Hur mycket väger vandringskängor? Genomsnittlig utvärdering

När vi förbereder oss för vårt nästa camping- eller vandringsäventyr börjar vi räkna ut varje pund så att vi inte bär någon större vikt. Jag har själv haft tillfällen då jag behövt bestämma mig för om jag skulle ta med min sovsäck med bärsele – ibland känns det som en onödig börda. Medan vi är så fokuserade på vår ryggsäck, underskattar vi ibland vikten av vikten på våra vandringskängor. Så hur mycket väger vandringskängor i snitt och vilken skillnad kan det vara på att välja stövlar som är lite mer rejäla? Nåväl, låt oss dyka in.

I genomsnitt väger vandringskängor cirka 2 pund (ca 907 g) – vikten skiljer sig mellan män och kvinnor och påverkas främst av yttersulan.

För beräkningen samlade jag slumpmässigt 30 par, kontrollerade deras vikt genom tillförlitliga källor och beräknade medelvärdet.

Hur exakt är den siffran och vilken inverkan har den på våra ryggar? Jag ska försöka svara på dessa frågor, och några fler, senare i den här artikeln.

Vandringsstövlar medelvikt

I princip är det omöjligt att veta den exakta medelvikten på vandringskängor. Anledningen till detta är att man ska mäta värdet på alla stövlar i världen, lägga ihop deras vikt och dividera den med antalet produkter han har samlat in.

Men för att få en uppskattning bestämde jag mig för att slumpmässigt samla in 30 stövlar och mäta deras genomsnittliga vikt. Jag har hämtat uppgifterna från pålitliga källor; RIE, de officiella webbplatserna för varumärkena och Amazon (exklusive vikten på själva fraktpaketet).

För att minska risken för könsfördomar har jag grupperat stövlarna så att hälften är för män (vänster sektion) och den andra hälften är för kvinnor (höger sektion). Jag kommer att presentera vikten för varje stövel i gram och räkna om till pund enligt följande tabell.

Stövelnamn (män) Vikt (g) Stövelnamn (damer) Vikt (g)
Salomon X Ultra 3 Mid GTX för män 895 Salomon Quest Prime GTX för kvinnor 935
Merrell Mens Moab 2 Mid 963 Salomon Dam X Ultra 3 Mid 833
KEEN Plaster II Mid för män 1080 Salomon Quest 4d 3 GTX för kvinnor 1048
Salomon X Ultra 3 GTX för män 895 Salomon Quest 4D 2 GTX för kvinnor 1020
Salomon X Ultra Mid 2 GTX för män 963 Salomon X Ultra Mid Aero för kvinnor 720
Salomon Quest 4D 2 GTX för män 1020 Salomon Authentic LTR för kvinnor 907
Salomon Authentic LTR GTX för män 907 KEEN Voyageur Mid för kvinnor 779
Merrell Moab FST MID GTX för män 878 KEEN Dam Targhee II Mid WP-w 805
Merrell Moab 2 Vent Mid för män 963 KEEN Women’s Revel III 907
KEEN – Durand Waterproof Mid för män 1133 KEEN Koven Mid för kvinnor 793
Columbia Peakfreak Venture MID för män 907 Keen Gypsum Ii Mid för kvinnor 901
KEEN Targhee II Mid Wide för män 986 Columbia damer i Newton Ridge 760
Columbia Herr Redmond MID 802 Merrell Capra Bolt Mid, dam 680
Columbia Newton Ridge Plus II för män 912 Merrell Dam Moab FST Mid 737
KEEN Revel III vandringskänga för män 1150 SCARPA R-Evolution GTX för kvinnor 1080

Som ni ser bestämde jag mig för att fokusera på fem ledande varumärken, som är bland de mest populära på marknaden; Salomon, Merrell, KEEN, Columbia och SCARPA.

Tanken bakom var att ju mer känt märket var, desto högre kvalitet och lättare skulle vandringskängorna vara.

  De bästa campinghängmattor du kan hänga från träd

I genomsnitt väger de trettio stövlarna 911,8 uns, vilket är cirka 2,01 pund. Den siffran representerar vikten av de två stövlarna (dvs ett par) – låt mig berätta varför det är avgörande.

Ofta går vi igenom produktbeskrivningarna, vi läser vad tillverkaren medvetet påpekar för oss. Till exempel är viktbeskrivningen av vandringskängor och skor ofta korrekt; det visar dock hur mycket en enstaka stövel eller sko väger.

Genom att göra detta lurar tillverkaren oss ofta att tro att stöveln faktiskt väger mindre än vad den är, även om vi alla vet att det önskade värdet är hur mycket båda stövlarna väger som ett PAR.

