Hur mycket väger ett tremannatält?

Tält kan vara ett knepigt campingobjekt att köpa. De har säsongsbetyg, format som ofta inte riktigt representerar utrymmet inuti och massor av olika tillägg. En annan faktor, speciellt vid backpackning, är tältets vikt. Alla ovanstående saker kan påverka hur tungt ett tält är.

Så, hur mycket väger ett tre-personerstält?

Ett standardtält för tre personer kan väga allt från fyra till över åtta pund med en genomsnittlig vikt på sex pund. Ultralätta 3-personerstält väger i genomsnitt cirka 4 pund.

Backpackers vill vanligtvis ha ett ultralätt tält. Bilcampare kanske också vill ha ett lättare tält för enklare transport och installation. När du försöker avgöra vilket tält du ska köpa bör du noggrant undersöka varje alternativ och alla dess funktioner.

Vad påverkar vikten av ett tält?

  • Invändigt utrymme

Kapacitetsnumret är som sagt endast en riktlinje. På samma sätt ger höjden, längden och bredden dig inte heller hela bilden. Vestibuler är en väg runt detta dilemma eftersom de kan ge dig värdefullt utrymme för att förvara dina tillhörigheter.

För att välja rätt storlek på tältet, överväg måtten på golvet, om det har en vestibul eller inte, och den allmänna formen på tältet.

Lågt i tak är bra att sova på, men kan vara väldigt trånga om du ska byta om eller vistas länge inomhus. Tält med hög topp känns rymligare när du är inne. Däremot kan toppens placering, oavsett om den är centrerad eller på ena sidan, ändra hur rymlig den känns när du står, sitter eller ligger ner.

Längre tält kan rymma längre människor eller behövs för att lagra din utrustning om du inte har en avskärmad veranda eller vestibul. När du backpackar är det nästan obligatoriskt att ta med alla dina grejer in.

Som du kan se nedan har de två tälten olika former. Den första har två vestibuler på vardera sidan, medan den andra har en dedikerad vestibul längst bort.

Marmot Limelight 3-personers campingtält med fotavtryck

Vikt: 6,58 lbs

MSR Remote 4-säsong 3-personers bergstält med kupolvestibul

  Täcken kontra sovsäckar: Vilken är BÄST för dig?

Vikt: 8,9 lbs

  • Säsongsbetyg

Tältets säsongsbetyg kan också påverka dess vikt.

Tält ges säsongsbetyg baserat på den komfortnivå användaren kan förvänta sig när de campar under olika årstider. Ett tresäsongstält är för måttliga temperaturer, medan ett fyrasäsongstält används i mer extrema förhållanden.

Ett tresäsongstält kan användas under sen vår, sommar och tidig höst. Ett tresäsongstält kan förväntas hålla dig varm och skyddad från regn, blåst och måttlig kyla. De är inte gynnsamma för kraftiga regn, snöstormar eller extrema vindbyar.

Tresäsongstält används vanligtvis i tempererat klimat, så dessa tält har nästan alltid tunna väggar och golv och mycket nät. De ger ventilation och håller ditt tält svalt.

Dessutom har de vanligtvis dubbla väggar och bekvämlighetsfunktioner. En regnfluga och vestibul är typiska. Tresäsongstält är de mest använda av den genomsnittliga camparen.

Fyrasäsongstält är byggda för användning i kallare och hårdare temperaturer. Därför blir de skrymmande och tyngre. Helårstält är i allmänhet avsedda för vinterbruk. Även om du kanske kan använda dem under andra årstider, kan det sluta med att du blir lite varm.

Fyrasäsongstält kan ha dubbla väggar, ventiler som kan tätas och öppnas och andra former av isolering. Dessutom kan de ha mer hållbara (och tyngre) stavar för att stå emot vind. Regntältet och vestibulen i ett fyrasäsongstält behöver vanligtvis fästas vid marken och ge full täckning.

Fyrasäsongstält är dyrare och tyngre än tresäsongstält. Som du kan se nedan är fyrasäsongs dubbellagerstältet tyngre än tresäsongstältet.

SEMOO Campingtält 3 personer 4 säsong dubbelt lager lätt resetält med bärbar väska

Vikt: 7,4 lbs

Azarxis 1 2 3 4 personers herrtält 3 säsonger lätt att sätta upp stort utrymme två dörrar vattentät lättvikts professionell dubbellager aluminium för familjen backpacking camping vandring

Vikt: 5,07 lbs

  • Dubbelväggig eller enkelväggig?

En dubbelvägg är egentligen bara tältduken. I båda tidigare överväganden (säsongsklassificering och storleksklassificering) har det nämnts att regnflugor spelar en roll för vikten. ”Väggarna” i ”dubbelvägg” hänvisar till tältets väggpaneler som den första väggen och tältduken som den andra väggen.

