Hur mycket värde tillför ett nytt kök?

Om du planerar att sälja ditt hus kan det vara dags att börja fundera på vilka hemförbättringar du kan göra som kan ge mervärde till din fastighet. Det finns massor av små stilistiska förändringar du kan göra för att göra ditt hus mer attraktivt. Men om du verkligen vill få upp priset på ditt hus behöver du en större förbättring.

Många fastighetsexperter är överens om att de två viktigaste rummen i ett hus är badrum och köket. Faktum är att riksförbundet för fastighetsmäklare (NAEA) säger att ett nytt kök är det näst bästa sättet att tillföra värde till ditt hem. Det enda som kom upp innan det nya köket var att lägga till ett sovrum. Men det är inte alltid möjligt, så en köksrenovering kan vara en väg att gå.

Köket är hjärtat i ett hem, och ofta det är ett rum som kan göra eller bryta en försäljning. Av den anledningen, låt oss dyka ner i hur mycket värde ett nytt kök kan tillföra ditt hus, samt vilka dina renoveringsalternativ är.

Tillför ett nytt kök mervärde till ditt hem?

Kort sagt, ja, det gör det. Även om flera faktorer påverkar det faktiska värdet som ett nytt kök tillför ditt hem, det uppskattas att ett nytt kök kan öka värdet på ditt hem med 5-15 %.

Det är ingen dålig ökning, men som vi sa kommer det att bero på många faktorer, inklusive:

  • tillståndet i ditt kök
  • kostnaden för arbetet
  • det totala värdet på ditt hus.

Så för att kunna räkna ut hur mycket värde ett nytt kök tillför ditt hem behöver du ha all information som anges ovan. När du har kartlagt mängden arbete och kostnaderna kan du se hur det passar in i det totala noteringspriset.

Ökning i värde vs. Avkastning på din investering

Det är viktigt att notera här att en värdeökning och att få en stor avkastning på dina kostnader inte är samma sak. Beroende på ditt köks skick kan en renovering visa sig vara en kostsam investering. Det betyder dock inte att vårt första uttalande inte står sig. Det betyder helt enkelt att om ditt kök är i dåligt skick kanske du inte får tillbaka alla pengar du investerat.

Se även  Typer och storlekar för diskbänkssilar

Så, är det fortfarande värt det att renovera köket innan du säljer ditt hus? Ja, det är det absolut. Ett ljust, luftigt kök kan sälja ett hem. Liknande, en föråldrad kan stå i vägen för försäljningen. Om ditt kök är gammalt, slitet eller dysfunktionellt är det troligt att det kommer att avskräcka potentiella köpare, speciellt om de letar efter ett inflyttningsklart hem.

För att få ut det bästa av ditt kök måste du därför överväga några saker innan du påbörjar renoveringen.

Ditt kök ska matcha resten av ditt hus

Först måste du sätta ihop en budget för ditt kök. Du måste se till att prisklasserna för ditt kök matchar prisklasserna för ditt hem. Låt oss säga att om ditt hus är värt runt $200 000. I så fall är det ingen mening att investera 20 000 USD eller mer i att renovera ditt kök. Man kan helt enkelt inte få tillbaka så mycket pengar på huset i den prisklassen.

Likaså vill du inte riskera att dra ner priset på din bostad genom att underinvestera i köksrenovering. Så om ditt hus är värt $800 000 eller mer måste du se till att köket matchar det priset.

För att bestämma det bästa utseendet för ditt kök, Tänk också på åldern och stilen på ditt hem. Ett kök i modern stil fungerar till exempel inte om resten av ditt hus har en rustik känsla. På samma sätt, om du har moderna möbler i resten av huset, kommer ett kök från 70-talet att sticka ut (och inte på ett bra sätt).

DIY eller professionell hjälp?

Innan du börjar med köksrenoveringen måste du ta reda på vilka uppgifter du kan göra själv och vilka som kräver hjälp av ett proffs. Det kommer naturligtvis också att bero på hur mycket arbete som behöver göras.

Se även  Skadar blekning silikontätningsmedel?

Om ditt kök behöver en totalrenovering — nya golv eller bänkskivorslå igenom väggarna, rörinstallationer — du bör anlita proffs. Oavsett hur listig och kapabel du tror att du är, finns det saker du inte kan lista ut med YouTube-självstudier. Och du vill inte orsaka mer skada genom att försöka bryta ner en vägg för att göra ett kök med öppen planlösning, bara för att få reda på att det var en bärande vägg.

Å andra sidan kanske du inte har råd med en totalrenovering. Eller så kanske du känner att ditt kök inte ens behöver en. I sådana fall vore det en bra idé att välja Gör det själv-uppgraderingar som passar din budget. Allt arbete du gör för att göra ditt kök bättre kommer att ge ett mervärde till ditt hem.

Men gör-det-själv-metoder för köksrenoveringen är inte heller så enkla. Om du skulle vilja göra renoveringen själv men inte är säker på var du ska börja, här är några av de mest effektiva DIY-tricken för att få ut det bästa av ditt kök.

Måla om skåpen

Att köpa och installera nya skåp är en av de dyraste delarna av en köksrenovering. Istället för att lägga nästan halva din budget på nya skåp kan du försöka jobba med det du har. Oftare än sällan, skåp behöver bara ett nytt lager färg för att se helt nya ut. Se bara till att använda färg som är speciellt gjord för att måla skåp. Glöm inte heller att vänta tillräckligt länge för att dina skåp ska härda. Dina skåp kommer att få ett helt nytt utseende utan stök och inga kostsamma installationer. För en extra touch kan du också lägga till ny hårdvara för dina skåp och lådor för att få dem att poppa.

Måla om bänkskivorna

Om du målar dina skåp, det är bara vettigt att också måla dina bänkskivor. När allt kommer omkring vill du inte att skillnaden mellan de två delarna av ditt kök ska vara för skärande. Att måla bänkskivorna är dock lite mer komplicerat än vad det är med skåpen. Den här videon förklarar processen steg för steg, och du bör hålla dig till reglerna om du vill att bänkskivorna ska hålla länge. Precis som med skåpen behöver du också en speciell typ av färg för att få bästa resultat.

Se även  Kan du mikrovågsugn glas? Och hur du kontrollerar din behållare

Lys upp ditt kök

Armaturer förbättrar omedelbart alla rum, så de är ett utmärkt val för att ge ditt kök en mysig känsla. De billigaste men fortfarande iögonfallande lamporna att lägga till ditt kök är lampor under skåpet. För att få bästa effekt bör du välja varmvit toneftersom ljusa vita kan få ditt kök att se kallt och föga inbjudande ut (se Litever LED-lampor på Amazon).

Förutom lampor under skåpet behöver du en statement-ljuskrona, som den här, för att försegla affären. Placera den ovanför ön eller matbordet så blir det det första köparna lägger märke till när de går in i köket.

Slutsats

Om du har funderat på att göra om ditt kök kan du vara säker på att det är rätt samtal. Det är rummet som är ett stort försäljningsargument, så det är värt att investera en viss summa pengar för att göra det bättre. I det långa loppet, det kommer att ge mervärde till ditt hem och göra det lättare att sälja. Nu känner ingen ditt hem bättre än du gör. Så det är upp till dig: kommer du att göra om hela köket från grunden? Eller tycker du att det räcker med ett nytt lager färg och några armaturer för att det ska sticka ut? Oavsett vad du bestämmer dig för att göra med ditt kök, kommer husjägare att uppskatta det när du väl har lagt ut huset på marknaden.

Relaterad: Tillför mervärde till din fastighet att konvertera ett garage?

Lämna en kommentar