Hur mycket väger pontonbåtar (plus 15 RIKTIGA pontonbåtar)

Pontongbåtar har snabbt blivit populära, det är svårt att inte märka. Det beror på att de är mångsidiga, säkra och lätta att hantera.

Pontongbåtar väger runt 2500 lbs, torrvikt, men kan väga så lite som 1 000 lbs och så mycket som 10 000 lbs beroende på båtens längd och motorstorlek.

För att hantera transporten av en ponton säkert och effektivt måste vi börja med att veta båtens faktiska vikt. En pontons vikt antyder också hur snabbt den kommer att gå, vilket är ytterligare ett skäl för att få den exakta siffran på dess vikt.

Pontonbåtar väger

Vilka är de olika storlekarna på pontoner?

I båtvärlden hänvisar man ofta till längden på sina fartyg som en indikation på dess storlek och förväntade massa.

Den minsta pontonen är cirka 12 fot från topp till tå. Denna prydnadssak av en båt väger cirka 1000 pund. Du kanske hade förväntat dig ett mindre antal, med tanke på att a 12-fots fritidsfiskebåt väger runt 200 pund.

Vi kommer snart att ta reda på varför pontoner i allmänhet är tyngre än de andra vatteninvånarna.

Så vad tror du att den största pontonen skulle väga? A 60 fots ponton är förmodligen störst i denna kategori. Den väger enorma 10 000 pund! Och det är bara torrvikten.

För att ytterligare specificera kategorin för en ponton finns det en grov klassificering som listar genomsnittliga längder och vikter för pontoner. De är indelade i tre huvudgrupper.

Små pontoner

 • Storleksområde: 12-19 fot
 • Viktintervall: 1000-2000 pund

Mellanstora pontoner

 • Storleksområde: 20-35 fot
 • Viktintervall: 2200-8500 pund

Stora pontoner

 • Storleksområde: 30-60 fot
 • Viktintervall: 7500-10 000 pund

Dessa siffror är långt ifrån exakta eller slutgiltiga. Båtanpassning kan lätt vända dessa figurer på huvudet. Båtägare går ibland efter mer fart, lyx, förvaring eller till och med båtspecialisering. Var och en av dessa kunde ta vikten av pontonen i en annan riktning.

Ponton-båtar

Varför är det viktigt att veta en pontonbåts vikt?

Vikten på en pontonbåt blir en samtalspunkt i tre fall.

 • När båtägaren behöver transportera pontonen med släp.
 • När pontonen behöver få extra fart.
 • När båten byter ägare, köper eller säljer.

Den första frågan, att dra båttrailernkan betyda skillnaden från att använda en vanlig Honda, eller att behöva köpa/hyra en lastbil.

Pontoner är inte kända för att vara motorbåtar. I genomsnitt kör de i 15-25 mph. En motorbåt av samma storlek kan lätt nå 95 mph. Ett av sätten att få en ponton att öka tempot lite är genom att minska dess våta vikt.

Den sista punkten, där en ponton är en del av en försäljning, är vikten en av huvudpunkterna i diskussionen. En tung båt blir svårare att transportera, långsammare och kommer att sluka mer gas. Om inte den extra vikten kommer från en lyxig uppgradering, kan det vara en svårförsäljning.

Skillnaderna mellan torra, våta och släpvikter?

 • Torrvikt är vad pontonbåten väger med endast chassi och motor. Det är massan av den helt tomma båten. Den genomsnittliga torrvikten för pontoner är cirka 2200 pund.
 • Våtvikt är summan av torrvikten plus bränsle, möbler, människor, bagage och utrustning. Den ungefärliga våtvikten för pontoner är cirka 4000 pund.
 • De släpvikt är summan av båtens och trailerns vikter. Det är den totala lasten som måste dras av ett fordon. Detta innebär naturligtvis den typ av fordon som kan dra denna massa säkert. Det lägger också till vissa krav på släpvagnens bromssystem och fjädring.
  Vad är skillnaden mellan en Sprinter 2500 och 3500?

Var och en av dessa figurer används i olika sammanhang. Till exempel är torrvikten avgörande för att ta reda på om en ponton kan flyttas av en vanlig trailer. Olika vikter har helt klart olika krav.

Våtvikt, även känd som fullvikt, är mer indikativ på den maximala hastighet en ponton kan nå. Det finns några smarta sätt att manipulera båtens våta vikt för att nå högre hastigheter. Det beror främst på att båtfolk är en verkligt fyndig ras!

15 verkliga exempel på pontonbåtars storlekar och vikter

Här är en sammanfattning av en mängd olika pontonbåtar. Sedan kommer vi att gå in mer i detalj om hur deras storlek och vikt påverkar deras prestanda.

