Hur mycket dragkapacitet behöver jag för en resesläp?

RVing är en av Amerikas favoritsysselsättningar. Att komma ut ur stan och campa i vildmarken eller bara parkera och koppla av på en camping under några dagar är väldigt roligt. Att dra en campingsläp kan verka som en enkel sak, men hur avgör jag hur mycket dragkapacitet jag behöver?

Om fordonets dragkapacitet är högre än släpvagnens totalvikt är släpet säkert att dra. Omvänt, om den totala släpvagnsvikten överstiger fordonets dragkapacitet, bör det fordonet inte dra släpet.

Var kan jag hitta dragkapaciteten på min lastbil?

Dragkapaciteten på ditt fordon är vanligtvis listad på en skylt monterad på förarsidans dörrpanel. Öppna förarsidans dörr och titta på skylten som visar ditt VIN-nummer och tillverkarinformation: dragkapaciteten ska anges där.

Om du inte ser några plakat på den platsen bör ditt nästa stopp vara instruktionsboken. Det finns förmodligen ett helt avsnitt om bogsering, och du bör bekanta dig med deras riktlinjer – det kanske inte är spännande läsning. Ändå är det bra kunskap att ha för att skydda investeringen du har gjort i ditt fordon.

Om du inte kan hitta en bogserkapacitet på någon av dessa platser bör du göra det kolla tillverkarens webbplats eller ring tillverkaren. Det är inte en bra idé att bara gissa din dragkapacitet.

Se till att du har dragkapacitet för att dra ett släp på ett säkert sätt. Om den kapaciteten överskrids kan det orsaka onödigt slitage på fordonets motor, transmission, bromsar, däck och andra fordonsdelar. Därför är det viktigt att förstå dragkapaciteten för att välja rätt husbilsvagn. Det kan verka förvirrande, men oroa dig inte. Läs vidare för en bättre inblick i bogsering och mer.

Bogsering: Sakerna du behöver veta

I allmänhet väger mindre släpvagnar som pop-ups och teardrops mindre än 2 500 pund, och större vändskivevagnar kan närma sig 13 000 pund eller mer. Därför måste ditt dragfordon ha kapacitet att dra vikten av det specifika märket och modellen av din resesläp.

Så vad exakt är dragkapaciteten för ett fordon? Den enklaste förklaringen är den maximala vikten som ditt fordon säkert kan dra bakom sig. Dragkapaciteten för ett specifikt fordon bestäms av många faktorer, inklusive fordonets vikt, motor och axlar, och hur fordonets ram är byggd.

Mer allmänt är dragkapacitet och viktkapacitet uppdelad i flera specifika termer som du kommer att se listade på fordon och släpvagnar. Här är en kortlista över de vanligaste termerna du kommer att stöta på när du utvärderar dina bogseringsbehov:

 • Bruttovikt för fordon (GVWR): Denna klassificering är den maximala lastade vikten för ett fordon; detta inkluderar fordonets tjänstevikt (fordonets vikt när det är tomt), passagerare, last och eventuella tillbehör du har tagit med dig. För att säkerställa att ditt fordon kan hantera allt måste du bestämma hur mycket dina passagerare och frakt väger.
 • Brutto sammanlagd viktklassificering (GCWR): Detta betyg är den maximala sammanlagda vikten för ditt fordon och släp. Och glöm inte att det också inkluderar vikten av personerna och lasten i båda fordonen.
 • Bruttoaxelviktsbetyg (GAWR): Denna klassificering är den maximala fördelade vikten varje axel på ett fordon kan hantera, inklusive vikten av personer och last och sannolikheten att dra en släpvagn. Bakaxeln klarar vanligtvis mer vikt.
 • Brutto släpvikt (GTW): Detta är den totala vikten på din släpvagn och dess innehåll, inklusive matvaror, vandringsutrustning, cyklar och allt annat du har i släpet.
 • Tungvikt (TW): Detta är den nedåtgående kraften (vikten) som en släpvagn utövar på dragfordonets dragkrok. Idealisk tungvikt är mellan 10-15 procent av släpvagnens totalvikt och bör inte överträffa fordonets dragkomponentklassificering.
 • Tomvikt: Detta är vikten av ett fordon utan passagerare eller last. Det inkluderar dock gas, olja och alla vätskor som behövs för korrekt fordonsdrift.
 • Nyttolast: Detta är den största mängden vikt ett fordon säkert kan dra, inklusive människor och last. Tillverkarna beräknar vanligtvis fordonets lastkapacitet. Du kan också bestämma ditt fordons nyttolast genom att subtrahera tjänstevikten från fordonets totalvikt.
  Ska jag köpa eller hyra en husbil?

