Hur mycket väger ett lättviktstält?

Att försöka spara vikt på ryggsäcken är aldrig lätt, men jag gillar att börja med att inventera de tyngsta föremålen i min ryggsäck. Förutom din mat/vatten är ditt tält vanligtvis högst upp på listan. Att uppgradera till ett lätt backpacking-tält kan spara mycket vikt, men vad kvalificerar sig som lätt?

Hur mycket väger ett lättviktstält? Ensam backpackers bör leta efter lätta tält som väger mindre än 4 pund. Du kan spara lite vikt genom att dela den med en partner. Med flera personer bör du sikta på mindre än 2 pund per person för att anses vara lätt och mindre än 1 pund per person för ultralätt.

Det finns många sätt att spara vikt när du väljer tält. Du kan spara vikt genom att välja lättviktsstänger, byta/kassera tältpinnar och titta på kompakt design. Fortsätt läsa för att lära mig hur jag rakar bort vikten från mitt tält.

Vad anses vara ett lättviktstält?

Själv lever jag efter en enkel regel. Som ensam backpacker rekommenderar jag att skaffa ett tält som väger mindre än 4 pund för att anses vara lätt och mindre än 2 pund för att betraktas som ultralätt. Flera personer bör sikta på mindre än 2,5 lb per person. Du kan spara mycket vikt genom att dela tält och andra förnödenheter. Se bara till att varje person har med sig det nödvändigaste för att överleva.

För att beräkna om ett tält är lätt måste du ta den totala vikten och dividera den med antalet personer som använder det. Kom ihåg att när du beräknar vikten på ett tält måste du titta på hur många personer som kommer att använda tältet och hur många personer tältet säger att det kan hålla.

Ett 2-personerstält är sällan stort nog för två personer. Ett 2-personerstält rymmer bekvämt endast 1 vuxen, men kan passa en vuxen och ett barn. Om du inte gillar att sova väldigt nära behöver du minst ett tält för 3 personer för 2 vuxna och det kan fortfarande kännas trångt.

  Hur man torkar ett tält i en liten lägenhet

Här är ett exempel: The MSR Hubba Hubba NX 2 koj Tältet har en dragvikt på 3 lb 8 oz. Det är perfekt för en enda backpacker, men skulle inte vara tillräckligt stort för 2 personer. Desto större MSR Mutha Hubba NX 3-personerstält väger 4 pund 5 oz. Om du delar det tältet måste du ta 4lbs 5oz och dela med 2 personer. Med en vikt på 2 pund 2,5 oz per person, skulle det vara perfekt för en andra person.

Välj lätta tältpinnar

De flesta förbiser helt vikten av sina tältpinnar. De generiska stålstängerna som följer med ditt tält kan lägga till nästan ett helt pund till vikten på ditt tält. Gör dig själv en tjänst och köp en uppsättning kvalitetsinsatser. Du kan raka ett halvt kilo ur ryggsäcken genom att byta inlägg.

Personligen tycker jag att Utplacering av MSR Ground Hog (bilden ovan) är den överlägset bästa allroundtältstången på marknaden. Den 3-sidiga designen ger dig extra hållkraft i ett kompakt lättviktspaket och de är nästan oförstörbara. Vid 0,5 oz är det ungefär 20 % av vikten av traditionella stålstavar. Hela setet är lättare än en enda stålstolpe.

De MSR Carbon kärna insats är mycket lättare på 0,2 oz, men du offrar hållkraft och hållbarhet. De kan vara ganska dyra, men de är väldigt trevliga för att minska vikten på förpackningen.

Tältstänger i aluminium

De flesta lättviktstält använder aluminiumstänger för att minska vikten. Varje företag använder sin egen typ av aluminiumlegering, så det kan vara svårt att jämföra dem sida vid sida. Om ett tält listar stångmaterialet kommer det vanligtvis att vara aluminium och om det inte gör det kommer det att vara kraftigt stål.

  Hur länge kan man lämna ett blött tält?

Akta dig för tältstänger i kolfiber. Under de senaste åren har företag flyttat bort från kolfiberstolpar på grund av problem med brott. Kolfiberstolpar går sönder omedelbart under tryck istället för att böjas långsamt. Du kan vanligtvis få böjda aluminiumstavar att fungera, men du är skruvad om kolfiber knäpper.

Glöm inte att titta på golvytan

Du kan inte bara titta på den totala spårvikten när du jämför tält. Tält med extra golvyta kan se tyngre ut på pappret, men de kan ha mycket extra golvyta. För att få en bättre uppfattning om vilket tält som verkligen är lättast är det bättre att beräkna tältvikten per golvyta.

Lätta tält kan vara dyra

Priset ökar vanligtvis när tältets totala vikt minskar. I allmänhet kan du sortera efter högsta pris för att få en uppfattning om tältets totalvikt. Det kan finnas undantag med egna märken, men du kan vanligtvis få en bra uppfattning om vikten genom att titta på priset.

REI tillverkar tält som presterar långt över sitt pris. REI gör riktigt bra tält för priset. Med en stadig ström av walk-in-trafik kan de spara mycket pengar på annonser. Dessutom minskar försäljningen internt omkostnader i försäljningsprocessen.

Leta efter tält med vandringsstavar

Du kan spara mycket vikt genom att välja ett tält som använder vandringsstavar för att stödja tältet. De använder en vandringsstav som den huvudsakliga stödbalken istället för speciella tältstänger. Även om detta sparar vikt, innebär det också en risk om en av dina stolpar går sönder under en resa.

Skydd för vandringsstavar kan vara starka, men vandringsstavar kan ibland gå sönder eller böjas när de används för vandring. Jag har haft kolfiberstavar som snäpper på mitten och aluminiumstolpar som böjer sig om man trampar fel. Jag skulle bli skruvad om det var mitt huvudsakliga tältstöd.

  Är Thermarest Pump Sack vattentät? Det beror på!

Om du har tur kan du vanligtvis tejpa ihop en trasig stolpe eller böja tillbaka den i form. Överväg att använda en stark gren för extra stöd om din pinne går sönder.

Ska jag undersöka ultralätta alternativ?

När du väl kommer in i de ultralätta tälten börjar de bli löjligt dyra. De flesta tält är gjorda av samma material när du kommer över prisnivån på $150. Det finns bara så mycket du kan göra för att gå ner i vikt. Allt handlar om att minska tältets totala fotavtryck och ta bort onödiga funktioner för att spara vikt.

Personligen tycker jag inte att den genomsnittlige backpackern ska titta på ultralätta tält. Det kan vara värt det om du har extra pengar att blåsa på, men jag tror inte att det är värt att spendera 200 USD mer för att ta bort 2 pund från din ryggsäck. Ultralätt backpacking är en hobby i sig. De flesta ultralätta entusiaster gillar att plocka fram utrustning lika mycket som att spendera tid på leden.

Det finns andra sätt att gå ner 2 pund av din packning om du verkligen vill gå ner i vikt. Att spendera 50 USD extra på köksredskap kan hjälpa till att minska vikten på din ryggsäck. Titta på ditt köksredskap, sovsystem (påse+dyna) och alla andra onödiga föremål du bär.

Behöver du verkligen en extra torrpåse, flera powerbanks, stor tandkräm/deodorant etc. Förmodligen inte! Du kan gå ner mycket i vikt genom att ta bort det onödiga röran från din ryggsäck.