Hur mycket kostar ett klätterrep?

Klättraren sitter nära repet och förbereder sig för att erövra rutten. Smal flicka håller klätterutrustning. En kvinna på bakgrunden av vackra berg. Vila efter klättring.

Ett klätterrep är en betydande investering. Repar varierar mycket i prissättning och det är svårt att veta om du offrar hållbarhet eller säkerhet genom att spara pengar och spendera mindre på dem. Men hur mycket kostar klätterrep exakt?

Ett klätterrep kostar i allmänhet allt från $ 110 till $ 350. Detta breda prisintervall beror på olika aspekter av repet, såsom längd, diameter, väderbehandling och varumärke. Dessa aspekter avgör för vilken typ av klättrare och för vilken typ av klättring repet är mest lämpligt.

Som sagt, gör din forskning på flera rep innan du väljer en. Generellt sett är de billigare repen bäst lämpade för nybörjare, medan de dyrare repen har aspekter som gör dem mer lämpade för erfarna klättrare. Låt oss prata om bara tio exempel på olika typer av rep i olika prisklasser och deras styrkor och svagheter så att du kan hitta den typ av klätterrep för dig.

Snabböversikt: Förstå specifikationerna

Det finns många specifikationer och klätterspråk du behöver vara bekant med för att förstå vad varje rep är bäst för. I framtiden kommer vi att prata om vad dessa specifikationer betyder för dig och ditt rep.

Säkerhetsbedömningar

Repsäkerhetsklassificeringar är indelade i fyra kategorier: fallmotstånd, statisk sträckning, dynamisk sträckning och slaghållfasthet. De mäter alla säkerheten för ett klätterrep på olika sätt.

  • Höstens klassificering: Det betyder hur många fall repet kan absorbera innan det går i pension, med minst fem UIAA-testade fall. Om ett rep har ett högre fallmotstånd får det längre livslängd än ett rep med lågt fallmotstånd.
  • Statisk förlängning: Det statiska sträckvärdet mäter mängden sträckning ett dynamiskt rep har med en icke-rörlig vikt. Den statiska standardsträckan är mindre än 10 % av repets längd.
  • Dynamisk tillägg: Dynamisk förlängning liknar statisk förlängning, som mäter mängden sträckning i ett rep, men under ett fall. Den dynamiska töjningsgraden är något högre, inte mer än 40% av repets längd.

Bästa användningen

Nu är denna aspekt av repet ganska enkel. ”Bästa användning” berättar helt enkelt vad repet bäst används till, vilket när du tittar på rep i allmänhet betyder klättring eller bergsbestigning. Som sagt, ”bästa användning” indikerar inte om repet är bäst att använda för sport, traditionell eller multi-pitch klättring, eftersom du måste titta på andra specifikationer för att avgöra det. (Källa)

Rep stil

Repstil kan delas in i två huvudstilar, dynamisk och statisk. Dynamiska rep stretcha mer, vilket gör dem bättre lämpade för att fånga klättrare på hösten. Rörelsen av repet absorberar en del av fallets påverkan, vilket gör det mindre stressande för klättraren. Statiska rep används bäst för att dra en last, grott eller sök- och räddningsarbete. De bör inte användas för sportklättring eftersom de inte är gjorda för att motstå eller absorbera kraften från ett fall.

replängd

Längden på ditt rep är en stor faktor för vilken typ av klättring du kan göra med det. I allmänhet behöver du kortare rep om du klättrar inomhus i ett gym och längre rep för att klättra på branta stenar utomhus. En viktig sak att komma ihåg är dock att du alltid behöver ett rep som är dubbelt så långt som din klättring. Om du planerar att skicka en 20m rutt behöver du ett 40m rep så att du säkert kan klättra upp och trycka ner dig igen.

  Bästa Downrigger Clips för Kokanee Fishing (Och hur man ställer in det)

Ett 60 fots rep uppfyller i allmänhet behoven hos de flesta klättrare, såvida du inte planerar att slutföra väggar som är över 200 fot höga i ett enda kast. Om du inte är säker på om ditt rep är tillräckligt långt för en viss rutt kan du kolla i guideböcker, fråga andra klättrare eller besöka en webbplats som t.ex. bergsprojekt för att få lite bra ”beta” eller information om rutten.

Klättrare kvinna gör en figur-åtta knut utomhus, syn på händer, närbild

Repets diameter

Rep varierar i allmänhet i diameter från 8,5 millimeter till 11 millimeter. Rep med mindre diameter är lättare än rep med större diameter, men är ofta mindre slitstarka. Som ett resultat har de, trots den hållbara manteln runt kärnan, ofta en kortare livslängd än bredare rep.