Observera att ditt fordons specifika dragkapacitet kommer att variera beroende på ditt märke, modell, motor, trimpaket, samt inkluderandet av eventuella speciella dragpaket. Kontrollera därför alltid din instruktionsbok för att verifiera din bogserkapacitet.

Andra inlägg av intresse

 • Hur man väljer den PERFEKTA madrassen för camping i en skåpbil
 • Är campingkylskåp värt det? Dessa är!
 • Vad du ska titta efter när du köper en kikare (+19 tips som hjälper dig att välja)
 • Recension: Är snabbtorkande resehanddukar bra?

Vad bestämmer den maximala tillåtna dragkapaciteten för en lastbil?

Att bestämma den maximala tillåtna dragkapaciteten för ett fordon är en komplex uppgift som involverar många variabler. Faktorer som vridmoment och motorns hästkrafter, axlarnas och ramens maximala vikttoleranser och transmissionskapaciteten spelar alla in.

För att bestämma dragkapaciteten, ingenjörer utför dussintals tester. Dessa tester inkluderar komponentspecifika tester i laboratorier för att undersöka saker som hur mycket kraft det krävs för att knäppa en given axel eller bryta av kulan från ett dragkrok. Testerna fortsätter med modeller i vindtunnlar som utvärderar hur vätskemekanik kommer att påverka dragfordonet och släpvagnen.

Som om det inte vore nog, bogsering är krävande för motor, transmission och ram. Så ingenjörer utför ännu fler tester på dessa komponenter för att utvärdera viktiga frågor som om transmissionen kommer att misslyckas när man drar en släpvagn på 10 000 pund? Kan fordonet bromsa effektivt med släpvagnen påkopplad? Fungerar parkeringsbromsen med släpet?

Det finns mycket data som används för att bestämma den maximala dragkapaciteten för ett fordon. Så det är därför det är bäst att hänvisa till tillverkarens viktspecifikationer: de har spenderat mycket tid och pengar på att bestämma exakt hur mycket vikt deras fordon kan dra. Överskrid aldrig tillverkarens rekommenderade maximala dragkapacitet.

  Behöver du ett tillstånd för att campa på BLM-mark?


Kan överskridande av dragkapaciteten på min lastbil orsaka skada?

Ja. Först och främst kan överskridande av dragkapacitet orsaka skador på din motor, transmission och till och med ramen på ditt fordon. I värsta fall kan din växellåda misslyckas eller så kan du skada din motor. Det är dyra problem att fixa.

Dessutom överskrider din dragkapacitet kan allvarligt förändra hanteringen av ditt fordon. Till exempel kan du uppleva mycket släpvaj eller dålig hantering när du bromsar din släpvagn; även om du rör dig i en rimlig hastighet kommer bromsning vid övervikt att slita ut dina bromsar snabbt eller till och med orsaka bromsfel.

Kort sagt: att överskrida din bogserkapacitet är farligt. Så gör det inte.

Behöver jag ett dragpaket för att dra en resesläp

Det beror på vad någon skulle anse som ett dragpaket, från de väsentliga föremålen som anges nedan till ett kraftigt dragpaket. Dragpaket kan variera mycket vad gäller utrustning och tillbehör som erbjuds.

I alla fall, flera komponenter behövs för att dra en resesläp på ett säkert sätt; ett drag, ledningsnät, bromskontroll, kulfäste och kula. De kan fabriksinstalleras när du köper fordonet eller läggas till senare som eftermarknadsdelar. Draganordningar separeras i olika klasser för olika fordon och dragtillämpningar.

