Hur många lumen ska en pannlampa ha? Strålkastarens ljusstyrka förklaras

När det kommer till att välja ut strålkastare kan det vara svårt att välja bland tusentals olika alternativ. De ser alla likadana ut och har en liknande funktion (ger ljus), men vissa gör ett bättre jobb än andra. Hur väljer du rätt pannlampa? De flesta börjar med att jämföra strålkastarnas lumennivå, men strålkastarnas lumenvärden är inte som de verkar. Hur många lumen ska en pannlampa ha?

De flesta borde sikta på ett maximalt lumenvärde i intervallet 250-350. En 350 lumen pannlampa ger mycket ljus på maximal inställning med lång batteritid. Du behöver inte mer än 100-150 lumen för en nattlig promenad, men strålkastare med högre lumen är bättre för att markera avlägsna föremål.

Tänk på att du sällan kommer att använda en pannlampa på den maximala ljusstyrkan, eftersom batteriet laddas ur snabbt. Pannlampans lumen spelar liten roll, men man får sällan full ljusstyrka från en pannlampa. Faktorer som batteriladdningsnivå, ljusstyrkeinställningar, strålbredd etc. spelar alla en viktig roll för att bestämma strålkastarens ljusstyrka.

Var försiktig när du köper en pannlampa! Billiga strålkastartillverkare ljuger om lumenvärden för att överdriva strålkastarens ljusstyrka. Om du ser en strålkastare på $20-$30 med mer än 350 lumen, höjer de förmodligen betyget. Gå med en pålitlig tillverkare för att få ett realistiskt lumenvärde.

I resten av det här inlägget ska jag förklara hur många lumen en pannlampa ska ha och gå in på alla faktorer som påverkar ljusstyrkan på pannlampan. Du kanske blir förvånad över att höra att lumenvärden inte gör så stor skillnad när det kommer till strålkastarljusstyrkan.

Strålkastarens ljusstyrka: hur många lumen ska en strålkastare ha?

Strålkastarens ljusstyrka Lumen

De allra flesta strålkastare faller i området 250-350 lumen. Det finns några extremvärden som kan nå över 1000 lumen, men dessa strålkastare kommer att vara skrymmande och dyra. Så varför finns det så många billiga strålkastare som hävdar löjliga lumenvärden i 10 000+ lumenområdet?

De flesta strålkastare som hävdar mer än 1000 lumen är vilseledande om deras faktiska lumenvärden. Du skulle behöva betala uppåt $100 (förmodligen närmare $200-300) för att få en riktig pannlampa på över 1000 lumen. Alla företag som påstår sig sälja en pannlampa över 1000 lumen för $30-$50 gör bedrägliga påståenden om sin produkt.

Real strålkastarbetyg ligger nästan alltid i intervallet 250-350 lumen om du inte spenderar mer än $100. Det finns företag som säljer riktiga 450-750 lumen strålkastare för mindre än $100, men du kommer förmodligen inte att märka någon större skillnad mellan en 350 och 750 lumen strålkastare. De Petzl Tacticka Core Head Torch (450 lumen), Fenix ​​HM50R (700 lumen), Biolamp Pannlampa 750 (750 lumen) är perfekta exempel.


Är strålkastare med hög lumen bättre? Hur ljus är en bra pannlampa?

Är strålkastare med hög lumen bättre?

Det kan tyckas högre, ett högre lumenvärde skulle alltid vara bättre, men så är inte fallet. Det finns en avvägning mellan fler lumen och batteritid. När du ökar lumenvärdet kommer det nästan alltid att minska batteriets totala livslängd eller så kommer det att ha ett skrymmande batteripaket.

Dessutom använder du sällan en pannlampa på maximal ljusstyrka, ljusstyrkan minskar när batteriet tar slut, och du måste även tänka på strålavståndet. Jag har flera strålkastare med olika lumenvärden och det är inte så stor skillnad mellan billiga och dyra strålkastare.