Så vi har talet 911,8 gram (2,01 pund) – vad säger det oss egentligen? Tja, inte mycket, för som jag nämnde ovan är det omöjligt att mäta medelvikten på alla vandringskängor.

Den siffran kan dock ge dig en allmän uppskattning av vad du ska leta efter när du köper ett par nya stövlar. Om de du har tänkt på är mycket tyngre än 2 pund, kan de vara över genomsnittet, och du bör leta efter lättare.

Kommer 1-2 pund att göra någon skillnad?

Så du har sett siffrorna – vissa stövlar väger runt 2 pund, medan vissa till och med når ett fantastiskt värde på 1 pund.

När märken investerar miljontals dollar i skor för att göra dem så lätta som möjligt uppstår en fråga automatiskt: är det verkligen värt det? Kommer ett pund eller två att göra någon skillnad?

Tja, svaret är ja, och jag tvivlar inte på att den stora betydelsen av detta kommer att förvåna dig; enligt a studiegenomfördes 1984 av US Army Research Institute, varje pund på dina fötter är lika med 5 pund på ryggen.

Forskarna testade hur mycket mer energi soldaterna förbrukade när de gick i tunga skor. Resultaten var chockerande.

Tydligen krävs det 4,7 till 6,4 gånger så mycket kraft för att klara en ståsträcka när vikten vilar på dina fötter istället för din bål.

Ta följande exempel för att få en bättre förståelse för hur viktigt det är; om du köper ett par nya stövlar, som är ett halvt kilo lättare än dina gamla, kan du bära med dig en halvliter mer vatten och slösa bort lika mycket energi som du brukade (en gallon motsvarar cirka 4 pund).

Om du frågar mig gör det en enorm skillnad när du vandrar långa sträckor, speciellt om du också planerar att campa.

Denna tankegång leder oss också till slutsatsen att du slösar bort 5% mindre energi per kilo du förlorar, så att du kan springa längre sträckor i högre tempo.

Vad gör dem särskilt tunga?

Den huvudsakliga ingrediensen som gör vandringskängor tunga är deras yttersula, som vanligtvis är tjockt gummi som ska absorbera stötar och bibehålla greppet.

Så varför inte halvera den vikten genom att minska bredden på yttersulan? Har vi inte redan insett att varje pund är viktigt? När allt kommer omkring är det primära syftet med dessa stövlar att gå långa sträckor under extrema förhållanden.

Tja, förutom vikten finns det några andra saker att tänka på när du tänker på den perfekta stöveln. Du vill också att dina skor ska vara slitstarka och ha lång livslängd.

  8 platser till Zipline i norra Kalifornien

Om yttersulan är relativt tjock skulle den klara tuffa markförhållanden, så det skulle inte belasta dina fötter så mycket. En annan faktor i ekvationen är fotledsstöd – ju tjockare och styvare dina stövlar desto mer kommer din fotled att låsas in.

Om du har haft ont i fotleden kan det bero på att dina vandringskängor är för stödjande. Jag ägnade till och med en hel artikel åt det problemet; gå igenom alla orsaker till varför dina anklar kan göra ont och ge dig alla möjliga lösningar på problemet.

Är det skillnad på män och kvinnor?

När vi köper ett par nya skor tvivlar vi vanligtvis inte på skillnaderna mellan herr- och damskor. Medan den största skillnaden som kommer att tänka på är färgen på stövlarna, kan kvinnors stövlar ha ljusa stövlar, ibland till och med rosa och gula.

Men hur är det med vikten? Är det någon skillnad mellan de två?

Svaret är ja – mestadels vandringskängor för män fler vägar än kvinnors. Det finns många variabler i ekvationen och att säga exakt varför kan vara svårt.

Ändå är den mest uppenbara faktorn vad som skiljer de två typerna åt sista de förekommer. Vandringsstövlar för män är vanligtvis gjorda av en större och bredare sko, för att säkerställa en bättre passform för den manliga foten (i motsats till honans).

Kommer du ihåg bordet jag visade dig tidigt? Tja, att jämföra bara femton par vandringskängor för män och kvinnor skulle inte vara ett representativt urval, även om du kan se skillnaderna även där – medelvikten i herravdelningen var 963,6 g (2,12 lb) medan den bara var 860. 03 g var (1,89 pund) hos damerna.

Är moderna vandringskängor lättare än gamla?

Som en person som vandrat i såväl moderna stövlar som de hemska helläderkängorna i alpin stil, råder det ingen tvekan om att de moderna överträffar viktmässigt.

När jag undersökte orsakerna till detta förstod jag att numera kombinationen av syntetiska material med läder ger stövlar sin lätthet.

Å andra sidan är gamla stövlar vanligtvis helläder, som är mycket robustare och har dålig ventilation. Det finns undantag på båda sidor, även om min erfarenhet tillät mig att döma till förmån för moderna stövlar.

