Hur många par strumpor ska jag ta med på en ryggsäckstur?

Att packa för din första backpackerresa kan vara överväldigande, men det behöver inte vara det. Att välja lättviktsutrustning är ganska enkelt, men folk bär mer kläder än de faktiskt behöver. Strumpor verkar vara det största problemområdet de flesta har. Behöver du verkligen ett par fräscha strumpor för varje dag på resande fot? Hur många par strumpor ska jag ta med på en ryggsäckstur?

De flesta tar med sig 3 par strumpor (du kan använda 2) på ryggsäcksresor för att minimera ryggsäckens vikt. Du har ett par strumpor för promenaden, ett par att sova i och ett extra par ifall de 2 första skulle bli blöta. Nyckeln är att välja merinoullsstrumpor istället för bomull. Merinoullsstrumpor håller sig torra längre, suger inte upp svett, minskar risken för blåsor och har antimikrobiella egenskaper som gör att de sällan luktar. Du kan bära samma par merinoullstrumpor i flera dagar.

Att packa för en flerdagars ryggsäckstur är den absolut mest utmanande delen av hobbyn. Att bära några extra kilo kommer inte att döda dig, men det kan allvarligt sakta ner dig på leden. Dessutom kan all den extra vikten belasta dina muskler i onödan.

Köp 2-3 par merinoullstrumpor så behöver du inte oroa dig för att hålla dem fräscha. Merinoull har antimikrobiella egenskaper så att de inte luktar och hanterar fukt bättre än något annat. Jag rekommenderar att gå med båda Smart ull eller Jävligt tufft vandringsstrumpor. Jag föredrar komforten med Smartwool, men båda alternativen är extremt hållbara.

Försök att packa lätt och bli av med allt som inte är helt nödvändigt. Du kan inte slänga din huvudutrustning utan att köpa lättare alternativ, men du kan minska vikten på din ryggsäck genom att trimma din garderob. I resten av det här inlägget kommer jag att förklara hur du blir av med dina extra strumpor utan att påverka din väg negativt.

Hur många par backpacking strumpor

Flera par smartwool strumpor i olika stilar

Att packa för din första backpackerresa kan vara en allvarlig mental utmaning. De flesta börjar med att planera sin rutt, välja lättviktsutrustning och välja mat/vatten, men de tenderar att förbise sina kläder. Detta leder till att du bär mycket mer kläder än du behöver och en överfylld ryggsäck.

Jag rekommenderar att ta med 2-3 par strumpor. Det finns sätt att hålla dina strumpor torra och fräscha så att de inte luktar. Här är några tips så att du kan lätta på din belastning och eliminera extra strumpor.

  • Ta med 2 par strumpor (tredje valfritt): Ta med minst 2 par strumpor så har du alltid ett par fräscha att ta på dig. Jag tar gärna med ett tredje par strumpor att ha på mig när jag tvättar mina strumpor eller om de andra blir blöta. Det extra paret lägger till 2,5 oz till min packning, så det är väl värt den extra vikten.
  • Vänd sockorna: Alternera dina strumpor genom att bära ett par rena för din vandring på morgonen och ta på dig det andra paret när du kommer till lägret. Det känns så skönt att få på sig ett par fräscha strumpor efter en lång vandring, men jag väntar gärna på det andra paret tills alla lägersysslor är klara och jag sätter mig ner för att slappna av.
  • Tänk på att sova barfota: Ta av dig dina strumpor innan du går och lägger dig för att ge dem några timmar på dig att avdunsta svett och kroppsoljor. Jag gillar att lufta fötterna när jag sover, men vissa föredrar att sova med strumpor på. Nu är den perfekta tiden att lägga till ditt tredje par strumpor till rotationen.
  • Tvätta dem efter promenader: På längre ryggsäcksresor lägger jag till att tvätta mina strumpor och andra kläder på min dagliga att-göra-lista. Detta är inte nödvändigt på korta weekendresor där du kan vänta tills du kommer hem för att tvätta, men svettiga kläder kan bli smutsiga i slutet av en 2 veckor lång resa. Blöt kläderna och använd biologiskt nedbrytbar tvål (kämpar) för att rengöra dem. Skölj dem med rent vatten och häng på tork.
  • Välj strumpor i merinoull: Det kan verka galet, men att byta till merinoullsstrumpor gjorde mer skillnad för mina vandringar än någon annan utrustning jag har köpt. Det är rätt där uppe med att lägga till ett inline-filter till mitt hydratiseringspaket. Merinoullsstrumpor är mycket bättre än syntet/bomullsstrumpor. De torkar på 10 minuter, leder bort svett, absorberar inte fukt, luktar aldrig, är extremt hållbara och bekväma oavsett väder. Jag bär samma 3 par Smartwool strumpor på varje ryggsäcksresa de senaste 10 åren.
  Hur mycket vikt kan en karbin hålla?

