Hur mycket kostar klätterskor? (med 55 exempel)

Klätterskor kan göra eller bryta din klätterresa. De är en viktig utrustning som du inte kan kompromissa med. Klätterskor är så viktiga att när du köper din klätterutrustning bör de stå högst upp på din lista. En underdimensionerad sådan kan resultera i en skada. Problemet är att alla inte har friheten att spendera så mycket de vill på klätterskor. Därför är frågan om hur mycket klätterskor kostar ganska klar.

Jag kommer att dela med mig idag av en grov uppskattning, både holistiskt och utifrån vilken typ av klätterskor du planerar att köpa. Som ett resultat blir det lätt att köpa rätt utan att bränna ett hål i fickan. Jag kommer inte bara att diskutera skillnaden mellan klätterskor, utan också de specifika typerna, tillsammans med deras kostnadsintervall, för att hjälpa dig förstå hur mycket klätterskorna skulle kosta dig.

Här är en sammanfattad tabell som beskriver hur mycket klätterskor kostar:

typ av sko Prisklass
Neutrala klätterskor $45 – $200
Måttliga klätterskor $60-$140
Aggressiva klätterskor $60-$260
Traditionella klätterskor $30-$200
Sportklätterskor $65 – $200
Bouldering klätterskor $120-$200
Klätterskor i läder $60-$140
Syntetiska klätterskor $45-$170
Klätterskor med snörning $50-$170
Klätterskor med kardborrestängning $70-$140
Tofflor klätterskor $60-$240

Formfaktorskillnad

Undrar vad exakt formfaktorn innebär?

Formfaktorn är uppdelad utifrån lågkonjunkturen. Skon kan ha en neutral nedgång eller en måttlig nedgång eller aggressiv nedgång (källa). Jag ska gräva i dessa tre typer nedan för att hjälpa dig förstå hur mycket varje kommer att kosta dig.

1. Neutrala klätterskor

De neutrala klätterskorna är de bekvämaste skorna du kan använda under klätterturen. De får också sällan ett återfall. De är perfekta för uppvärmningsklättringar och klättringar med flera höjder.

Jag föredrar dem eftersom de lätt kan kilas in i springorna. En annan fördel med dessa skor är att sulan är på den tjockare sidan (källa). Så hållbarhet är inget problem. Om du börjar i klättervärlden kan du inte ignorera dessa skor. Här är några exempel på neutrala klätterskor, tillsammans med deras prisklass.

 • Merrell All Out Blaze vandringsvattensko för män: $60,79 – $114,99
 • Svarta diamant-klätterskor med snörning för män: 76,46 $ – 198,28 $
 • Columbia Redmond låg vandringskänga för män: $57,31 – $160,26
 • Climb X Rave Strap klättersko: $59,95
 • Mad Rock Mad Monkey Kids klättersko: $44,95 – $45,00

De neutrala klätterskorna kan kosta mellan $45-$200. Avvikelsen beror på skillnaden i byggkvalitet.

2. Måttliga klätterskor

Letar du efter en balanserad klättersko?

Om ja, bör du gå med en måttlig fallback i klätterskor. Fördelen med dessa skor är att de har en något nedåtgående profil. Om du letar efter klätterskor som du kan använda på tekniska klättringar kan du välja dessa alternativ. Greppet de erbjuder är säkrare än det neutrala.

Sulan är något tunnare så att de kan uppnå den nedgång du behöver. Ändå betyder det klibbiga gummit att greppet är mycket högre. Den är perfekt för mer utmanande rutter än uppvärmningsrutter. Här är några exempel på måttliga klätterskor tillsammans med deras prisklass:

 • La Sportiva bergklättringssko för män: $69,98 – $87,95
 • Boreal Ninja klättersko: 119,95 $
 • Climb X Gear Red Point klättersko: $59,95 – $69,95
 • Evolv Shaman klättersko: $159,85 – $160,00
 • Så iLL The Street Climbing Shoe: $138,95 – $139,00

Deras kostnad varierar mellan $60 och $140,00 som anges i exemplen ovan. Om du är mycket uppmärksam går reservpriset upp jämfört med de neutrala skorna.

3. Aggressiva klätterskor

Är du en erfaren klättrare? Åker du ofta på de mest utmanande klättringslederna?