Även om ditt tält har en tältduk är det i de flesta fall valfritt att använda det. Vissa har dock tältduken fäst vid tältbasen eller fotavtrycket. Att inkludera en tältduk ökar vikten på ditt tält, men bara minimalt.

  Har pontonbåtar badrum eller toaletter? (plus HUR man installerar en)

Big Agnes Blacktail-paket: Inkluderar tält och fotavtryck (ingen regnfluga)

Vikt: 5,6 lbs

NTK Oregon GT 2 till 3 personer 5 x 7 fot utomhuskupol familjecampingtält 100 % vattentätt 2500 mm, enkel montering, slitstarkt tyg, full täckning, regnfluga, mikromyggnät

Vikt: 5,7 lbs

Hur viktig är vikten?

När du backpackar kan vikten vara ganska viktig. Det finns faktiskt två typer av vikter relaterade till tält. De är kända som packad vikt och dragvikt.

Den packade vikten tar hänsyn till alla delar som köpts med tältet. När du köper ditt tält står det ofta en totalvikt; detta är den packade vikten. Det inkluderar vanligtvis tältet, eventuella stavar, släden, pinnar, en bärväska och andra tillägg. Den är nästan alltid tyngre än dragvikten.

Bogservikt är tältets minimivikt eller vikten av endast det du skulle ta med för att spara utrymme. Trailvikt anses ofta av backpackers eftersom de vill packa minsta möjliga så att tältet fortfarande är funktionellt men så lätt som möjligt. I vissa fall består släpvikten endast av tältkropp och stolpar.

När du backpackar har du några alternativ för att spara vikt. Det första är att lämna valfria tältdelar hemma.

Men du vill att ditt tält ska vara funktionellt och bekvämt, så snåla inte med de nödvändiga elementen när du försöker gå upp i vikt. Till exempel, om du förväntar dig kraftigt regn, se till att du packar flyglakan.

Ett annat sätt att spara vikt är att dela upp tältdelarna mellan resesällskap. En person kan bära tältkroppen, medan en annan bär stänger och flyglakan.

Även om vikten är viktig är det inte klokt att välja ett mindre hållbart tält eller ett med lägre säsongsbetyg än vad förhållandena kräver. Du vill vara säker och bekväm under din resa, inte eländig. Ofta är det fördelaktigt att välja baserat på packad vikt eftersom du vet att det är det tyngsta ditt tält någonsin kommer att vara.

  Husbil vs Day Van: Vad är skillnaden?

Om du känner att du inte kan bära upp tältets vikt på egen hand (om något skulle hända dina campingpartners), välj ett lättare tältalternativ. Att välja ett backpacking-tält är en hårfin balans mellan tältets hållbarhet, egenskaper och vikt.

Några ultralätta backpackingtält för tre personer är:

Naturehike Cloud-Up 1, 2 och 3 personers lättviktsryggsäckstält med fotavtryck – 4 säsonger fristående kupolcamping Vandring Vattentäta ryggsäckstält

Paketets vikt: 5,7 lbs

ALPER Mountaineering Aries 3-personerstält, koppar/rost

Dragvikt: 6,7 lbs

ANT 2-3 personers ultralätt utomhuscampingtält Vattentätt ryggsäckspyramidtält, 3-säsongs snabbinställning Tipitält

Paketets vikt: 3,3 lbs

Tips för att packa ett tält

Slutligen finns det några tips du kan använda för att packa ditt tält när du backpackar för att spara utrymme och minimera bulk.

  • Inredningsmetoden består av att helt packa ner ditt tält i din ryggsäck. Börja med att packa pinnarna separat i sin väska eller hopknutna. Bred sedan ut ditt tält och rulla upp det runt stolparna. När den är ihoprullad och säkrad ordentligt packar du den i väskan. Att packa den vertikalt sparar utrymme och ger enkel åtkomst.
  • Den externa metoden är när tältet fästs på utsidan av din ryggsäck. I likhet med inredningsmetoden vill du linda tältkroppen runt stolparna. Du bör sedan säkra den och lägga den i en annan påse om det behövs för att göra den vattentät och skydda den från hakar. Fäst sedan bunten på utsidan av din ryggsäck.
  • Överväg en kompressionspåse. Oavsett om du packar ditt tält i eller utanför din packning, kan en kompressionssäck hjälpa till att få ner det till minsta möjliga storlek.

Sammanfattningsvis väger ett tält för tre personer cirka sex kilo i genomsnitt. Vikten kan öka beroende på antalet funktioner och tillägg du vill lägga till. Välj ditt tält klokt för en säker och bekväm campingresa.

Fler artiklar du kommer att älska

Hålla sig varm i ett tält (välja ett varmt tält, uppvärmning, isolering)

Hur stora är popup-tält? (med exempel)

Är det säkert att sova i ett mögligt tält?

Sätt upp ditt tält (plats och riktning det ska vara vänt)