Hur man vet om jag har en fisk på linjen

fiske vid damm

Fiske var något jag tog upp som en aktivitet att göra tillsammans med min familj när mina barn var små och nu när våra barn är äldre – och inte verkar vilja umgås med sina föräldrar så mycket längre – har sedan dess förvandlats till en möjlighet att tillbringa en dag med min fru vid en lugn sjö eller bäck i bergen – vanligtvis någonstans i Uinta-området i Utah.

Eftersom vi inte var uppfostrade med att delta i sporten, tog vi till att lära oss mycket från skolan för hårda slag. Vi ställde många irriterande frågor till dem runt omkring oss som verkade veta vad de gjorde; prenumererar på fisketidningar; läste många artiklar när de blev tillgängliga online; och, det mest frustrerande för mig, förlorade mycket fisk!

En av de svåraste färdigheterna för mig att utveckla (jag håller fortfarande på att lära mig och trimma detta) har varit hur man kan se när man har en fisk på linan och att veta när man ska sätta kroken. Ibland drar kroken för tidigt ut betet ur fiskens mun, skrämmer fisken och han är borta för gott. Jag har förlorat mer än min beskärda andel på att göra detta i min spänning att äntligen landa en (vanligtvis efter timmar av att ha blivit skunked). Jag hoppade upp och ner och skakade på näven och skrek ”argh!” i min frustration över ansträngningen och förlusten. Min fru skulle bara skratta åt spektaklet!

Så för att behärska det, skulle vi ofta finna oss själva att vänta tills fisken tar och springer med betet och sväljer den i processen. Det här är bra om vi planerar att behålla fisken, men det gör det lite svårare att fånga och släppa ut fisken på ett säkert sätt utan att skada den allvarligt eller behöva bestämma sig för att skära av linan och lämna kroken kvar – vilket återigen inte är idealiskt. Det är bättre om du kan tajma kroken korrekt för att fånga fisken i munnen eller läppen. Det gör det lättare att få ut kroken så att du kan komma tillbaka till fisket snabbare, och det är lättare för fisken om du planerat att släppa tillbaka den för att slåss en annan dag.

  Hur man trollar spinnare för lax

Inte varje slag är hårt och uppenbart – fisken rycker till spöet eller aggressivt tar bobbern, sänker den tydligt flera gånger och simmar sedan iväg med den. Ofta är tagningen subtil, med knappt ett märkbart ryck i linan och du märker bara att fisken var där när du börjar rulla in för att kontrollera ditt bete.

Känslighetsträning

Visserligen kan en viss ökad känslighet tillskrivas bättre utrustning – lite snyggare spö eller rulle. Men ett av de bästa sätten att få en bättre känsla för när det är en fisk på linjen är genom erfarenhet! Att spendera lite tid vid en välfylld gemenskapsdamm om du har turen att bo nära en är ett sätt att ge dig själv gott om möjligheter att fånga mycket.

Ett annat sätt att lära sig hur ett bett känns jämfört med att bara slå en stock eller sten skulle vara att öva på hur dessa saker känns. Hitta bara lite grunt, klart vatten att öva på att bara använda ett sänke för att dra över botten och fokusera, var noga med hur det känns när du drar sänket över stenar, pinnar och längs botten. Att träna dig själv på det här sättet hjälper dig att veta när det INTE är en av dessa saker och när du bör sätta kroken istället!

Detektionstekniker

En teknik för att mäta när det är en fisk som leker med betet är att börja titta på linan så fort den träffar vattnet. Håll utkik efter ryckningar eller rörelser när ditt bete sjunker och efter att det har löst sig, var noga med att rulla in något slack och titta noga på linan. Ibland ser du att en stram linje plötsligt blir slapp i den. Detta kan hända när en fisk tar upp betet och simmar mot dig. Då måste du rikta spöet mot det medan du rullar in riktigt snabbt och ställer in kroken snabbare än fisken simmar.

  Den kompletta guiden till maskfiske efter öring

Medan du väntar på en tugga, se till att hålla ett avslappnat grepp om stången så att spöets handtag vilar på spetsen av ditt pekfinger. Detta hjälper dig att bättre känna alla vibrationer som tickar genom staven. Precis som när du känner din egen puls. För hårt grepp och du kommer inte att kunna känna lika mycket.

En annan teknik som jag gillar att använda som gör att jag kan känna vad som händer på linjen innebär att sträcka ut pekfingret nedåt, lätt vidrör linjen precis ovanför borgen. Koncentrera dig på alla fästingar och stötar du känner.

Vara fokuserad!

För vissa är fiske att luta sig tillbaka och koppla av, då och då kolla linan för att se om något har tagit betet – men de flesta gånger för mig brukar fisket vara väldigt aktivt. Jag har upptäckt att aktivt titta, känna och koncentrera mig har hjälpt mig att fånga mer fisk med flit istället för bara ibland av misstag. Men oavsett vad du föredrar, hoppas jag att jag har gett dig några bra idéer som hjälper dig att bli bättre på att veta när du har en fisk i slutet av din linje.