Hur mycket ska en belayer väga? Spelar det någon roll?

Man belays sin partner klättrare med belay enhet och rep. Klätterhandsman med utrustning för bergsbestigningssäkerhet.

Säkerhet är den viktigaste harmonin som nynnas av konsten att klättra. Att ha trygghet är en sådan sak som får dig att njuta av det du gör istället för att oroa dig för hur mycket du kan nynna i första taget.

Det minsta en belayer kan väga är 70% av den ledande klättraren. Så om ledningen väger 175 lbs, kan belayern inte väga mindre än 123 lbs. Ju mer en belayer väger, desto säkrare blir ledningen. Eftersom belayern fungerar som en motvikt är det idealiskt att den väger lika mycket som blyet.

Skillnaden i vikt beror starkt på erfarenheten hos både klättrare och den utrustning som används. Se till att du förstår dina omständigheter för att se till att alla inblandade är säkra.

Är vikten av belayer viktig?

Eftersom belayers måste väga mer än klättraren för att hålla dem säkra och motverka deras vikt, spelar belayers vikt. Det finns dock saker du kan göra för att göra belayerns vikt inte nödvändigtvis viktig.

Att väga mindre än din klätterpartner är inte det största problemet att övervinna om belayern vet hur man ordentligt skyddar klättraren om något dåligt skulle hända. Vissa belayers som väger 50 lbs mindre än sin klätterpartner kan vara 100 gånger säkrare än en oerfaren belayer som väger 50 lbs mer än klättraren.

Som en belayer, om du inte vet vad du gör, se till att du väger mer än klättraren och vidta extra försiktighetsåtgärder. Om du vet vad du gör finns det saker du kan göra så att du i princip kan strunta i vikten helt och hållet.

Varför 70%?

Eftersom viktskillnaden varierar så mycket baserat på många faktorer, är det inte särskilt meningsfullt eller användbart att ge ett exakt antal. Det finns dock några saker att tänka på. Att säkra någon som väger 3 gånger så mycket som dig är till exempel inte smart eller säkert. Om du väger mer än vad de gör borde det inte vara några problem att kompensera för dem.

Efter att ha undersökt och pratat med personer som är erfarna bergsklättrare, stod det klart att de flesta av dem inte var bekväma eller villiga att vara en belayer för någon som väger mer än cirka 50 pund mer än dem, eller känner sig försäkrade av någon som väger betydligt mindre än vad de gör. En person som väger 100 lbs kommer förmodligen inte att känna sig bekväm att bli fasthållen av någon som väger 50 lbs.

Om du använder en procentsats för att avgöra om du kan eller bör vara belayer för någon, behöver du inte oroa dig för om klättraren kommer att skadas eller inte eftersom du inte vägde tillräckligt för att kompensera dem ordentligt. Baserat på siffror som samlats in genom forskning är 70 % en bra uppskattning som borde fungera för de flesta klättrare för det mesta.

Ändå är en vikt på 70 % av klättraren ett minimum. I bergsklättring rekommenderas det inte att äventyra klättrarens och belagerarens säkerhet genom att inte ta reda på om den ena har rätt vikt för att kompensera den andra. Om du vill ta risker medan du klättrar finns det mycket bättre sätt att göra det på. Försök inte klättra i berg med en defekt belayer.

  Hur högt kan paramotorer flyga?

Erfarenhet

Vy från baksidan av flickklättraren som håller en pojkklättrare under nedstigningen genom att rappellera nerför stenmuren han precis klättrat.

Så här är den magra. Att vara säkrare innebär att ha mycket ansvar. Om du är nybörjare inom bergsklättring vill du förmodligen väga mer än ledningen för att göra det lättare för dig själv. Men många erfarna bergsklättrare kan skickligt hantera klättrare som väger betydligt mer än de gör. Så att bara känna till en generell regel om 30 % skillnad räcker inte för att se till att alla är i en säker position när de klättrar.

