Hur mycket kan du väga och fortfarande köra en paramotor?

Paramotoring är en sport så vissa kan oroa sig för att deras vikt kommer att vara ett problem när man rider och lär sig rida. Det är bara ett problem om du har fel paramotorutrustning.

De flesta paramotorer kan lyfta en passagerare som väger upp till 350 lbs (160 kg), men passagerare över 220 pounds kommer att uppleva bättre flygkvalitet med en kraftfullare motor. Maxkapaciteten för fyrhjulingar och trikes är cirka 800 lbs. Allt ovanför kan orsaka dålig prestanda och påfrestning på vingen och motorn.

Huruvida en paramotor klarar din vikt eller inte beror inte bara på motorn utan också på vingarna. Vissa vingar är mer lämpade för tungviktare än andra.

Vikt och hur det påverkar flygningen

Vikt är en stor sak inom paramotorik; Tillverkare av paramotorer försöker alltid utveckla sina konstruktioner för att vara lättare, robustare och mer pålitliga. Om du vill ha ett bra lyft av och landning; ju lättare desto bättre.

Varför spelar vikten så stor roll? Ju lättare du är, desto snabbare kommer du att lyfta och desto smidigare kommer din flygning att bli. (med undantag för tider med osäkra vädermönster)

Anledningen till att det finns så många olika vingar är att för att en bra flygning ska hända måste det finnas en ordentlig balans i viktfördelningen. Detta är en säkerhetsfråga, men det är också en flygkvalitetsfråga.

Med så stor variation i eftertraktade flygupplevelser finns det ett behov av flera olika alternativ; samt säkra och balanserade alternativ för vilken typ av pilot som helst som ska ut och flyga.

Därmed inte sagt att om du är tung kan du inte njuta av att flyga, men det insinuerar att ditt flyg kommer att bli lite annorlunda på grund av vikten.

Här är en bra video som förklarar vikten av vikt för paramotorer:

Så länge du har valt rätt motor, utrustning och vingar som är anpassade för dina specifika mått bör du inte ha några problem med flygningen. Se bara till att du gör det bästa valet innan du ger dig ut för att flyga.

Vänta inte tills du ska lyfta från marken för att inse att du har valt fel motor och vingar. Att göra den nödvändiga forskningen i förväg är avgörande för att få bästa möjliga flygkvalitet.

Ett av de bästa sätten att ta reda på vilka vingar du bör skaffa som håller dig är att rådgöra med din tränare. Paramotoriska akademier/skolor är erfarna. De flesta av dem har flugit i många år och har stor erfarenhet bakom bältet.

Tillverkare och vissa paramotordesigners är inte alltid de som går ut varje dag och flyger runt. Din tränare är din bästa insats för att svara på alla paramotoriska frågor om vikt och flyg.

Den andra viktiga saken att tänka på förutom deras erfarenhet av flygning är det faktum att de tränar alla möjliga sorters människor. De skulle förmodligen kunna berätta vilken motor- och vingkapacitet som skulle klara din specifika vikt.

Vikt och flygtid

Det finns många motorer där ute för paramotorer och var och en har en gräns för hur mycket bränsle den innehåller. Har du någonsin märkt att du använder mer bensin i din bil när du kör runt med dina vänner? Det är samma mängd gas, men vikten är annorlunda så det tar mer energi för din bil att ta sig från en plats till en annan.

  Kan du zipline medan det snöar?

Paramotorer är inte mycket olika. Även om viktfördelningen kommer att vara olika beroende på vilken modell av paramotor du använder, eller bränslekapaciteten för den motorn, förblir det sant att ditt bränsle tar slut snabbare ju tyngre vikt det måste bära.

Det hjälper att veta vad tankkapaciteten är och den beräknade flygtiden relaterad till den tankkapaciteten. När du vet detta kommer du att kunna mäta vilken tank du vill köpa.

Din vikt kommer inte att ha en enorm påverka din flygtid, men om du är OCD som vissa människor vill du veta hur mycket spänning du betalar för.

