Hur mycket väger en full/tom propantank?

Oavsett om du använder propantankar för daglig matlagning och uppvärmning eller en och annan utomhusgrillning, är det sista du vill få slut på gas. Ibland kan du behöva nöja dig med lite avhämtning medan du väntar på att din propanleverans ska anlända. Lyckligtvis kan du se hur mycket gas som finns kvar i din tank genom att väga den.

En propantank med en kapacitet på 20 lbs väger 17 lbs när den är tom, vilket visas av taravikten som är markerad nära handtaget. Dess kapacitet plus egenvikt betyder att den väger 37 lbs när den är full. För att beräkna den återstående gasen i tanken, subtrahera dess vikt från 37 lbs.

Fortsätt läsa om du är orolig över hur mycket gas din tank har kvar och om du vill veta vilken typ av tank som passar dina behov bäst. Den här artikeln kommer att visa dig olika metoder för att mäta den återstående gasen i din tank och olika mätare du kan använda för att övervaka propannivåer.

Mätning av kvarvarande gas i din propantank

I dessa tider skulle du kunna tro att propantankar kommer som standard med en mätare som hjälper dig att avgöra hur mycket gas du har kvar. Så är dock inte fallet. Lyckligtvis finns det olika metoder du kan använda för att avgöra om du har tillräckligt med gas för din nästa matlagningssession.

Väg tanken

Du kontrollerar hur mycket gas som finns i din propantank genom att väga den och subtrahera vikten från hur mycket en tom tank väger. Du kan se hur mycket en propantank väger utan dess innehåll genom att kontrollera siffrorna stämplade nära handtaget.

Nedan är markeringarna du vanligtvis hittar på tankens krage:

  • TW (taravikt): Indikerar hur mycket cylindern väger utan dess innehåll (i lbs).
  • WC (vattenkapacitet): Används för att indikera hur mycket gas cylindern kan hålla för påfyllning.
  • Tillverkningsdatum: Tillverkningsdatumet visas som månad och år (01 20 = januari 2020). En tank anses vara utgången 12 år efter dess tillverkningsdatum i USA.
Se även  Är toalettstolsöverdrag spolbara? Hur man använder dem på rätt sätt

Du kan använda en standardvåg eller en bagagevåg för att väga propantanken. När du har fått vikten, subtrahera den siffran från tankens taravikt.

Så om en tank med en taravikt på 17 pund väger 25 pund, har den 8 pund gas kvar inuti den.

(Nuvarande vikt 25 lbs – egenvikt 17 lbs = 8 lbs).

För att veta hur mycket gas som finns kvar i gallon, dividera vikten av den återstående gasen med 4,2 pund, vilket är vikten av en gallon propan.

Med den här formeln och exemplet ovan vet vi att 8 lbs gas motsvarar 1,9 gallons (8 lbs eller 3,6 kg återstående gas / 4,2 lbs eller 1,9 kg per gallon = 1,9 gallons eller 8,6 liter).

Använd varmvattentekniken

Du kan använda varmvattentekniken om du inte vill lyfta en tung propantank för att kontrollera hur mycket gas du har kvar. Den här metoden ger dig ingen exakt siffra, men den låter dig veta om en ersättning är precis runt hörnet.

Så här använder du varmt vatten för att bestämma din propantanks vikt:

  1. Börja med att hälla hett vatten över sidan av tanken. Häll tillräckligt med vatten så att sidan av tanken är våt uppifrån och ned. Eftersom tanken är gjord av metall bör det varma vattnet göra att tanken känns varm.
  2. Dra sedan handen längs sidan av tanken, med början från toppen. Du bör känna att tanken blir svalare när du flyttar ner handen. Den punkt där temperaturen ändras indikerar nivån av gas inuti tanken.

Flytande propan absorberar värme, så någon sval del av cylinderväggen talar om för dig att det fortfarande finns gas bakom den. Om tanken förblir varm tills din hand når botten betyder det förmodligen att du har slut på bensin.

