Hur mycket vikt kan en karbin hålla?

Jag har fler karbinhakar än någon man skulle kunna använda. De varierar i kvalitet från skräp från dollarbutiken till de klätterkarbinhakar jag litar på mitt liv med. Efter att ha tittat på viktbetygen för billiga karbinhakar vet jag inte varför jag fortfarande har dem. Så hur mycket vikt kan en karbin hålla?

Låt oss börja med att förtydliga att karbinhakar är betygsatta för styrka, eftersom de tål fall snarare än en statisk belastning. Karbinhakar är klassade i kilonewton (kN för kort). De flesta klätterkarbinhakar är rankade till 24 Kilonewton, vilket betyder att de kan hantera 5 400 pund kraft. För att en karbinhake ska vara lämplig för klättring måste den kunna hålla minst 20 kN (4500 lbs) på sin vertikala axel. Billiga oklassade karbinhakar är inte avsedda för klättring och de klarar inte mer än 200-300 pund.

Idag lägger jag upp detta för att försöka reda ut lite av förvirringen kring karbinhakar. Det handlar oftast om att förstå skillnaden mellan klassade och oklassade karbinhakar och ta reda på vad viktklassificeringen betyder. Vad betyder kN och vad anses vara ett bra viktvärde?

titta på Petzl Triact karbinhake, som lätt är min favoritkarbinhake. Den har en säkerhetsklassning på 23 kN, vilket innebär att den kan hålla 5 175 lbs på sin vertikala axel. Vid sin svagaste punkt (horisontell belastning) eller med grinden öppen kan den bära 7 kN (1 575 lbs). Ett fall med så mycket kraft skulle skada dig allvarligt, så det är starkare än någon klättrare kan behöva. De flesta fall har en medelkraft på 2,4 kN (540 lb) och allvarliga fall överstiger sällan 5 kN (1 125 lb) enligt UIAA.

Kom ihåg att du aldrig ska lita på en billig oklassad karbinhake. Karbinhakar utan viktklass bör behandlas som nya föremål för att hänga upp lätt skräp i garaget eller runt huset.

Hur mycket vikt kan en karbin hålla?

Alla som någonsin har köpt en karbinhake har ställt exakt samma fråga. Jag undrar hur mycket vikt denna karbin kan hålla? Klättrare sätter sina liv på spel, så de vill se till att deras utrustning inte går sönder under press.

Varje UIAA-klassad karbinhake måste ha en säkerhetsklassning tryckt någonstans på kroppen. Bilden ovan visar säkerhetsbetyget för a Petzl Triact karbinhake, som lätt är en av mina favoritkarbinhakar. Den har en säkerhetsklassning på 23 kN (5175 lb) på huvudaxeln (vertikal belastning), en säkerhetsklassning på 8 kN (1800 lb) på den horisontella axeln och 7 kN (1575 lb) med grinden öppen.

De allra flesta klätterkarbinhakar faller i intervallet 23kN-27kN (5175lb-6,075lb) på sin vertikala axel. För att kvalificera dig som klätterkarbin måste du ha en lägsta vertikal värdering på 20 kN (4 500 lb). På sin svagaste punkt kan de vanligtvis hantera cirka 1/3 av deras totala säkerhetspoäng.

Billiga karbinhakar är vanligtvis inte betygsatta och när de är det är betygen inte i närheten av UIAA-standarder. Stora fall kan generera mer än 6 kN kraft, så en klätterkarbin måste kunna hantera det på sin svagaste punkt.

  Behöver du slå upp ett tält under ett träd?

Säkerhetsklassificeringar för karbinhakar mäts efter styrka, inte vikt

Amerikaner mäter vikt i pounds och de flesta andra länder är bekanta med pounds, men tyvärr mäts inte karbinhakesäkerhetsvärden på det sättet. Karbinhakarnas viktklasser mäts i kilonewton, förkortat kN.

De använder kilonewton eftersom säkerhetsklassningen är ett mått på styrka snarare än vikt. Jag kommer att utveckla det nedan, men här är en enkel omvandling: 1 kilonewton är ungefär 225 lbs eller 100 kg kraft. Kom bara ihåg att du inte har att göra med en statisk belastning när du faller, eftersom kraft är lika med massa gånger acceleration.