Nedan är några av de mest populära paramotormotorerna och deras bränslekapacitet:

Paramotorer Tank kapacitet Uppskattad Flygtid
Parajet Maverick 10 L 2,5 timmar
Luftkonception 9 L, 11,5 L, 15 L 5,5 timmar (15L tank)
spana 12 L 3 timmar
*Bailey V5 11,5 L 5 timmar
Miniplan ABM 12 L, 18 L 4+ timmar

*Bailey V5 får mer flygtid eftersom det är en 4-takts motor. Du får mer flygtid av den här bebisen eftersom den är mer bränslesnål.

Flygtiden för dessa motorer är baserad på den genomsnittliga flygtiden för paramotorpiloter. Den exakta vikten för dessa piloter är lite oklar, men du kan använda de tidigare viktkapaciteterna för vingar som referens för eventuella speciella beräkningar du behöver göra.

Trikes som ett alternativ till Running-Start-flyg för tyngre piloter

Den genomsnittliga viktgränsen för paramotoring är ca 350 lbs.betyder det att alla över den vikten kommer att känna sig lite nervösa eller obekväma över att sätta sig på en paramotor och flyga.

De kan oroa sig för att paramotorn inte kan hålla dem, att motorn inte har tillräckligt med kraft för att få dem från marken, eller att de inte tror att de har styrkan eller koordinationen för att få något av det att hända. Hur som helst så finns det en lösning på det.

För de som är nervösa för att flyga, Trikes som kan flyga in tandem eller solo- är ett bra alternativ till din vanliga paramotor. De är unika eftersom de har hjul, men de är ändå värda flyget.

Tabellen nedan är en tandem/trike och dess specifikationer. Om du inte är intresserad av viktspecifikationerna för att flyga i tandem kan du gå förbi detta. Men om du vill ha ännu mer information, scrolla ner till underrubriken med titeln ”Fyrhjulingar och trehjulingar som ett alternativ till körstartsflyg”.

Trike/Tandem
Viktkapacitet (Kg) 34 38
Triox 130-320 160-380

För många paramotorpiloter som är tyngre är trike ett bra val. Men vissa håller med om att det tar bort från äventyret att flyga. Det beror på vad du vill och vilket perspektiv du har.

  Är promenadkäppar verkligen användbara?

Om du skulle känna dig mer bekväm på en trike, då säger jag kör på det! Paramotoring är en extrem sport. Det kommer alltid att finnas faror och det är viktigt att piloten känner sig säker när han flyger.

Om du ska lägga en stor del av din tid på att oroa dig för hur din vikt kommer att påverka ditt flyg, kommer du inte att ha lika roligt. Äventyret kommer att gå ur din upplevelse.

Även om du inte är en tyngre person, trike är för alla. Det finns några fantastiska förmåner med trehjulingen. Landningen och starten är ganska smidig, och många äldre män väljer det för att de har dålig rygg eller knän.

(Även om du inte är gammal, men du har dålig rygg eller knän, är trehjulingen ett bra val.)

Om du är mer obekant med trike, här är en video av en trike lansering och varför vissa föredrar det:

Oavsett vilket alternativ du väljer, bör din vikt inte vara ett problem för flygande paramotorer. Den som säger till dig att du är för lätt eller för tung vet inte vad de pratar om.

Hur vikt påverkar paramotorvingar

De flesta oroar sig för belastningen på en motor när vi fokuserar på viktbegränsningar. Men när det kommer till paramotorer är den största frågan om vingarna kan hålla piloten, inte motorn.

Missförstå mig inte, motorkraften är viktig, speciellt när du vill ha en fantastisk flygning. Det är inte den enda komponenten. Om du gör misstaget att bara oroa dig för om din motor klarar tung vikt kommer du att bli besviken.

Anledningen till att det finns så många olika modeller av vingar är att paramotorik är för alla. Det är super mångsidigt. Om du tror att du är för tung för att flyga har du förmodligen fel.

Gör din forskning om den bästa paramotorn för din vikt, hitta en tränare och kom igång med den paramotoriska inlärningsprocessen. Du kommer inte ångra en bra flygning. Du kommer att vara glad att du gjorde all den forskningen.

Vikten borde inte vara en avgörande faktor för huruvida du får lov att få den där fantastiska spänningen med att flyga. Det är sant att vikt förändrar flygupplevelsen, men det betyder inte att din flygupplevelse blir bättre eller sämre om du är för lätt eller för tung.