Så, vilka är fördelarna med erfarenhet som ger upphov till säkerhet? Oftast ligger det i förväntningarna.

En erfaren bergsbestigare vet vad han kan förvänta sig när det gäller slack, spänning och bromsning. Någon som har försett många gånger kanske kan hantera någon som väger 50 lbs mer, medan en nybörjare definitivt bör undvika något sådant.

Att vara en erfaren klättrare vet också vad man kan förvänta sig när en klättrare faller. Detta är huvudorsaken till att belayers finns.

Eftersom en belayer är en motvikt till klättraren kan vi vända oss till lite fysik för att kasta lite ljus. I teorin, om de två klättrarna väger lika mycket, bör de helt ta bort all extra kraft och lämna klättraren svävande i luften när han faller. Det är uppenbarligen här det kommer att vara ett problem att väga mindre än din klätterpartner.

Du kan förvänta dig ett ryck från repet som är knutet till din sele om din klättringspartner faller. Om du väger mindre än din partner kommer dragkraften som drar på dig att vara större än gravitationskraften som drar på dig. I lekmannatermer kommer du att skjuta i höjden, vilket kommer att vara helt skrämmande.

En erfaren klättrare kan hantera denna bogserbåt. Att utföra en ”mjuk fångst’ är vad du bör göra. Det är viktigt för alla bergsklättrare att kunna dra av sig en mjuk hake, men att göra det med perfektion är vad som krävs när man belarar någon som är tyngre än dig.

Säkrare lösningar

Om du inte har några kunskaper i bergsklättring, kommer din vikt i princip vara din enda vän för att se till att din klätterpartner inte faller och skadas allvarligt. För att vara en ansvarsfull belayer är det viktigt att lägga till några verktyg till ditt bälte. Det sista du vill är att bli surrad i marken med din klätterpartner på klippväggen, för att bara ögonblick senare bli inverterad.

Mer vikt

En man i klätterutrustning, med lättklippta karbinhakar och snabba drag, vandrare står mot bakgrund av berg och klippor, är engagerad i extremsporter och bergsklättring.

En vanlig praxis i bergsklättring både utomhus och inomhus är att lägga mer vikt. Hur mycket vikt du ska lägga på igen beror på viktskillnaden mellan dig och din klätterpartner. Att lägga till vikt är vanligare och mer praktiskt på en inomhusanläggning, men det är fortfarande möjligt utomhus.

  De bästa baitcasting-rullarna

Ett alternativ är att binda vikt direkt till din sele. Detta kan vara vikter som används för att lyfta eller något som en påse med stenar. Ett liknande alternativ är att bära en ryggsäck full av vikter.

Problemet med att lägga på sig själv i vikt är att det kan vara besvärligt och obekvämt. När du belägger vill du förmodligen ha så mycket kontroll som möjligt, och att göra dig tyngre går emot den idén. Det kommer förmodligen också att göra att ryggen gör ont ganska snabbt. Det är dock ett alternativ.

Något mer vanligt och avancerat som man kan göra är att förankra sig. Det är precis vad det låter som och innebär att du binder dig till något tungt och stillastående. Ankare kan fästas på marken eller på ett roligt föremål som en båtstötfångare fylld med vatten. Den måste bara vara så tung att klättrarens vikt inte kan lyfta den.

När du förankrar dig spelar det ingen roll hur mycket du väger. Om du inte är säker på att du väger tillräckligt för att försäkra någon, se till att du inte flyger om bergsklättraren faller, så länge knuten i repet som binder dig till föremålet är hårt.

En av de enklaste lösningarna du kan implementera är att bara ha en andra belayer. En andra belayer fungerar bokstavligen som mer vikt för att motverka bergsbestigaren eftersom den är ansluten till den första belayer. De är lika viktiga som de första belayers och måste vara lika uppmärksamma.

I teorin kan du bara fortsätta lägga till belays om du behöver mer vikt, men detta blir farligt och opraktiskt. Det är inte värt att ha 10 barn som alla håller i varandra för att motverka.

