Hur många mil kan en husbil resa på en bensintank?

Du kanske är ny på husbilslivsstilen, eller så är det möjligt att du precis köpt en helt ny husbil. Hur som helst, om du läser den här artikeln, vill du förmodligen veta hur långt din maskin kan gå på en tank med gas.

Som sunt förnuft kan ha fått dig att tro, varierar det beroende på storleken och modellen på din husbil. I allmänhet, ju större husbil, desto större bensintank. Och, du gissade rätt, ju större tanken är, desto längre kan den färdas.

Vi kommer att täcka några generella idéer och tips som bör ge dig ett bollplank för hur många mil din husbil kan färdas på en full tank med bensin. Men, som alltid för detaljer, bör du konsultera din bruksanvisning.

Medelvärden för hur långt en husbil kan gå på en bensintank varierar beroende på modell och klass. Här är medelvärdena för hur långt en husbil kan gå på en bensintank.

Klass A husbilar har en genomsnittlig tankkapacitet på 100 gallon och genomsnittliga miles per gallon på 7, detta betyder att den genomsnittliga miles en klass A kan resa på en tank med gas är 700 miles. Klass B husbilar har en genomsnittlig bränsletankkapacitet på 25 gallon och en genomsnittlig miles per gallon på 16, detta betyder att den genomsnittliga milen en klass A kan resa på en bensintank är 400 miles. Klass C husbilar har en genomsnittlig bränsletankkapacitet på 60 gallon och en genomsnittlig miles per gallon på 11, detta betyder att den genomsnittliga miles en klass A kan resa på en tank med gas är 660 miles.

Vi kommer att dela upp det hela åt dig, tillsammans med exempel, så se till att kolla in det för att se hur det hela fungerar.

Tankkapacitet och körsträcka

När det gäller husbilar är den rapporterade genomsnittliga gastankstorleken 25 liter till 150 liter. Det är en ganska stor räckvidd. Storleken på din husbils bensintank avgör hur långt du kan gå. Dessutom kommer antalet miles per gallon din rigg är klassad för också att spela en roll.

Bränsletankens mått

 • Klass A husbilar

Klass A är den största av alla husbilar. De kan ge ägarna de flesta bekvämligheter och det största inre utrymmet. De är mycket större än ditt vanliga fordon, med en längd från 29 fot till 45 fot.

En större storlek innebär mer utrymme inuti för att äta, slappa, underhålla och sova. De flesta klass A husbilar rymmer flera personer tack vare mer än en sovplats. Ett större chassi och exteriör innebär också en större bränsletank.

Vanligtvis kommer en husbil i klass A att vara utrustad med en tank som rymmer 80-150 liter bränsle. Det faktiska antalet beror dock på modell, tillverkare och ålder förutom storlek. Men det är säkert att säga att dessa massiva lyxhusbilar har de största tankarna av någon klass.

 • Klass B husbilar

Klass B husbilar är de minsta och därför billigast. Eftersom de liknar en överdimensionerad skåpbil kan deras bensintankar likna vanliga fordonstankar. Men det finns två kategorier, klass B och klass B+. Klass B husbilar är vanligtvis mellan 5,5 och 7,5 meter långa medan B+ är något större.

På grund av sin lilla storlek är de förvisso billigare än husbilar i klass A, men de är också mycket mindre. Klass B kan sakna det förvarings- och bostadsutrymme man vanligtvis förknippar med en husbil. Klass B+ husbilar är generellt sett mer populära på grund av den lilla uppgraderingen av bekvämligheter och innerutrymme. Ändå kallas klass B och B+ i vardagsspråket för ”husbilar”.

Den genomsnittliga bränsletanken för en husbil av klass B är cirka 25 liter. Detta kan vara samma storlek som vissa Ford F-150 pickuper. Återigen, modell, märke och år kommer att avgöra den faktiska storleken på din husbils bränsletank.

 • Klass C husbilar

Klass C husbilar ligger, något kontraintuitivt, mellan klass A och B. De är vanligtvis 30 till 33 fot långa och är precis rätt storlek för de flesta RV-entusiaster.