Om så är fallet, är aggressiva klätterskor det bästa alternativet för dig. De kan hjälpa dig att ta itu med vilken terräng som helst. De är asymmetriska till formen. Den böjda tåänden gör det enkelt för dig att få det grepp du vill ha.

På grund av skornas konstruktion och design har de väldigt lite extra utrymme inuti. Det är för att säkerställa att du kan få en bekväm känsla. Den ombonade känslan ger dig ett utmärkt grepp.

  En lista över de bästa bågskyttebanorna i St. George, Utah

Om dina kriterier när du väljer klätterskor är att gå efter de som ger maximalt grepp, då kan du överväga dessa skor.

 • La Sportiva Solution klättersko: 180,00 USD
 • Scarpa Vapor V klättersko för män: 99,95 USD – 199,00 USD
 • Climb X Rock-It Strap klättersko: $59,95
 • Butora Acro klättersko med bred passform: 147,05 USD – 251,31 USD
 • Mad Rock Drone klättersko: $128,90 – $129,99

Naturligtvis blir kostnaden för dessa skor också högre. De kan variera från $60 till $260 eller ännu mer.

Terrain Approach Award

Åtar du ofta bara sajter av en viss typ?

Om så är fallet, är det rätt val för dig att välja en terrängspecifik sko (källa). Jag kommer att dela med dig av de olika terrängspecifika klätterskorna som du kan välja mellan.

Jag kommer också att lyfta fram de relaterade kostnaderna så att du förstår hur mycket du måste betala för att köpa en sådan sko.

4. Traditionella klätterskor

Trad klätterskor är perfekta för att få grepp i vertikal terräng. De är också bra för att jamma. Dessutom klarar de också vikten, vilket gör att om du går ut i monsunerna så är det en av de bästa skorna.

Många av de platta klätterskorna eller neutrala klätterskorna faller under denna kategori. Komfortnivån på dessa skor är på den högre sidan, och de har ofta en minimal häl/tå gummikonstruktion för att skydda dina fötter.

Om du planerar att åka både tunna sprickor och vertikala plan längs hela rutten, är dessa skor att köpa.

 • Svarta diamant-klätterskor med snörning för män: 76,46 $ – 198,28 $
 • SCARPA Men’s Spin Ultra: $148,95 – $149,00
 • Mad Rock Drifter klättersko för män: 59,85 USD – 107,02 USD
 • Evolv Royale klättersko för män: $29,88 – $88,85
 • Scarpa Instinct S klätterskor: 94,98 USD – 199,00 USD

Dessa skor kan kosta dig $30 till $200. Som du kan se är dessa några av de mest prisvärda klätterskorna. Du har dock inte den direkta friheten att välja dem. Det är viktigt att överväga vilken typ av terräng du kommer att förhandla om innan du fattar detta beslut.

5. Sportklätterskor

Går du uppför en bana med lutning? Tja, om det inte är riktigt vertikalt kan du gå med sportklätterskor. Om du till exempel ska uppför Smith Rock-klättringsbanan är det här skon att välja. Stövlarna har en aggressiv nedgång för att göra det lätt för dig att ta backen.

De kan ha snörning eller kardborrestängning. Slingshot-stilen tillåter den ansträngning som krävs från din sida för att gå över terräng eller på undersidan. Vanligtvis används gummi vid konstruktionen av sådana skor och väggar för att ge den nedgången. Gummit kan också skydda dina fötter. Så det här är några av de säkraste skorna du kan köpa.

 • Scarpa Men’s Instinct VS klättersko: 169,00 USD – 185,00 USD
 • La Sportiva TarantuLace Rock Climbing Shoe: $69,98 – $87,95
 • Climb X Apex klättersko: $79,95 – $89,95
 • Five Ten Verdon Vcs klättersko: $65,00 – $180,00
 • La Sportiva Unisex Genius klättersko: 195,00 $

Dessa kommer att sätta dig tillbaka med $ 65 till $ 200. Även om skorna kan verka dyra, säkerställer den hållbara konstruktionen att de har en lång livslängd. Det betyder att du inte behöver byta ut dem snabbt.

6. Klätterskor för bouldering

Tja, det lämnar oss bara med en terrängtyp. Den som består av stenblock, stenar och andra sådana hinder. Klätterskon som jag ska lyfta fram är inte bara lämplig för ett sådant inomhusområde, utan även för utomhusbruk. Det är därför det är ett av de mest mångsidiga alternativen du kan överväga.

