Hur mycket ved behöver jag för att campa?

En av de mest minnesvärda campingdofterna är eldsrök. Du kan värma upp en kanna kaffe, rosta marshmallows eller bara njuta av stockarnas sprakande. Men för att göra alla dessa saker behöver du ved.

Ved är avgörande för camping, både för allmänt bruk och för matlagning. Hur mycket ska du ta med? Det beror på ett antal faktorer inklusive hur stor du vill att din eld ska vara, hur varm, hur länge du vill att den ska brinna och vilken typ av ved du har.

Om du inte har tillräckligt med ved kommer du inte att kunna laga dina måltider på en kylig kväll och du kommer att gå miste om värme. Lägereldar och ved är avgörande för en lyckad campingresa.

Hur mycket ved behöver jag?

För allmän användning av lägerelden behöver du 4 till 5 medelstora stockar per timme och för matlagning vid lägereld behöver du 6-10 stockar per timme.

I de flesta fall säljs ved i buntar. I allmänhet har en bunt cirka fyra till fem stockar. De flesta av dessa stockar är faktiskt delar av en delad stock. Varje träpinne kommer förmodligen att vara cirka 4 till 6 tum i diameter och cirka 12 tum lång.

Ibland kanske du vill köpa en ansiktssnöre. En ansiktssnöre är trä som har kapats, klyvts och staplats. Högen är cirka fyra fot hög och åtta fot lång.

Du behöver utrymme för att förvara allt det här veden, och du kommer förmodligen bara behöva denna mängd om du campar länge eller vill ha en stor eld. Ändå kan det vara billigare att köpa i ansiktssladden än att köpa små buntar.

Även om flera faktorer kan påverka brinntiden, kommer en vedbunt att ge dig ungefär en timme till en och en halv timmes brinntid. Det är i din typiska lägereldsring.

För två timmars brinntid räknar du med att använda två buntar. Fyra buntar i fyra timmar och sex buntar i sex timmar. Och så vidare.

För allmänt bruk är dessa ganska bra beräkningar. För matlagning vill du förmodligen att din eld ska vara lite varmare. Temperaturen på din eldstad kan påverkas av vilken ved du väljer, men också hur mycket ved.

För att laga mat kanske du vill lägga till en bunt till siffrorna ovan. Det vill säga 2-3 buntar i två timmar.

Ibland vill man inte laga mat på öppen eld, utan istället elda sin ved och laga mat över kolen. Du måste tajma förbränningen av veden rätt så att du har kol när du behöver dem. Detta kommer att förhindra att du i onödan bränner igenom dina buntar för att få kol.

  Är (Trail) löparskor OK för golf?

Men eftersom det inte är en exakt vetenskap, kommer du alltid vilja ha med dig mer ved än du förväntar dig att använda. Det är bättre att ha mer än du behöver och lämna några bakom dig istället för att ta slut.

Du kommer förmodligen inte att tända din brasa hela tiden om inte vädret är kallt och/eller du är mest på din campingplats. Genomsnittliga campare som använder sina eldar för matlagning och lite allmänt bruk och avkoppling på kvällen använder allt från två till fem buntar per dag.

Vilken typ av trä ska jag använda?

  • Kryddig, inte grön

Det enklaste sättet att skaffa ved är att köpa lite ved lokalt när du väl når din campingplats. Oftast är detta också den bästa idén vad gäller säkerhet och laglighet, då transport av ved vanligtvis inte är tillåtet på grund av skadedjur.

Många campingplatser säljer sina egna vedbuntar, och många som bor nära campingplatser säljer också ved. Om du slår läger utspridda kan du jaga dina stockar, så länge du vet vad du letar efter.

Kryddat ved är den idealiska veden för lägereldar. Buntar till salu är kryddade. Trä du hittar är förmodligen inte kryddat.

Smaksättning sker när veden kapas, staplas och torkas. Kryddved gör den torr och lätt och perfekt att bränna. Eftersom kryddningen tar ungefär sex månader, kommer hittat virke ofta inte att kryddas.

Trä som inte är kryddat kallas grönträ. Det betyder att den fortfarande är blöt, möjligen fuktig och tung. Eftersom det är mättat med vatten är det mycket svårt att bränna. Om du lyckas tända den kommer den att producera mycket rök.

Ändå kan du ha tur att hitta erfarna stockar, beroende på klimatet. Om grenarna eller trädet är döda eller fallna och det har varit torrt och varmt, kan veden vara tillräckligt kryddad för en lägereld.

  • Lövträ är bäst

Om du har ett val i träslag, överträffar lövträ ofta barrträ. Detta beror på att de brinner längre, renare och ibland varmare. Alla egenskaper som passar utmärkt för en lägereld, speciellt om man lagar mat över den.

Campers favoriter i lövträ inkluderar hickory, ask, ek och till och med cederträ.

  Är ett baslager detsamma som termik?