För nybörjare rekommenderas klätterrep med större diameter. Deras tjocklek gör dem lättare att hantera genom en säkerhetsanordning för oerfarna klättrare. De tål också mycket mer slitage och mycket fler fall, som båda är vanligare bland nybörjare.

Ett rep upp till 9,4 millimeter används av några av de mest tekniska klättrarna och bör endast användas av en alert och rutinerad belayer. Den mest mångsidiga diametern sträcker sig från 9,4 till 9,9 millimeter. Rep i den här storleken kan användas i uppförsbacke eller tas till bluffen och är den perfekta balansen mellan hållbarhet och hanterbarhet. Rep som är 10 millimeter eller tjockare är bra för nybörjare att använda på gymmet, toppa eller prova nya vägar.

Torr behandling

Vatten kan slita mycket på din utrustning, speciellt ett klätterrep. För att undvika detta har reptillverkarna utvecklat flera sätt att vattentäta rep med hjälp av torra behandlingar. Rep kan delas in i två kategorier: icke-torra och torra rep. Icke-torra rep behandlas inte med en torrbehandling för att göra dem vattentäta, medan torra rep är det.

Eftersom användningen av behandlingen ökar produktionskostnaderna, är torra rep dyrare än icke-torra rep. Torra rep kan behandlas på två sätt, genom att endast behandla manteln, eller genom att behandla manteln och kärnan.

Du kanske funderar på om det är värt att betala extra för ett torkrep och det beror verkligen på var och när du ska klättra. Om du bor och klättrar i en fuktig miljö som Pacific Northwest skulle det förmodligen vara värt det. Å andra sidan, om du klättrar ofta i södra Utahs öken, behöver du med största sannolikhet inte ett rep som har genomgått en torr behandling.

  Behöver jag ett körkort eller ett spårtillstånd för att köra snöskoter?

Vikt

Vikten på ett rep spelar inte så stor roll när man klättrar, men det kan vara viktigt när man närmar sig. Om du generellt klättrar i områden med lång blufftillgång kan det vara värt att köpa ett rep som väger mindre för att rädda ryggen.

Exempel på rep med deras specifikationer och priser

För att ge dig en ännu bättre uppfattning om vad du får för pengarna när du köper ett rep, har vi satt ihop en tabell med olika repalternativ, deras specifikationer och deras priser.

typ av rep Pris Bästa användningen Rep stil replängd Repets diameter Torr behandling Vikt
Mammut Gym classic 109,95 USD Att klättra Dynamisk 40m 9,5 mm Icke torr 59 gsm
Edelrid Boa Eco 119,95 USD Att klättra Dynamisk 40m 9,8 mm Icke torr 62 gsm
PMI EZ Bend Sports 140,95 USD Att klättra Statisk 150 fot 11 mm Icke torr 11,9 g/ft
Sterling VR9 184,95 USD Att klättra Dynamisk 60m 9,8 mm Torr kärna 62 gsm
Mammut Crag Classic 159,95 USD Att klättra Dynamisk 60m 10,2 mm Icke torr 67 gsm
Svart diamant 219,95 USD Att klättra Dynamisk 70m 9,2 mm Icke torr 58 gsm
Bal Karma 174,95 USD Att klättra Dynamisk 70m 9,8 mm Icke torr 61 gsm
Sterling Quest XEROS 249,95 USD Att klättra Dynamisk 60m 9,6 mm Torrt rep 9 lbs 6,6 oz
Mammut Crag Duodes 309,95 USD Att klättra Dynamisk 70m 9,5 mm Torrt rep 59 gsm
Black Diamond Ondra Edition 349,95 USD Att klättra Dynamisk 80m 8,6 mm Torrt rep 50 gsm

Låt oss nu ta en ännu djupare analys av dessa rep och hur dessa aspekter och specifikationer spelar en roll i kostnaden.

Mammut Gym classic

Mammut Gym Classic är ett bra nybörjarrep. Som namnet antyder är det här repet bäst lämpat för gymklättring på grund av sin korta längd. Även om det kan användas på berget är det inte det mest mångsidiga repet för utomhusklättring eftersom det är kort. Repet kan användas bra med olika säkerhetsanordningar såsom en ATC och en grigri.

Edelrid Boa Eco

Edelrid Boa Eco är ett av de mest miljövänliga repen på marknaden. Edelrid gör repet av högkvalitativt garn som finns kvar efter produktionen. Även om det är tillverkat av rester är det här repet fortfarande av hög kvalitet med en stretchig innerkärna och en slitstark yttre mantel.

