Hur många människor kan åka på en vattenskoter?

Du har säkert sett vattenskotrar flyga förbi på vattnet under en dag på stranden eller sjön. Du kanske har sett ett lyckligt par på väg ut till en ö för en picknick, eller till och med tre personer som rider samtidigt. Det kan få dig att undra, hur många människor kan passa på en av dessa saker?

En vattenskoter kan säkert passa var som helst från en till fyra personer. Denna gräns beror på både storleken på själva vattenskotern och vad den används till vid tillfället.

När du överväger att köpa en vattenskoter, hur många personer den passar är en viktig faktor att ta hänsyn till. Storleken och typen av jetski kommer att avgöra dess användning, vilket vi kommer att titta på i den här artikeln.

Spela det säkert, håll dig till kapacitet

Det säger sig självt att poängen med att åka ut på en vattenskoter är att ha det vilt och bra. Vattenskotrar är kända för sin snabbhet och förmåga att utföra tricks på. Det betyder dock inte att du ska agera på osäkra sätt när du använder maskinen. Spänningssökare och lugna ryttare bör alltid utöva säkra körvanor.

När man ställer frågan om hur många personer som får plats på den här vattenskotern ska målet inte vara att hamna på så många att vattenskotern knappt kan fungera.

Alla vattenskotrar (och alla andra vattenskotrar) har kapacitets- och/eller viktgränser som alltid bör följas oavsett vad. Tillverkarna av vattenskotrarna har testat sina produkter om och om igen, så de vet vad de klarar av.

Vattenskotrar och båtar testas på liknande sätt som andra fordon av samma skäl. Precis som lastbilar har en maximal dragkapacitet och sedaner har ett maximalt antal passagerare, har vattenskotrar definierade gränser som, när de följs, säkerställer maskinens högsta prestanda och högsta säkerhetsnivå för föraren och passagerarna.

Så länge du följer riktlinjerna som ges är risken liten att något går fel. Och om något går fel kommer det att få det bästa (eller kanske bara minst dåliga) resultatet som möjligt.

Storlekar på vattenskotrar

Du kanske undrar varför det finns så många olika typer av vattenskotrar. Den enda anledningen till att skaffa en är att gå riktigt fort på vattnet, eller hur? Jo, vattenskotrar kan faktiskt användas för en mängd olika aktiviteter.

Något som bör förtydligas är begreppet vattenskoter. En vattenskoter är faktiskt ett märke av vattenskoter tillverkad av Kawasaki. En vattenskoter är en jetdriven båt, mindre än 13 fot lång, enligt definitionen av USA:s kustbevakning.

Så vad kan du göra med de olika storlekarna på vattenskotrar? Precis som olika typer av båtar har olika idealiska användningsområden, har olika typer av vattenskotrar olika idealiska användningsområden.

Om din idé om en perfekt dag med nöje är att kunna göra din egen grej, gå fort och kanske slänga in några tricks som våghoppning, så kan en stand-up-modell för singelåkare vara det bästa valet för dig. Denna typ av modell är gjord för att ha den bästa manövrerbarheten, vilket är en av anledningarna till att de är populära för racing.

  Kokanee vs Cutthroat: Vad är skillnaden?

Om du inte ser dig själv delta i några turneringar inom en snar framtid och du bara vill ha kul och ta det lugnt ibland, skulle en större sittande modell vara mer för dig.

Tack vare sin storlek har de större vattenskotrarmodellerna ett mycket bredare användningsområde än sina stående följeslagare för singelåkare.

Dessa är idealiska för människor som vill dela det roliga med att glida över vattenytan. Visst kan du ta med dig två eller tre singelåkare, men vissa tycker det är roligare att dela sittplatsen med andra. Att ha flera personer på innebär givetvis att tricks är borta från bordet, eftersom det skulle innebära en större säkerhetsrisk.

En mycket populär aktivitet för flera personer på alla vattenskotrar är bogsering. Även om inte alla vattenskotrar har en dragkrok, har många av sitt-down-modellerna det. Detta gör bogsering enkelt och säkert. Aktiviteter som tubing, wakeboard och vattenskidor kan avnjutas utan att behöva köpa en mycket större och dyrare båt.

