Hur mycket väger campare? (21 exempel att överväga)

Camping i husbilar har varit en grej ett tag nu. Eftersom dessa campare ger en bekvämare upplevelse än att campa i ett tält, har de blivit en favorit för många människor.

Men för att få den perfekta husbilen för ditt nästa utomhusäventyr, finns det många faktorer du måste tänka på först. Viktigast av allt, du bör ha tillräckligt med kunskap om dess vikt för att bogsera den säkert med rätt fordon.

Men hur mycket väger campare?

Hur mycket väger campare

I genomsnitt kan en campingsläp väga cirka 5 200 pund med tom tank och ingen extra utrustning. På en full tank och all nödvändig utrustning ingår, kan du förvänta dig att vikten kommer att gå upp ytterligare 1 500 pund.

Du bör dock veta att en husbils vikt beror på dess längd och strukturtyp. Därför har vi beslutat att inkludera en lista med 21 verkliga exempel så att du kan se själv.

21 Exempel på hur mycket campare kan väga

Modell Längd Vikt (utan vatten eller redskap)
2019 10RK Hummingbird Trailer 13 fot 1 545 pund
2018 Sport 16RB Trailer (med batterier och LP-skivor) 16 fot 2 860 pund
2017 R-Pod RP-176 17 fot 3 786 pund
2019 17RK Hummingbird Trailer 19 fot 10 tum 2 980 pund
Keystone 175 LHS enkelaxlad släpvagn 21 fot 5 tum 3 321 pund
2018 Sport 22FB Trailer (med batterier och LP-skivor) 22 fot 3 634 pund
2017 Coleman CTS192RDWE 23 fot 3 974 pund
2018 International Serenity 23CB Trailer (med batterier och LP-skivor) 23 fot 4 761 pund
2017 Salem Hemisphere 24BH 24 fot 5 118 pund
2017 Rockwood Mini-Light 2504s 25 fot 4 800 pund
2015 Jayco Jay Flight 26RKS 26 fot 5 605 lbs
2015 Jayco Jay Flight 27RLS 27 fot 6 030 pund
2018 Airstream Land Yacht Trailer (med batterier och LP-skivor) 28 fot 6 586 lbs
2019 24MBH White Hawk Trailer 29 fot 2 tum 5 625 pund
2019 Grand Design Transcend 27BHS 32 fot 6 770 pund
2017 Cherokee West 274DBH 32 fot 7 705 pund
2019 30RD White Hawk Trailer 35 fot 3 tum 6 620 pund
2018 Keystone RV Cougar X-Lite 33MLS 36 fot 8 040 pund
2019 32BHS White Hawk Trailer 37 fot 10 tum 7 757 pund
2016 Jayco Jay Flight 38BHDS 38 fot 7 690 pund
2019 Forest River RV Wildwood DLX 353FLFB 39 fot 8 814 pund

Faktorer som bidrar till vikten av en campingvagn

Som du kan se från föregående tabell kan campare skilja sig mycket i vikt. Men innan du bestämmer dig för att köpa en, bör du överväga allt som påverkar vikten på en campingvagn.

  Vad är Frontcountry Camping?

Vatten, redskap och passagerare

Tidigare har vi nämnt att vatten och utrustning kommer att lägga upp till 1 500 lbs till en husbils vikt. Men låt oss dela upp den siffran åt dig.

Se, en genomsnittlig husbil innehåller en 48-liters sötvattentank och vattnet väger 8 lbs per gallon. Efter att ha gjort matematiken kommer du att inse att bara vattnet kan öka vikten på din husbil med cirka 400 lbs.

Därefter kommer redskapet. Du behöver en generator för att starta en luftkonditionering eller andra elektriska apparater om det finns. Denna generator kommer sannolikt att väga runt 100 lbs.

För att inte tala om vikten av alla enheter, köksartiklar, mat och campingutrustning. Dina personliga föremål kan göra stor skillnad i den totala vikten på din släpvagn. I fortsättningen kanske du vill lägga till 500-600 lbs till ekvationen.