UIAA-standarden för klättring av karbinhakar är 20 kN, vilket är cirka 4 500 pund kraft. Det är det absoluta minimum för att en karbinhake ska kunna klättra säkert. Du borde kunna fästa 4 500 pund på en klätterkarbin och hissa upp den utan problem, men ett fall på 1 fot skulle förmodligen slita isär den.

De allra flesta klätterkarbinhakar har en säkerhetsklassning på 24-25 kN på den vertikala axeln och 7-8 kN vid den svagaste punkten (horisontell last eller öppen grind). Således har den svagaste punkten på en karbinhake en liknande säkerhetsklassning som klätterrep som klarar cirka 9 kN kraft.

Det är verkligen imponerande om du frågar mig! En billig sådan Black Diamond Rocklock karbinhake med skruvstängning kostar mindre än min vanliga beställning från Chipotle och kan hålla min Honda Accord. Dyra karbinhakar med snygga låsmekanismer som Petzl Triact automatisk karbinhake har en något högre säkerhetsklassning på 27 kN, men skillnaden är försumbar i de flesta situationer.

Varför är säkerhetsbetyget för en karbinhake högre än för annan utrustning? (Förstå horisontell belastning)

Varför är minimisäkerhetsklassificeringen för karbinhakar 20kN när resten av min utrustning är närmare 9kN? Det är viktigt att förstå att säkerhetsklassificeringarna för karbinhakar relaterar till den vertikala belastningen. Karbinhakar är utformade så att repet glider naturligt in i karbinhakens övre och nedre hörn, vilket är dess starkaste punkt. Det är där säkerhetsklassningen 20+ kN mäts.

UIAA valde betyget 20+ kN av en mycket viktig anledning. De valde det eftersom en karbinhas horisontella last vanligtvis är 1/3 av dess vertikala lastsäkerhetsklass. Således kan en typisk 24 kN klätterkarbin klara en horisontell belastning på 8 kN på sin huvud-/delaxel. En öppen grind har en liknande effekt på den vertikala belastningen, vilket minskar den till cirka 1/3 av den totala effekten.

Detta sätter karbinhakens svagaste punkt i linje med varannan klätterutrustning. De flesta klätterrep är klassade till strax under 9kN, så de kan hantera samma mängd kraft som karbinhaken på sin svagaste punkt. Om den vertikala belastningen på en karbin var 9 kN, som de flesta rep, skulle den horisontella belastningen endast vara 3 kN. Det skulle inte krävas mycket för att bryta den med en klumpig last.

Beräkna kraft

Alla förstår konceptet med att väga ett föremål för att få dess vikt. Jag kliver på en våg och den ger mig en avläsning av hur mycket jag väger (vanligtvis mer än jag skulle vilja). Vi förstår hur vikt fungerar, men att försöka beräkna kraft är för de flesta utanför styrhytten.

  Vad ska jag göra om jag ser en prärievarg när jag är ute och promenerar?

En person på 200 pund som faller 6 fot genererar 2 400 pund kraft, vilket är mer än tillräckligt för att orsaka skada. Erfarna klättrare vet hur man minimerar kraften, så det finns aldrig mer än 5 kN kraft på deras utrustning eller 2,4 kN kraft på klättraren/borgaren. Du behöver verkligen inte förstå slagkraft, men här är en snabb översikt.

Kraft är lika med massa multiplicerat med acceleration. Så du måste multiplicera personens massa (plus acceleration) med tyngdaccelerationen, som är 9,8 m/s i kvadrat. En person på 200 pund som faller 6 fot skulle generera knappt 2000 pund kraft om du lägger till några pund för utrustning. Det är förstås i en situation med fritt fall, vilket aldrig bör ske med säkerhetsutrustning.

Med rätt säkerhetsteknik bör en klättrare aldrig falla så hårt, men du kan se hur massa/acceleration spelar en roll för den totala kraften. Det genomsnittliga fallet resulterar i en kraft på 2,4 kN (540 lbs) och enligt UIAA överstiger allvarliga fall sällan en kraft på mer än 5 kN (1125 lbs). Ett fall på 5 kN skulle orsaka allvarliga whiplash och med största sannolikhet leda till skada, men sällan dödsfall.

Är gamla karbinhakar säkra att använda?

Det är viktigt att förstå att betyget på din klätterutrustning endast gäller helt ny utrustning. Kraftiga stötar kommer långsamt att slitas bort vid växlarnas säkerhetsklassning. Därför är de flesta karbinhakar klassade för 25 kN snarare än de 20 kN som rekommenderas av UIAA:s säkerhetskommitté. De vill ha lite rörelseutrymme så att karbinhaken alltid uppfyller säkerhetskraven.