Låt oss börja med en sammanfattning:

Båttyp Längd (fot) Torrvikt (pund)
Fiesta Sunray 12 Fisher 12 1100
Gill Getter Cruise Deluxe 15 1150
Sun Tracker BASS BUGGY 16 DLX 16 1175
Lowe 162 FISK & KRYSSNING 17 1629
Tahoe SPORT QUAD LOUNGER 18 1600
Sun Tracker PARTY PRÅM 20 DLX 20 1695
Starcraft Marine 21R 21 1850
Sun Tracker SPORTFISH 22 XP3 22 3250
Harris Grand Mariner 23 2638
Barletta L23 Q 23 3133
Ranger Reata 220 FC 24 2120
Avalon Catalina Entertainer 25 2450
Lowe Retreat 270 Extended WT 27 3530
Avalon Ambassador Elite Windshield 27 5 000
Harris Crowne DL 250 27 4294

Här är en mer djupgående titt på var och en av dessa pontoner:

Fiesta Sunray 12 Fisher

Längd: 12 fot

Torrvikt: 1100 pund

Motoreffekt: 25 hk

Max passagerarkapacitet: 4 personer

Denna kompakta ponton är byggd för bekvämlighet och enkel portabilitet och är den perfekta fiskekompisen.

Med tanke på dess lilla storlek borde dess vikt ha varit ännu mindre än 1 000 pund. Den har dock en del lyx. Den har också flera delar av rostfritt stål, som väger mycket mer än aluminium, men som har en anmärkningsvärd uthållighet. Detta staplar på några pund naturligt.

Gill Getter Cruise Deluxe

Längd: 15 fot

Torrvikt: 1150 pund

Motoreffekt: 40 hk

Max passagerarkapacitet: 7 personer

Bass Buggy är en lättviktsponton. Detta är ett annat kompakt alternativ, med alla nödvändiga tillägg för att spendera lite kvalitetstid med några vänner. Det är också prisvärt, jämfört med flera av dess kamrater, vilket alltid är ett plus.

  Kan jag sova i en skåpbil?

Sun Tracker BASS BUGGY 16 DLX

Längd: 16 fot

Torrvikt: 1175 pund

Motoreffekt: 40 hk

Max passagerarkapacitet: 6 personer

Bass Buggy är en lättviktsponton som är lätt på släp. Det är inte alls behövande vad gäller dragkrav, en vanlig bil klarar jobbet.

Den är inte designad för fart, men erbjuder mycket om du tar den med på en fisketur. Den har ett fullt utrustat fiskedäck, måttliga sittplatser och gott om förvaringsutrymme.

Lowe 162 FISK & KRYSSNING

Längd: 17 fot

Torrvikt: 1629 pund

Motoreffekt: 50 hk

Max passagerarkapacitet: 8 personer

Denna ponton har lite mer massa jämfört med sina kamrater. Men den är också robust och välutrustad för nästan alla aktiviteter. Kanske inte vattensporter, men det är upp till något annat.

Tahoe SPORT QUAD LOUNGER

Längd: 18 fot

Torrvikt: 1600 pund

Motoreffekt: 75 hk

Max passagerarkapacitet: 7 personer

Tahoe Sport är designad för enkel cruising, men den har en hög potential för att få upp farten. Bränsletanken kan vara en 15 gallon direkt, istället för 25-liters fjärrpåfyllning. Således minskar den totala vikten avsevärt.

Dessutom kan motoreffekten öka dramatiskt med ett av två alternativa prestandapaket. Den första drar kraften från 75 hk hela vägen till 200 hk, vilket är sportläget. Den andra är en halvvägs ökning upp till 115 HP, kallat Express-läget.

Sun Tracker PARTY PRÅM 20 DLX

Längd: 20 fot

Torrvikt: 1695 pund

Motoreffekt: 90 hk

Max passagerarkapacitet: 10 personer

Partypråmen gör precis vad den är uppkallad efter. Det tar emot lite folk i fullkomlig komfort. Detta sträcker sig även till besättningen, vars rum är lika omtänksamma och mysiga. Det finns oändliga tillägg för att maximera denna glada atmosfär, inklusive en BBQ-grill och kylare.

När det kommer till aktivitet och nöje är inte hastigheten målet här, men vattensporter är absolut inne. Ett bogsertorn som tillval kan installeras för att stödja bogsering av skidor och släpa andra vattenleksaker.