Min billiga Black Diamond Astro 250 Lumen pannlampa presterar liknande mina dyra pannlampor som har dubbelt så mycket lumen. En fördubbling av lumenvärdet gör en liten skillnad, men du måste också ta hänsyn till den upplevda ljusstyrkan.

  Varför blir min ficklampa varm? Ficklampa design för att förhindra överhettning

Det verkar logiskt att om man går från 400 lumen till 200 lumen så sjunker ljusstyrkan med 50 %, men det fungerar inte så. När ljusstyrkan (mätt i lumen) sjunker med 50 % är det bara en minskning av ljusstyrkan på 30$. Dina pupiller reagerar på förändringen i ljus och expanderar för att kompensera för förändringen i ljusstyrka.

Du bör också komma ihåg att de flesta använder sina strålkastare på lägre ljusstyrka och att strålkastare med hög lumen dämpas snabbare än strålkastare med lägre lumen. En 400 lumen pannlampa vid maximal ljusstyrka kommer att dimmas till 200 lumen på 15-20 minuter, men en typisk 250 lumen pannlampa kan ta en timme att nå 200 lumen.

När båda strålkastarna når samma lumennivå, kommer batterierna att laddas ur i samma takt. Du betalar alltså 2-3 gånger priset för 15 minuter för att ha ett längre maxavstånd. Då kan du ta hänsyn till buntens bredd och det spelar ännu mindre roll.

Ignorera överdrivet ljusflöde från strålkastarna!

Tillverkare av budgetstrålkastare ljuger om lumenvärden

Gå till Amazon och kolla in strålkastarna för en minut. Hela första sidan med listor är full av företag som jag aldrig hört talas om. Vissa lumenvärden verkar rimliga (250-500 lumen), men du har också galna 1000+ lumen strålkastare.

Här är ett exempel på en av de mest sålda strålkastarna på Amazon. De Victor laddningsbar pannlampa (bilden ovan) påstår sig ha 18 000 lumen med en 10-timmars körtid. Den har massor av LED-lampor, men de betygen kan definitivt inte vara verkliga till det priset!

Det är därför det är så löjligt! Jag gick för att titta på Home Depot för att hitta den dyraste LED-lampan på deras hemsida. Det är en enorm LED-lampa för $250 designad för kommersiella strålkastare och den har bara 11 200 lumen.

Tror du verkligen att de kan tränga in 18 000 lumen i en liten pannlampa för 10% av priset? De gjorde helt upp lumenvärdet för att vilseleda kunder och sälja fler strålkastare. Med en så enorm lampdesign skulle den kunna hamna i intervallet 500-1000 lumen (jag tvivlar på det), men du skulle inte få mer än 20 minuters batteritid.


Faktorer som påverkar strålkastarens ljusstyrka

Faktorer som påverkar strålkastarens ljusstyrka

När det kommer till ljusstyrka kan du inte bara tänka på ljusstyrkan. Det finns flera faktorer som kan ändra den totala ljusstyrkan på din pannlampa. Vilka faktorer bör du tänka på när du väljer pannlampa?