  Håller liggunderlag dig verkligen varm?

När du tänker på klass C, tänk på husbilar i större skala. Ytterligare sovutrymme finns i hytten ovanför körområdet. På baksidan finns ytterligare en sovplats, varav några är utrustade med bäddsoffa. Köket och badrummet kommer inte att vara rymligt på något sätt, men de kommer att vara större än en klass B husbil.

Eftersom klass C husbilar är en sorts korsning mellan en husbil och en stor klass A husbil, har de en bränsletank som är proportionell mot deras ”mellanvägs” storlek. Bränsletanken kommer sannolikt att ha en kapacitet på mellan 40 och 80 liter.

För att sammanfatta bränsletankens kapacitet:

 • Klass A: 80 – 150 liter
 • Klass B: 25 liter
 • Klass C: 40 – 80 gallon

Detta är dock bara genomsnittliga tankstorlekar. Tillverkare, modell och tillverkningsår spelar alla en roll för den faktiska kapaciteten på din bränsletank.

Miltal

Flera faktorer spelar roll för hur många miles per gallon din husbil får. Detta är bara ett annat sätt att säga hur många miles din husbil kan färdas på en gallon bensin. Genom att känna till detta nummer kan du uppskatta hur långt du kan resa på en full tank med bensin.

Om du söker efter miles per gallon och husbilar, kommer du att upptäcka att tillverkarna listar allt från 10 till 25 miles per gallon. Men som med alla siffror i broschyren är detta inte hundra procent korrekt. Här är några saker som kan påverka hur många miles per gallon du kan få.

 • Vikten på din husbil

Bruttovikt (GVW) kan påverka din bensinkörning. Bruttovikten för fordonet är din maskins totala vikt. Den tar hänsyn till basvikten på din husbil, alla grejer du stoppar i den, hur full din bränsletank är och hur fulla dina andra tankar är, såsom avlopp och vatten.

Din husbil har ofta en totalvikt (GVWR). Detta nummer finns vanligtvis på en dekal på din husbil. Detta är den maximala totalvikt som din installation tål. Men det här är lätt att ta sig runt, och ju tyngre din husbil, desto mer bränsle kommer den att använda, vilket minskar din körsträcka.

Om du vill ha ett korrekt antal, kanske du vill väga din husbil. Det enklaste sättet är kanske att ta det i offentlig skala. Vägningsstationer ägs och drivs av staten, men är vanligtvis öppna för allmänheten. Du kommer ofta att se vägningsstationer utanför motorvägsavfarter, eftersom de främst används av semi-lastbilar.

Men du kan också använda en privat våg. Vissa företag har dessa tillgängliga för allmänheten och tar bara ut en liten avgift. Du kan kolla med skrot, spannmålsmagasin och stenbrott då de ofta har vågar på plats och kanske kan väga dig din rigg om du kontaktar dem och frågar.

När du har hittat en våg är allt du behöver göra att köra upp vågen och väga din rigg.

Det är förmodligen en bra idé att väga din släp fullastad med all din utrustning, vatten och bränsle för att få en exakt siffra på vikten du drar. Inte bara kommer du att bättre kunna bestämma körsträckan, men om siffran är större än GVWR som anges på din dekal, måste du ta bort lite vikt tills du tar ner den till en lämplig nivå.

Om du har problem med att hitta en våg finns det några utmärkta miniräknare online som kan hjälpa dig att uppskatta din totala fordonsvikt. Ju tyngre din husbil desto mindre ekonomisk.

 • Bränslebesparande funktioner

Vissa människor väljer att lägga ett bränsleekonomichip i sin husbil. Dessa enheter, kända som prestandachips, sägs hjälpa dig att optimera din husbils prestanda och spara bränsle. De gör detta genom att förmodligen optimera ditt vridmoment.

