Hur mycket väger mitt husbilstak? Är det säkert att gå på?

Det kommer en tid i varje husbilsägares liv då han eller hon måste klättra upp på taket på fordonet. Mer än bara ett snabbt svep, kanske du faktiskt måste gå upp på taket och spendera lite tid där uppe. Att göra det gör dig försiktig, som om taket inte kan hålla din vikt? Hur mycket vikt bär ett husbilstak egentligen?

Husbilstak kan i genomsnitt bära 220 till 250 pund. För att bestämma viktgränsen för ditt husbilstak, kontrollera stegen. Den bör innehålla en viktgräns. Du kan också titta igenom din bruksanvisning eller kontakta tillverkaren.

I dagens inlägg kommer vi att ge mer information om hur mycket vikt ett husbilstak kan bära, inklusive riktiga exempel från dina favoritmärken och modeller för husbilar. Vi kommer också att diskutera hur du säkert klättrar upp på din husbil och korsar taket. Du kommer inte att vilja missa det!

Hur mycket vikt kan ett husbilstak bära? Verkliga exempel på viktgränser för husbilstak

Som vi sa i introt är det oundvikligt att du kommer att vara på ditt husbilstak någon gång. När man designar moderna husbilar tar tillverkarna hänsyn till det. Takviktsgränsen bör vara minst tillräcklig för att bära en person med medelvikt.

Den allmänna viktgränsen för ditt husbilstak är mellan 250 och 280 pund, men det kan vara mer och ibland ännu mindre beroende på husbilen. Vi kommer att prata i nästa avsnitt om de faktorer som kan påverka hur mycket vikt ett husbilstak kan hålla, så fortsätt läsa.

Om du vill se några riktiga exempel på viktgränser för husbilstak, så har vi dem.

  • Forest River 2012 Cherokee 28BH – 225 pund eller mer
  • Keystone RV Outback 292BH – 250 pund
  • Tradewinds 300 Caterpillar – 250 pund
  • Jayco Lightweight TT X23B – 220 pund eller mer

Vad händer om din husbil inte finns på listan ovan? Hur tar man reda på hur mycket vikt den kan hålla? Du har tre pålitliga metoder.

Kontrollera takstegen

Taket på din husbil kommer inte att ge en viktgräns. Den informationen, om den ska finnas någonstans på ditt fordon, kommer att skrivas ut eller präglas på själva takstegen. Som med alla andra delar av din husbil, följ den viktklassificeringen till punkt och pricka.

Proffstips: Om det inte finns någon stege är det förmodligen inte säkert att gå på! Var noga med att slå upp denna information innan du går på taket.

Titta igenom instruktionsboken

Om din husbilstakstege är gammal och bleka eller om du inte kan hitta viktbetyget där, skadar det inte att bläddra igenom din bruksanvisning. Har du ägt din husbil ett tag och du har råkat tappa bort din instruktionsbok mellan nu och då? Inga problem. Många husbilsmanualer finns tillgängliga online med tillstånd av din tillverkare.

  Bästa skydd för basbåtar tillgängliga på Amazon

Kontakta husbilstillverkaren

Om allt annat misslyckas och du inte kan hitta informationen om husbilstakets viktbegränsning någonstans, kontakta tillverkaren. Du kan ringa dem, mejla dem, till och med komma förbi personligen om det passar dig. Tillverkaren bör ha denna information lätt tillgänglig så att du kan få det svar du söker.

Faktorer som kan påverka viktgränsen för ett husbilstak

Med vissa husbilar är takviktsgränsen bara en bit över 200 pund. För andra är det närmare 250 pund. Varför en sådan skillnad? Här är några faktorer som kan avgöra takviktsgränsen för just din husbil.

Husbilsmärke

Lyxiga husbilsmärken med en attityd utan kostnad kommer att använda endast de mest förstklassiga materialen vid montering och konstruktion av husbilen. Det gäller också vad taket är gjort av. Du kan förvänta dig att om du betalade en fin slant för din husbil att den förmodligen kommer att ha en högre takviktsgräns än ett billigare fordon.

RV storlek

En annan faktor att ta hänsyn till är storleken på din husbil. Det är vettigt att en mindre husbil som en resesläp eller en klass B helt enkelt inte kan bära lika mycket vikt som en klass A husbil. Klass B saknar storlek och tyngd.

Takmaterial

Den sista anledningen att förklara svängningarna i husbilstakets viktgränser är vad själva taket är gjort av. I vårt inlägg om hur länge ett husbilstak håller presenterade vi ett praktiskt diagram som visar de olika takmaterialen.

Här är en snabb sammanfattning från den artikeln av de olika materialen som används för husbilstak.

  • Gummi EPDM: Gummi etylen propylen dien monomer gummi eller gummi EPDM gör inte bucklor, repor eller repar, men det kan punktera ganska lätt. De flesta EPDM-gummitak håller i 10 till 12 år.
  • Gummi TPO: En annan typ av gummitak är gummi termoplastisk polyolefin eller gummi TPO. Denna takbeläggning är sammansatt i lager, så vissa versioner av gummi TPO kan vara tjockare och mer hållbara och andra med färre lager mindre. Ett laminatskikt ingår ofta för att förhindra för tidig sprickbildning. TPO-gummitak håller också 10 till 12 år.
  • Glasfiber: Glasfiber husbilstak finns i små bitar eller ett stycke beroende på tillverkare. Även om glasfiber är bland det dyraste takmaterialet är det anpassningsbart och hållbart. Ett glasfibertak kan vara bra i 20 år eller mer.
  • Aluminium: Det mest budgetvänliga takmaterialet är aluminium, som mestadels är punkteringsbeständigt men inte värmebeständigt. Aluminiumtak är visserligen inte särskilt tilltalande, men de är tuffa och håller i många fall mer än 20 år.