Sist men inte minst, glöm inte vikten på personerna som vistas i husbilen. Detta kan vara från 120 till 700 lbs beroende på vem du tänker ta med på en campingtur.

Slide-Outs

Naturligtvis, om släpvagnen inkluderar utskjutbara skjutbara, kan de öka dess vikt i hög grad. Motoriserade utdragbara utskjutningar tenderar att väga cirka 800 lbs.

Ändå kommer en husbil med popup-design inte att ha samma effekt på vikten. Detta beror på att dessa popup-fönster delvis är gjorda av canvas. Således kommer du att märka att en popup-camper är betydligt lättare än någon annan typ av husbil.

Byggmaterial

Vi kan lugnt säga att den typ av konstruktion som används för att göra en husbil är den viktigaste faktorn här. I grund och botten finns campingvagnar i två utföranden.

Den första är känd för sina släta ytterväggar. Denna typ använder en glasfiberkonstruktion med lätt aluminiumstruktur. Därför kan det vara mycket lättare än det andra alternativet.

Den andra typen av husbil använder en träram med korrugerade sidospår av aluminium längs dess ytterväggar. Eftersom den är pinnbyggd lägger den här tunga trästrukturen till cirka 900 lbs till den totala vikten.

Typer av campare och deras medelvikt

Vi förstår varför du kanske vill veta vikten på en campingvagn. Denna information hjälper dig att avgöra hur du ska dra din framtida släpvagn.

  5 bra sätt att isolera en popup-camper (från värme eller kyla)

För att göra det enklare för dig listar vi medelvikten för alla populära husbilar som du hittar på marknaden. Inte bara det, utan vi kommer också att rekommendera rätt typ av fordon för att bogsera varje husbil.

Liten husbil (Teardrop)

 • Medelvikt: 600 till 3 000 lbs
 • Rekommenderat dragfordon: bil, SUV, minivan, lastbil eller lastbil

Pop-up husbil

 • Medelvikt: 1 400 till 3 200 lbs
 • Rekommenderat dragfordon: SUV, minivan, lastbil eller lastbil

Rese trailer

 • Medelvikt: 2 300 till 8 800 lbs
 • Rekommenderat dragfordon: SUV, minivan, lastbil eller lastbil

Airstream

 • Medelvikt: 2 500 till 8 000 lbs
 • Rekommenderat dragfordon: SUV, minivan, lastbil eller lastbil

Toy Hauler

 • Medelvikt: 4 100 till 14 000 lbs
 • Rekommenderat dragfordon: SUV, lastbil eller lastbil

Femte hjulet

 • Medelvikt: 5 900 till 11 500 lbs
 • Rekommenderat dragfordon: lastbil

Hur mycket väger campare

Vad betyder varje listat nummer?

Nu när du har en bättre uppfattning om vad som väntar dig kan du börja leta runt på marknaden efter rätt husbil. Ändå kan det vara förvirrande att leta upp specifikationerna för en campingvagn, särskilt med olika siffror som indikerar dess vikt.

Låt oss reda ut det för dig i det här avsnittet.

Vikt av lastat fordon

Om en säljare börjar prata om den olastade fordonsvikten, så menar de bara släpets vikt. Det inkluderar inte vikten av en full tank eller någon extra utrustning.

Fordonets bruttovikt

Detta värde är lika med släpvagnens vikt inklusive en full tank och en genomsnittlig last av redskap eller förnödenheter. Man kan säga att totalvikten för fordonet är den maximala vikten du förmodligen kommer att få ut ur den här trailern.

Torr hitch vikt

Detta är vikten som kommer att trycka mot släpvagnens kula på ditt dragfordon när husbilen är tom på vatten och redskap. Detta värde är lågt i jämförelse med släpets vikt, vanligtvis cirka 10 % av fordonets totala vikt.

Lastkapacitet

Detta indikerar den maximala vikten av redskap, förnödenheter och personer som släpvagnen ska kunna tåla.

Förstå din dragkapacitet

Så här beräknar du din bils verkliga dragkapacitet

Kolla på denna videon på Youtube.