Ändå måste du ta andra faktorer i beaktande eftersom helsyntetiska stövlar är lätta, men inte lika vattentåliga som läder.

Att gå lätt mot tungt

Vi har redan sett hur viktig vikten på vandringskängor kan vara med hänsyn till energiförbrukning och ryggbelastning. Det är ganska intuitivt att tro att ett lättviktspar skulle vara bättre än ett tungt par, som du kommer att se – ibland är det bättre att hålla saker tunga.

På den noten, om du funderar på att köpa lätta vandringskängor, läs min artikel som granskar de bästa på marknaden enligt 2018 års recensioner och personlig erfarenhet. Det tog mig tre arbetsdagar att få dig den mest fördelaktiga informationen så att du får den mest korrekta bilden.

Terrängförhållanden

Om du vandrar, klättrar i berg eller tillryggalägger långa sträckor under svåra förhållanden, är det bättre att åka med ett massivt par som absorberar stötar och gör det lättare för dina fötter.

Å andra sidan, om du bara nöjer dig med dagsturer i måttlig, platt terräng, är det ingen idé att överdriva det och lätta stövlar skulle förmodligen fungera till din fördel.

  Ska jag springa dagen före ett lopp?

Vikten på din ryggsäck

Denna faktor motsäger den tidigare lite, eftersom längre vandringar vanligtvis kräver en tyngre ryggsäck, även om jag skulle rekommendera att hålla dina stövlar lätta ifall din rygg är kraftigt ansträngd.

Anledningen till detta är den tidigare studien som visade att lättare skor skulle tillåta dig att bära tyngre bålar. I allmänhet, om du ska vandra långa sträckor, bör din ryggsäck vara så lätt som möjligt tillsammans med dina stövlar.

Bara rotera

Om du stöter på några lutningar under din promenad är chansen stor att du kommer att skrapa och vrida din fotled. Tja, större stövlar tenderar att ha bättre fotledsstöd i motsats till lågskurna vandringskängor, som tenderar att vara lättare.

Om du vandrar i bergen – håll dig till ett fastare par med bättre passform runt anklarna – en vriden fotled skulle med största sannolikhet avsluta din resa, och du bör göra allt du kan för att undvika det.

Kan vikt vara relaterad till tår eller fotledsvärk?

Intuitivt: ju styvare och tyngre vandringskängorna är, desto mer sannolikt är det att de orsakar smärta i dina fötter.

När det gäller ankelsmärtor är detta delvis sant, eftersom tunga stövlar vanligtvis har ordentligt fotledsstöd, och för mycket av det kan orsaka fotledsskador.

Jag pratar inte om smärtan som kommer av att vända på fötterna, det är en helt annan historia, och fotledsstöd ska förhindra detta.

Jag syftar snarare på smärtor som utvecklas ju längre du går och som blir svårast mot slutet av din promenad.

Tåsmärta – den vanligaste orsaken till det är när det inte finns tillräckligt med utrymme i området kring tårna. Det finns ingen direkt korrelation mellan det gapet och vikten på stövlarna – även om styva stövlar kan ha en smal tåbox som kanske inte fungerar för alla.

På den noten, när du väljer ett nytt par, försök gå runt med dem och se om något obehag uppstår. I allmänhet bör du hålla ½ tum mellan tårna och stövlarna så att du kan böja tårna fritt.

Om du har upplevt smärta runt tårna när du gick i dina stövlar, läs min artikel som diskuterar det problemet. I den har jag samlat alla möjliga orsaker till problemet och erbjudit olika lösningar utifrån min erfarenhet.

Slutsatser

I genomsnitt bör vandringskängor väga cirka 2 pund. Det är svårt att säga det exakta antalet eftersom det är omöjligt att ta hänsyn till alla par i världen.

Det var därför jag bestämde mig för att fokusera på 30 par tillverkade av världens ledande varumärken. Ur ett generellt perspektiv verkar skillnaderna i vikt på vandringskängor obetydliga.

Ändå har studier visat att det har en inverkan – kanske varje pund du lägger till dina skor motsvarar fem pund i din ryggsäck.

Tvärtom finns det fall där tunga stövlar är ett bättre val – till exempel att gå under tuffa förhållanden och i sluttningar.

Stövlarnas vikt spelar också roll i dam- och herravdelningen. Till skillnad från damskor är vandringskängor för män vanligtvis mer massiva; även om effekten av denna skillnad är tveksam och relativt liten.

Jag hoppas att min artikel besvarade din fråga eller åtminstone pekade dig i rätt riktning. Om du har några tvekan eller nya insikter, låt mig veta allt om det genom att lämna en kommentar nedan!