Hur man vet när man ska byta fiskelina

De flesta byter ut sin fiskelina när de skaffar en ny rulle, som är längre än vad som rekommenderas. Men när din linje verkar ta en evighet att gå sönder, kan det vara svårt att bestämma när du behöver en ersättare.

Så, hur vet du när du ska byta fiskelina? Varje fiskelina har olika ersättningskrav. Av denna anledning bör du bekanta dig med de olika typerna av fiskelinor för att få en uppfattning om när du ska byta dem.

Det finns tre olika typer av fiskelinor, och de är:

  • Monofilament Line – kommer att hålla ungefär en säsong.
  • Flätad fiskelina – kommer att hålla cirka två säsonger.
  • Fluorocarbon Fishing Line – kommer att hålla i cirka två år.

Även om det inte verkar vara en stor grej att byta en fiskelina kan det påverka din fiskeupplevelse. En usel fiskelina kan förstöra din fiskeupplevelse. Så ta inte dina chanser. I den här artikeln kommer du att lära dig hur du säkerställer att din fiskelina alltid är i gott skick.

När ska man byta fiskelina

Fisklinan är ett av de viktigaste redskapen för fiske; men många människor glömmer det. De flesta koncentrerar sig på krok och spö och glömmer fiskelinan. Om du menar allvar med fiske är det ett misstag du inte har råd att göra.

Om din fiskelina går av när du försöker rulla in fisken tappar du inte bara din fisk, utan du tappar också ditt bete, krok och allt annat som fanns i slutet av ditt fiskespö. Denna risk är därför det är avgörande att veta när man ska byta fiskelina.

Det finns några faktorer du bör tänka på när du bestämmer när du ska byta fiskelina. Det finns också olika typer av fiskelinor som håller under olika lång tid

Faktorer att tänka på när man bestämmer sig för att ersätta ett fiske eller inte Linje

Flera faktorer avgör hur ofta du ska byta fiskelina. En av de saker som påverkar en fiskelinas livslängd är hur ofta du använder den. Ju mer du fiskar, desto snabbare slits dina fiskeredskap ut.

  Fiskerullar: Hur mycket ska du förvänta dig att betala

Detta är dock inte en dålig sak. Om du använder dina fiskeredskap ofta betyder det att du gör det bästa av upplevelsen och att du får avkastning på din investering varje gång du använder din utrustning.

Lagring påverkar också hur länge din fiskelina håller. Till exempel, om du lämnar din fiskelina i ett vått område, är det mer sannolikt att den går sönder eftersom vattnet kan reagera med linan och försvaga den. För att förhindra detta, torka alltid din fiskelina innan du lägger undan den i förvaring. Placera inte din lina i direkt solljus eftersom de direkta UV-strålarna kan torka linan och bryta ner den också.

De typ av vatten du fiskar i och vilken typ av linje du använder kommer också att avgöra hur ofta du måste byta ut fiskelinan. Saltvatten försvagar fiskelinan snabbare än sötvatten

Typer av fiskelinor

Olika typer av fiskelinor har olika egenskaper. De skiljer sig i tjocklek, flexibilitet, sträckning och hur de hanterar nötning. En tjock linje med otrolig motståndskraft och flexibilitet kommer att hålla längre jämfört med en tunnare linje med mindre flexibilitet.

Det finns tre typer av fiskelina:

  • Monofilament linje
  • Flätad fiskelina
  • Fluorocarbon fiskelina

Varje typ av fiskelina har sina fördelar och nackdelar.

Monofilament linje

Monofilamentlinor är populära bland sportfiskare eftersom de är billiga och de har en bra stretch. De är dock inte de mest pålitliga när det kommer till hållbarhet. Eftersom de är enkla nylonpolymerer, bryts linjerna ned snabbare när de utsätts för solen.

Ett annat problem med monofilamentlinjer är det de behåller minnet. Som ett resultat bör du inte bli förvånad när du märker slingor på linan när du kastar. Dessa linjer är också mer känslig jämfört med de andra alternativen på marknaden.