Det diskuteras dock mycket om dessa marker verkligen gör allt de påstår sig göra, med de flesta ägare som ser mindre än fantastiska resultat. Om du ändrar din motor kommer dessutom alla fabriksgarantier att ogiltigförklaras, så det finns en viss risk.

 • Diesel kontra gas
  Använda övermadrasser för camping: för-, nackdelar och idéer

Ett annat mycket omdiskuterat ämne om körsträcka är diesel eller gas. Tja, diesel brukar komma ut över bränsleeffektiviteten. Och detta framgår av det faktum att många av de största husbilarna, eller klass A, använder dieselmotorer.

På ett vetenskapligt sätt har diesel kemiskt drygt 10% extra energi än vanlig gammal bensin. Och det betyder att man går längre per tank bränsle. Faktiskt cirka 25 till 30 procent ytterligare.

Diesel är dock dyrare. Så även om du kanske inte fyller på så ofta, kommer det att kosta dig mer varje gång än om du skulle få en tank med bensin.

Alla dessa faktorer påverkar dina miles per gallon. Om du redan äger en husbil, kommer det att ta lite forskning och forskning, samt lite försök och misstag, för att ta reda på hur långt du verkligen kan gå på en tank med bensin. Om du är ute efter en husbil kan du definitivt fråga återförsäljaren om de har en uppskattning av körsträckan.

Miles per gallon uppskattningar

Klass A husbilar, de största, får i allmänhet cirka 6-8 miles per gallon. De är trots allt gasslukare med de tunga lyxegenskaperna, stora mekaniska delar och tunga granater. Om du reser upp och ner i kuperad terräng kan den siffran vara ännu lägre, ibland runt 4 miles per gallon.

Klass C husbilar klarar sig något bättre. De kan vanligtvis få cirka 10 till 12 miles per gallon. De är inte lika tunga som klass A husbilar, men har ändå lite tyngd.

Klass B-installationer presterar bäst när det gäller gassträcka. De får cirka 15 till 18 miles per gallon. De är mindre och har färre bekvämligheter, men kompenserar för detta i lägre bränslekostnader och en mindre prislapp.

För att sammanfatta miles per gallon:

 • Klass A: 6-8 mpg
 • Klass B: 15-18 mpg
 • Klass C: 10-12 mpg

Så låt oss titta på några exempel.

Till exempel, om du kör en husbil av klass A, kan du förvänta dig 7 miles per gallon bränsle. Om du har en full tank kan du ha cirka 100 liter. Därför kan du resa 7 miles per gallon av dina 100 tillgängliga gallon, eller cirka 700 miles.

I klass C får du cirka 11 miles per gallon. Om du har en 55 gallon tank kan du köra cirka 605 miles på en full tank.

Och med en husbil av klass B med i genomsnitt 16 miles per gallon, om du har en full 25-liters tank kan du köra cirka 400 miles.

Det säger sig självt att ju mindre husbil desto mindre tank. Ju mindre tank, desto mindre körsträcka kan du få, men med en bättre genomsnittlig körsträcka per gallon.

Detta kommer att bli tydligare när det är dags att tanka. Att veta kostnaderna för din destination är enormt när det gäller att resa i din husbil. Du kommer att vilja veta hur mycket det kommer att kosta dig i bränsle för att komma till din plats, eftersom kostnaden för gas kommer att vara en stor faktor i din resebudget.

Om gasen är $3,00 per gallon, kan du förvänta dig den totala kostnaden nedan för att fylla din tank med hjälp av ovanstående scenarier.

 • Klass A (7 mpg 100 gallon tank): $300
 • Klass C (55 gallon tank med 11 mpg): $165
 • Klass B (25 gallon tank med 16 mpg): $75

Så i din klass A kan du köra cirka 700 mil på full tank, men varje gång du behöver fylla på spenderar du cirka 300 dollar. Om det verkar vara vansinnigt mycket, kanske du vill välja mer livskraftiga resmål som ligger närmare hemmet. Ändå är 700 ganska långt. För att sätta det i perspektiv Detroit, Michigan är cirka 722 miles från Atlanta Georgia.