Recensioner säger att det är bra för inomhus- och utomhusklättring och har ett av de bästa pris-prestanda-förhållandena. Den stretchiga kärnan ser till att du upplever mjuka fångar, vilket gör det enkelt för både belayer och klättrare.

Unikt för Boa Eco-repet är den termiska skölden som ser till att repet förblir flexibelt under hela sin livstid. Center hash-märken gör det enkelt och säkert att leda och på flera plan.

  Är luftmadrasser bra för kall camping? För-och nackdelar

PMI EZ Bend Sports

Den viktigaste faktorn att tänka på med PMI EZ Bend Sport-rep är att till skillnad från de andra repen vi har granskat, som alla är dynamiska, är det ett statiskt rep. Det gör att den inte lämpar sig för att klättra och absorbera fall utan mer för att sänka tunga laster.

Detta rep är bäst lämpat för bergsmästare och sök- och räddningsteam, inte bergsklättrare. En fördel med detta rep är förbättrad flexibilitet, vilket gör det enkelt att knyta och lossa, vilket är särskilt viktigt i sök- och räddningssituationer.

Sterling VR9

Sterling VR9 är ett fantastiskt allroundrep. Både nybörjare och erfarna klättrare rekommenderar att du använder detta rep. Den har en specialiserad core-behandling för att skydda den från smuts och vatten och en core-jacka. Kärnmanteln består av en töjbar kärna och en slitstark yttermantel som ger repet god styrka, hållbarhet och hantering.

Sterling VR9 är inte för tung, vilket innebär att du kan använda den även när det är långt till din rutt. Dessa rep är tillverkade i USA och du kan till och med skicka tillbaka dem till anläggningen för att återvinnas när de når slutet av sin livstid.

Mammut Crag Classic

Mammut Crag Classic är en klätterklassiker. Klättrare har sagt att det inte bara är ett bra första rep, utan också en arbetshäst som du kan använda länge. Repet är slitstarkt och mångsidigt och kan användas både inomhus och utomhus. Den tjockare diametern på 10,2 mm ger repet dess hållbarhet och förmåga att hantera lite grövre än tunnare, mer tekniska rep.

Bergklättrare på överhängande vägg. Bergsklättring på naturlig klippa. Stark ung man som hårt försöker ta tag i små handtag på en utmanande rutt.

Svart diamant

Det här svarta diamantrepet är 70 meter långt med en diameter på 9,2 mm. Dessa specifikationer gör det till ett mångsidigt, ultralätt och hållbart rep. Även om det kan användas av nybörjare är det här repet väl lämpat för kraftig, tung klättring. Repet är vävt i en 1×1-väv för att motstå slitage. En trestavs mittmarkering och flexibiliteten i repet gör den lätt att hantera.

Bal Karma

Beal Karma-rep är designat för att täcka alla typer av klättring du kan tänka dig, allt utan att använda några kemiska behandlingar eller färgämnen. Trots dess mångsidighet har användare rapporterat att repet har en kortare förväntad livslängd än de hoppades.

Sterling Quest XEROS

Sterling är en miljövänlig tillverkare. Anläggningen där de producerar högpresterande klätterrep, såsom Sterling Quest XEROS, drivs med 100 % förnybar energi och kompenserar 100 % av deras koldioxidutsläpp. Majoriteten av garnfibrerna förädlas till färdiga produkter, men det som inte används återvinns eller återvinns.

Tillsammans med de positiva miljöaspekterna med repet kan Sterling Quest XEROS användas av alla klättrare i vilken disciplin som helst och är en tunnare version av Sterlings populära Velocity-rep. Varje garnfiber får en torr behandling som håller ditt rep rent och torrt.

Mammut Crag Duodes

Mammut Crag Duodess är ett rep gjord för mer erfarna klättrare som tänker utöva sport eller traditionella rutter. Det dubbla Duodess-mönstret gör det enkelt att med en blick se hur mycket rep du har kvar.

Mammut tillverkar Crag Duodess med en speciell behandling som gör den mer motståndskraftig mot slitage än ett genomsnittligt rep. Även om det är dyrt, är det här repet värt vartenda öre och har bara fått femstjärniga recensioner.

Black Diamond Ondra Edition

Detta Black Diamond-rep är ett rep i specialutgåva designat av den professionella atleten och klättraren Adam Ondra. Den har den minsta diametern av alla Black Diamond klätterrep. Detta betyder att det inte är ett bra alternativ för nybörjare och faktiskt kommer till sin rätt på långa, utmanande rutter. Repet har också minimalt motstånd och ett tre-streckigt mittmärke. En klassisk 2×2-väv av repfibrerna ger den både flexibilitet och lång livslängd.