Hur mycket bör du spendera på ett tält?

2-personerstält
Vårt 2-personers Keltytält

Om du söker på Amazon: ”tält för camping”, får du över 20 000 resultat. Det är svårt att känna sig säker på sitt tältköp när det finns tusentals alternativ! Är $50 för billigt? Är $600 för mycket? Det här inlägget handlar om resultaten av min forskning om de olika tältprisklasserna och vad man kan förvänta sig av dem alla.

Hur mycket pengar ska jag spendera på ett tält? De flesta tält kostar från $35 till $600. Tältkostnaderna kommer att variera beroende på tältets storlek, vikt och funktioner. Att bestämma hur mycket pengar du ska spendera handlar om att bedöma dina behov och hitta ett tält som matchar dessa behov.

Även om korrelationen inte är perfekt, får du i allmänhet mer tält ju mer pengar du spenderar. Låt oss gå in på hur mycket tältdu får för pengarna för de olika prisklasserna.

Hur mycket ska jag spendera på ett tält?

Du bör räkna med att spendera allt från $75-150 för ett anständigt tält som håller dig i flera år.

”Du får vad du betalar för” är det gamla ordspråket som i allmänhet är mycket sant. Men det är definitivt möjligt att få det du behöver utan att bryta banken. Jag ska gå igenom alla olika prisklasser så att du kan få en bättre uppfattning om vad du behöver.

Ärligt talat, om det är första gången du campar och du inte är säker på om du ska ge dig in i det, rekommenderar jag verkligen att gå med vänner eller låna ett tält så att du kan få en känsla för vad du behöver.

Hur mycket kostar ett tält?

De vanligaste tältpriserna sträcker sig från $35 till $600. Du kan spendera mer (och ännu mindre) om du är kreativ. Nedan är ett urval av tältpriser du kan förvänta dig att se:

Typ av tält Prisklass
Bil camping $35-$200
Backpacking $100-$200+
Ultralätt $50-600
Långsiktigt (Canvas) $200-$1500+

Förutom att hyra kan du alltid spara pengar genom att köpa begagnade redskap eller väntar på vinterklareringen. REI säljer prylar av högsta kvalitet och om du har tålamod och väntar på november–mars kommer du att kunna få massor av prylar för mycket billigare än på sommaren: (affiliate länk)

Vilken typ av tält kan jag förvänta mig för mina pengar?

Låt oss titta på varje enskild prisklass och få en uppfattning om vad du får för pengarna.

Under $50

Fri

$0? Vilka tält är gratis? Nåväl, nästan ingenting är gratis, egentligen. Hdock, det är faktiskt inget krav att skaffa ett tält för att campa. Du klarar dig med en presenning på marken för att förhindra kondens och en sovsäck.

Dessutom kan du också använda en killlinje och en presenning. En lina är en lina som används för att hänga upp grejer, eller för att sträcka ut regnflugor, eller för presenningar etc. Ett mycket enkelt skydd kan skapas genom att binda en lina mellan två träd och hänga en presenning ovanpå för att skapa ett tak.

  Ska jag ta bort mina RV-batterier för vintern? (+ Tips för underhåll och förvaring)

Har du någonsin velat bli bättre på att lära dig att göra ditt eget härbärge? Jag lär dig dessa färdigheter i min knutkurs. Se till att kolla in infosidan för min knutkurs här.

Pop-up tält

Det finns flera små popup-tält i ~$35 sortiment som passar två personer. Flera av dessa pop-up tält kräver inte uppsättning med stolpar och är mycket små när de expanderas.

Dessutom viks inte ens en 2-personers pop-up särskilt liten, vilket gör dem mindre lämpliga för backpacking. Backpackers vill att deras utrustning ska fällas ihop så liten som möjligt så att de får plats med allt de behöver i sin ryggsäck.

En trend som många recensioner verkar ha av dessa tält är att de är av lägre kvalitet och inte är tillräckligt vattentäta. Eftersom tillverkningsprocessens kostnader är så låga är det troligt att kvaliteten kommer att variera från tält till tält i samma modell.

