Hur mycket väger taktält?

Om du älskar bilcamping lika mycket som vi gör, är chansen stor att du förmodligen har funderat på att skaffa ett taktält. Taktält har blivit lite av ett övernattningsfenomen i USA eftersom människor letar efter ett enkelt sätt att slå upp ett tält och slå läger under stjärnorna utan att kompromissa med komforten. Innan de investerar i ett taktält är många dock oroliga över hur mycket taktält väger och om deras fordon kan bära dem.

Den genomsnittliga basvikten för ett 2-3 personers taktält är 144,66 lbs. Tältet kommer att väga mycket mer när du väl lägger till madrasser, sovsäckar och självklart dig. Den genomsnittliga kapaciteten för taktält i detta intervall är 647 lbs.

Innan du går ut och köper ett taktält finns det dock några saker du bör veta. För att hjälpa dig att förstå in-och-outs av taktält, vi guidar dig genom några av de finare punkterna med taktält ägande. Vi börjar med en diskussion om vad taktält faktiskt är och sedan pratar vi mer om hur mycket taktält väger innan vi avslutar med några saker att tänka på för att montera och montera dem. Låt oss komma till det!

Genomsnittlig vikt av taktält

Av de 10 taktälten som jag jämförde i kapacitetsintervallet 2-3 personer var den genomsnittliga vikten av taktältet 144,66 lbs.

Det som var intressant är att tält för 3 personer inte nödvändigtvis vägde mer eller mindre än tält för 2 personer – allt beror på utformningen av det specifika taktältet.

Det tyngsta tältet i denna serie var 215 lbs och har en kapacitet på 650 lbs.

Det lättaste tältet i denna serie vägde 98 lbs och har en kapacitet på 650 lbs.

Tältnamn Tält vikt Tältkapacitet
Nomad 1300 Hard Shell taktält 150 660
Overland Vehicle Systems TMBK Taktält 114,64 750
Klassiskt Soft Shell taktält 136 650
Swift 1400 Hard Shell taktält 215 660
Thule Tepui Foothill-tält 122 600
Destin Soft Shell Taktält 119 650
Thule Tepui Explorer Autana 3 tält 153 600
Thule Basin Tält 176 600
Thule Tepui Low-Pro 2 tält 98 400
iKamper Skycamp 3.0 tält 163 900

Hur mycket vikt kan ett taktält hålla?

Från de 10 taktälten jag jämförde i kapacitetsintervallet för 2-4 personer var den genomsnittliga viktkapaciteten för taktältet 647 lbs.

  Kan en transitbil gå igenom en biltvätt?

Taktältet med lägsta kapacitet jämfört med detta sortiment vägde endast 98 lbs och stödde max 400 lbs.

Taktältet med högsta kapacitet jämfört i detta sortiment vägde endast 163 lbs och annonserade en kapacitet på 900 lbs.

Vad är taktält

Det passande namnet taktält är en utomhusboende som sitter ovanpå taket på din bil eller lastbil. Dessa enkla, robusta tält är fästa på toppen av ditt fordon och håller dig högt upp från den kalla, våta marken och borta från alla läskiga kryp som lurar runt.

Taktält har vunnit mycket popularitet nyligen eftersom deras biffiga konstruktion är speciellt utformad för att tåla dåliga väderförhållanden. Dessutom låter de dig slå läger nästan var som helst utan att behöva rensa bort en platt plats för att slå upp ett tält.

Varje taktält är olika, men de kommer vanligtvis med en mjuk skummadrass för att hålla dig bekväm på natten. Vissa taktält har till och med markiser och utökade utrymmen så att du kan dra dig tillbaka under tak om vädret blir surt.

Har taktält en viktgräns

Vid det här laget förstår du förmodligen att varje taktält är olika, så det finns ingen hård och snabb regel om hur mycket vikt ett taktält kan bära. Men de flesta företag på taket uppskattar en genomsnittlig vikt på cirka 200 kg per husbil. Så om ditt tält är designat för 2 personer, kan du vanligtvis anta att det kan bära cirka 400 kg i vikt.