Starcraft Marine 21R

Längd: 21 fot

Torrvikt: 1850 pund

Motoreffekt: 125 hk

Max passagerarkapacitet: 10 personer

Lyxig, lätt och full till brädden med bekvämligheter. Denna lilla Starcraft är faktiskt relativt rymlig. Den har en extra lätt ram, och med den lilla bränsletanken på 20 liter är den också ganska kvick. Vi ser detta som en geni design

Sun Tracker SPORTFISH 22 XP3

Längd: 22 fot

Torrvikt: 3250 pund

Motoreffekt: 200 hk

Max passagerarkapacitet: 11 personer

Trots vad namnskylten säger är denna pråm inrättad för mer än bara fiske. Dess breda säte, 52-liters tank och kraftfulla motor gör den till en 100 % mångsidig ponton. Det är ganska tungt, men det är helt berättigat.

Harris Grand Mariner

Längd: 23 fot

Torrvikt: 2638 pund

Motoreffekt: 300 hk

Max passagerarkapacitet: 13 personer

Den här pontonen har lite av allt, men den går inte överbord med någon enskild funktion. Den har massor av kraft, så det gör den till en absolut topp.

  Bästa hundar för camping

Det finns en distinkt känsla av klass och elegans över Grand Mariner. Och intressant nog krockar den inte med sin roliga atmosfär, eftersom den är helt redo för vattensporter.

Barletta L23 Q

Längd: 23 fot

Torrvikt: 3133 pund

Motoreffekt: 150 hk

Max passagerarkapacitet: 11 personer

Barletta L-serien är bland flera noggrant designade pontonkategorier som passar specifika behov. Här är behovet lyx, parat med uthållighet och hög prestanda.

Den är lite tyngre än Harris och rymmer färre passagerare. Om du tar en titt på alla rejäla tillägg så ser du var de extra kilona kommer ifrån!

Ranger Reata 220 FC

Längd: 24 fot

Torrvikt: 2120 pund

Motoreffekt: 150 hk

Max passagerarkapacitet: 10 personer

Rangern är gjord för enkel bilkörning och tungt utrustad för fiske. Från sittarrangemanget till förvaringsmöjligheterna och tilläggen, det här är en ponton som har ett dedikerat mål och den viker inte från det.

Avalon Catalina Entertainer

Längd: 25 fot

Torrvikt: 2450 pund

Motoreffekt: 135 hk

Max passagerarkapacitet: 13 personer

Denna ponton skapades för goda tider. Sola, bada, ta cocktails med vänner och titta på en otrolig strandpromenad. Allt detta samtidigt som du lyssnar på bra musik.

Skulle vikten spela någon roll i det här fallet? Inte riktigt.

Lowe Retreat 270 Extended WT

Längd: 27 fot

Torrvikt: 3530 pund

Motoreffekt: 300 hk

Max passagerarkapacitet: 14 personer

Retreat walkthrough lyxponton är perfekt designad för goda tider. Gott om sittplatser tillräckligt stort för en fest, enkel cirkulation som om du var i ett cocktailrum och enorm inneboende kraft.

Trots den massiva vikten av Retreat kan den hålla sig när det kommer till fortkörning. Tack vare Mercury Verado 300 HP-motorn och 50-liters bränsletank, kan den även användas inom vattensporter. Inklusive, effektivt bogsera skidåkare och vattenbrädor.

Avalon Ambassador Elite Windshield

Längd: 27 fot

Torrvikt: 5000 pund

Motoreffekt: 350 hk

Max passagerarkapacitet: 16 personer

Hela poängen med att ha en stor vindruta är att njuta av fortkörning, även i kyliga vindar. Denna massiva ponton är en snabbspårsbåt på alla sätt. Även på det sätt som dess inredning är upplagd

Harris Crowne DL 250

Längd: 27 fot

Torrvikt: 4294 pund

Motoreffekt: 400 HK TWIN

Max passagerarkapacitet: 13 personer

Den här pontonen har fartskriven över sig. Med en 93-liters bränsletank, dubbelmotorkonfiguration och den passagerarkapaciteten är det inte förvånande att den här pontonen korsar 4000-pund-punkten. Egentligen är det jämnåriga runt 5000-pund-intervallet!

Slutsats

När det kommer till pontonbåtar tillför varje tillägg tiotals kilos vikt! Och pontoner behöver massor av tillägg för att vara funktionella och bekväma.

Det massiva kärlet består av flera komponenter. Var och en kan vara av normal vikt, och om bitarna är gjorda av aluminium blir de också lätta. Den betydande vikten kommer från ackumuleringen av många komponenter.

När du drar din ponton på en trailer, se till att välja rätt bil som klarar lasten. Den genomsnittliga torrvikten för pontoner är cirka 2200 pund, det är ungefär vikten av en flodhäst eller en ung elefant.

Balansera vikten, lägg till bromskontroller till släpet och förstärk det vanliga fjädringssystemet om det behövs. Att köra med en enorm masstaggning bakom är ett stort ansvar. Du måste överväga alla säkerhetsföreskrifter. Speciellt när man turas om.

Slutligen, njut av din pontonbåt och vattenkryssning till max!