Hur många malkulor att använda i ett rum

Ingen gillar att öppna sin garderob och ta sin favorittröja, bara för att se den full av hål. Mal kommer att äta upp fibrerna och skapa hål i dina kläder, vilket gör dem oanvändbara. Men du behöver inte oroa dig. Precis som med alla andra skadedjur, finns det ett sätt att hantera klädfjärilar effektivt.

Du kan använda olika metoder, en av de mest populära är malpåse. De fungerar riktigt bra, och du kan till och med köpa dem online, men innan du använder dem i ditt hus måste du överväga vissa hälsofaktorer.

Här är allt du behöver veta om malpåse och några alternativa sätt att bli av med malar.

Vad är malkulor och bör du använda dem inuti?

Innan du lägger en handfull malpåse inuti din garderob, låt oss först se vad de är i första hand.

Malbollar är bekämpningsmedel som används för att döda klädfjärilar. De är gjorda av två ingredienser, naftalen eller paradiklorbensen, båda effektiva motmedel mot mal. Men problemet är att de också är väldigt skadliga för din hälsa.

Naftalen och paradiklorbensen är gasningsmedel, vilket betyder att de kommer att förvandlas till ånga vid rumstemperatur.

Men även om båda är farliga, är naftalen mycket farligare av de två. Det kan få dig att känna dig yr, illamående och till och med orsaka allvarliga problem, som hemolytisk anemi, lever- och njurskador. Det anses också vara cancerframkallande.

Så, nu för att svara på frågan om du ska använda malkulor inuti. För att uttrycka det enkelt – absolut inte. Du bör undvika att använda malkulor i öppna garderober, vindar, hålrum i väggar och andra utrymmen. De ska endast användas i slutna behållare så att kemikalierna inte kan komma ut i luften. På så sätt kommer du att döda malarna utan att skada dig själv eller andra i huset.

Se även  Varför överhettas min Eureka-vakuum?

Men om du ändå måste använda dem borde det räcka med en eller två beroende på rummets storlek. Se i så fall till att lämna rummet och vädra ut det efter att malpåsen har gjort sitt. På så sätt kommer du att minimera de negativa effekterna av kemikalierna.

Förvara dessutom bekämpningsmedlet i ett låst skåp borta från barn. Malkulor kommer ibland i livfulla färger, så barn kan missta dem för godis och äta lite. Men de kan avsevärt skada barns hälsa eftersom de skadar röda blodkroppar.

Alternativa sätt att hantera malar

Att inte kunna använda malkulor inne i ditt hus betyder inte att du inte kan hantera malar på annat sätt. Här är några saker du kan göra:

  • Rengör noggrant
  • Förvara dina kläder ordentligt
  • Använd ett naturligt malmedel
  • Bekämpa malarna med en naturlig maldödare
  • Upprepa dessa steg varje säsong

1. Rengör noggrant

Fjärilar gillar mörka platser där ingen kan störa dem. En av dessa platser är, du gissade rätt, din garderob. Men det hela, inte bara den del du använder varje dag. Så ta ut kläderna, kolla alla mörka hörn av din garderob för mal och larver och rengör dem.

2. Förvara dina kläder på rätt sätt

Fjärilar attraheras av protein i hudceller, som de kan hitta i kläderna vi bär. Så nästa gång du packar in dina kläder i garderoben, lägg inte de du bar innan du tvättar dem.

3. Använd ett naturligt malmedel

Fjärilar gillar inte naturliga oljor, så att spraya dem i din garderob, lådor eller runt huset kan hjälpa dig att hantera dessa skadedjur. Dessutom kan du använda lavendelmynta och ceder att stöta bort nattfjärilar.

Se även  Kan du använda Pine Sol på mattan?

4. Bekämpa malarna med en naturlig malmördare

Om du behöver döda nattfjärilarna i din garderob kan du använda Pest Control Spray. Det är mycket effektivt och, viktigast av allt, helt naturligt. Och om du skulle vilja ha något annorlunda kan steam också hjälpa dig med ditt malproblem.

5. Upprepa dessa steg varje säsong

Upprepa alla ovanstående steg efter varje säsongsbyte. Det är det bästa sättet att hålla din garderob, och ditt hus i allmänhet, malfritt.

Lämna en kommentar