Lifta:

 • Klass 1-kopplingar är lätta, med den lägsta dragkapaciteten, upp till 2 000 pund släpvagnsvikt (GTW). Designad för kompakta bilar, små minibussar och crossovers. Perfekt för kopplingsmonterade cykelställ, små släpvagnar och små, lätta droppvagnar.
 • Klass 2-kopplingar är mer robusta och har högre dragkapacitet, med upp till 3 500 pund brutto släpvagnsviktskapacitet (GTW). Som ett resultat är en klass 2-koppling ett bra val för stadsjeepar, fullstora bilar, minibussar, crossovers och lätta lastbilar. Lämplig för bogsering av pop-up-campare, små husbilssläp, enaxlade nyttovagnar, kopplingsmonterade lasthållare och cykelställ.
 • Klass 3-kopplingar är den vanligaste typen av drag; de är starka, med en total släpvagnsvikt (GTW) på upp till 8 000 pund. Ett bra val för stadsjeepar, crossovers, skåpbilar och pickuper som vill dra resesläp, båtar och landskapssläp.
 • Klass 4-kopplingar är konstruerade för höga belastningskrav, med upp till 10 000 pund släpvagnsviktskapacitet (GTW). Används främst på 1/2-tons till 1-tons pickuper och skåpbilar. Perfekt för stora husbilar, båtar och tippvagnar.
 • Klass 5-kopplingar är för extra tung bogsering och används vanligtvis i kommersiella applikationer. De har en total släpvagnsvikt (GTW) på över 12 000 pund

Ledningsnät:

Om du planerar att dra en resesläp krävs ett ledningsnät. De flesta men inte alla resesläpvagnar har elektriska bromsar; ledningsnätet gör att bromsarna kan fungera. Dessutom kommer det att göra det möjligt för alla lampor på släpvagnen att fungera i samordning med dragfordonets bromsljus, blinkers, körljus, etc.

  Fördelarna med neoprenstrumpor: När och var man ska använda dem

Bromskontroll:

Du behöver en bromskontroll för elektriska bromsar. En bromskontroll är en elektronisk anordning som koordinerar bromsverkan mellan dragfordonet och släpet. När bromsarna ansätts i dragfordonet skickar bromsregulatorn elektriska signaler till släpvagnens bromsar. Bromsregulatorn reglerar dessa signaler.

Kulfäste och kula:

Kulfästen finns i olika typer; det mest populära är ett fast fäste – mottagarstorlekarna sträcker sig från 1-1/4-tum upp till 3-tum, där 2-tum är det mest populära. Falllängden varierar från 1 tum till 11 tum och brutto dragvikt från 2 000 pund till över 10 000 pund.

Kulan bultar till kulfästet och tillhandahåller anslutningen mellan dragfordon och släp. Hitchkulor finns i olika kuldiametrar, skaftdiametrar och längder samt viktkapacitet. Därför är det viktigt att välja rätt storlek på bollen för din trailer. Saker att tänka på är:

 • Kulans diameter: Välj en kuldiameter som korrekt matchar diametern på släpvagnskopplingen.
 • Kulskaftets diameter: Välj en kula med samma skaftdiameter som storleken på kulmonteringshålet.
 • Kulskaftets längd: När låsbrickan och muttern är helt åtdragna ska minst två gängor synas.

Vad är ett dragviktsfördelningssystem

Ett viktfördelningsdragsystem är ett speciellt dragkrok eller fäste som hjälper till att balansera lasten på alla axlar på din släpvagn och dragfordon. VÄNLIGEN NOTERA: ett viktfördelningssystem SKA INTE öka ditt fordons dragkapacitet. Vad den gör är att låta dig bogsera med din dragkroks maximala kapacitet. Dessutom är viktfördelningssystem inte kompatibla med alla drag.

Varför skulle du vilja ha ett dragviktsfördelningssystem? Först och främst överför en standard bakmonterad koppling släpvagnens tungvikt till baksidan av dragfordonet; om tungans vikt är överdriven, så sätter baksidan av dragfordonet på huk medan fronten lutar uppåt. Jag är säker på att vi alla har sett det här scenariot många gånger.

Andra, det hjälper till att förbättra hanteringen; med övervikt på bakaxeln kan dragfordonet uppleva svajningar, dålig kurvtagning och andra problematiska köregenskaper. Dessutom kan mindre vikt på framaxeln minska styrningen och möjligheten att stoppa säkert. Slutligen, som tidigare nämnt, hjälper ett viktfördelningssystem att balansera lasten och ger en mjukare körning med förbättrad hantering genom att omfördela vikten jämnt på alla axlar.

Doppa dina släpor i

Till en början kan det verka lite förvirrande att bli bombarderad med all denna information om specifika typer av vikter, lastbalansering och så vidare. Och det finns mycket att veta. Men låt inte alla fakta och siffror avskräcka dig från RVing. När du väl vet hur mycket vikt du kan dra kan du välja den perfekta resevagnen och ge dig ut på vägen mot okända destinationer. Vi lovar dig, belöningarna av RVing är väl värda det.