Så när ska du byta ut en monofilamentlinje? Om du föredrar att använda monofilamentlinjer bör du ta för vana att byta ut dem varje säsong. Du kan göra det till en del av din vårrutin. Innan du slår i vattnet, spola om en helt ny monofilamentlina, och du är igång!

  Bästa strandfiskeupplägget – spö, rulle och lina

I alla fall, om om du fiskar flera gånger under en säsong kan du behöva byta ut denna lina flera gånger. Det är också en bra idé att ta för vana att inspektera din linje för att göra rätt bedömning. Kontrollera om det finns hack och stretching varje gång du planerar att fiska.

Flätad fiskelina

Flätade fiskelinor är populära bland erfarna sportfiskare. De är konstruerade med två eller flera fibrer och är mer hållbara, starkare och till och med kända för att gjuta längre jämfört med sina monofilamentmotsvarigheter. Den enda begränsningen för flätade fiskelinor är att det inte finns några transparenta eller nästan genomskinliga alternativ på marknaden.

Detta bör dock inte avskräcka dig från att skaffa en flätad fiskelina. Sportfiskare har kommit på smarta knep för hur man kan lura fisken med denna lina. De binder fluorkarbonledare eller monofilamentlinjer till beten för att göra det mindre synligt.

Så hur ofta ska man byta ut en flätad fiskelina? På grund av deras motståndskraft kan flätade fiskelinor hålla upp till två säsonger eller mer om du inte använder dem ofta. Men om du fiskar regelbundet är det lämpligt att byta ut dem en gång om året. Var dock uppmärksam på missfärgning och fransning. Om du märker detta på din linje, fortsätt och ändra det.

Fluorocarbon fiskelina

Fluorocarbon fiskelinor är överlägset de bästa fiskelinorna på marknaden. Den här linjen är en mikrofiber av polyvinyliden som liknar monofilament, men det är mycket starkare. Fluorocarbon fiskelinor är också att föredra framför flätade fiskelinor eftersom de är transparent. Dessa linjer är dock ganska dyra.

En annan sak som gör fluorkarbonlinjer till det bästa alternativet är det de är tätare än vatten och har ingen vattenabsorption. För att inte tala om, de är nästan osynliga i vatten på grund av deras ljusbrytningsegenskaper.

  Är magnetfiske lagligt eller olagligt? (5 saker du borde veta)

På grund av sin konstruktion har fluorkolväten en längre livslängd jämfört med monofilament. Vissa sportfiskare tror att det är ännu bättre än flätade linor. Linans styrka gör det svårt för den att slita eller utveckla hack.

Därför är det lämpligt att byt ut en fluorkarbonfisklina en gång vartannat år eller mer beroende på hur mycket du fiskar. Se också till att du inspekterar din lina innan du går ut i vattnet för att undvika onödiga pauser.

Du kan hitta fler tips om att välja rätt fiskelina, speciellt för spinnrullar, här.

Kan du förlänga livslängden på din fiskelina?

Du kanske undrar om det är möjligt att förlänga livslängden på din fiskelina. Svaret är nej. En fiskelina är ett ömtåligt föremål, vilket gör att slitage är oundvikligt. Det skulle vara bäst om du inte fortsatte att använda en linje år efter år utan att överväga att byta ut eftersom det kan kosta dig i slutändan.

Kontrollera din lina för synliga tecken på slitage och byt ut den enligt rekommendation beroende på vilken typ av lina du har. På så sätt behöver du aldrig ångra att du förlorade en troféfisk på grund av en dålig lina.

Lycka till med fiske!

Där har du det – en detaljerad guide om hur du vet när du ska byta fiskelina. Kom ihåg att hur ofta du byter ut din linje beror på vilken typ av linje du har, hur ofta du använder den och hur du lagrar den. Oavsett vad, inspektera alltid din lina innan du ger dig ut på din fiskeexpedition för att säkerställa att allt ser bra ut.

Glöm inte att investera i en fiskelina av hög kvalitet. En förstklassig linje är mer motståndskraftig, och du behöver inte byta ut den så ofta.