv. Du måste tänka på:

  • De skruvens tjocklek och längd
  • De metallens kvalitet som gick till att göra det
  • Hur skruven interagerar med materialet du håller igenom det

Med det i åtanke, låt oss se hur du kan få tag på den lämpliga skruven för ditt projekt.

Skruvens storlek

När det kommer till storlekar har skruvar tre siffror du bör hålla utkik efter. Den första är trådens diameter, vilket ofta är den första siffran du ser på förpackningen. De vanligaste träskruvarna är nummer 6, 8 och 10.

Naturligtvis, ju tunnare skruven är, desto skörare blir den. Det är därför de flesta gipsskruvar, som har en diameter nummer 6, tenderar att gå av lättare än tjockare snickeriskruvar.

Nästa nummer du hittar på en låda med skruvar indikerar antalet trådar per tum. Vanligtvis ser du 24 eller 32 gängor per tum bultar och skruvar. Men det numret kommer bara att vara viktigt om du funderar på att ersätta en maskinskruv eller matcha en bult med lämplig mutter. Alternativt kanske du vill skaffa fina trådar för lövträ och grova trådar för barrträprojekt.

Även om antalet gängor inte kommer att påverka styrkan på dina skruvar mycket, kommer deras längd definitivt att göra det. Beroende på vilken typ av material du arbetar med, längden på skruvarna kan definitivt öka deras bärförmåga. Men innan vi pratar om det, låt oss se hur materialet skruvarna är gjorda av påverkar deras hållbarhet.

Se även  Hur man gör (trä) trappor mindre hala för hundar

Materialet som skruven är gjord av

Mest skruvar är gjorda av stål, mässing, titan eller brons – så är det konstigt att de är så tuffa? Tja, mer böjliga metallfästen som spikar är också ofta gjorda av stål, järn, koppar, aluminium eller brons. Så varför beter sig samma metaller olika i dessa två typer av fästelement?

I slutändan kan bearbetningen av materialet göra att det får olika egenskaper. Till exempel produktionsskruvar — annars känd som multifunktionsskruvar — är ofta gjorda av armerat stål. Som sådana är de mycket mer hållbara än andra typer av skruvar, även om det också gör dem dyrare.

Lyckligtvis finns det andra sätt att säkerställa att din skruv kan hålla den vikt du vill lägga på den.

Ytan du arbetar på

Tidigare har vi fördjupat oss i frågan om hur mycket vikt du kan lägga på en spik som går igenom gipsskivor. Så vi vet att egenskaperna hos materialet du kör in ett fästelement i har något att göra med dess bärförmåga.

I detta fall, att använda en skruv för att hänga något på gipsskivor skulle få liknande resultat som att använda en spik. När allt kommer omkring skulle gipsväggen göra det tunga lyftet. Men som i den tidigare artikeln om detta ämne, bör du placera träregeln bakom gipsskivan öka skruvens bärförmåga.

Allmänt, ju mer solid materialet skruven går in i, desto mer vikt kommer den att kunna ta. Så en skruv i en betongvägg borde kunna hålla ännu mer vikt än en som gick genom trä.

Återigen, du kan alltid öka skruvens styrka genom att använda ankare och pluggar. Du borrar bara ett hål i ytan du arbetar på och sätter in plast- eller nylonpluggen i den. När du driver in skruven i ankaret kommer den att expandera och greppa det omgivande materialet, vilket ger ett säkrare grepp och ökar skruvens viktkapacitet. Se bara till att du vet vilka ankare som går med vilka skruvar genom att checka ut denna informativa video.

Se även  Förankring med hylsor kontra kilankare: Förklarade Skillnader

Är skruvar starkare än naglar?

Som du nu vet är materialet du kör in dina skruvar och spikar i avgörande för att avgöra hur mycket vikt dessa fästelement kan bära. I en tidigare artikel förklarade vi det en spik som går genom gipsskivor och in i träregeln bakom den kan bära cirka 20 pund av vikt. Omvänt, en som gör in i gipsväggen kunde bara ta 10 pounds av vikt som mest.

Trots det finns det fördelar med att använda naglar för vissa projekt. För det första behöver du inte en borr för att trycka in dem i materialet du försöker binda. Dessutom, Naglar är mer benägna att böjas än att gå sönder om material börjar förskjutas i sidled tack vare deras skjuvhållfasthet. På grund av skruvarnas olika materialsammansättning och gängningen längs axeln är det mycket mer sannolikt att dessa fästelement går sönder i det scenariot.

Fortfarande, skruvar har mer draghållfasthet, vilket gör det svårt att dra isär sammanfogade ytor. De gängorna som ibland kan göra dem benägna att knäppa gör det också nästan omöjligt att separera materialen du har skruvat ihop. Till skillnad från spik, kunde du inte ta bort skruvar med en enkel bändbar.

När du vet allt det kan du se vilken typ av fästelement som vinner i vår debatt. När det gäller att hålla vikten, skulle en spik böjas under tryck helt enkelt för att det är mjukare än skruvar. På grund av det kan skruvar säkert hålla mer vikt än spikar.

Dessutom kommer de aldrig att vika sig från materialet du har kört dem igenom. Omvänt, spikar glider ibland ut från väggarna när du använder dem för att hänga upp särskilt tunga föremål. Med allt detta sagt är det dags att sätta en siffra på de imponerande påståendena.

Hur mycket vikt kan en skruv hålla?

I sista hand, en enda skruv ska kunna hålla mellan 80 och 100 pounds av vikt under rätt förhållanden. Som vi har konstaterat beror allt på skruvens längd och materialet du kör in dem i. Och naturligtvis, ju fler skruvar du använder, desto mer stöd får du.

Lämna en kommentar