Hur många sovsäckar behöver du egentligen?

Det finns många fördelar med varubilslivet – inbyggda resor, tid att fokusera på det som verkligen betyder något för dig och mer. Men verkligheten är att du måste ta extra hänsyn eftersom ditt fordon också är din campingplats, särskilt när det kommer till var du sover. Sovsäckar är ett bra alternativ, eftersom de inte tar mycket plats.

Hur många sovsäckar behöver du egentligen? Det beror på var du bor, din kroppstemperatur på natten och hur isolerad din skåpbil är. Många människor har tre sovsäckar: en för varmare väder, en för kallare väder och en för mellan så att de är bekväma var de än parkerar.

Eftersom utrymmet är högst i din skåpbil, kommer att köpa exakt rätt sovsäck du behöver till din skåpbil spara utrymme och pengar, samt obekväma nätter.

Läs vidare för att ta reda på det vilka faktorer du bör tänka på när du köper sovsäckar och vilka några av de bästa alternativen är.

Vad bör jag tänka på när jag köper sovsäckar?

Att bo och resa i din skåpbil innebär att vara organiserad. Till skillnad från att bo i en lägenhet eller ett litet hus måste du vara medveten om allt i din skåpbil. När det kommer till var du sover kan du inte springa in i en butik med några mått nedskrivna och köpa det som passar bra i din budget. Du måste förstå hur ditt liv skiljer sig i din skåpbil.

Så vad bör du tänka på?

Klimatet och din kropp

En av de bästa sakerna med att campa från din skåpbil är det faktum att om du inte njuter av vädret kan du bara köra någon annanstans. Men det betyder inte att du inte kommer att fastna i en värmebölja eller en kyla.

Fundera på var du sannolikt kommer att bo eller vilket klimat du föredrar. Om du planerar att bo i varmare klimat kan det vara slöseri med pengar att köpa en tung dunsovsäck. Om du är uppe på höga höjder i bergen kommer det inte att skära ner det med två lätta sovsäckar.

Du måste också tänka på hur du tycker om att må när du sover. Vissa människor är bara naturligt varmare, så deras definition av en ”varm” sovsäck kan vara annorlunda än någon som tycker att vädret i sjuttio grader är lite knasigt.

  Att välja den bästa sidan för din sovsäcksdragkedja

Slutligen kommer din skåpbils isolering och ventilation också att ha betydelse. Ibland är skåpbilar, särskilt äldre, inte isolerade för att hålla kylan ute, och andra håller värmen så bra att det är svårt att andas när vädret blir tillräckligt varmt.

Lyckligtvis är detta något du kan fixa i din skåpbil om den svänger på ett eller annat sätt. Vi har ett par inlägg som hjälper på båda sätten, det ena handlar om att hålla sig varm i din skåpbil och det andra handlar om hur du håller dig sval i din skåpbil.

Storleken på din skåpbil

Även om sovsäckar är ett bra alternativ eftersom du kan rulla ihop dem, måste du ändå tänka på hur stor din skåpbil är. Om du i slutändan behöver tre sovsäckar för en rad olika klimat, kan det ta mer plats än nödvändigt att välja tre stora.

Om din skåpbil är större kan du ha flera skrymmande sovsäckar. Men även då, om du råkar ha många saker, kanske inte ens den typen av utrymme räcker till alla sovsäckar du behöver.

Och det finns också längden. Om du är särskilt lång behöver du en sovsäck som täcker din kropp väl. Mät hur stora dina sovsäckar är ihoprullade och öppna för att få en bra uppfattning om vad som passar ditt utrymme.

Andra inlägg av intresse

  • 19 tips för att välja den bästa kikaren för skåpbilscamping
  • Blir tält stulna på campingplatser?
  • Kan du sätta ett minikylskåp i en skåpbil?

Din budget

Ett annat fördel med van camping är att det är billigare att göra jämfört med traditionell camping. Det finns sovsäckar för varje budget och livsstil, så även om du inte har så mycket pengar att jobba med kan du hitta något som passar dig.


Budgetmedvetna köpare bör dras till syntetiska sovsäckar – de är ofta mycket billigare, och de är också lättare att underhålla, vilket innebär att du förmodligen inte behöver byta ut dem någon gång snart.