Den aggressiva nedgången, tillsammans med rätt känslighet, gör att det är ganska enkelt att ta sig fram i sådan terräng. Den består till stor del av hybridförslutningen som gör att du kan använda den som du vill.

  7 bästa kombinationer av flugfiskespö och rulle för nybörjare

Egenskapen med sådana skor är att de är lämpliga för olika manövrar som hälkrokar, tåkrokar och att få grepp om små skärsår. Denna förmåga gör det till ett av de bästa alternativen för erfarna klättrare.

 • Scarpa Drago klättersko: $191,95 – $200,00
 • Scarpa Men’s Instinct VS klättersko: 169,00 USD – 185,00 USD
 • Så iLL The New Zero: $158,95 – $159,00
 • La Sportiva Skomena Klättersko för män: 170,00 USD
 • Fem-tio-lags klättersko för män: 122,50 $

Märker du prishöjningen?

Eftersom den är lämplig för terräng full av hinder är den en av de bästa typerna av klätterskor att överväga att köpa. Kostnaden kan variera från $120 till $200.

Högre utbildningspris

Nästa klassificering på listan är ganska enkel. Det beror på vilket material som används i ovandelen av skon.

Den övre delen av skon är ansvarig för ett bra grepp. Det kan också skydda dina fötter. Därför är materialet som används i denna del ganska viktigt. Beroende på överbyggnad finns två typer av klätterskor tillgängliga. Jag kommer att gå in på detaljerna i detta nedan.

7. Klätterskor i läder

Läder är ett av de mest använda och hållbara materialen. Det är därför mer än hälften av klätterskorna består av naturligt läder. Lädrets hållbarhet är i överkant, även om det kan bryta in (källa). Det kan också ta mer slitage. Det är just därför som det ofta är dyrare än det syntetiska alternativet.

Dessutom kan det estetiska utseendet på klätterskorna i äkta läder skilja sig åt per sko. Det beror på att två stycken äkta läder inte kan vara samma sak. Det äkta lädret är ofta skrynkligt eftersom det är helt naturligt och inte har genomgått någon bearbetning. På så sätt kan du enkelt känna igen detta läder och köpa rätt sko.

 • La Sportiva TarantuLace bergklättringssko för män: 80,00 $
 • HIFEOS Vandringsstövlar Läder Trekking Boots: $56.98
 • Mad Rock Drifter klättersko för män: 75,00 $
 • Scarpa Force V klättersko för män: 138,95 USD
 • Five Ten Rogue VCS klättersko för män: 59,88 $

Klätterskorna gjorda av äkta läder börjar runt $60 och kan lätt gå upp till $140. Med tanke på hållbarheten är de fortfarande en bra affär.

8. Syntetiska klätterskor

Syntetiska klätterskor använder konstläder. Anledningen till att dessa skor har blivit så populära är att de är billigare jämfört med de riktiga.

Om du jämför skorna på både pris och utseende kan de slå klätterskorna i äkta läder. Däremot är hållbarheten hos äkta läder i överkant.

Det betyder dock inte att du måste byta ut de syntetiska klätterskorna om några månader.

 • Climb X Rave Strap klättersko 2019: $59,95
 • Scarpa Force V klättersko för män: 138,95 USD
 • Scarpa Instinct S klätterskor: 164,95 $
 • Climb X Rock-It NLV klättersko för kvinnor: 44,95 $
 • La Sportiva OXYGYM klättersko för kvinnor: 99,00 $

Startkostnaderna är lägre på cirka $ 45, men på toppen kan de vara så dyra som $ 170. Om du går för det dyrare, kan det vara en bättre idé att välja äkta läder.

Stängning Cased Distinktion

Vilken stängningsmekanism föredrar du?

Det är den mest naturliga skillnaden bland klätterskor. Du kan välja slip-on eller kardborre eller snörning. Var och en har sina för- och nackdelar. Det finns också en kostnadsskillnad mellan de tre alternativen, vilket jag kommer att lyfta fram nedan.

9. Klätterskor med snörning

Föredrar du snören på grund av greppet de ger?

Om så är fallet kan du välja alternativen nedan. Fördelen med skosnören är att du kan justera greppet på skon. Du kan lossa snören för att få lite lättnad när du vilar eller tar en paus. Det är anledningen; dessa är ett bra alternativ eller klättringar som tar timmar.