Anledningar till att du behöver komma åt ditt husbilstak

Varför behöver du ens komma upp på ditt husbilstak i första hand? Av en mängd anledningar som vi kommer att täcka nu.

  De mest användbara tillbehören för hytt utanför nätet vi har hittat

Takinspektioner

Som en del av din underhållsrutin och absolut före vintern måste du klättra upp på ditt tak och ge det en grundlig gång. Ditt husbilstak är en del av ditt fordons strukturella skelett, så om något är fel med det kan du inte lita på taket över huvudet. Det är inget sätt att leva!

Rengör taket

En eller två gånger om året behöver du putsa ditt husbilstak. Tyvärr är detta fortfarande en manuell process, så det innebär att klättra upp på taket med din vattenhink och tvål och rengöra taket själv.

Takreparationer

Det tredje fallet där du måste spendera tid på ditt husbilstak är om taket någonsin hamnar i oordning och behöver repareras. Mindre lappjobb kan utföras på egen hand, men om taket har djupa punkteringar, stora sprickor eller andra betydande skador, är det mycket bättre att kontakta tillverkaren eller en husbilsreparationstjänst.

Hur man går på ditt husbilstak

För första gången ska du upp på ditt husbilstak. Det är okej att vara lite nervös, men oroa dig inte, du har det här. Vi kommer nu att presentera några praktiska steg som du kan följa för att klättra upp på taket, gå över det och sedan klättra ner igen på ett säkert sätt.

Steg 1: Bedöm din husbilstakstege

Stegen är din åtkomstpunkt till ditt husbilstak, så du vill säkerställa att det är i optimalt skick. Kontrollera om det finns något som kan vara fel på stegen, inklusive lösa bultar eller skruvar samt böjda monteringsfästen eller stegarmar.

Skulle din stege vara i dåligt skick måste du vänta med att klättra tills vidare. Om allt är bra med stegen, fortsätt.

Steg 2: Klättra på stegen

Testa din stege innan du klättrar på den genom att sträcka dig upp för den högsta stegen och sedan hänga på. Vaja lite åt ena hållet, sedan ett annat. Rör sig monteringspunkterna? Det borde de inte.

Du är då redo att klättra. Ta ett steg i taget tills du når toppen av husbilstaket.

Steg 3: Lägg plywood på taket

Plywood som 2x4s eller 4x8s rekommenderas att ha praktiskt när du skalar ditt husbilstak. Träet kommer att fördela din vikt på ett sådant sätt att du inte skapar eller exponerar några potentiella svaga punkter på taket.

Steg 4: Gå försiktigt

Alla husbilstak, även de nyare, har svagare mot starkare ytor. Alla områden nära sidoväggen anses vara starkare eftersom de är förstärkta med mer stöd. Mitten av taket är faktiskt den värsta platsen att gå till eftersom detta område tenderar att ha mindre stöd än andra delar av taket.

En annan del av taket att undvika är eventuella öppningar eller utskärningar där tillbehör finns. Dessa fläckar är naturligt sårbara. Allt som krävs är att du lägger på din vikt och du kan skapa ett hål i din storlek rakt igenom ditt husbilstak.

  Behöver jag verkligen en kompass när jag är på ryggsäck eller dagsvandring?

Steg 5: Gör din grej och klättra sedan ner

Oavsett om du behöver laga ditt husbilstak, rengöra det eller bara ta en titt på det, försök att inte gnälla. Arbeta ändamålsenligt och gå sedan av taket. Klättra nerför stegen långsamt, håll kroppen mot stegpinnarna istället för borta.

Är det säkert att gå på ditt husbilstak? Vad du inte bör göra på taket

Du har en fråga till. Är det säkert att klättra på ditt husbilstak? För det mesta, ja, men användarfel kan uppenbarligen ändra det. Här är några saker du gör det inte vill göra när du kommer åt ditt husbilstak.

Cross Between Rafters

Takbjälken på ditt husbilstak är din vän. Gå på dem snarare än mellan dem, eftersom du kan trampa på en svag punkt på ditt tak.

Använd en skadad RV-stege

En skadad stege är strukturellt osunda. Att försöka klättra på den kan leda till katastrof, som att stegen lossnar och kastar dig av din husbil till den hårda marken. Du kan bli allvarligt skadad i en sådan incident!

Om din stege hänger i en tråd är det mycket mer värt att byta ut den än att försöka fixa den. Då kan du klättra upp och ner i din husbil med sinnesro.

Gå på taket även om du är överkapacitet

Vi berättade för dig hur du bestämmer viktgränsen för ditt husbilstak. När du väl har försäkrat dig om den informationen är det värsta du kan göra att ignorera den. Viktgränser finns av en anledning. När du snubbar på näsan vid viktgränsen är det inget som säger om du kan ta dig till taket på din husbil utan att spricka den och falla genom den. Det är inte värt risken.

Ta med en andra person

Det är inget fel med att ha en andra person som din observatör för att säkerställa att du kommer upp på taket, men de bör aldrig gå med dig på taket. Även om ni tillsammans på något sätt var vid viktgränsen, är husbilstak inte avsedda för mer än en person åt gången.

Slutgiltiga tankar

Husbilstak kan bära mindre än 300 pund. Exakt hur mycket vikt som är tillåten på din husbils tak beror på fordonets skick, dess storlek och takmaterialet. Nu när du vet hur du tar dig upp på taket och tillbaka kan du prioritera att alltid göra det på ett säkert sätt. Lycka till!