Hur mycket väger campingutrustning? (med exempel)

En av de mest efterlängtade delarna av camping är att äntligen lasta upp din bil eller skåpbil med din campingutrustning. Problemet är att du kanske känner att det är bättre att packa för mycket än för lite. Beredskap är viktigt, men överpackning kan göra din resa ansträngande.

Vikten på din campingutrustning beror helt på hur mycket prylar du tar med dig. Mat och vatten väger tyngst med totalt cirka 10 pund per person och dag. Tält, verktyg och matlagningsredskap är vanligtvis mindre än 10 pund vardera.

Vad du tar med dig är lika viktigt som hur mycket det väger. Så låt oss se varför vikt spelar roll i första hand. Därefter ska vi ta en titt på hur mycket campingutrustning verkligen väger och hur den står i jämförelse med vad ditt fordon faktiskt kan bära.

Varför vikt spelar roll

Du kan anta att så länge dina saker får plats i din bil är det säkert att köra. Men bara för att du får plats med all din campingutrustning i ditt fordon betyder det inte att du borde. Faktum är att hur mycket din campingutrustning väger är mycket viktigare än hur stora de är.

Det beror på att överbelastning av ditt fordon kan orsaka skador på din bil eller skåpbil. Detta innebär inte bara en resa till bilverkstaden, utan det betyder också mindre pengar för din nästa bilresa eller campingäventyr.

Låt oss prata om varför det är viktigt att packa lätt.

Däckskada

Alla däck har något som kallas ”maxlast”. Så länge din bils däck är pumpade enligt rekommendationen, bör ditt fordon kunna klara denna maximala belastning utan att skada dina däck.

Problemet uppstår när du överskrider denna maximala belastning för alla fyra däcken.

När detta händer kan du blås ut. Istället för en långsam läcka, som när du har en dubb i däcket, en utblåsning är en plötslig förlust av luft – det kan till och med verka explodera. Detta kan inte bara orsaka allvarliga skador, utan det betyder också att du måste byta däck.

Att byta ett däck kan kosta dig ytterligare $50 till $350, beroende på vilka däck ditt fordon använder. Om din bil på något sätt kan hantera den extra belastningen utan en utblåsning, är du mer än sannolikt på väg mot slitna slitbanor.

Slitna slitbanor gör dina däck ”kala”, vilket gör att du riskerar att få bristande grepp på våta och torra vägar. Styrningen kan vara svårare och att stanna för en krona är inte längre ett alternativ. Bara däck ökar risken för olyckor i nästan alla situationer.

Du har två alternativ för att skydda dina däck: Investera i kraftiga däck som klarar en tyngre last eller packa lättare när du campar.

Motorslitage

Ju mer vikt du lägger i din bil eller skåpbil, desto hårdare måste motorn arbeta för att hålla fordonet i rörelse. Problemet är att överbelastning av din motor kan göra att interna delar slits ut snabbare, särskilt vid höga varvtal, överbelastning och höga temperaturer.

Vad värre är att det inte är lätt eller billigt att reparera en motor.

Beroende på vilket fordonsmärke du har och antalet delar du behöver byta ut, kommer du förmodligen att betala mellan $1 000 och $10 000 för en ombyggnad eller ny motor.

Inte bara det, Att lasta din bil eller lastbil med för mycket campingutrustning belastar också nästan alla andra delar av fordonet. Det inkluderar fjädringen, axlarna och till och med dina bromsar.

Bränsleeffektivitet

När din motor och andra nyckelkomponenter är under överdriven stress, går bränsleeffektiviteten ut genom fönstret. Din bil behöver mycket mer bensin eller diesel för att fortsätta transportera den last du har packat.

Bränsleeffektivitet är det mest skadliga för din plånbok.

Att förlora till och med 5 miles per gallon på en 13-liters tank är 65 miles mindre du kan köra på en enda tank. Denna minskade bränsleeffektivitet leder till långa bilresor där du måste fylla på bensintanken flera gånger under vägen.

  Kan du använda en snurrande rulle för trolling?

