Hur många lager primer behöver du lägga på metall?

Att måla metall kan vara en knepig affär. En metallprimer kommer dock att göra jobbet mycket lättare. Men hur många lager primer behöver du?

Du bör applicera två lager primer på metall. Det är avgörande att täcka varje tum av metallen för att främja färgvidhäftning och förhindra korrosion. Applicera primern i korta, raka linjer för att säkerställa en jämn applicering. Vänta i 24 timmar innan du applicerar det andra lagret.

Ett metallmålningsarbete behöver inte vara komplicerat. Den här artikeln kommer att beskriva varför du ska använda primer på metall, hur du förbereder metallen för applikationen och hur många lager du behöver. I slutet av den här artikeln kommer du att vara ett proffs på metallprimer.

Vad är syftet med Primer?

En primer är en typ av flytande beläggning som kan gå på en mängd olika ytor. Primer, eller ibland kallad undercoat, är det första lagret du lägger på när du målar material.

Att använda en primer kommer att öka vidhäftningskvaliteten för de kommande lagren av färg. Dessutom kommer primers att öka färgens hållbarhet och lägga till ett extra lager av skydd till det du än målar.

Varför du måste sätta en primer på metall

Medan många använder primers för grundläggande färgprojekt, kommer vissa att undra om du ska använda primers på metall eller inte, och i så fall varför?

Alla metaller behöver inte primer, men många av dem gör det. Anledningen är att all fukt i luften kommer att uppmuntra en metall att oxidera. När metall oxiderar kommer den att börja rosta. Oxidation kommer också att försvaga metallen, så det är viktigt att förhindra korrosion i metall som du använder för infrastruktur.

Se även  11 ställen att använda hyllfoder i ditt hem

Metallprimers har element som hjälper till att förhindra oxidation och förhindrar därför rost från att ta över metallen.

Dessutom är metall förmodligen ett av de svåraste materialen att måla utan någon form av primer. När färgen torkar kommer den att lossna i flagor eftersom det inte finns något för färgen att fastna på. Metallgrundfärger har bindemedel som hjälper färgen att fästa på den plana, släta ytan.

Du kan också behöva använd en metallprimer om metallytan du målar är i dåligt skick. Även om det finns några sätt att rengöra rostiga metallytor, kanske du inte har möjlighet eller medel att göra det. Om så är fallet kan du använda en specifik typ av metallprimer för att omvandla rosten till metallsalter.

Hur man använder en metallprimer på rätt sätt

Innan du vet hur många primerskikt en metall behöver, måste du veta vilken typ av förberedelse materialet behöver för att primern ska appliceras ordentligt.

Använd mineralsprit för att ta bort fett

Ytan måste vara ren innan primern appliceras. Använd mineralsprit, t.ex Oil Eater AOD1G35437 Original 1 Gallon Rengöring/Avfettningsmedel, för att ta bort fett från metallen. Du bör också ta bort eventuellt damm och smuts från metallen så att primern går smidigt.

Ta bort rost

Om det finns någon lös rost, ta en borste och ta bort så mycket du kan. Om det finns rost du inte kan bli av med själv, använd då en rostkonverteringsprimer. Kolla in Corroseal vattenbaserad rostkonverteringsmetallprimer om du åker med denna väg.

Välj rätt primer

Innan du applicerar primern, se till att välja rätt. Några faktorer att tänka på är hur du vill att metallen ska se ut, vilken typ av miljö metallen kommer att vara i och hur hållbar du behöver att primern ska vara.

Se även  Hur högt man hänger en spegel över en byrå: Vad man bör tänka på

Om du målar en metall som aluminium som förhindrar färgvidhäftning, använd då en galvaniserad primer. Du kan också använda zinkkromatprimers och järnoxidprimers – dessa fungerar för nästan vilken metall som helst.

Applicera två lager primer

Normalt räcker det med två lager primer. Det viktigaste med en metallprimer är att du täcker varje tum av metallen – det behöver inte finnas någon plats som rost kan utvecklas.

  1. Håll burken cirka tio tum (25,4 cm) bort från metallen och spraya med jämna korta drag.
  2. Ta dig tid att täcka hela ytan.
  3. Kontrollera instruktionerna för att se hur länge den behöver torka.
  4. Applicera ett andra lager.
  5. Om burken inte anger, vänta i 24 timmar innan du applicerar ett nytt lager.

Du kanske också gillar: Bästa klarlack för metall

Slutsats

Du bör applicera två lager primer på metall för att vara säker. Eftersom primer förhindrar rost och stärker färgens vidhäftning måste du se till att täcka hela ytan. Ta dig tid att applicera varje lager och spraya cirka 10 tum (25,4 cm) från metallen. När du har väntat i 24 timmar på att det första skiktet ska torka, kan du fortsätta och göra det andra skiktet.

Lämna en kommentar