Hur mycket olja tar en Yamaha TTR 125?

När det var dags att göra mitt första oljebyte (vilket jag aldrig hade gjort förut) vände jag mig till den pålitliga YouTube och sökte hur mycket olja tar en TTR 125?

Jag har en cykel från 2007 och det verkar som att de flesta av de nyare och äldre modellerna tar lika mycket. Det är ganska lätt att komma ihåg att en TTR 125 tar 1,0 liter (eller 1,06 US quart) olja.

Jag oroar mig egentligen inte för de extra 0,06 liter eftersom den extra oljan som finns kvar efter att jag tappat den borde göra skillnaden. Se alltid till att kontrollera att du har rätt mängd i (med oljestickan) och se till att hålla cykeln upprätt när du gör det.

Om du undrar hur ofta du bör byta olja i din TTR 125 kan du titta på tabellen nedan. Det är tagit direkt ur min manual. Det rekommenderas att du byter olja var sjätte månad om du inte använder den mycket. Om du använder det mycket kan du gå baserat på avstånd eller timmar. Jag använder inte min så mycket och håller mig till 6-månadersschemat.

hur ofta byter man olja i en ttr 125

Hur man kontrollerar oljan på en TTR 125 (och lägg till)

Att kontrollera oljan på din cykel (och lägga till mer) är extremt enkelt och bör göras regelbundet. Om du någonsin har kontrollerat eller lagt till olja i din bil är det ungefär samma sak och tar bara några minuter. Så här gör du:

 1. Låt cykeln värmas upp (cirka 5 minuter).
 2. Stäng av cykeln och låt den svalna (3-5 minuter).
 3. Ställ cykeln upprätt.
 4. Ta bort oljestickan och torka av oljan som finns på den.
 5. När oljestickan är ren sätter du tillbaka den (men skruva inte i den).
 6. Om oljenivån är under märket, lägg till mer (annars är nivån bra).
 7. Dubbelkolla oljenivån igen.
 8. Sätt tillbaka oljestickan.
  Hur man fiskar löjrom till lax eller öring

När du fyller på oljan, se till att du inte överfyller den. Det krävs inte mycket för att fylla på så se till att gå långsamt och tillsätt små portioner olja. Det är ganska mycket det. Det kanske låter mycket i början men det är det verkligen inte.

Du kan köra längre än så här utan att kontrollera eller fylla på oljan (jag har) eftersom min inte verkar bränna mycket olja men om du ska använda den mycket för längre turer är det bara att göra det.

Vilken typ av olja tar en Yamaha TTR 125?

Det är ganska viktigt att ta reda på vilken typ av olja du ska ha i din cykel. Jag är säker på att det har funnits ett oräkneligt antal människor som bara kastar in någon gammal olja och kallar det en dag. Var inte den personen!

Vilken sorts olja tar en TTR 125

Jag har tagit en bild ur min manual men Yamaha rekommenderar att du lägger i antingen 10W-30 eller 20W-40 typ olja. De föreslår antingen Yamalube eller SAE (vilket jag alltid har gjort) men jag är säker på att det inte spelar någon roll. Jag gillar att spela säkert och göra som de säger.

Vilket oljefilter tar en TTR 125?

Det finns ett gäng olika luftfilter att välja på och jag är ganska säker på att det inte spelar någon roll. De första par filtren jag fick var från Yamaha-butiken (vilket förmodligen är bäst) men det senaste jag fick var detta racingfilter med högt flöde (bara för att jag inte ville gå ut). Det har gjort jobbet bra.

  Hur man hittar bra fiskeplatser nära dig

Oftast kan du bara rengöra filtret så blir det bra som nytt. Om du rengör den var sjätte månad bör den hålla ett bra tag men ibland blir det ganska dåligt och lättare att bara byta ut (du kan se hela schemat ovan i avsnittet ”luftfilterelement”).

Hur man byter olja i en TTR 125

Om det är dags att byta olja i din cykel, oroa dig inte, det är en ganska enkel process och tar inte längre än 30 minuter. Här är stegen du bör ta:

 1. Starta cykeln och låt den värmas upp (3-5 minuter).
 2. Stäng av cykeln och låt den svalna (3-5 minuter).
 3. Ställ cykeln upprätt.
 4. Ta bort oljestickan.
 5. Sätt ett oljetråg under cykeln.
 6. Ta bort avtappningsbulten, brickan och tappa ur oljan.
 7. Tryck på avstängningsknappen för cykeln och ge den ett par sparkar (för att tömma den helt).
 8. Olja in avtappningsbulten och skruva in den igen.
 9. Ta bort oljefiltret och sätt i det nya.
 10. Häll i 1 liter eller 1,06 US liter olja.
 11. Sätt tillbaka oljestickan och testa oljenivån.

PS Var inte en idiot och se till att oljan kasseras på rätt sätt.

Vad händer om du inte har olja i din Dirt Bike?

Vill du veta vad som händer med din smutscykel om du inte har tillräckligt med olja? Ge det ett försök och se! Skämt åsido, det är bara dåligt och din motor går sönder. Här är en snabb video som visar dig skillnaden mellan en motor med olja och utan olja:

Hur viktigt är det att byta olja ofta

Det finns två viktiga skäl till varför det är viktigt att byta olja regelbundet. Alla cyklar är olika men om du har en TTR 125 följ bara vad vi pratade om tidigare så kommer du att bli bra.

  Detta är den bästa flätade fiskelinan för en snurrande rulle

Det första skälet är att motorer förbränner olja och kommer att behöva fyllas på då och då.

Det andra är att olja går dåligt också (precis som allt annat). Du behöver färsk olja och ett nytt filter för att hålla din cykel presterande och hållbar under lång tid. Det hjälper till att ta bort smuts och annat skräp från din motor.

Det är en liten kostnad att hålla en dyr leksak presterande som den kan.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Letar du efter ny utrustning för smutscykel? Klicka här för att kolla in vår rekommenderade redskapssida för att se de saker vi faktiskt använder och det billigaste stället att hämta dem.