Det bästa sättet att begränsa dina stopp vid bensinstationer och spara pengar är att packa ditt fordon så minimalt som möjligt. Du kan se detta bekvämt kalkylator att jämföra hur bränsleekonomin påverkar ekonomin.

Bevara synlighet

Det viktigaste är kanske hur mycket utrymme du tar upp när du packar ditt fordon för en campingtur. Man skulle kunna tro att det skulle vara en bra idé att fylla den till brädden, men att göra det kan vara extremt farligt under körning.

Du kan till exempel minska ditt synfält.

Ju mer du packar i baksätet eller till och med bak på din pickup, desto mindre kan du se på vägen. Det är viktigt att du packar ditt fordon så att du kan se genom varje fönster och spegel utan problem.

Dessutom bör varje passagerare i ditt fordon kunna passa bekvämt.

Tillåtna vikter på fordon

Nu när du vet varför vikten på din campingutrustning är så viktig, ta reda på hur mycket din fordonstyp kan bära utan att skada ditt fordon (och din plånbok).

Här är en översikt över högsta tillåtna vikter (nyttolast) per fordonstyp:

 • Mellanstora sedaner: Cirka 850 lbs
 • Sportbilar: Cirka 450 lbs
 • Minibussar: Cirka 1 115 lbs
 • SUV:ar: Cirka 1 100 lbs
 • Husbilar: Cirka 3 000+ pund

Obs: Dessa är endast ungefärliga värden.

Du måste veta exakt hur mycket ditt fordon säkert kan bära på din campingresa. Att veta hur mycket vikt du kan bära hjälper dig att hålla din familj säker och fokusera på att ta med dig det absolut nödvändigaste på din nästa resa.

Kom ihåg att det kan vara farligt och kostsamt att överskrida denna gräns.

Andra intressanta inlägg

 • Kostnaderna för att konvertera en Sprinter Van förklaras
 • Internet under camping: 8 sätt att få WiFi
 • Är campingkylskåp värt det? Dessa är!
 • Hur man packar en 4×4 för camping: en omfattande guide

Vanlig utrustning och vad den väger

Du tänker förmodligen på campingutrustning i termer av vad du kan stoppa i din bil snarare än hur mycket den väger. Nu när vi vet att vikten är lika viktig, du måste tänka på hur mycket du packar och vad ditt fordon klarar av.

Låt oss prata om de olika typerna av campingutrustning och tillbehör du brukar packa och vad den väger.

Mat

Om du inte baserar alla dina campingmåltider på fisk du planerar att fånga, bör du packa minst några dagars mat och vatten för varje familjemedlem. Du behöver också ett sätt att laga din mat när du är ute i naturen.

Tumregeln är att packa cirka 1-½ till 2-½ pund mat per dag för varje person.

I genomsnitt som sträcker sig upp till 2 pund per dag, här är en titt på hur mycket mat som ska packas per person. Multiplicera dessa värden med antalet personer på din resa:

 • En dag: 2 lbs
 • Två dagar: 4 lbs
 • Tre dagar: 6 lbs
 • Fyra dagar: 8 lbs
 • Fem dagar: 10 pund
 • Sex dagar: 12 lbs
 • Sju dagar: 14 lbs

Om du har en stor campingfest och inte har mycket utrymme (eller vikt) över i ditt fordon, är det en bra idé att fokusera på att ta med lättviktsmat. Det inkluderar snacks som kex, proteinbarer, nötter och frön.

Att fånga fisk till middag innebär också mindre packning.

Vatten

Drycker är viktigare, men de väger också mycket mer än de flesta livsmedel.

Om du fyller på liter vatten, tittar du på cirka 8 pund per gallon.

Eftersom varje person bör ha en liter vatten varje dag, kan du ladda din bil med 56 £ extra per person, per vecka av din resa.

Ett bra sätt att undvika denna extra vikt är att välja en campingplats med tillgång till färskvatten. Du kan fylla på en lätt, återanvändbar vattenflaska istället för att köpa enskilda liter vatten. Att ha tillgång till färskvatten sparar dig också massor av pengar.