När det kommer till att bogsera din husbil kanske saker och ting inte är så enkla som de verkar. Som vi nämnt tidigare kräver olika husbilar med varierande vikt specifika dragfordon.

  Den kompletta guiden till tarpcamping: Att välja en tarp, tarpformationer, vilka knutar och mer

Även om varje fordon har en maximal dragkapacitet, bör vikten på husbilen du ska bogsera inte matcha detta värde. Faktum är att denna vikt borde vara mycket lägre än fordonets maximala kapacitet, inte bara några pund.

Om du drar en släpvagn som matchar ditt fordons dragkapacitet kan du få problem i framtiden. Dessa inkluderar skador på ditt fordons motor eller transmission.

Dessutom vill du inte att din bil drar en tyngre last uppför en sluttning.

Gör dina beräkningar

Hur kan du nu säkerställa att ditt fordon kommer att kunna bogsera din husbil utan problem? Att beräkna detta borde vara enkelt.

Ta först din husbils torrvikt och lägg till uppskattningsvis 1 500 lbs till värdet. Naturligtvis står denna extra vikt för passagerare, vatten och utrustning.

Skriv sedan den resulterande siffran på ett papper och se till att detta nummer inte överstiger 85 % av ditt fordons dragkapacitet med hjälp av enkel matematik. En tårta, eller hur?

Men hur räknar du ut ditt fordons maximala dragkapacitet?

Notera ditt fordons maximala dragkapacitet

Ditt svar finns på klistermärket innanför din bils dörr. Där bör du hitta det exakta värdet på din bils dragbetyg.

Inte bara det, utan du hittar också om det finns något speciellt dragpaket eller någon återförsäljares tillbehör. Att känna till alla bogseringsdetaljer om din bilmodell är precis inom räckhåll.

Mäta vikten på din husbil

Låt oss säga att du inte kunde räkna ut den exakta vikten på din campingvagn. Kanske har du tappat bort din bruksanvisning eller inte verkar hitta den online. Det finns fortfarande ett sätt att veta din husbils torrvikt för att förbereda den för bogsering.

Allt du behöver göra är att hitta din närmaste CAT-våg eller någon vägkantsvåg för en exakt mätning. När du väl kommer dit, kör din husbil upp på plattformen, och du bör få en avläsning av din husbils totala vikt.

Du kanske också vill lasta släpet med allt du tänker resa med innan du mäter vikten. Detta kommer att hålla dig från att behöva lägga till vikten av all din utrustning, vatten och förnödenheter separat.

Vanliga frågor

Hur stor husbil kan jag dra med en lastbil?

Du kommer att upptäcka att de flesta ¾-tons pickupbilar kommer att kunna bogsera från 12 000 till 15 000 lbs utan problem.

Ändå bör du veta att dieselmodeller har en högre dragkapacitet. Eftersom diesel är mer lämpad för bogsering drar dessa modeller från 14 500 till 18 000 lbs totalvikt.

Är bogsering dåligt för din lastbil?

Endast om du bogserar en husbil som är tyngre än din lastbils maximala kapacitet. Om du gör detta kan din lastbil möta flera problem som:

 • Motorskador på grund av överhettning
 • Ytterligare påfrestning på lastbilens ram
 • Skador på fjädring och bromssystem
 • Överföringsproblem

För att hålla dig på den säkra sidan, se till att din husbils totalvikt är lägre än 85 % av lastbilens maximala kapacitet.

Slutsats

Det är inte konstigt varför husbilar är populära. De introducerar mer bekvämlighet för din campingupplevelse och gör roadtrips desto roligare. Men hur mycket väger campare?

Förhoppningsvis, efter att ha läst vår guide, kommer du att inse att en husbils vikt beror på mycket mer än dess storlek. Vätskor, utrustning, förnödenheter och passagerare bidrar alla till din husbils totala vikt.

Att veta allt om en husbils vikt hjälper dig att bestämma den bästa metoden att bogsera den. Efter att ha tagit hänsyn till alla dessa detaljer bör du kunna ta dig ut på vägen utan att något kan hålla dig tillbaka.