  Vad du ska ta med dig på en helgvandring (nödvändigt du måste ha)

Om du är villig att betala lite mer, dra till dunfyllda sovsäckar. De packar ihop tätt och är lätta, men som en varning klarar de sig inte bra med vatten och måste torkas i en torktumlare.

Vi kommer inom kort att gå in på alternativen vid olika prisklasser.

Bästa alternativen för sovsäckar

Nu när vi har bestämt vad vi ska tänka på när vi väljer hur många sovsäckar du behöver, låt oss dela upp några alternativ baserat på de temperaturer som de presterar bäst för den genomsnittliga personen som bär baslager.

Som vi har nämnt är ”värme” eller ”svalka” relativt, så dessa är bara allmänna riktlinjer.

Bästa alternativen för 30 grader Fahrenheit och lägre

  • Coleman 0°F Mummy Bag: Denna sovsäck är bra för långa eller stora personer. Dess mumie-stil gör den till ett utmärkt alternativ för försegling i värme, och priset är också utmärkt.
  • Kelty Cosmic sovsäck: Denna väska är ett stort värde för sin mångsidighet. Den torkar snabbt och är mer motståndskraftig mot vatten och fukt.
  • Western Mountaineering Alpinlite sovsäck: Den här väskan är ganska dyr, men det är en bra investering. Det är lätt men kommer att hålla dig toasty.

Bästa alternativen för 30 grader Fahrenheit och uppåt

  • Tuff Outdoors Mummy Sovsäck: Denna häpnadsväckande prisvärda väska är perfekt för sommarnätter, med en temperaturgrad på sextio grader och uppåt.
  • Kelty Sine Sovsäck: Denna sovsäck är extremt anpassningsbar och håller dig varm i temperaturer så låga som 35 grader men sval med ventiler i varmare väder.
  • Marmot Always Summer Sovsäck: Precis som namnet säger är denna sovsäck perfekt för högre temperaturer och är lätt att bära.

Om du ska ha barn med, glöm inte att du också kan köpa barnstora sovsäckar.

Dessutom är sovsäckar bra när du behöver mer utrymme för att sova; du kan antingen använda dem på marken eller sätta upp ett tält för ytterligare campare. På så sätt kan vänner och familj följa med för att njuta av resan med dig.

  Att vattentäta och skydda ett tältgolv är avgörande

Finns det alternativ?

Om du känner för att köpa flera sovsäckar för en mängd olika temperaturer inte är något för dig, är vissa alternativ lika bekväma. De flesta av dessa alternativ kräver lite handarbete, men det finns alternativ om det inte är din grej.

Sängar

Om din skåpbil är tillräckligt stor kan du inkludera en hel säng.

Konvertibla sängar är ett utmärkt val för vancamping eftersom du kan fälla ihop dem eller skjuta bort dem och skapa ett soffutrymme. Dessa sängar kräver att du bryter ut dina verktyg, men om du är bra med händerna kan de vara bra tillägg till ditt område.

Du kan också inkludera en fast säng, vilket är precis vad det låter som – det är sängar som inte går att fälla ihop. Även om de tar mycket mer plats, kan dessa sängar bäddas snabbt med vanliga lakan och filtar från vilken butik som helst.

Vi har ett inlägg som du kanske gillar som berättar hur man sover i en Transit skåpbil där vi går in mer i detalj.

Hängmattor

Hängmattor kan kopplas från insidan av din skåpbil till ett träd eller andra stabila knytpunkter. Om vädret är bra och du vill sova under stjärnorna kan du dra fram en hängmatta och koppla av.

En madrass

Om du vill förbli minimalistisk kan du bara lägga ner en liten madrass i din skåpbil, tillsammans med några lakan och täcken, och du är klar! Det finns ingen regel som säger att du måste bygga vad som helst.

Du kan också skära ner vissa madrasser, som minnesskum.

Om du är intresserad av att använda en madrass så har vi ett bra inlägg som berättar om hur du hittar den perfekta madrassen för camping. Det kommer att göra kvällen mycket bättre.

Slutgiltiga tankar

Att välja rätt sort och rätt antal sovsäckar för dina behov är värt att lägga tid på. Bara för att du planerar en campingresa till naturen betyder det inte att du behöver offra komfort och värme vart du än råkar resa.