När det kommer till klätterutrustning ses karbinhakar generellt som den svaga länken. Rep kan vanligtvis ta mer kraft än en karbinhake med öppen grind eller horisontell (stor/småaxel) last. Som sagt, klättrande karbinhakar har sällan katastrofala misslyckanden där de faller isär helt.

Så hur slits karbinhakar ut? Karbinhaken är den i särklass svagaste länken. Grinden är nedfälld och den snäpper inte tillbaka på plats lätt. Du kan också stöta på problem med låsmekanismen. När grinden väl är sliten är det mer sannolikt att du misslyckas med att dra åt och stänga grinden hela vägen. En karbinhake med öppen grind har en slagstyrka på 7-8 kN.

När du sliter ut en karbinhake kommer den långsamt att slitas bort på aluminium/stål och flisa bort på den skyddande beläggningen. Karbinhaken kommer att börja utveckla små sporrar och åsar som kan haka på ditt rep, vilket gör att överdriven friktion långsamt slits bort vid repet.

Hur mycket kraft kan klättring lägga på utrustning?

UIAA har gjort omfattande tester på krafterna som genereras av fall och de har bestämt att den maximala mängden kraft ett fall kan generera är 5 kN. Petzl gjorde liknande tester och fick upp till 6 kN kraft. Detta är ganska nära de horisontella och öppna hamnbelastningsstandarder som fastställts av UIAA, vilket är anledningen till att de flesta företag ökar kvaliteten för att ge lite rörelseutrymme.

  Varför går dragkedjor till ryggsäckar sönder och hur kan jag fixa det?

Kom ihåg att din utrustning kanske kan hantera 6kN kraft, men det betyder inte att din kropp också kan. Det skulle ta ett mycket otäckt fall för att generera 1 350 pund kraft. Du skulle falla snabbt och med största sannolikhet sluta med whiplash och andra skador.

Hur är det med billiga kinesiska karbinhakar?

Du bör aldrig lita på ditt liv till en billig karbinhake utan säkerhetsklassning, men det betyder inte att de är helt värdelösa. Jag använder ständigt de billiga $1 karbinhakar du kan köpa i vilken dollarbutik som helst, Walmart, etc. Jag pratar om de som har ”Not For Climbing” skrivet på sidorna.

Jag insåg inte hur billiga de var förrän jag använde en för att fästa min kusins ​​bulldogg på hans vajer. Han har en knubbig bulldogg på 50 pund så jag trodde inte att det skulle vara något problem. Det verkade gå bra, men 20 minuter senare föll en ekorre in på gården och hunden sprang iväg. Min karbin gick sönder direkt och hunden sprang in i skogen. Han kom direkt tillbaka, men det påminde mig om de där gamla fysiklektionerna jag glömde på college.

Kraft är lika med massa gånger acceleration. En bulldog på 50 pund som kör i 15 mph kan generera mycket mer kraft än du kanske tror. Jag är för dum för att räkna ut, men det räckte med en karbinhake som kunde hålla upp min feta rumpa i en hängmatta. De flesta bergsklättringsfall genererar en fallkraft mellan 500 och 1250 pund, så det är mycket mer än en billig karbinhake klarar av.

Om din karbinhake inte har en viktklassificering kan du anta att den inte rymmer mer än 200-300 pund. Du kan hitta billiga karbinhakar med en säkerhetsklass på 12KN, men de är inte tillräckligt starka för att klättra. De är bra på lägret, men det är värt att spendera de extra pengarna (som en skillnad på $4) på ​​en billig bergsklättringskarbin gjord av ett pålitligt företag som Black Diamond, Petzl, Metolius, etc.

Du kan hitta 25KN karbinhakar utan låsmekanism för mindre än $10 och karbinhakar med låsmekanism för mindre än $15. Billiga karbinhakar klarar dumma saker, men det är värt att spendera de extra pengarna på en handfull klättrande karbinhakar till backpacking.

Jag håller en handfull Black Diamond Rocklock karbinhakar med skruvstängning i min ryggsäck som jag använder till en mängd olika saker runt lägret. Karbinhakar används inte bara för klättring. De vänjer sig vid min hängmatta, håller upp min björnväska, drar ihop mitt tält för att hålla hunden i, fäster slumpmässiga saker i min ryggsäck och gör massor av slumpmässiga sysslor…