Hur mycket vikt kan en luftballong lyfta?

Har du gått upp i vikt nyligen och undrar om du är redo för din kommande ballongflygning? Kanske vill du veta om ballonger kan hjälpa dig att genomföra din plan för världsherravälde? I så fall är det här artikeln för dig!

I genomsnitt kan en luftballong som är 65 000 kubikfot lyfta 1 000 lbs. Ju större en luftballong är och ju varmare luften inuti kuvertet är, desto mer vikt kan den lyfta. Eftersom varmluft är lyftkraften i en luftballong skapar mer varmluft och varmare luft mer lyftkraft.

Om du någonsin har undrat varför luftballonger är så stora, vet du det nu! Och om du vill veta mer coola saker om luftballonger, fortsätt läsa nedan!

Lite nedkokt vetenskap

Det här avsnittet kommer att delas upp i två delar: grunderna och avancerade koncept. Om du redan känner att du har grunderna täckta, gå vidare och hoppa till avancerade koncept!

Det genomsnittliga kuvertet som är 65 000 kubikfot kan lyfta 1 000 pund. Men hur? Nedan kommer vi att täcka hur vetenskap kan hjälpa oss att förstå hur mycket en luftballong kan lyfta.

Det grundläggande

Om du fortfarande är på grunderna, oroa dig inte. Vi är alla fortfarande verkligen på grunderna. Dessutom är grunderna allt du verkligen behöver veta! Och dessutom är det ingen som har tid för matematiken i samband med de avancerade begreppen!

Lektion ett i grunderna är att varm luft stiger. Om en luftballong bara vore en luftballong skulle den aldrig flyga. Det är värmen i luften som får ballongen att flyga.

Föreställ dig för ett ögonblick att du värmde en massa luft, och när den luften började stiga, fångade du den i en påse! Nu när varm luft trycker mot toppen av påsen och drar påsen uppåt.

Det är precis det som får en luftballong att flyga! När luften inuti kuvertet värms upp stiger den. Eftersom den är instängd i kuvertet trycker den mot kuvertet och drar hela ballongen.

Lektion två i grunderna för ballongflygning är direkt relaterad till lektion ett. Ju mer varm luft du har fångat inuti kuvertet och ju snabbare luften stiger, desto mer lyft får du.

  De 13 bästa vandringarna i södra Kalifornien

Naturligtvis har ett kuvert en begränsad storlek. När det är fullt så är det fullt. Så om du vill ha mer luft behöver du ett större kuvert. Likaså finns det en gräns för hur varm man kan göra luften innan man bränner ner hela ballongen.

Lektion tre är att ditt lyft måste vara större än din vikt för att flyga. Om ditt lyft och din vikt är lika, håller du dig stilla. Om din vikt är större, kommer du att börja gå ner.

Vikt inkluderar mer än bara människorna i en luftballong. Det inkluderar även korgen, propantankarna och all annan utrustning!

Avancerade koncept

De avancerade koncepten är mycket mer utmanande än grunderna. I verkligheten kunde vi ägna flera inlägg åt att prata om alla avancerade koncept som rör luftballonger och hiss.

Tack och lov har många andra redan gjort det! Om du vill veta mer om de avancerade koncepten, föreslår jag några sidor att kolla in. Sedan kommer vi att täcka kärnan i de avancerade koncepten.

Denna första webbplats är bra för alla som är intresserade av fysik! Den kommer att gå igenom alla olika ekvationer som behövs för att beräkna verklighetens lyft och vikt! Den har också bra grafer! Kolla in det här: Engineering Toolbox.

Den här andra webbplatsen kan faktiskt hjälpa dig att räkna ut vilket lyft din ballong kan skapa! Du behöver veta lite information om din ballong. Den är perfekt för flygförberedelser! Kolla in det här: Brisbane ballongkalkylator.

Den här tredje (och sista) webbplatsen är för våra mattefolk! Du vet, de säger att 75% av människor kämpar med matematik. Detta gäller de övriga 30 %. Kolla in det här: Överflyga.

Nu ska vi kort täcka de avancerade koncepten. Det första man bör veta om de avancerade koncepten är att det är mycket mer komplicerat att beräkna vikt och lyft än att bara använda en våg och en termometer.