2-personstält

De ~$40 till $50 range är grundpriset du vill lägga på ett tält. Mindre än $50 och du är lägre än standardtältsortimentet på ingångsnivå. Du kan få ett anständigt 2-personerstält med standardfunktioner som:

 • Vattentäta sömmar
 • Regnfluga
 • Ventiler
 • Guylines

I den ~$40 till $50 räckvidd spelar du mer på kvaliteten och livslängden. Detta kan vara bra för dig om du bara planerar att campa med 1 eller 2 personer en eller två gånger om året för en eller två nätter åt gången.

Denna prisklass av tält kommer inte att minska det för frekvent användning och extremt kallt väder. De ska klara kyliga, men inte snöförhållanden. Dessutom kommer tält i detta sortiment i allmänhet att vara tyngre än dyrare tält som sover lika många människor. Detta är inte viktigt för bilcamping, men för backpacking, varje uns räknas.

Det mest populära tältet i denna prisklass är Coleman kupoltält.

Sammanfattning: Du kan förvänta dig att få ett okej 2-personerstält för ~$50. Det finns andra tältalternativ som passar fler i den här prisklassen, men jag är väldigt skeptisk till deras kvalitet, och det borde du förmodligen också vara. Denna prisklass är inte ett dåligt ställe att börja om du precis ska börja med bilcamping.

$50 till $100

Den största skillnaden mellan ~$50-$100 prisklass och prisklassen under $50 är tältkvalitet. Även om du inte bör förvänta dig några Cadillac-klassade tält, kan du definitivt få ett tält av hyfsad kvalitet som håller dig för många campingresor.

4-personerstält

Denna prisklass kommer att ha många fler alternativ för 4 personer. Kom dock ihåg regeln om tält!

Tältregeln är: Personbetyget är generöst! Detta innebär att ett tält för 4 personer kan passa 4 medelstora vuxna som sardiner (mycket tätt) inuti. Det finns inte mycket utrymme för att göra något annat än att sova när alla är i tältet. Förvänta dig inte att det ska vara superbekvämt med 4 personer. Speciellt om din lägerkompis är rastlös.

  Angriper Coyotes tält?

Några ytterligare funktioner att förvänta sig i denna prisklass:

 • Lättare vikt för 2-personerstält
 • Badkarsgolv (tältgolv som sträcker sig upp längs sidorna för att förhindra vattenansamling)

Återigen, The Coleman Dome Tent dominerar denna kategori i popularitet, men Coleman 4-personers hytttält kommer in som tvåa.

Sammanfattning: Du kan förvänta dig att få ett anständigt 2-personerstält för ~$50-100. Återigen, stora tält i denna prisklass kommer sannolikt att vara av låg kvalitet. Men man kan få ett ganska hyfsat 2-4 personers tält i den här prisklassen utan många krusiduller.

$100 till $150

Bara ett par extra funktioner i denna prisklass, men för det mesta är det bara kvaliteten som verkligen förändras här, men det finns definitivt fler storleksalternativ här också.

Du kan förvänta dig att dina tält är mer hållbara och mer vattentäta i den här prisklassen. Jag kommer dock inte säga att du inte kan få ett jämförbart tält inom den senare änden av intervallet $50 till $100. Skillnaden i kvalitet från $50-$100 och $100-$150 är inte lika stor som den är från $0-$50 och $50-$100. Kort sagt, från och med $100-$150 får du mindre tält för pengarna.

2-personstält

2-personstält i denna prisklass kommer att börja inkludera extra funktioner som:

 • Inklusive ett fotavtryck (detta är en markduk som du vanligtvis måste köpa separat)
 • Specialbehandlade sömmar som är mer vattentäta än sina billigare motsvarigheter
 • Vestibuler (ett utrymme utanför tältet som är täckt där du kan förvara redskap eller laga mat (om det regnar)

Jag ska gnälla lite om mitt nuvarande tält. Det är ett fantastiskt tält för två personer som jag har campat i från Kalifornien, Texas och till och med till Nya Zeeland. Jag har tagit med den på en ryggsäckstur, så jag erkänner att jag har använt den mest för bilcamping, men jag älskar fortfarande det här lilla tältet. Det är superlätt att sätta upp och har hållit mig torr och varm många gånger. Jag har haft fantastiska upplevelser av att sova i den utan flugan – du kan se stjärnorna tack vare 360 ​​mesh-designen.