  • lumen: Lumen är den totala mängden ljus som kommer ut ur din pannlampa. Fler lumen motsvarar vanligtvis en ljusare strålkastare och större strålavstånd, men produktspecifikationerna kan lura. Sikta på ett lumenvärde i intervallet 250-350 för de flesta situationer. Högre lumenvärden är bra för spotlight-uppgifter, men du använder sällan en pannlampa med maximal ljusstyrka och ljusstyrkan faller längs med batterinivån.
  • Drifttid: (kallas även brinntid) Körtid, även känd som brinntid, är hur lång tid dina batterier räcker vid maximal ljusstyrka. Strålkastare med hög lumen har nästan alltid en mycket kortare drifttid. Du brukar byta ut ett högre lumenvärde för en kortare batteritid, men flera ljusstyrkainställningar kan lätta på belastningen. Ljusstyrkan minskar snabbt när batteriet tar slut. Du kan få 350 lumen vid 100 % laddning, men du kan förvänta dig mer än 50 % lumenfall inom 15 minuter efter att du använder pannlampan med maximal ljusstyrka.
  • Ljusstyrka lägen: Strålkastare med flera ljusstyrkalägen kan avsevärt förlänga den totala batteritiden. Varje pannlampa har minst 3 ljusstyrkelägen, men det finns modeller med låg lumen, röd/grön/blå och extrem batteritid (5-10 lumen). Att kunna lysa med maximal ljusstyrka i 30 sekunder och sedan sjunka tillbaka till 50 lumen kommer att avsevärt öka körtiden (batteriets livslängd).
  • Strålavstånd: Varje strålkastare har ett annat strålområde som påverkar det upplevda avståndet för strålen. Högre lumenvärden resulterar vanligtvis i ett större/bredare strålavstånd, men strålkastare med låg lumen med smala strålar (du tappar strålbredd) kan uppnå samma strålavstånd som strålkastare med hög lumen med bredare strålar. Du kanske också kan växla mellan strålkastar- och strålkastarlägen för att justera strålens avstånd/bredd.
  • Batterityp: Du måste välja mellan uppladdningsbara och icke-uppladdningsbara batterier. Laddningsbara strålkastare är generellt lättare och mer kompakta, men det byter du mot en kortare batteritid. Icke-laddningsbara pannlampor tenderar att vara något tyngre, men du kan ha med dig extra batterier i ryggsäcken. Du byter extra batterivikt för möjligheten att snabbt byta batterier istället för att bära en bärbar powerbank. Ljusstyrkan på strålkastarna minskar snabbt, så att kunna byta batterier är avgörande när du ska belysa rådjur/fiska, spåra vilt, hitta något eller någon annan situation där maximal ljusstyrka är viktig.
  Kan du bära militära stridsstövlar när du går?

Det här inlägget handlar om strålkastarljusstyrka och förklara lumen, så låt oss ta en titt på hur var och en av dessa faktorer påverkar strålkastarljusstyrkan. Du kanske blir förvånad över att lumenvärdena inte spelar så stor roll i 99% av situationerna. En pannlampa med mer än 400 lumen kan vara trevlig att ha, men du kanske blir förvånad över att upptäcka att de flesta människor inte behöver spendera de extra pengarna på en pannlampa med hög lumen.

Spelar strålkastarens lumen någon roll?

Spelar strålkastarens lumen någon roll?

Lumen är den övergripande ljusstyrkan för en pannlampa, så den spelar en liten roll för din pannlampas prestanda. I en perfekt värld skulle alla bara köpa pannlampan med flest lumen, men det är inte så enkelt.

Du måste också tänka på hur du kommer att använda strålkastaren. Strålkastarområdet på 250-350 lumen är sweet spot. Det är tillräckligt ljust för att belysa avlägsna föremål i några minuter, du kan navigera i mörker (medium inställning), batteriet räcker längre och det tappar inte lika mycket.

Om du alltid använder en pannlampa med medel eller låg ljusstyrka är det ingen idé att köpa en pannlampa med hög lumen. Den genomsnittliga personen använder en pannlampa på medium/låg 99% av tiden för att förlänga batteritiden. Så du går miste om 30 % skillnad i upplevd ljusstyrka i 10-15 minuter (ingen stor sak).

Den enda gången det är vettigt att välja 450+ lumen strålkastare är om du använder den för att lysa upp något på avstånd. Du ökar ljusstyrkan i 30 sekunder och sjunker tillbaka till en låg, lägre inställning för att spara batteritid.

Att köra den på hög nivå i 10-15 minuter kommer att tömma batterierna och du kommer inte att märka någon större skillnad i ljusstyrka. På grund av det bredare ljuset kan strålkastaren med högre lumen verka ännu svagare än en billigare strålkastare med låg lumen.

Hur testas pannlampans lumen?

