Hur mycket snö behövs för att åka pulka?

Om du tittar ut genom fönstret eller kollar vädret just nu och undrar när du kan åka pulka, är den här artikeln bara för dig! Så istället för att räkna flingorna och hoppas att det finns tillräckligt för att åka pulka, läs den här artikeln för att vara säker på att det finns.

I allmänhet är 2-4 tum snö den mängd snö som behövs för att åka pulka. Det finns dock många faktorer som typ av terräng, snökonsistens, slädens stil och pulkabackens branthet som spelar in.

Dessa faktorer måste också beaktas innan du åker i backen. Fortsätt läsa för att ta reda på om de nuvarande utomhusförhållandena gynnar ditt pulkaäventyr eller inte!

Vad skapar goda slädeförhållanden?

Alla som någon gång har haft förmånen att få uppleva pulka vet att det självklara kravet för en bra pulkautflykt är att det finns snö. Det här är pulka 101! Men så mycket mer spelar in när man bestämmer sig för om förhållandena är idealiska och gynnsamma för att ta tag i släden och ge sig ut på vinternöjen.

För att vara helt ärlig finns det ingen fast regel eller gyllene snödjup som en pulka kan avgöra om hans eller hennes backe är pulkabar. Det finns många andra faktorer som man måste ta hänsyn till… ingen backe är exakt den andra lik. Med det sagt, den grundläggande tumregeln när det kommer till pulka är denna: Kan du se marken/vegetationen så är det förmodligen inte en bra idé att åka pulka. Som med de flesta saker i livet finns det undantag från denna regel som kommer att nämnas senare.

Kälkåkning är starkt beroende av vädret. Om temperaturen är tillräckligt varm för att smälta alla dina snögubbar, är det förmodligen för varmt för att till och med producera snö. Detta kan också göra en backe för slaskig för att ha en trevlig åktur ner.

Utöver det, om temperaturen är för kall, kan det också påverka pulkaförhållandena. För kallt väder kan ge för lätt snö eller ännu värre, det kan göra en befintlig pulkabacke stenhård.

Inget är värre än att torka ut på en pulkabacke som är hård som betong!

Tänk på att den idealiska temperaturen för pulka är 29 – 30 grader Fahrenheit. Vid detta temperaturintervall är snön inte alltför slaskig och den är inte frusen fast.

  Är vått klätterrep säkert att använda?

Snökonsistens

Snöns typ och konsistens spelar en stor roll för att veta om pulkabackar är redo att erövras eller inte. Temperatur och väderförhållanden avgör vilken typ av snö du kommer att få.

Tung, blöt och klibbig snö

Du behöver bara 1-2 tum av den här typen av snö för att åka pulka!

Om det är varmare ute när det börjar snöa blir snön blötare och klibbigare än vanligt. Det bästa sättet att beskriva den här typen av snö är att den är perfekt för att tillverka snögubbar och för att packa snöbollar.

Tro det eller ej, men den här typen av snö är faktiskt den bästa typen att åka pulka i. Men varför?

Svaret finns i fysiken! Du behöver inte lika mycket av den här typen av snö för att ha det bra med pulka på grund av dess konsistens. Tyngre/blötare snö minskar friktionen genom att släppa ut mer vatten när den utsätts för trycket från släden. Den här typen av snö är inte bara lättare att åka i när det är mindre av den, utan det är också den idealiska typen av snö för pulka i allmänhet.

Lättare, torrare och fluffig snö

Den här typen av snö kräver lite mer djup för att kunna åka på. Den bästa mängden för denna snö är cirka 4 tum.

Den här typen av snö faller när vädret är kallare ute. Flingorna blir så lätta och fluffiga att de blir pudra. Det här är den typen av snö som gör ett pipande knasande ljud när du kliver på den. Tyvärr är fluffig snö inte den mest idealiska typen av snö att åka på, speciellt om den är under 4 tum.

Om det slutar med att du försöker pulka i lätt ansamling av dessa pulverformiga flingor, föreslår jag att du packar ner det och skapar din egen pulkabana på den backe du väljer. Att packa ner det kommer att minimera friktionen och göra din pulkabacke halare.

Den här typen av snö blir bättre ju mer du pulkar på den. Du kommer att märka att pulkabanan du skapade i början av din pulkautflykt blir bättre för varje gång du åker på den.

  En lista över de bästa bågskyttebanorna i Seattle, Washington

Hur påverkar terräng pulka?