  Hur man sätter upp en presenning över ett tält

Köksredskap

Du bör också tänka på hur du planerar att laga din mat när du kommer till din camping. Små backpacking spisar väger cirka 3 uns, och en enkelbrännare camping spis som kan laga en eller två hamburgare åt gången kan väga så lite som 2-1/2 pounds.

En 2-lågig campingspis med mer kokyta (så att du kan laga mer samtidigt) är möjlig väger cirka 10 pund eller mer, beroende på modell och ta mer plats.

Om dina favoritcampingmåltider inkluderar äggröra eller pasta, vill du investera i kastruller och stekpannor. Den goda nyheten är att dessa föremål vanligtvis inte väger så mycket – de väger vanligtvis mindre än 2 pund vardera.

Kom ihåg att köksredskap tar mycket plats.

Tält

Det finns ingen campingtur utan något att sova på på natten. Du har många olika alternativ när det gäller att planera sovarrangemang.

Den allmänna tumregeln är att ditt tält ska väga cirka 2 till 3 pund per person.

Det innebär att ett 2-personerstält får väga upp till 6 kilo och ett 4-personerstält upp till 12 kilo. Baserat på detta behöver du inte oroa dig för att ditt tält bryter den maximala belastning som ditt fordon kan bära.

Presenningen du lägger under ditt tält för att hålla insekter och vatten borta väger högst cirka 2 pund.

Sömnsaker

Vad du sover på är en annan vikt att ta hänsyn till.

De flesta campare kommer att välja en sovsäck. Dessa tar upp mer plats än något annat, men väger vanligtvis inte så mycket (de är mestadels dyna och tyg). Även de tjockaste sovsäckarna byggda för vintercamping väger mindre än 8 pund.

Om ens tanken på att sova på golvet gör att du får ont i ryggen, kan en luftmadrass vara mer fart. Inklusive pumpen, madrassen och bärväskan kan en queen size luftmadrass väga så lite som 20 pund.

Se till att du har en elektrisk anslutning på din campingplats för att undvika att blåsa upp din luftmadrass för hand. Vi har ett inlägg med information om olika sätt att blåsa upp en luftmadrass.

Belysnings- och säkerhetsverktyg

Du kan inte ge dig ut i den stora vildmarken utan något att skydda dig själv. Du behöver en ljuskälla för att ge dig lite ljus på natten, och du behöver förnödenheter för att ta itu med vildmarken omkring dig.

Du vill ta med en lykta, en huvudfackla eller någon form av ficklampa när det kommer till belysning.

Lyktor är förmodligen den skrymmande och tyngsta ljuskällan på cirka 2 pund eller mer vardera. De kan väga lite mer om de är batteridrivna eller tillverkade av någon form av högdensitetsmetall.

Små ficklampor väger vanligtvis mindre än 1 pund, medan tunga lökar kan väga 2 pund eller mer.

Verktygen är där du med största sannolikhet lägger mycket vikt.

Även om de verkar onödiga för tillfället, kommer de att hjälpa dig i ett nafs när du behöver dem. Så lämna inte verktygen hemma om du vill gå ner i vikt.

Här är en titt på hur mycket de vanligaste verktygen väger:

 • Hammare: Mindre än 1 pund
 • Kniv: Mindre än 1 pund
 • Brandstartsats: Mindre än 1 pund
 • Yxa: Mindre än 2 lbs
 • kikare: Mindre än 3 pund

Den stora mängden verktyg du packar beror på hur ”off-the-grid” du går. Om du planerar att boondocka och leva av landet i en vecka, vill du packa så många verktyg som möjligt.

Personliga förnödenheter

Vik ihop dina kläder så snyggt som möjligt och lägg dem i en kappsäck, kläder räknas definitivt om du förlänger din campingresa med flera dagar.

I genomsnitt kan en outfit väga mellan 1 och 2 pund.