Om du ska bogsera måste du se till att ditt rep har en lämplig längd. Water Sports Industry Association, eller WSIA, säger att linor för slangar bör vara minst 50 fot långa men inte längre än 65 fot.

För bogserande wakeboardåkare ökar längderna lite. Nybörjare rekommenderas att använda en längd på cirka 65 fot, medan mer avancerade ryttare rider med ett rep som är upp till 85 fot långt. Den rekommenderade längden för vattenskidåkning är liknande, med standarden 70 till 75 fot.

En annan aktivitet som blir mer populär bland vattenskoterägare är fiske. Det kanske inte tycks så, men det finns gott om plats att sitta och kasta så mycket du vill. Vissa vattenskotrar har faktiskt ett utrymme där du kan montera en kylare på baksidan för att hålla dina fiskar i.

Det finns även icke-rekreationsanvändningar för vattenskoter. Eftersom de är små, snabba och lätta att kontrollera, kan de användas i vattenräddningssituationer. Marinen använder dem också för vissa typer av träning.

Single Rider Jet Skis

Single rider stand-up jet skidor har funnits länge. Den allra första modellen uppfanns i mitten av 1950-talet. De har kommit långt sedan dess och kan göra några ganska fantastiska saker.

Vi kan ta en titt på ett par olika modeller för att jämföra dem och få en uppfattning om vad de kan göra.

Den första är 2019 Kawasaki Jet Ski SX-R. En del av dess statistik listas i tabellen nedan.

Motor 4-takt, DOHC, fyra ventiler
per cylinder, 4-cylindrig inline
Förflyttning 1 498 cc
Sticka 957 lb
Längd 104,5 tum
Bredd 30,1 tum
Höjd 33,1 tum
Vikt 551,3 lb
Ryttare kapacitet 1

Siffrorna är imponerande på denna modell, och den kan nå hastigheter på cirka 60 miles per timme. Dess MSRP är $9 999,

En annan bra modell att titta på är Yamaha Superjet.

  Indiana Jet Ski Laws: Ett enkelt fuskblad med allt du behöver veta
Motor 2-cylindrig, 2-takt,
Yamaha marinmotor
Förflyttning 701cc
Längd 88,2 tum
Bredd 26,8 tum
Höjd 26 tum
Vikt 306 lb
Ryttare kapacitet 1

Denna modell är uppenbarligen lite mindre än Jet Ski SX-R och lite mindre kraftfull. Dess hastighet toppar närmare 45 miles per timme, men dess hantering är inte mindre imponerande. Dess MSRP är $8 499.

Något som är viktigt att notera är att singelåkare stå-upp-modeller kräver lite mer att vänja sig vid än sittande versioner. Mer övning krävs för att säkerställa kompetent och säker drift.

Ståmodeller är mindre vanliga att se än sittande modeller, men de börjar växa i popularitet.

Kom bara ihåg, en person i taget på dessa! Och även om du kommer på ett sätt att rigga ett rep för bogsering, bör det inte göras. Bogsering är till för de större modellerna som faktiskt är byggda för det.

Flera Rider Jet Skis

Den allra första sittande vattenskotern var 1968 års Sea-Doo. Liksom stand-up-modellerna har de kommit långt i prestanda och design.

Sit-down vattenskotrar är gjorda för att vara bekväma så att de kan avnjutas i timmar i taget. Oavsett om du vill dra barn på en tub eller bara spendera en eftermiddag med fiske, kan du hitta en modell som passar dina behov.

Vi kan ta en titt på specifikationerna för ytterligare ett par modeller, med Yamaha Waverunner VX-C.

Motor 3-cylindrig, 4-takts TR-1 High
Utgång Yamaha marinmotor
Förflyttning 1049cc
Längd 131,9 tum
Bredd 48 tum
Höjd 46,9 tum
Vikt 692 lb
Ryttare kapacitet 1 till 3

Du kommer genast att märka att typen av vattenskoter är mycket större än ståupp-variationen. Detta är att vänta så att ryttarkapaciteten kan ökas.

VX-C har andra användbara funktioner som en dragkrok, vattentät förvaring och mugghållare. Det här är bara några av funktionerna som gör denna och liknande modeller idealiska för att ta ut mer än en förare.