Med det sagt är viktgränsen för ett taktält i sig bara en faktor för att bestämma den maximala vikten du kan lägga i tältet. Eftersom ett taktält måste monteras på ett fordon måste du först bestämma hur mycket vikt ditt fordon – och ställen du ska montera tältet på – kan bära. För det mesta kan fordon faktiskt bära en hel del vikt eftersom de är designade för att skydda dig under en vältningsolycka, så det främsta problemet är styrkan hos takräcken.

  Husbil vs Day Van: Vad är skillnaden?

Sedan måste du ta reda på hur mycket ditt taktält väger och hur mycket vikt du planerar att lägga i det. Generellt sett kommer denna extra vikt att vara vikten av varje passagerare, plus ytterligare 20 pund eller så för sovsäckar, kläder och annan utrustning. Om den sammanlagda vikten av alla dessa olika delar är mindre än den totala vikten som dina ställ och bil kan bära, är du bra att gå!

Kan ett taktält monteras på vilken bil som helst

Det korta svaret är, ja, ett taktält kan monteras på vilken bil som helst, så länge det har takräcken installerade. Men det finns vissa fordon där taktält inte verkligen rekommenderas, som sedaner och halvkombibilar.

Medan stadsjeepar och lastbilar i allmänhet är ganska bra kandidater för en taktältuppsättning, är mindre bilar det inte. Detta beror på att de vanligtvis inte är designade för att bära mycket vikt, vilket naturligtvis är problematiskt om du vill använda ett taktält.

Innan du bestämmer dig för om du ska investera i ett taktält eller inte, kontrollera ditt fordons bruksanvisning eller kontakta en återförsäljare. Du vill veta vad ditt fordons taklastgräns är och vara säker på att ditt fordon kan bära ett tält på 100-200 pund, människor och utrustning.

Slutligen, även om ditt fordon redan har monterade takräcken från fabriken, kanske de inte är tillräckligt starka för att bära vikten av ett taktält och människor. Kontrollera med din instruktionsbok eller bilhandlare för att se hur mycket vikt dina ställ kan bära. Företag som Thule och Yakima säljer takräcken speciellt utformade för att stödja taktält, om dina fabriksställ skulle visa sig vara för svaga.

  Hur värmer du husvagnshållningstankar?

Är taktält svåra att montera

Taktält är i allmänhet ganska lätta att fästa på ditt fordons takräcken och du kan ofta hitta instruktionsfilmer på tälttillverkarens hemsida om du behöver hjälp. När ditt taktält väl är fäst vid ditt fordon, vill du ägna lite tid åt att lära dig hur man monterar tältet för att sova i.

Taktält är designade för att vara lätta att montera, men det är viktigt att öva på att montera dem några gånger innan du åker på camping bara för att säkerställa att allt fungerar och är vettigt. Det är en bra idé att lära sig att felsöka eventuella problem också, eftersom du inte vill fastna i regnet med ett felaktigt tält!

Behöver taktält monteringsfästen

Som ni vet vid det här laget är varje taktält olika. Med det sagt, de allra flesta taktält kommer färdigförpackade med alla bitar och bobs du behöver för att fästa dem på ditt takräcke.

Generellt sett måste du ha ett takräcke med tvärbalkar och vi rekommenderar starkt att du köper stativ som är specialbyggda för att stödja ett taktält. När du har takräcken på plats måste du fästa tältet på dem med hjälp av tillverkarens monteringsmaterial, som vanligtvis innehåller cirka 4 monteringsfästen.

Slutsats

Taktält kan vara ett bra sätt att komma ut och njuta av utomhus utan att behöva sova på marken. Men de är inte för varje husbil eller varje bil för den delen!

Innan du går ut och köper ett är det första du behöver ta reda på hur mycket taktältet du funderar på att köpa väger. Se sedan till att din bil klarar vikten.