Se även  Olika typer av rör för vattenförsörjning (med för- och nackdelar)

YouTube-videon nedan visar hur du kontrollerar tankens propannivå med varmvattenmetoden:

Du kanske också gillar att läsa: Hur varm kan en propantank bli innan den exploderar?

Beräkna baserat på din förbrukning

Ett sätt att uppskatta hur mycket gas du har kvar är genom att övervaka din förbrukning. Du kan räkna ut hur länge en full propantank kommer att hålla baserat på din apparats BTU (British Thermal Unit) betyg. En BTU är mängden energi som behövs för att värma ett pund vatten till en grad Fahrenheit.

BTU-värdena för brännare på en hushållshäll eller gasspis varierar mellan 500 och 18 000 BTU. Du bör kunna hitta ett BTU-värde på dina brännare, eller så kan du också kontrollera bruksanvisningen.

När du har din brännares BTU-betyg kan du beräkna hur många timmar en full propantank kommer att räcka.

Till exempel:

BTU-värde för apparaten = 10 000 BTU / timme

1 gallon propan = 91 500 BTU

1 gallon propan = 4,2 lbs

Propantank = 20 lbs (full)

20 lbs / 4,2 lbs = 4,76 gallons

4,76 gallons x 91 500 BTU = 435 540 BTU

435 540 BTU / 10 000 BTU = 43,6 timmar

När du vet hur många timmar din tank kommer att räcka, kan du beräkna när en påfyllning ska ske baserat på din användning. Baserat på exemplet ovan, kommer användning av en 20 lbs propantank en timme om dagen att hålla i lite över 43 dagar. Denna beräkning är baserad på brännarens maximala effekt, så att använda en lägre låga förlänger antalet timmar.

Installera en extern mätare

Det enklaste sättet att se hur mycket gas du har kvar är att installera en extern mätare. De flesta mätare kan snabbt installeras och ger ett problemfritt sätt att kontrollera din återstående gas.

Se även  Går pappershanddukar ut? Och hur man håller dem fräscha

De Generep Universal Propan Mätare kan installeras utan verktyg och levereras med en propanregulator, som automatiskt stängs av när den upptäcker för stort gasflöde. Alla användare av propantank kommer att dra nytta av bekvämligheten och säkerheten som denna mätare ger.

Olika typer av propantankmätare

Även om de alla tjänar samma syfte, finns det olika typer av propantankmätare du kan välja mellan:

  • Inline tryckmätare: Bestämmer hur mycket gas du har kvar genom att mäta trycket i gasledningen som går från tanken till din apparat.
  • Propanvågar: I likhet med en bagagevåg kommer denna med en krok, som du använder för att lyfta tanken. Denna mätare är kalibrerad utifrån tankens storlek och talar om hur mycket gas som finns kvar baserat på hur mycket tanken väger.
  • Tank flytmätare: Denna mätare fungerar som bränslet som flyter i din bils bensintank. Den flyter ovanpå den flytande propanen och ger en ungefärlig procentandel av hur mycket vätska det finns i tanken.
  • Smart trådlös propantankvåg: Detta använder en batteridriven apparat för att väga din tank och fungerar med Bluetooth för att ansluta till din smartphone. Du kan se propannivån med en app på din telefon.

Slutgiltiga tankar

Du kan se hur mycket gas som finns kvar i din tank genom att väga den och subtrahera dess vikt från taravikten.

Ett annat sätt att kontrollera hur mycket gas du har kvar är genom att hälla varmt vatten längs sidan av tanken och kontrollera var temperaturen ändras.

Om du är sugen på lite aritmetik kan du också beräkna hur länge gasen i din tank kommer att räcka baserat på din apparats BTU-betyg per timme.

Men om du inte kan störa dig på något av det är att installera en tankmätare det enklaste sättet att kontrollera din propannivå.

Lämna en kommentar