Tidigare testades lumen med ”Moonlight Protocol”. De skulle slå på strålkastaren till maximal effekt och se hur lång tid det tog för strålkastaren att matcha ljusstyrkan för en fullmåne på 6 fot hög. Naturligtvis är det värdelöst för den genomsnittlige vandraren, eftersom din pannlampa måste vara ljusare än månen.

  Ska jag gå med en eller två käppar?

Lyckligtvis beslutade tillverkare att komma med ett standardiserat testprotokoll för att få en bättre uppfattning om den totala ljusstyrkan. Billiga, namnlösa pannlampstillverkare ignorerar helt dessa tester, vilket leder till för höga lumenvärden och löjlig batteritid. Så gå till ett pålitligt märke om du vill ha sanna mätningar av lumen, strålavstånd och batteritid.

De började med att mäta totala lumen, strålavstånd, hållbarhet och total tid för att nå 10 % batteritid. Strålkastare som brukade ha en livslängd på 60 timmar har fått sina betyg sänkta till 4-5 timmars användbar batteritid. Det gör det mycket lättare att jämföra produkter eftersom du får en bättre uppfattning om hur produkten faktiskt kommer att fungera.

Kontrollera det maximala strålavståndet: högre lumenvärden ger inte alltid mer ljus!

Strålkastarens strålavstånd påverkar ljusstyrkan

När jag först började titta på pannlampor (jag började med astrofotografering) trodde jag att högre lumen alltid betydde en ljusare ficklampa. Jag gick ut, köpte det starkaste ljuset jag kunde hitta med en anständig gångtid.

Efter lite research inser du snart att det inte finns något som heter en perfekt pannlampa. Två strålkastare, båda med en effekt på 450 lumen, har helt olika strålar. Det beror helt på designen på ficklampan.

Strålbredd, ljusstyrka och genomsnittlig körtid spelar alla en viktig roll när det kommer till strålkastarljusstyrkan. Du kan sätta 450 lumen i en tät stråle och du får en stark, smal strålkastare, men inget kantljus kommer ut från sidorna.

Eller så kan det finnas en bred strålkastare som sträcker sig ut på sidorna, men som inte når så långt. Jämför därför alltid det maximala strålavståndet med lumenvärdet. Om du behöver en strålkastare, leta efter ett större maximalt avstånd, och för att gå på natten, sikta på ett bredare synfält med ett kortare strålavstånd.

Höga strålkastarlumen motsvarar kortare batteritid

Höga strålkastarlumen motsvarar kortare batteritid

Med dagens teknik kan du inte få en lampa över 1000 lumen med en hyfsad batteritid. De flesta strålkastare över 1000 lumen har en batteritid på 2 timmar vid maximal ljusstyrka. Så du måste acceptera en kompromiss mellan total ljuseffekt och batteritid.

Det finns strålkastare med hög lumen, t.ex LEDLENSER H19R 3500 lumen (3,5 timmars drifttid) och LEDLENSER H15R 2500 lumen (5 timmars drifttid). Nackdelen är att de är löjligt dyra, tunga och har ett stort externt batteripaket. Du byter ut ett högre lumenvärde för en högre prislapp och skrymmande design.

Om en pannlampa säger att den kan släcka över 1000 lumen ljus med en gångtid på 100 timmar, bör ett larm gå i ditt huvud. Realistiskt sett kan du få 200 timmar från den lägsta ljusstyrkan (5 lumen), 20 timmar på medium (30-50 lumen) och 4 timmar på hög (över 500 lumen). Det är inte i närheten av de annonserade recensionerna!

För att komplicera saker ytterligare kommer den övergripande ljusstyrkan att sjunka avsevärt när batteriet laddas ur. Om du pumpar ut 1000 lumen ljus kan du förvänta dig en minskning med 50 % under de första 15 minuterna. Efter 1 timme har du förmodligen bara 200 lumen totalt och då sjunker det snabbt. Vid lägre ljusstyrka kommer du fortfarande att se en minskning, men det kommer att vara över en längre tidsperiod.