Om du packar en helt ny outfit för varje dag av resan kan det sluta med att du belastar din bil lika mycket med dina kläder som du gör med mat. Så det är viktigt att tänka noga när det kommer till kläder.

  Är siden starkare än ull?

Du bör naturligtvis packa kläder för alla väderförhållanden och temperaturer, men det skulle inte vara vettigt att packa fyra tunga tröjor om du campar i mitten av juli.

Dina väsentligheter inkluderar även hygienprodukter, som du inte bör snåla med för att spara utrymme i din bil. Med hänsyn till schampo, balsam, deodorant, raktillbehör och toalettpapper, ser du förmodligen på totalt 5 pund eller mindre.

Om utrymmet är trångt och du är på en kort resa är det en bra idé att köpa saker i resestorlek istället. Dessa är ibland 20 % så stora som produkter i vanliga storlekar och sparar bara lite utrymme.

Fiskgrejer

Om du är på en campingresa är chansen stor att du är där ute och gör något i vildmarken. Fisketillbehör tar mer plats än vikt.

De flesta spön väger inte ens 1 pund, även om du går för ett tyngre spö. Det största problemet är att förvara ett fiskespö runt resten av din campingutrustning i ditt fordon.

En tackellåda och bete är där du kommer att se de flesta problemen. Själva redskapslådan väger bara några kilo, men att ladda den full av beten och bete kan öka vikten till över 10 pund.

Om du inte planerar att fiska mycket under resan, kanske du vill minska din redskapslåda för att spara lite utrymme. Det är en bra idé att välja en mindre låda och lämna resten av dina förnödenheter hemma.

Vandringsutrustning

Vandringsutrustning väger inte så mycket, men det kan lägga onödig vikt på ditt fordon om du inte packar rätt förnödenheter. Kom ihåg att du förmodligen inte behöver vandringsutrustning på din resa om du inte planerar att vandra.


Det bästa rådet är att packa din vandringsryggsäck till cirka 20 % av din kroppsvikt. Chansen är stor att det du skulle packa redan finns i din campingutrustning. Så du behöver bara lägga till cirka 2 pund för ryggsäcken.

Vandringsskor är en bra idé om du planerar att vandra de lokala stigarna i bergen eller genom våta områden. Även om de är skrymmande väger dina vandringskängor förmodligen mindre än 2 pund totalt.

Gå ner i vikt

När man tar hänsyn till alla de nämnda faktorerna, för en campingresa för 2 personer under tre dagar, kan ditt fordon enkelt rymma över 100 pounds av förnödenheter. Vikten ökar dock när du lägger till fler personer, dagar och förnödenheter till din resa.

Men låt oss säga att du har tittat på medelvikterna och fått reda på att du har överbelastat din skåpbil eller din bil. Det kan vara dags att packa lite lättare och välja vilka saker du behöver och vilka som är helt enkelt snygga.

Här är några användbara tips för att spara utrymme och vikt:

 1. Packa lättare matalternativ.
 2. Använd en återanvändbar vattenflaska på campingplatser med färskvatten.
 3. Använd resepaket och tillbehör när det är möjligt.
 4. Packa bara det du tänker använda (fiske, vandring, simutrustning).
 5. Överväg att göra resor utanför platsen för att hämta förnödenheter om det behövs.
 6. Ta separata bilar för långa resor med massor av förnödenheter.
 7. Koncentrera dig på att köpa lätta tillbehör när det är möjligt.
 8. Släpp lyxen (bärbara TV-apparater, radioapparater, etc.).

Om att skära ner helt enkelt inte är ett alternativ, måste du använda ett annat fordon för att ta dig till och från din camping istället. I allmänhet kan större fordon bära större laster.

Slutsats

Ju längre din campingresa och ju fler som kommer, desto mer behöver du packa. Det betyder att du måste tänka på vad du packar och hur denna övervikt kan påverka ditt fordon.

Du vill inte ha en utblåsning, slitna däck, höga bränslekostnader eller en trasig motor. Så fokusera på att packa det du verkligen behöver istället för vad du vill ha.