Hur många strumpor bör du ta med för backpacking?

Ryggsäcksresor är annorlunda än dagsvandringsresor, och en av de största sakerna att tänka på är vad man ska packa. Strumpor är mycket viktiga på alla vandringsresor men kan vara en avgörande del när du backpackar i flera dagar. Frestelsen är att ta med så mycket som möjligt, men kom ihåg att du måste bära allt du tar med dig, så hur många strumpor ska du ha i din packning?

Det idealiska antalet par strumpor att ta med på en backpackerresa är 3, och det minsta är 2. Ha alltid minst ett extra par strumpor för en backpackerresa ifall de skulle behövas. Strumpor är små och väger inte mycket (ca 2 oz), så ett extra par är bra att ha i packningen även om det visar sig att du inte använder dem.

Att packa för en flerdagars ryggsäckstur är en av de mest utmanande aspekterna av hela äventyret. Allt du tar med har vikt och tar plats. Det är väldigt lätt att överpacka och det är också väldigt lätt att underpacka. Lyckligtvis, när det kommer till frågan om strumpor, är svaret ganska tydligt. Såvida du inte är en ultralätt fanatiker, är argumentet för att ta med ett extra par strumpor (eller två) starkt.

Det idealiska antalet strumpor att ta med backpacking

Även om du bara backpackar en enda dag, det idealiska antalet strumpor att ta med är 3. 2 är acceptabelt om du har högpresterande strumpor som inte behöver läggas i lager för att förhindra blåsor.

Det är vanligt att bära två par strumpor när du vandrar (även om vissa använder strumpor med två lager eller ett par högpresterande strumpor istället) för att minska friktionen och att ha ett extra par strumpor som du inte har på dig någon gång tid är en stor säkerhetsåtgärd.

Hur många par strumpor tar de flesta med sig?

Jag känner mig lite validerad – jag bestämde mig för att 3 var det magiska talet, men jag var nyfiken på vad andra tyckte, så jag frågade en grupp på över 50 backpackers och vandrare hur många par strumpor de tar med sig för en 3-5 dagars backpackerresa och Jag fick det här svaret:

Par Strumpor Svarande
1 par 1
2 par 26
3 par 18
4 eller fler par 10
55 backpackers tillfrågades hur många par strumpor de tar med sig på en campingtur

Så, 47 % av människorna tar med sig 2 par strumpor, medan 32 % tar med sig 3 par strumpor. Vissa människor tar bara med 1 par, och en gentleman erkände att han tagit med 7 par –men oftast tar folk med sig 2.

  Att välja den bästa sidan för din sovsäcksdragkedja

Så om du tar med dig 2-3 par strumpor när du backpackar är du i gott sällskap!

Skäl att ta med mer än ett par strumpor Backpacking

Ultralätta backpackers har ett ordspråk:

Varje uns räknas

Någon ultralätt backpacker någon gång.

Hur långt går detta ordspråk?

Jag önskar att det fanns ett annat ordspråk för ultralätta backpackers:

”Du vet inte att du inte behöver den förrän du har vandrat 100 miles utan att använda den under alla årstider.”

Peters påhittade citat.

Låt oss titta på några av de starkaste anledningarna till att ta ytterligare ett par strumpor.

Strumpor är lätta

Jag tog nyligen besväret att fastställa den faktiska vikten av ett typiskt par vandringsstrumpor. För ordens skull använde jag flera par merinoullsstrumpor i olika storlekar och ett par tunna syntetiska linerstrumpor för att få en helhetsbild av deras vikt. Jag använde en liten matvåg som vanligtvis används för att få exakta mått för till exempel ett knepigt bakrecept. Det är exakt ner till en åttondel av ett uns!

Hur mycket väger vandringsstrumpor?

Här är resultaten:

Typ av strumpa Vikt
Knähög ull (tjock) 4,0 oz
Vandringsstrumpa i mellankalvsull (tjock) 2,1 oz
Vandringsstrumpa i mellankalvsull (tunn) 1,9 oz
Ankelhög ull (tjock) 1,7 oz
Mittkalvssyntet (mycket tunn) 1,5 oz
Vikten av vandringsstrumpor

Som du kan se, även om du hade med dig alla fem av dessa i din packning, skulle de bara väga totalt 11,2 uns eller ungefär lika mycket som två citroner (Ja, jag råkade ha en citron där, så jag vägde den för). Om du inte försöker sätta ett hastighetsrekord för en viss vandring, är detta inte en viktmängd som kommer att skada dig.

Jag erkänner att den här vikten går upp. Jag skulle inte rekommendera att ta hela strumplådan, men poängen är att 5 par strumpor (vilket är överdrivet) ändå inte väger särskilt mycket.

Oförutsägbart väder med stora temperaturintervall

Tabellen ovan innehåller några olika varianter och tjocklekar av strumpor.

Sago stund!

Låt oss för denna artikels skull anta att du ska på en 3-dagars ryggsäckstur i juli i Klippiga bergen i Colorado. Dag ett av resan börjar ljust och soligt, och till och med lite varmt. Du väljer ditt tunnaste par strumpor, men när du börjar din vandring märker du att moln börjar bildas.