Det är ett Kelty Grand Mesa 2-personerstält, och jag har använt det i cirka 5 år nu. Jag gillar verkligen det här tältet och jag skrev lite mer detaljer om det här. Vid köptillfället var det cirka 120 $.

6-personerstält

I den $100-$150 prisklass börjar du se ingången till tält för 6 personer i medelhög kvalitet. Du kommer också att se ytterligare tältdesigner utöver de vanliga kupoltälten, till exempel följande:

Sammanfattningsvis: Du kan få ett riktigt snyggt 2-personerstält i den här prisklassen och en entré till mellannivå 6-personerstält. 4-personerstält faller mitt på kvalitetsvägen här. Jag köpte mitt 2-personerstält för 5 år sedan i den här prisklassen, och det går fortfarande bra utan problem.

  Hur man använder en spjälsäng i ditt tält (utan att förstöra golvet)

$150 till $250

I denna prisklass börjar du se 4-säsongstält. Ett 4-säsongstält är ett tjockare tält som är idealiskt för extrema kalla förhållanden. Dessa tält är mycket dyrare än deras 3-säsong motsvarigheter.

Dessutom kommer du att se fler ultralätta tält i denna prisklass, där fokus ligger på extremt lätta material.

Stora tält

Slutligen kommer du att se inträde till tält av medelkvalitet som rymmer 12 personer. I allmänhet kommer du att se tält för 8 till 10 personer i denna kategori. Det finns till och med ett ganska anständigt utseende 14-personerstält i denna kategori från Tahoe Gear.

$250 till $500

Det är här lyx börjar hända. Jag har aldrig använt ett tält av denna kvalitet, men man kan drömma. Förutom att vara mycket högre kvalitet, i allmänhet, kommer du att se tält som passar 10+ personer i denna prisklass. Förutom att inkludera alla de tidigare nämnda funktionerna kommer dessa tält att ha ytterligare funktioner som:

 • Rumspartitioner för lite mer avskildhet
 • Gångjärnsdörrar
 • SUPER snygga saker som mörka rum
 • Massor av dragkedjor och rumsanpassning som möjliggör valfri ventilation
 • Stavar av högre kvalitet
 • 4-säsongstält med flerskikts tälttyg och bättre ventilationsanpassning

Ett exempel på denna prisklass (cirka $300) som fick mig att salivera lite är 10-personers Dark Room Coleman Cabin-tält.

$500+

Det är här dina tält kommer att fokusera på specialbehov, såsom:

 • Extremt lätta tält för backpackers
 • Specialtält för stora grupper som är mer robusta
 • Mer permanenta tält som stuga eller jurtaliknande tält med canvasväggar

Hur Mycket tält Behöver du?

Tänk på följande:

 • Budget
 • Planerad frekvens av camping
 • Storleken på din grupp
 • Temperaturbehov
 • Vikt

Till exempel,

 • Du har 4 personer i din lägergrupp
 • Du vill ha rimlig komfort
 • Du planerar inte att campa på vintern eller i kylan
 • Du planerar att campa 5-6 gånger om året
 • Du vill ha några av de extra funktionerna och ett gediget vattentätt skydd

*Räknar siffror…*

Ett tält för 6 personer i intervallet $150-$200 kommer att passa dig bra.

Att hitta hur mycket tält du behöver handlar om att väga för- och nackdelar och avgöra vad som passar in i din budget. Förhoppningsvis hjälper informationen ovan dig att hitta det tält du behöver.

Vad är skillnaden mellan ett 3-säsongstält och ett 4-säsongstält? Ett 4-säsongstält har flera skikt (precis som toalettpapper), vilket möjliggör bättre värmebevarande. Dessutom fokuserar 4-säsongstält mer på ventilation för att mer aggressivt förhindra kondens. Dessutom är tältbeslagen, såsom stängerna, starkare för att tåla snötäcke.

Vad gör ett tältfotavtryck? Ett tältfotspår är ett valfritt köp du kan göra för ett tält som går under tältet, och hjälper till att förhindra kondens och skyddar tältets botten. Ett tältfotavtryck anses vara valfritt eftersom du kan använda andra markdukar som presenningar eller andra material. Se mitt inlägg om att använda en presenning till en markduk här.