Edelrid Ohm

Om du väger mindre än bergsbestigaren och är en belayer, finns det saker du kan använda för att göra det lättare, inklusive en Eldelrid Ohm. Edelrid Ohm är en liten karbinhake som finns för att hjälpa belayers som väger mindre än klättraren de stödjer. Det är ett bromsmotstånd som kan hjälpa till att minska avståndet en klättrare kommer att tappa om han tappar greppet. Den fäster vid det första bultade ankaret på en rutt och har testats omfattande.

Enheten fungerar genom att tillföra motstånd i form av friktion under ett fall. Repet passerar lätt genom enheten under den normala klättringen, men om klättraren faller ändras orienteringen av Edelrid Ohm med cirka 90 grader och säkerställer att klättraren inte kan falla längre än repets längd till det första bultade ankaret.

Så problemet är att det inte nödvändigtvis ger en jämn nedstigning som du skulle få genom att sänka personen själv med rätt vikt och teknik. Istället är det mer en brytpunkt som hindrar dem från att falla hela vägen ner. Klättraren kan uppleva ett ”hårt” eller ”dynamiskt” fall, vilket betyder att deras fall inte är särskilt kontrollerat och kan hamna i klätterytan, vilket sannolikt orsakar skada. Men de rör åtminstone inte marken!

  Bästa rappelleringssele för nybörjare

Det finns mycket mer att upptäcka om Edelrid Ohm och det har också funnits mycket recensioner på internet. Kolla in dem för mer information och se om detta är lösningen för dig.

Attityd

Mycket kommer att bero på din attityd och hur du positionerar dig som en belayer. Du kan vara den mest alerta och lyhörda belayern, men inget av det spelar någon roll om du inte är i rätt ställning och position.

Se först till att du känner till området. Vet var de vassa stenarna finns och var den bästa foten är. Vet var du ska stå om du får en chock. Vet också var du ska träffa väggen och se till att det inte är värre än något annat runt omkring.

Ett annat bra tips är att se till att du står nära väggen, men inte direkt under klättraren. Det kan vara ansträngande att vara nära väggen, för att titta upp länge är inget kul. Det är värre än att sitta på första raden på en biograf. Försök dock att undvika att flytta bort från väggen.

Ju längre du går från väggen, desto mindre kan din vikt bidra till att balansera klättraren. Om din klätterpartner faller kommer de att behöva en kraft som pekar rakt ned för att motverka deras läskiga nedstigning, men om du är långt från väggen kommer en del av den fallande klättrarens kraft som går genom repet att gå förlorad. Syftet är att dra dig framåt istället för upp. Du är inte bara en relativt dålig motvikt, utan du är också mycket mer benägen att bli smälld i väggen.

Öva först

Att klättra på en klättervägg. Klättraren klättrar sträckan i hallen. Bouldering i staden.

Vilka metoder du än väljer för att kompensera för skillnaden i vikt, ta den till ett klättergym först och träna. Elddop är inte riktigt vad du vill göra här.

Det kan vara väldigt lätt att dyka in i något som bara skiljer sig lite från det du är bekant med, men i det här fallet kan erfarenhet vara mycket värdefull, hjälpa dig att bättre förutse vad som kommer att hända och förbereda dig för värsta scenarier.

Se till att båda personerna vet exakt vad de kan förvänta sig och vad som kommer att hända när du klättrar som klättrare eller belayer. Gör en planerad fälla och prova olika metoder för att se vad som fungerar bäst för alla. Prova att lägga till vikt eller förankra belayern för att se om resultatet blir bättre om bergsbestigaren faller.

Var försiktig

Förhoppningsvis tog du upp ett tema om säkerhet i den här artikeln. Om du är en bergsklättrare, jag slår vad om att det redan är ett tema i ditt bergsklättrarliv. Men som en sista påminnelse, håll alltid försiktighet och säkerhet, annars kan du ångra det.