Paramotoring är värt det oavsett din ålder eller storlek. Vem vill inte ha den där spännande känslan av att flyga fritt? Människan föddes inte med vingar så vi var tvungna att skapa våra egna. Paraglidingvärlden är helt värd att prova om du vill känna dig levande.

För att hjälpa dig förstå och visa hur möjligt det är att flyga, här är en video med paramotorstudenter av olika storlekar som lyfter i sina paramotorer:

Viktkapacitet för olika vingar

En paramotors förmåga att hålla piloten är beroende av motorkapaciteten såväl som vingkapacitet. Om du väljer högervinge behöver du inte oroa dig för din vikt. Faktum är att den enda gången du behöver oroa dig för din vikt är när du först köper dina vingar.

  Är campingunderlägg ens värt det?

Men det är lätt! De flesta paramotoringwebbplatser har en specifikationsdel på sin webbplats för att låta dig veta vingkapaciteten. Det är enkelt och lätt att förstå även om du inte är superbekant med alla detaljer när det kommer till paramotorik.

Nedan är en grov uppskattning av viktkapacitet baserat på vingarna tillgängliga på Flyozone.com. Alla vingarna i diagrammen innehåller information om fyra olika stilar av vingar; Lätt, sportigt och konkurrenskraftigt.

För mer information besök Flyzone.com där denna information hämtades ifrån. (Listan är mer omfattande och har till och med information om flygvikt och vingspann och andra viktiga specifikationer.)

Vingstorlek till viktnivå lätt
Viktkapacitet (Kg) (baserat på vingstorlek) XS S M L XL (XXL)
Mojo PWR 55-90 65-110 80-130 95-150 110-180
Kona 55-100 65-115 75-130 85-145 95-160 (110-180)

Beroende på vilken utrustning du väljer att använda, kommer det att räkna ut hur mycket du väger också. När man räknar ut vikten finns det komponenter som utrustning, motor och även vikt under flygning. Vi kommer dock inte att oroa oss så mycket för den informationen.

Nästa bord är ditt sportvingar och deras viktkapacitet. Det här är bara vinge viktkapacitet. (Detta betyder hur mycket vingen klarar av att bära.) Din vikt, vikten på motorn och din utrustning måste alla passa inom detta intervall.

Vingstorlek till vikt- Sport
Viktkapacitet (Kg)
(baserat på vingstorlek)
19 20 22 24 26 28 30
Roadster 3 55-105 65-120 80-140 95-160 110-190
Spyder 55-100 55-105 65-120 80-140 95-160
Speedster 2 55-115 70-130 80-150 95-170 110-190
Sirocco 2 55-110 55-115 70-130 80-150 95-170 110-190

Nästa tabell är viktkapaciteten för konkurrenskraftiga vingar. Dessa tabeller är bara för att ge dig en uppfattning om vingviktskapacitet. Det finns många olika modeller och stilar av vingar, detta är inte på något sätt en omfattande eller komplett tabell/lista.

Notera: Dessa vingar är gjorda för snabbhet. De är inte avsedda för att flyga fritt om inte hastighet är din idé om en fantastisk vardagsflygning. När tiden är ett problem, är det dessa vingar du vill skaffa.

Konkurrenskraftiga vingar
Viktkapacitet under flygning (Kg)
(baserat på vingstorlek)
14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24
Snålskjuts 55-105 55-120 55-130 65-140 75-150 85-160 95-170
Huggorm 4 55-120 55-120 55-130 65-140 75-150 85-160 95-170

Konkurrenskraftiga vingar borde förmodligen inte vara ditt första val av vinge om du är tung. Kom ihåg, som tidigare nämnts, ju lättare piloten, utrustningen och allt annat är, desto snabbare blir din flyghastighet.

Jag är säker på att du kan köpa konkurrenskraftiga vingar om du vill, men det är bättre att använda något lite mer balanserat och anpassat till din vikt. Om du vill ha en bra flygning, se till att välja balanserad utrustning.

Dessutom är denna tabell bara en vägning för att mäta skillnaderna i viktkapacitet och mångfalden i paramotorvärlden.

Notera: Tänk på att när du beräknar vikt inkluderar du i den vikten: pilot, utrustning, vingar och motor.