Det finns också en möjlighet att installera vattentäta trådlösa högtalare, vilket kan ge mycket nöje till tiden på vattnet.

VX-C har en MSRP på $8 999. Det är en ganska bra affär, med tanke på allt det innehåller.

En jämförbar modell från Kawasaki är Jet Ski STX-15F.

Motor 4-takt, DOHC, fyra ventiler pr
cylinder, 4-cylindrig inline
Förflyttning 1 498 cc
Sticka 957 lb
Längd 122,8 tum
Bredd 46,5 tum
Höjd 41,3 tum
Vikt 844,5 lb
Ryttare kapacitet 1 till 3

Jet Ski STX-15F är lite mindre och kraftfullare än Yamaha VX-C, vilket innebär att den kanske passar bättre för dem som vill ha lite mer fart. Men dess mindre storlek gör den lite mindre lämpad för något som fiske.

Något annat att notera är att denna modell inte kommer med dragkrok.

MSRP för Jet Ski STX-15F är $9 699.

Hur stora blir de?

En av de största typerna av vattenskotrar som finns är FX-serien från Yamaha. Dessa modeller mäter 140,9 tum långa, 50 tum breda och 48,4 tum höga. Det gör dem 3 fot längre än Jet Ski SX-R och nästan 4 och en halv fot längre än Yamaha Superjet.

  En lista över de bästa bågskyttebanorna i Seattle, Washington

Det är ett ganska brett storleksintervall. FX-serien får enkelt plats för 3 personer, och kan passa 4 så länge ett par av åkarna får plats bekvämt i en sits.

Den extra storleken betyder inte att du kommer att gå långsammare på dessa maskiner. Här är specifikationerna för FX Limited SVHO.

Motor Superladdad 4-cylindrig, 4-takts,
Super Vortex High Output Yamaha
Båtmotor
Förflyttning 1812cc
Längd 140,9 tum
Bredd 50 tum
Höjd 48,4 tum
Vikt 822 lb

Förstärkta specifikationer som dessa kommer dock till ett högre pris. MSRP för just denna modell är $17 399.

Varför du bör följa riktlinjerna

Jetski är en rolig aktivitet som kan njutas av människor i praktiskt taget alla åldrar. Men precis som alla andra aktiviteter finns det risker. Gränserna som tillhandahålls av tillverkarna av fordonen är gjorda för att hålla förare säkra. Precis som du inte skulle försöka dra en tung last med en Honda Civic, bör du lära dig och känna till begränsningarna hos din vattenskoter.

Förutom att hålla dig fysiskt säker, finns det regler att följa för att inte hamna i problem med lagen. Även om varje stat sannolikt har skillnader i sina lagar angående användning av vattenskoter, kommer du att omfattas av liknande regler var du än åker.

Att köra en vattenskoter under suboptimala förhållanden kan ge dig en varning, böter, återkallande av dina körrättigheter och till och med fängelse. Till exempel, i delstaten Texas är det straffbart att bogsera en skidåkare för fort eller i en farlig herrgård med böter på upp till $2000 och/eller ett fängelsestraff på upp till 180 dagar.

Även om att cykla med fler än den förutbestämda gränsen för passagerare inte är exakt samma sak som att cykla oregelbundet eller att cykla i berusning, är det fortfarande inte det bästa sättet att cykla och utgör en säkerhetsrisk för alla ombord.

Även om du tror att du inte kommer att åka fast, påminn dig själv om det potentiella resultatet. Ju fler man har ombord desto svårare är det att sköta vattenskotern på rätt sätt, vilket gör att nu ännu fler riskerar att skadas.

Ha kul men låt dig inte bäras med

Kom ihåg att poängen med att ha en vattenskoter är att ha kul! Jag har aldrig pratat med någon som har åkt en och inte trivts med den. Vattenskotrar kan ge oändlig underhållning på en mängd olika sätt. För att se till att allt det roliga varar så länge som möjligt är det bara att följa reglerna.

Om du någonsin frestas att stapla ett gäng människor på en vattenskoter, tänk på vad som skulle hända i händelse av en olycka. Så länge alla gör sitt bästa för att undvika det kommer det inte att finnas något att oroa sig för och regeringen kommer inte att känna behov av att skapa fler restriktioner.