Tät hickory kan inte lagra mycket vatten. Densiteten betyder och bristen på vatten betyder mindre rök, en het brännskada och en lång brännskada. Förutom dessa fantastiska egenskaper är den också en favorit för matlagning på grund av smaken den ger till kött och andra rätter.

Ek är allmänt tillgänglig, vilket gör den till en populär ved för lägereld. Denna stadigt brinnande ved kommer inte att bli så varm som hickory, men den kommer fortfarande att vara ganska toasty. Det vill säga så länge den är kryddad väl innan du eldar med den.

Ask, ett lätt men robust trä, är bra för att undvika massor av rök vid lägerelden. Aska är också lätt att starta och brinner länge, perfekt för att elda i ditt läger.

Lönn är bra för lägereldar, men kan vara svår att hitta redan buntad. Det beror på att den är tät, seg och svår att klyva. Det ger dock en het brännskada som varar långt in på natten.

Bokträ är en annan sällsynt bunt. Det blir väldigt varmt och kan brinna ett tag, men det tar väldigt lång tid att smaksätta. Eftersom den är så kompakt bör den kryddas i minst ett år.

Äntligen kommer vi till körsbär. Precis som hickory används detta trä ofta i matlagning på grund av dess läckra smaker. Det är inte särskilt rökigt och blir inte för varmt. Men doften av en lägereld i körsbär kommer säkerligen att skapa bestående minnen.

Barrträd är å andra sidan inga lägereldsfavoriter. Termen barrträd betyder vanligtvis stockar eller knippen som skördats från lövträd eller barrträd, såsom tallar. Förutom att de innehåller mycket vatten, innehåller de också flyktig juice.

Däremot sticker ett barrträd ut, cederträ. Det är förvånansvärt bra att bränna. Förbränningen blir låg och långsam, vilket gör att du tältar hela dagen. Även om lågorna kanske inte brusar, brinner cederträ väldigt varmt, så din eld kommer att vara mycket varm. En bonus är en behaglig arom den producerar.

Även om de flesta barrträd, som tall och gran, inte är bra lägereldsved. De avger mycket rök, så din lägereld är inte idealisk.

Övrigt lägerelden förnödenheter

När du väl har fått dina erfarna vedbuntar är du på väg att bygga en bra lägereld! Men det finns några fler saker du behöver.

En viktig del är något att tända din eld. Vissa använder tändstickor medan andra använder en tändare. Det finns många campingtändare på marknaden, inklusive några som är vind- och vattentäta. Perfekt för tuffa förhållanden.

  Urban camping (vad är det, är det lagligt och hur)

Om du väljer att använda tändstickor, se till att du förvarar dem på rätt sätt. Detta betyder vanligtvis i ett vattentätt fodral. Våta tändstickor är inte särskilt användbara.

Du kan också behöva tändstift eller en tändare. Tändning är vanligtvis allmänt tillgänglig då det är små pinnar, torra löv och kvistar. Det kan också vara papper eller andra torra små material som snabbt och enkelt tar eld.

Slutligen använder vissa campare kommersiella tändstenar. Vanligtvis säljs i stockar eller små tegelstenar, firestarter kan ersätta tändning och hjälpa till att få igång dina vedträn. Du kan också göra din egen eldstartare med saker som torktumlare, en äggkartong i kartong och smält vax.

Hur man lagar mat över en lägereld

För att laga mat över en lägereld måste du göra upp rätt eld. Om du bara bygger en eld för matlagning kan du ordna stockarna i en V-formation och låta kol byggas mellan dem. Kol är utmärkta för matlagning.

Men ofta kommer du att använda din eld för både matlagning och underhållning, och använda en lägereldsring. I den här situationen fungerar det bra att bygga tipi.

Naturligtvis vill du inte använda plast när du lagar mat över eld. Tänk på grytor och kastruller med gummihandtag. Investera istället i ett bra set kokkärl i gjutjärn och några grytlappar eller tång.

Du utsätts också för värme. Glöm inte att ta med rejäla läderhandskar och slutna skor som inte smälter.

Välj rätt tillagningsmetod beroende på vad du lagar. Detta kan göras med ett spett, perfekt för korv eller marshmallows, eller med hjälp av ett grillställ, perfekt för hamburgare. Ett grillgaller rymmer även en gjutjärnspanna.

Vissa campare svär vid sin holländska ugn, antingen på kolen, på ett galler eller hängde över elden med en herdekrok av järn.

Precis som hemma, se till att du värmer din mat till rätt temperatur och var försiktig med din värmekälla. Med lite övning kommer du att bli en toppkock vid lägerelden på nolltid!

Tänd dem

När du har alla dina komponenter är du redo för en stor lägereld! Se bara till att ha tillräckligt med ved så att ingen behöver gå hungrig eller kall.

Fler artiklar du kommer att älska.

Kan jag ta med egen ved?

Vad är en lågpåverkansbrand?

Varför ryker min lägereld? (och hur man minskar röken)