Du måste ta med höjd, tryck och andra hänsyn när du gör dina beräkningar. Det är en exakt vetenskap, det är bara svårt att vara väldigt exakt om det!

  Missouri Jet Ski Laws: Ett enkelt fuskblad med allt du behöver veta

Den andra saken att veta är att det faktiskt finns mer än bara vikt och lyft när det gäller att flyga en luftballong. Det kommer att bli väder och fukt med mera!

Det tredje att veta om de avancerade koncepten är att du inte behöver veta mycket om dem om du inte vill. Är inte det lättande!

Lite sunt förnuft

Vid sidan av vetenskapen är det dags för lite sunt förnuft. I det här avsnittet tar vi upp tre lektioner som alla borde veta eftersom de är sunt förnuft! Om dessa inte verkar självklara för dig, överväg att bli politiker!

Den första lärdomen om sunt förnuft är att luftballonger bär människor. Hur mycket en ballong kan bära spelar bara roll eftersom det avgör hur många personer du kan bära.

En av anledningarna till att ballongflygning är så roligt är att det kan vara supersocialt eller helt ensamt. Allt hänger på dig! För mig älskar jag hur socialt det kan vara, men det är inget fel med att behöva lite ensamtid.

Så om du vill att ballongflygning ska vara en otroligt social händelse, kommer du att leta efter mycket lyft i din ballong. Ju större ballongen, desto mer lyft skapar den. Ju mer lyft det skapar, desto fler människor kan komma med på flyget!

Om du gillar ensamtid är en mindre ballong perfekt. Faktum är att du har den perfekta ursäkten för att vara ensam! ”Förlåt Jim, den här ballongen kan bara lyfta en person. Kanske nästa gång”.

Den andra lärdomen om sunt förnuft är att luftballonger inte finns för att bära löjligt tunga föremål. Om du vill transportera lite guld eller en flodhäst, överväg en båt eller ett flygplan.

Verkligheten är att flätad och nylon bara kan bära så mycket. Förlåt för er som planerade att ta över världen. Du kommer måste investera i jetplan för att bära dina missiler.

Dessutom kan du inte riktigt styra luftballonger… så det är det…

  Hur mycket väger ett litet hus?

Sunt förnuft lektion tre är att en luftballong burk lyfta dig. Även om du har lagt på dig några kilo nyligen (gå med i klubben). Och även om du spelar defensivt för Bears!

Några roliga flygningar

En av de saker som jag verkligen älskar att göra är att titta på vad kan vara möjlig. Enligt min mening är det något som vuxna inte gör tillräckligt. Vi drömmer inte längre!

Men varmluftsballonger handlar om att undra vad som kan vara möjligt. Så, i en anda av ballongflygning, låt oss titta på vad som kan vara möjligt!

Låt oss hålla fast vid våra ursprungliga beräkningar: en luftballong som är 65 000 kubikfot och kan lyfta 1 000 lbs. Låt oss sedan subtrahera 175 lbs. för korgen. Det lämnar oss med 825 lbs. av hiss. (i våra mycket grundläggande beräkningar).

Så frågan är: vad skulle en luftballong kunna lyfta som väger 825 lbs. eller mindre? Och varför skulle vi lägga den saken i en luftballong?

Finalisterna

Det första som uppfyller våra kriterier är en väldigt liten häst. I vissa delar av världen antar jag att det kallas en ponny. Varför skulle vi lägga den i en luftballong? Förmodligen för att hästar också har drömmar.

Det andra vi kan stoppa i vår luftballong är ungefär 412 kycklingar. Skulle vi sätta dem där så att de kunde uppleva en riktig flygning? Nej. Vi skulle göra det så att de äntligen kunde ta sig till andra sidan vägen.

För att komma bort från husdjuren kunde vi sätta tre medelstora sumobrottare i ballongen. Varför? Höga insatser tre på tre sumobrottning. Duh.

Det fjärde vi kan stoppa i ballongen är fyra medlemmar av N-SYNC. Det finns fem, så vem tror du skulle bli utanför? Och varför skulle vi göra detta? Så Justin Timberlake kunde äntligen bli utelämnad från något.

Det femte och sista som denna luftballong kunde lyfta är 471 inbundna exemplar av Twilight. Varför? Så vi skulle aldrig behöva se dem igen.

Och det är en wrap! Nu vet du.