Mängden snö som behövs för att åka pulka beror också mycket på vilken typ av backe du väljer att åka pulka på! Som tidigare nämnt, om du kan se marken/vegetationen är det förmodligen ingen bra idé att åka pulka.

Slädekullar som har tjock och hög vegetation kräver mycket mer snöflingor att stapla upp än kullar som består av gräsklippt bakgård/parktyp.

Om backen som du vill åka pulka på har mycket hög vegetation, skulle jag föreslå att du väntar med att åka pulka tills denna vegetation är helt täckt, eller tills det finns tillräckligt med utrymme bland växtligheten att göra en pulka spår av. Å andra sidan, om du vill åka pulka på en klippt gräsbacke, bör du vänta tills det finns 1-4 tum på den (beroende på typen av snö).

Det är alltid viktigt att veta vad man åker pulka på. Detta är inte bara en viktig avgörande faktor för att avgöra om det finns tillräckligt med snö för att åka pulka, utan det är också något som kan skydda dig när du åker pulka.

Om du åker pulka ovanpå stenar eller växtlighet kan detta vara ganska farligt (även när dessa saker är täckta av snön). Stenar kan slita genom din släde och kan skada dig. Var uppmärksam, speciellt om du åker pulka på lätt/fluffig snö.

Olika typer av slädar för olika snödjup

Den typ av släde du planerar att använda påverkar också mängden snö som du behöver för att köra i kullarna.

Uppblåsbara rör

Uppblåsbara rör (särskilt de som är av plastpooltyp) kräver knappt någon snö för att du ska åka pulka. Dessa rör kan lätt flyga nerför gräsbevuxna kullar som bara har en lätt dammning av snö! Dessa rör är undantaget från 1-2 tums regeln. De är dock inte bra att använda på de mer vegeterade områdena. Dessa slädar har en tendens att hoppa lätt så se upp för all stenig terräng.

Vanliga plast- eller fatformade slädar

Dessa typer av slädar håller fast vid 1-2 tum regel. De kräver i princip tillräckligt med snö för att använda tryck och friktion till sin fördel. Dessa slädar fungerar bäst på gräsbevuxna kullar. Om du tar dem till en kulle som har högre vegetation, föreslår du att du väntar tills vegetationen är helt nedsänkt av snön.

  När uppfanns snöskotern?

Kälkar och traditionella slädar av skidtyp

Kälkar och slädar med löpare eller blad i botten av dem kräver mycket mer snö än de två andra typerna ovan. På en gräsbevuxen kulle kan du förvänta dig att dessa slädar fungerar bra i en bas av 2-4 tum av snö. Återigen, för högre vegetativa kullar, vänta tills snön helt har täckt stenarna, växterna etc.

Tips för en bra pulkatur

Efter att du har fått tillräckligt mycket snö för att åka pulka, kommer du att vilja följa dessa andra förslag för att få den bästa möjliga pulkaupplevelsen!

Se till att du kollar väderprognosen

Den typ av väder du åker pulka i kan i hög grad påverka snöns kvalitet och övergripande skick. Det kan också avgöra hur bekväm du är när du slädar också.

Du kan ofta avgöra om du kommer att kunna planera för en framtida pulkatur eller inte baserat på väder- och snöansamlingsprognosen. Meteorologer kan faktiskt förutsäga hur mycket snö som kan falla vilket ger dig insikt om pulkaförhållandena.

Utöver det har varmare väder en tendens att göra snön slaskigare vilket kan göra att det kanske inte är den bästa snön att pulka i. På baksidan kan riktigt kallt väder frysa snön och göra den farlig att pulka på. Det är därför det är viktigt att kontrollera vädret.

Välj en Hill som är Void of Ice

Att åka pulka på is är mycket farligt! Jag rekommenderar starkt att undvika backar som blir isiga. Återigen, kolla vädret, om det var lite varmare idag, men kommer att svalna över natten, kommer pulkabacken som hade lite snösmältning på att förvandlas till ren is över natten.

Gör dina egna pulkaleder

Det bästa sättet att få den bästa och snabbaste löpsläden är att skapa din egen pulkabana i utförsåkning först genom att packa ner snön. Detta är en teknik som är perfekt att implementera om du planerar att åka pulka i snön som är över 6 tum djup.

När du gör din egen stig måste du göra flera turer ner för att få en bra stig. Att gå över samma plats om och om igen gör att du kan gå snabbare och längre än tidigare.