Jag ska gå in på fördelarna med merinoullsstrumpor nedan, men du bör definitivt ta 2-3 par (Smartwool strumpor) för långa ryggsäcksresor. De är mycket bekvämare och har löst alla mina blåsproblem. De kan vara dyra, men de är guld värda.

Du kanske kan spara $5 genom att gå med budgeterbjudanden, men kvaliteten kommer inte att finnas där. Walmart säljer Realtree-strumpor i merinoull för 10 dollar som är ganska fina, men de piller och hakar i tvättmaskinen. Jag har några par Realtree-strumpor att bära runt huset och skyfflar min veranda på vintern.

Varför ska jag ta med ett extra par strumpor?

Du behöver nästan ta med 1-2 extra par bomull/syntetstrumpor, men att ta med ett extra par merinoullsstrumpor är valfritt. Bomullsstrumpor absorberar svett och tar en evighet att torka, så du måste bära nästan 2 par per promenad för att vara bekväm. Sätt på ett par på morgonen och 2 timmar senare är de genomvåta av svett. Rotera genom dina extra par under dagen för att undvika blåsor.

Syntetiska strumpor är bättre på att hantera fukt, men efter en lång promenad kan du känna lukten av dem på mils avstånd. Det slutar med att svett, kropp, oljor, bakterier och mögel växer i sockorna. Det kan leda till fotsvamp och bakterieinfektioner om du får en blåsa/skär på fötterna. Att tvätta med biologiskt nedbrytbar tvål hjälper lite, men du behöver en rejäl tvätt för att bli av med lukten helt.

Du kan komma undan med två par merinoullstrumpor, men jag har alltid en backup. Jag har aldrig slitit ut ett par Smartwool-strumpor så det är ingen hållbarhetsfråga, men jag gillar att alltid ha ett par nya strumpor att rotera i. Detta ger mig ett rena par att slänga på efter strömkorsningar när jag hänger det våta paret från min ryggsäck och jag kan bära strumpor när jag tvättar.

  Hur många lumen ska en pannlampa ha? Strålkastarens ljusstyrka förklaras

Jag kan tvätta och torka båda paren samtidigt som jag bär backupen. Du kan gå runt på lägret barfota eller bära lätta sandaler, men jag gillar att skydda mina fötter och ha skor. Pinnar är inklämda i mina sandaler och lämnar mig med ömma fötter under resten av resan.

Kan jag ta med strumpor för varje dag?

Du kan alltid packa ett nytt par strumpor för varje dag på leden, men det kommer att lägga till 1-2 extra pund till din ryggsäck. Det är ingen dålig idé om du har bomulls- och syntetiska strumpor, men det är totalt onödigt med merinoull. Se bara till att varva bomull/syntetstrumpor och tvätta dem regelbundet för att hålla dem fräscha. Se till att du läser hela vägen igenom där jag förklarar hur du tvättar dina strumpor.

Merinoullstrumpor är det absolut bästa alternativet för backpacking. Jag skulle gå för båda Smart ull eller Jävligt tufft Strumpor. Jag gillar Smartwool strumpor eftersom de verkar ha mer stoppning, men båda alternativen är extremt hållbara. Enda nackdelen är att merinoullsstrumpor kan vara dyra. Merinoullsstrumpor absorberar inte fukt eller lukt, så det skulle vara dumt att ta med mer än 3 par merinoullsstrumpor. Spara utrymmet/vikten på ryggsäcken för viktigare föremål.

Släng dina bomullsstrumpor! Använd merinoull istället

Att kasta ut bomullsstrumpor är lätt något av det bästa jag någonsin gjort. Merinoullstrumpor är det absolut bästa alternativet för backpackers. De kan vara dyra, men du kommer att känna skillnaden så fort du byter. De är varma i kallt väder och svala i varmt väder, så du kan bära samma par strumpor året runt.

