Hur mycket lina lägger du på en Baitcaster?

Mängden lina du bör lägga på en fiskerulle har varit ett ganska kontroversiellt ämne genom åren. Vissa säger att du ska fylla den helt medan andra säger att du bara ska lägga på hälften. Efter att ha gjort research, hur mycket lina ska du lägga på en baitcasting-rulle?

Den allmänna konsensus säger att du ska lägga tillräckligt med lina på din rulle tills det finns ett 1/8 tums mellanrum mellan linan och toppen av spolen. Du vill inte fylla den helt för du kommer aldrig riktigt använda allt och du vill inte fylla den halvvägs eftersom den inte verkade gjuta lika bra. Kombinera det med en högkvalitativ linje och det borde ge dig det bästa resultatet.

Jag har provat att fylla den halvvägs och jag har försökt att fylla den helt och fann att den söta platsen var cirka 1/8 tum. För min rulle var den någonstans runt 120 yards. Jag använde en flätad linje för min huvudlinje så om du använder en fluorkarbon- eller monofilamentlinje kan det vara något annorlunda. Gå bara utifrån 1/8-tumsregeln.

Vilken linje ska du använda på din Baitcaster?

Du har i stort sett tre olika val när det kommer till fiskelinan:

  1. Fluorokarbon.
  2. Monofilament.
  3. Flätad.

Det kommer främst att bero på vad du ska fiska efter, men enligt mig bör din huvudlina vara flätad. Jag har nästan alltid en ledare på slutet dock och om du vill att din ledare ska flyta så ska du använda mono och om du vill att den ska sjunka ska du använda fluor. Flätad lina flyter och det är därför jag använder fluoro som min ledarlina.

  Kinesiska fiskerullar: är de värda det?

Flätlina är tuff, håller längre och är känsligare. Det är därför jag använder det. Om du ska fiska ovanpå vattnet är det där mono kommer in i bilden. Om du behöver linan att sjunka lite så gå till fluoro.

Varför du bör sätta en flätad lina på din Baitcaster

Den huvudsakliga fiskelina jag använder på mina spön är alltid en flätlina. Det är lite dyrare men det håller mycket längre. Det trasslar inte ihop sig lika lätt och det kommer inte att knäppas om du får din krok fast i ett träd i ogräset (såvida inte dina knutar är undermåliga).

Många människor gillar inte den flätade linjen eftersom den var ganska junkig när den först kom ut. Det var nästan som tråd och var ganska svårt att hantera. Det har dock kommit långt och jag personligen tycker att det är mycket bättre än något annat.

Här är de främsta anledningarna till att jag använder en flätad linje:

  • Det verkar gjuta jämnare än något annat.
  • Den häckar inte lika lätt.
  • Det kommer inte att gå sönder om du blir fast i något.
  • Fisk kan inte riktigt bita igenom det.
  • Det är mycket känsligare och kommer att få ditt spö att kännas som en avancerad modell.

Vissa människor använder en rak flätad linje men jag föredrar att ha den i mitten. Jag kommer att använda en vanlig fiskelina som stöd och jag kommer att använda en vanlig lina som ledare. Jag säger inte att det är den bästa installationen men det är vad som har fungerat för mig.

Behöver du sätta stöd på din Baitcaster?

Stödet är linan som går direkt på spolen som är under din huvudsakliga fiskelina. Om du någonsin har använt ett flugfiskespö så vet du att den vanliga linan går på först och sedan fäster du din fluglina på den. Du kan göra samma sak med en baitcaster eller i stort sett vilken annan rulle som helst.

  Bör du bära ett halsband för motocross och smutscykling?

Jag har provat att sätta flätad lina direkt på spolen och det fungerade men jag märkte att det halkade lite. Det verkade fungera mycket bättre när jag satte på en backing. Vilken vanlig linje som helst kommer att göra jobbet eftersom du aldrig kommer att använda den. Här är en video om hur du ansluter stöd till din flätade lina:

Varför sätta på den då?

Jag la bara ett par wraps på spolen så att den täcktes. Sedan fäste jag min flätlina på den och fyllde upp den. Flätlina är lite halt och den har svårt att gräva ner sig i metallspolen (den gräver sig mycket bättre i fiskelinan). Nu när du vet vad du behöver göra, låt oss prata om hur du faktiskt gör det.

Hur sätter du lina på en Baitcaster?

Det första du vill göra är att lägga lite olja på dina lager. Se alltid till att hålla din rulle i gott skick och det är därför du alltid bör rengöra den då och då. Dra sedan åt drag- och spolspänningen.

Nästa sak du vill göra är att sätta på din rygg. Använd helt enkelt valfri gammal fiskelina för detta. Sätt linan genom din lägsta styrögla, stick den genom det lilla hålet på rullen (det som rör sig från sida till sida), sätt den ovanför metallstången (om du har en) och knyt den på spolen (se till att linan går på spolen på samma sätt som den var i förpackningen). Håll linjen hårt och gör ett par lindningar (lagom nog för att täcka spolen).

  Hur man riggar och fiskar en stickbetsmask för bas

Efter det vill du binda din flätade linje till baksidan. Se till att din lina matas genom den nedre guiden så att den fortsätter rakt och fyll sedan spolen tills det finns ett 1/8 tums mellanrum (se till att hålla spänningen på linan medan den fortsätter).

Det sista steget är att fästa din ledarlina på den flätade linan. Allt från 6-9 fot bör duga. Jag gillar att ha den så att knuten inte riktigt går in i min spole. Jag ska ha det så att knuten är någonstans mellan den lägsta guiden och min rulle när jag är redo att kasta. Detta säkerställer att det inte finns någon friktion eller att ingenting fastnar när jag gör ett gips. Så här ansluter du flätad lina till din ledare:

Det är ganska mycket det. Jag kommer också att fästa en klämma på änden av min ledare så att jag snabbt kan byta beten i farten. Det här är vad som har fungerat bäst för mig och är ett bra upplägg om du ska fiska efter en mängd olika saker.

Lycka till med fiske. Det finns gott om fisk i havet.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Vill du delta i vår utlottning av fiskeredskap? Vi kommer att göra giveaways på vår YouTube-kanal och allt du behöver göra för att delta är Klicka här att prenumerera på vår kanal, gilla en video och kommentera giveaway. Fler kommentarer = fler chanser att vinna.