  Är Duck Boots bra för vandring (för- och nackdelar)

Beräkna dina kostnader

Som nämnts tidigare finns det många praktiska miniräknare som kan hjälpa dig att bestämma allt från kostnaden för gas till vikten på din husbil. Det är en bra idé att titta på några och försöka uppskatta din körsträcka och kostnader så gott du kan innan du reser.

Till exempel:

 • Din resa tar dig till en destination 1500 miles away.
 • Din klass C RV får 11 miles per gallon och har en 55 gallon tank.
 • Kostnaden för gas är $3,00 per gallon
  • Dela först 11 med 1500 för att få 136,36
  • Multiplicera sedan siffran med priset på gas, i det här fallet 3,00 USD
  • Det resulterande antalet är kostnaden för din resa, cirka 409 USD

Men siffrorna från miniräknare på nätet är bara spekulativa. Det enda riktiga sättet att få en bra uppfattning om hur långt din husbil kan gå på en full tank bränsle (och hur mycket det kommer att kosta dig) är att göra anteckningar och göra mätningar på resor.

Ju mer du reser med din husbil, desto bättre vet du de genomsnittliga miles per gallon för dina riggar. Gaspriserna fluktuerar hela tiden, men du får också en bättre förståelse för hur mycket det kommer att kosta att resa till en viss destination.

Tips för att spara på bensinen

Här är några tips för att spara på bränslekostnaderna.

Ju mindre desto bättre. Om du planerar att resa ofta och bränslepriserna är ett större problem än lyxiga bekvämligheter, överväg en mindre husbil, till exempel en klass B. Dessa är billigare att driva och har bättre miles per gallon.

Undersök bränsleekonomin. Ändå kan vissa husbilar i alla storlekskategorier överträffa andra när det gäller bränsleekonomi. Till exempel, i klass A-kategorin, får en Thor Palazzo enligt uppgift 12,9 miles per gallon under idealiska körförhållanden, vilket är ganska bra för en klass A. Och för klass B-kategorin får Winnebago Travato 59G 20 miles per gallon. Att ta reda på vilken husbil som är den mest bränslesnåla i din favoritklass kan hjälpa din plånbok.

Motorunderhåll. Att ta väl hand om din motor och se till att den är i gott skick kan hjälpa dig att spara på bränslekostnaderna. Genom att se till att allt fungerar optimalt sparar du gas. Detta kan också inkludera att kontrollera saker som däcktryck.

Använd appar för gaspris. Genom att använda verktyg och appar som visar bensinpriser i ditt område kan du hitta det billigaste stället att fylla på.

Sänk din vikt. Som diskuterats, ju lägre vikt din husbil har, desto mindre bränsle ska den använda för att ta sig runt. Det betyder att du inte tar med dig alla möjliga redskap för att hålla nere vikten. Dessutom kan små knep för att minska vikten läggas enormt mycket. Som att inte fylla skåpen helt innan du åker, utan att vänta med att handla tills du kommer till din destination.

Kör i rätt hastighet. Äntligen, precis som en bil, kan du spara bränsle genom att köra i ekonomiska hastigheter. Att köra för fort kommer att ta slut på bränslet. Du kan vanligtvis hitta din rekommenderade maximala ekonomiska hastighet i din instruktionsbok.

Prisvärda resor

Det är många faktorer som spelar in hur långt du kan resa på en full tank och till vilken kostnad. RVing är definitivt en lyxutgift och kan inte direkt anses vara billig. Men det finns sätt du kan göra det billigare att resa och se landet i din husbil. Genom att tillämpa några eller alla ovanstående tips och tricks kan du förhoppningsvis spara bränsle och ta dig billigare till din destination!

Fler artiklar du kommer att älska.

Hur mycket hyr du en husbil? (Dags-, vecko- och månadspriser)

Genomsnittlig lagringskostnad för husbilar (husbil och resesläp i USA)

Vad är snittpriset för att campa med husbil?

Medellängd Vikt Höjd husbil (exempel klass A och C)