Det finns en anledning till att sjömän brukade bära ylletröjor på sina skepp. Ull tål alla väderförhållanden, blir inte lätt blöt, torkar snabbt och är extremt tålig. Det är precis vad jag letar efter när jag ska välja camping/ryggsäcksutrustning.

Jag rekommenderar starkt att köpa några Smart ull eller Jävligt tufft Strumpor. Båda är bra alternativ, men jag föredrar personligen Smartwool. Darn Tough strumpor verkar mer hållbara, men Smartwool strumpor brukar kännas mer bekväma. Jag tror att det har att göra med dämpningen de använder i sulorna. Det känns som att det är mer stoppning av någon anledning.

Varför ska jag byta till merinoullstrumpor?

Merinoull torkar snabbt och kan absorbera upp till 35 % av sin vikt i vatten utan att kännas blöt. Så det är väldigt svårt för svett eller regn att blöta dina strumpor. Bäckkorsningar är den enda gången de kan bli blöta och de torkar snabbt så det är inga problem. Dessutom är de fortfarande bekväma även när de blir blöta, så du behöver inte oroa dig för blåsor.

  Kan varmt kaffe gå i en Nalgene?

Jag gillar att ta en kort paus när mina strumpor blir blöta. Ta av dig dina skor/strumpor och lägg dem på tork. En solig dag tar det inte mer än 15 minuter för dina strumpor att torka. Vandringsskor kan ta ett tag, men löpare torkar ut snabbt. Det spelar egentligen ingen roll, eftersom merinoull hanterar vatten så bra, men du vill inte att dina skor ska lukta av fuktuppbyggnad.

Merinoull har antimikrobiella egenskaper så att bakterier och svampar inte kan växa. Du kan gå i flera dagar i samma par merinoullstrumpor och de ska inte lukta. Jag rekommenderar ändå att varva dina strumpor så att du alltid har ett par fräscha, men det är inte helt nödvändigt.

Jag gillar att bära ett par strumpor för vandring, ett par att bära i lägret och ett extra par ifall något händer med de två första. Det kanske är en överdrift, men jag är villig att bära några extra gram så jag alltid har fräscha strumpor.

Syntetiska strumpor är ett bättre val än bomull, men de har fortfarande problem. Syntetiska strumpor torkar snabbt och leder bort svett, men de stinker fortfarande efter en dag eller två. Det spelar ingen roll hur du vänder dem och försöker rengöra dem. De blir alltid irriterande och illaluktande på långa resor. Dessutom är de inte designade för att bäras långa sträckor, så du kan sluta med hål (vilket kan leda till blåsor).

Hur man tvättar strumpor

Biologiskt nedbrytbar tvål för att tvätta strumpor

Att tvätta strumpor under långa backpackerresor är inte så komplicerat, men det är ytterligare en syssla som du bör ta dig an innan du går och lägger dig. Allt du behöver är färskvatten och biologiskt nedbrytbar tvål. Jag bär en separat flaska av det doftande campus att tvätta mina kläder.

Doftande campsuds innehåller citronella-, lavendel- och pepparmyntsoljor, så du kan inte använda det med disken, men det hjälper till att hålla myggor, loppor, fästingar och andra insekter på avstånd. Det kommer också att ta bort den läckra svettlukten, vilket gör att du känner dig ett steg närmare hemmet. Vanliga Campsuds är en bättre idé björnland eftersom du inte vill locka dem till dina kläder.

Det är enkelt att tvätta dina kläder när du är på språng! Förskölj helt enkelt dina kläder med vatten minst 200 fot från en vattenkälla. Lägg en liten mängd biologiskt nedbrytbar tvål i ärtstorlek i handflatan och arbeta igenom kläderna. Försök att inte använda för mycket tvål eftersom det kommer att göra det svårare att skölja. Skölj alla tvålar med filtrerat vatten (tar bort alger/sediment) och lägg på tork.

Merinoull och syntetiska strumpor tar 15-30 minuter att torka i solen och bomull kan ta lång tid. På molniga dagar lät jag bomullskläder hänga från en trädgren i timmar och det kändes fortfarande fuktigt. Det är en av de främsta anledningarna till att du helt bör ta bort bomull från din backpackergarderob.