Hur mycket kostar klätterkrita?

Närbild av bergsklättrarens hand som håller den naturliga klippan.

Eftersom de flesta klätterutrustning är på den dyrare sidan, kanske du tror att detsamma gäller krita. Däremot är krita oftast ganska rimligt prissatt beroende på vem du köper den av.

Priset på klätterkrita varierar från $9 till $35, med de flesta märken som tar $10 till $15. De tre huvudtyperna av krita är flytande krita, lös krita och kritabollar. Flytande krita kostar i genomsnitt $15-$20 per flaska, lös krita kostar $12-$20 per 100-300 gram, och kritabollar kostar $5-$10.

När vi gräver djupare i dessa priser kommer du att lära dig mer om de olika typerna av krita så att du bättre kan förstå vilken som är bäst för dina behov och budget.

Använd för att klättra krita

Huvudsyftet med klätterkrita är att torka svett och öka friktionen mellan klättrarens händer och berget. Detta hjälper klättrare att få ett grepp lättare, även om det är senare på dagen och deras händer börjar svettas. De flesta klättrare tar krita på rutter genom att lägga den i en kritapåse som ansluter till deras sele eller midja.

De flesta typer av atletisk krita, som de som används av klättrare, gymnaster och tyngdlyftare, är gjorda av samma ingrediens: magnesiumkarbonat. Detta innebär att medan de ofta marknadsförs till olika grupper, kan du använda dem omväxlande utan någon stor skillnad i prestanda. Den enda skillnaden är att vissa klätterföretag tillsätter andra ingredienser som Upsalite så att kritan absorberar ännu mer fukt.

Man klättrar på väggen. bergsklättring. Klättring ikon. Klättring bakgrund.

Olika typer av krita

Flytande krita

Flytande krita är en blandning av tvättsprit och vanlig klätterkrita som skapar en lotionliknande vätska. Eftersom den är i denna flytande form skapar den mindre röra än lös krita, men den är inte superpraktisk att använda när du klättrar eftersom du behöver två händer för att applicera den. Flytande krita tar lite tid att vänja sig vid, så det rekommenderas i allmänhet inte för nybörjare.

  Vad är skillnaden mellan en vändskiva och en husbil?

Flytande krita kostar mer än lös krita, med producenter som tar i genomsnitt $15 till $20 för varje liten flaska. Det används oftare av tyngdlyftare eller de som klättrar på gym där lös krita är förbjuden på grund av röran det skapar.

Lös krita

Lös krita är precis vad det låter som: mald krita som förvaras i en påse eller hink. Det finns olika texturer av krita, från grov till fin, beroende på vad du föredrar. Lös krita tenderar att skapa en hel röra, till den grad att vissa klättergym till och med har förbjudit det.

Lös krita har också den största prisklassen på grund av de olika tillsatser som märken tillför. Black Diamond-märket lägger till Upsalite till sin krita för att ge den bättre vätskeabsorption. De tar strax under $15 för en 300 grams påse. Andra märken som Joshua Tree lägger till eteriska oljor till sin krita, vilket kostar cirka $12 för en 100 grams påse.

Även kritas konsistens påverkar priset. Grov krita tar mindre ansträngning att producera, vilket innebär att den i allmänhet är billigare än fin krita. Varumärket Mammut har grov krita till rea för knappt 15 dollar för en 300 grams påse, medan deras fina krita erbjuds för knappt 20 dollar.

Slank bergsklättrare håller en påse magnesia. Träning på klätterväggen. Starka kvinnliga händer. Kvinna tränade i gymmet. Kritpåse.

Krita bollar

Kritbollar är det glada mediet mellan flytande krita och lös krita. Kritbollar (även kallade kritstrumpor) är små, påfyllningsbara tygpåsar. Tyget är poröst, så du kan få mer krita genom att försiktigt klämma ihop bollen eller gnugga den mellan händerna. Eftersom den lösa krita är i bollen gör den ingen stor röra i gymmet och leder till mindre avfall.

  De bästa bärbara fiskebåtarna att bära på din lastbilsflak

Påfyllningsbara kritabollar är billigare att börja med, de kostar cirka $5 till $10, men du måste köpa lös fin krita om du tar slut för att fortsätta använda din kritaboll.

Hur man använder krita

Du kan känna ett behov av att använda krita om dina händer har blivit svettiga eller om det finns ett grepp du bara inte kan få ett bra grepp om. Appliceringen av krita beror på vilken typ du använder. För flytande krita, krama bara lite i händerna och gnugga runt den som en lotion. Lös krita förvaras vanligtvis i en kritapåse, så allt du behöver göra är att stoppa in händerna och belägga dem. För att applicera krita från en kritaboll, sträck dig ner i din kritapåse och krama eller gnugga bollen i handen.

Krita ska bara appliceras på dina händer. När den appliceras på klätterskor gör krita dem hala snarare än att ge dem ett bättre grepp. Krita fungerar också som smuts och orsakar onödigt slitage på ett klätterrep.

Sportig framgångsrik affärskvinna engagerad i sin hobby bouldering. Välutvilad kvinna tränar i ett färgglatt klättergym och förbereder sig för bestigningen av sommarberget

Ibland är problemet inte att du inte har tillräckligt med krita, utan att det är för mycket på både greppet och din hand, vilket skapar mindre friktion och gör det svårare att greppa stenen. För att lösa detta problem kan du använda en borste för att ta bort överflödig krita. Det är också bra klätteretikett att ta bort kalk från lastrum på en friluftsväg. Detta gör att bergväggen ser naturlig ut, så att även andra kan njuta av den.

En sak att komma ihåg om krita är att det är tänkt att torka ut din hud. Det betyder att när du är klar med klättringen bör du tvätta händerna och vid behov applicera lotion för att förhindra att händerna torkar ut och spricker.

  Kan timmerstugor överleva en tornado?

Är krita säker att använda?

Vissa ifrågasätter om det är säkert att använda krita, inte bara för dina lungor utan också för miljön. Krita är giftfritt med mycket få om några skador eller sjukdomar i samband med dess användning. Liksom smuts eller damm kan det orsaka hosta och nysningar om det används i trånga utrymmen.

Kritan i sig är inte skadlig för miljön, men produktionen av klätterkalk kan påverka miljön negativt. Vid brytning av magnesiumkarbonat bildas ofta ett lager av damm som kan orsaka andningsproblem för boende och skada den lokala miljön. Detta undviks ofta genom att använda modern teknik och filter.