 • La Sportiva Miura klättersko för män: 165,00 $
 • Black Diamond Momentum spetsklätterskor för män: 89,95 $
 • Fem Ten Anasazi-klättersko för män: 150,00 USD
 • Climb X Apex klättersko (2019): 79,95 USD
 • GRATIS SOLDATER Utomhusvandringskängor för män: $52,99
  Kan timmerstugor flyttas?

Dessa är relativt billigare, med ett utgångspris på endast cirka $ 50. De kan dock gå upp till $ 170. Om du har en stram budget, bör du inte ignorera snörskorna.

10. Klätterskor med kardborrestängning

Föredrar du att använda kardborreband på grund av dess tidsbesparande natur?

Om så är fallet, skulle du bli förvånad över att veta att det finns en hel del alternativ tillgängliga med kardborrstängningen. Jag föredrar också kardborrebandet och reglaget framför snörningen. Kardborrbandet låter mig också justera greppet.

Jag kommer att dela med dig av några alternativ av kardborrstängningsskorna nedan innan jag summerar prisklassen.

 • 2019 Climb X Gear Red Point klättersko: 69,95 USD
 • Tenaya Oasi bergsklättringssko: 175,00 USD
 • La Sportiva Tarantula klättersko för män: 89,95 USD
 • Five Ten Hiangle mäns klätterskor: 135,00 USD
 • SCARPA Reflex WMN-W för damer: 109,00 USD

Dessa kan sätta dig tillbaka med $70 till $140, beroende på vilket specifika alternativ du väljer.

11. Tofflor klätterskor

Vill du ha bekvämligheten med en glidsko?

I så fall kan du behöva betala mer. Startsortimentet är nästan detsamma, men priset kan öka snabbt om du letar efter en kvalitetsslidersko.

Samtidigt måste du vara bekant med den för att förstå vilket grepp den erbjuder. Om du ska använda glidskon är det viktigt att få rätt storlek, eftersom den har begränsade greppjusteringsmöjligheter.

 • Butora Sensa klättersko: 233,94 $
 • LETTON dunskor för halkfria vandringstofflor: 59,99 $
 • Teva Ember Moc dam: 74,95 $
 • Five Ten Anasazi Moccasym klättersko för män: 112,50 $
 • Mad Rock Remora klättersko: $95,00

Det kan kosta dig allt från $60 till till och med $240. Det är anledningen; det är en av de dyraste kategorierna av slip-on skor som du kan välja mellan.

Vilka faktorer påverkar priset på klätterskor?

Några av de faktorer som påverkar priset på klätterskor är:

 • Stängningsmekanism
 • Material som används i konstruktionen
 • Nedgång
 • Terräng som de är lämpliga för

Jag har lyft fram alla dessa skillnader ovan för att hjälpa dig välja klättersko inom din föredragna budget.

Behöver jag köpa ett par nya klätterskor?

Om du redan har ett par är chansen stor att du kan behålla det ett tag istället för att köpa ett nytt par. På det ämnet ägnade jag 6 timmar åt att skriva en artikel om när ska man köpa nya klätterskor?.

Jag listade fem varningsskyltar där om att om dina skor inte är listade kan du spara lite pengar genom att behålla ditt nuvarande par.

Var ska man köpa klätterskor?

Går du till närmaste butik så har de kanske bara ett begränsat sortiment när det kommer till klätterskor. Ett mycket bättre alternativ är att gå igenom min guide ovan och välja rätt kategori.

Du kan välja beroende på pris, konstruktion och sedan köpa från sajter som Amazon. När du väl har gjort detta kan du enkelt jämföra olika alternativ och få dem till de bästa priserna.

Slutsatser

Klätterskor kan i allmänhet kosta mellan $30-$260. Kostnaden är så varierande eftersom klätterskor kan delas in i 11 olika kategorier (och ännu fler), baserat på fyra olika utmärkelser.

Om du planerar att köpa klätterskon är det avgörande att få mer information om vilken typ du vill köpa, snarare än att titta på prisklassen. Efter det, titta på kostnadsintervallet. Det hjälper dig att förstå hur mycket du måste spendera i slutet av idag för att få de klätterskor du vill ha.

Så om du är förvirrad över kostnaden för klätterskor, kommer min guide ovan att hjälpa dig. Det hjälper dig att välja rätt klättersko utan att behöva sträcka på din budget. Med min kostnadsanalys ovan går det snabbt och enkelt att välja rätt.