Ännu högre är solskenet borta, och molnen ser lite elake ut. Vad värre är, du är över trädgränsen nu och vinden tilltar. I högbergsområden som dessa är det möjligt att uppleva alla fyra årstider på bara en dag eller bara några timmar – kyla, snöslask, hagel eller till och med snö!

  Vandring kontra löpning: Vilken aktivitet bränner fler kalorier?

De där tunna sockorna du startade är inte tillräckligt varma. Du hittar dig själv på jakt efter en plats att stanna och sitta på och byta om till dina tjockare strumpor.

jag-bär-en-fleece-jacka-och-en-baseball-keps-vänd-kamera-med-bergen-och-bergsjön-i-bakgrunden
Jag i de klippiga bergen (Uinta bergskedja). Om du tittar noga kan du hitta lite snö på några av bergen.

Den här bilden är på mig i en fleecejacka i Uinta-bergen. Det var på 50-talet (Fahrenheit) den morgonen, men jag är ganska säker på att det kom ner till 40-talet under natten. Resten av tiden låg temperaturen på 70- och 80-talen. Fjällvädret är oförutsägbart och även under ljumma somrar kan det snabbt bli kallt.

Ett annat scenario som inte alls är ovanligt i Klippiga bergen är möjligheten att stöta på våta eller leriga stigförhållanden. Du kanske kan träna genom dessa avsnitt OK, men dina strumpor kan bli lite blöta, och i slutet av dagen kan det inte bara inbjuda till obehag, utan även blåsor, svamp och bara allmän illaluktande.

Om du inte har vandrat i blöta strumpor tidigare, kanske du inte vet att det är det blister burg. Våta strumpor under vandring är dåliga saker – ta det från någon vars fötter vet.

När det är dags att slå läger (om inte långt innan) vill du ta på dig ett par torra strumpor att vandra i och så småningom koppla av i och kanske till och med sova i. När du inte förbränner alla dessa kalorier det sista du vill ha är blöta fötter.

Strumpor för handskar

Tillbaka till vår historia. . . OK, nu är det är snöar! Du trodde inte ens att det var möjligt. I din del av landet har du aldrig sett det snöa efter March Madness, men här är du på 12 000 fot i mitten av juli och det är kallt. Riktigt kallt! Har du packat handskar eller vantar? Naturligtvis gjorde du inte det. Det är juli! Du kan stoppa händerna i fickorna, men att vandra i tuff terräng med händerna i fickorna är helt enkelt inte en snygg eller smart idé.

Vad sägs om ett par strumpor för händerna? Det är inte det mest fashionabla valet, men här uppe, vem bryr sig? Det där extra paret strumpor är precis vad du behöver för att rida ut stormen – en timme senare kom solen fram igen och det är varmt och vackert. Välkommen till Colorado!

  Är Dawn diskmedel säker för camping?

Det finns massor av kreativa användningsområden för strumpor (förutom att sätta dem på dina fötter eller händer). För deras begränsade massa och volym är det svårt att argumentera mot att ha minst ett extra par.

Bär mer än ett par strumpor när du backpackar

Det är lätt att se fördelarna med föra mer än ett par strumpor, men vad sägs om bär mer än ett par för vandring eller backpacking? Detta kan till stor del vara en fråga om personliga preferenser, men det finns skäl att göra för att ta på sig ytterligare ett par förbannade strumpor.

Om du återvänder en minut till tabellen ovan kommer du att märka att de flesta strumpor är ull. Ull är guldstandarden för vandringsstrumpor. Ull leder bort fukt, håller dina fötter varma även om de är blöta och merinoull är mjuk och skön. Det sista föremålet i tabellen är ett tunt par syntetiska linerstrumpor. Linerstrumpor kan vara ull men är oftast syntetiska eftersom det är möjligt att hålla dem väldigt lätta och väldigt tunna. Om du bär mer än ett par strumpor är tjocklek och komfort viktigt.

Huvudsyftet med linerstrumpor är att hjälpa till att förhindra blåsor. Om du precis har börjat ge dig ut på vandring eller om dina fötter tenderar att lätt få blåsor, du kanske vill lägga till ett par tunna strumpor som ditt inre par. De hjälper till att transportera bort fukt från din hud vilket minskar gnidningen som leder till blåsor, och de kommer också att absorbera en del av friktionen mellan din stövel/sko och din yttre strumpa.

Min bror, till exempel, använder en tunn neoprenstrumpa som sin sockliner – han upplever ofta blåsor, men med denna sockliner kan han ta sig igenom en lång vandring utan dem. (se mer detaljer om neoprenstrumpor i min artikel, här)

Om vi ​​fortfarande pratar om en tredagars ryggsäckstur i Klippiga bergen, vill du inte vara halvvägs med att halta runt på blåsiga fötter. Det kan vara en bra idé att börja med två lager strumpor och sedan byta till ett par senare om du vill. Om du redan har blåsor kommer det extra paret liner-strumpor inte att göra mycket nytta. Du behöver någon typ av bandage, och tyvärr en hög tolerans för obehag. Om du inte har någon av dessa… ja, din resa kommer att bli mer minnesvärd än normalt.

Även om vikt och utrymme är allvarliga överväganden när man planerar en ryggsäcksresa, när det kommer till strumpor, är det bra att komma ihåg följande maxim som vanligtvis tillskrivs ingen mindre än Franz Kafka: ”Bättre att ha, och inte behöva, än att behöva, och inte ha.”